Mindenki úgy eszik, ahogy él: régi ételeink nyomában

Molnár Melinda 2019. szeptember 29., 10:07

A gyermekek ott sertepertéltek a sütő körül, hátha marad egy nyalásnyi kók. A gölődörök méretes kondérban süllögtek. Kiderült, a lövétei lagziban aki nem kapott buszulepényt, az bosszús volt. A szenterzsébeti dínomdánom alapédessége gombos volt. Kóstoltunk kiszit, kásás gömböclevest, ispékest, pityókás puliszkát. Dédanyáink terülj-terülj asztalkájának és egy szépséges, régi ételeket tartalmazó kiadványnak az ízvilágát kanalaztuk be szombaton. Útravalónk egy lövétei bácsi unokáinak szóló tanítása: „a pazarlás hazaárulás, a takarékosság nemzetvédelem”.

Nem boszorkányság, de ki nem találnák, mi főtt a siklódi üstben. Előre szólunk: fokhagymás lesz. Fotó: Veres Nándor

Minden és mindenki együtt volt a lövétei tájház udvarán ahhoz, hogy olyan kulináris világba csöppenjünk, amely azoknak a vágyálma, akik még belekóstolhattunk a régi főzőasszonyok avagy egy-egy konyháját, kamráját, pincekészletét uraló mater familiaris fazekába, sőt házi koszton nőttünk fel. A Homoród-Küküllő LEADER Egyesület egy olyan örökség tapasztalatát kínálta fel, amely őseink ízlésvilágába kalauzolja el a vállalkozó kedvű háziasszonyt, szakácsot és az elkészült étel fogyasztóit.

Többre érdemes

Alig fél év telt el az ötlettől, hogy összegyűjtik előbb Lövéte, majd a térség falvainak már-már feledésbe merült, de az ünnepi avagy mindennapi eledelkínálatból kiszoruló ételek receptjeit.

Ezek alapanyagai nem kaphatók a nagyáruházak importárus polcain, de beszerezhetők, megszerezhetők, felhasználhatók, mert a mieink.

Legyen szó bárány- vagy borjúmájról, -veséről, -tüdőről, -pacalról, a legelőinken, kiskertjeinkben bőséggel termő zöld fűszerekről, aromanövényekről.

A lövétei kókos lepénnyel nem lehet betelni  Fotó: Veres Nándor

Előbb a lövétei idős asszonyokat keresték fel az egyesület munkatársai – emlékezett vissza Lázár László elnök. Már akkor érezték: több ez, mint egy-egy étel receptjének, elkészítési útmutatásainak, netán információknak a gyűjtése. Múltunkhoz, anyanyelvünkhöz, ünnepeinkhez, valahai hétköznapokhoz kötődnek azok, és ha elfelejtjük, kevesebbek leszünk. Az összegyűjtött tudás és tapasztalat többre érdemes annál, hogy eggyel több szakácskönyve legyen a gyűjtőnek. A múlt szombati ízes rendezvényt a vidéki turizmus terén működő panziósokkal hozták össze, azzal a kimondott céllal, hogy a régiek asztali áldásait viszontláthassunk étlapokon, rendezvényeken. Ebben segítettek azok a nénik, akik családi avagy lakodalmas, toros asztalokra tették egykor ezeket a finomságokat.

A fülétől a farkáig – mindent bele!

Az adatközlők tudásából, a lövétei Asszonykórus tagjainak, a jó szemű fotósoknak és Fülöp Lóránt szerkesztőnek az együttműködése nyomán az egyesület munkatársainak tartalmilag, képileg

olyan receptfüzetet sikerült elénk tenniük, hogy összefut tőle a nyál a szánkban.

Hogy aztán ezen a verőfényes szombaton végig is kövessük az ősi eledelek elkészítésének munkafolyamait, kipróbáljuk, milyen finom a kókos lepény sarka a maradék kókba mártva, amit gyermekkorukban annyira vártak – mesélte a tájházi kemence mellett György Margit néni. Aztán megdagasztotta a buszulepényt, majd a kalácskenyér tésztáját... 

Hogyan kerül a gomb a székelyszenterzsébeti lakodalmas tésztára? Fotó: Veres Nándor

Amíg eljutottak a Gasztronómiai anyanyelvünk a turizmusban hívó gondolatú rendezvényig, nagy utat jártak be – idézte fel a receptgyűjtemény szövegezője, Török Ferenc. Míg településről településre jártak Kőrispataktól Siklódon, Székelyszenterzsébeten, Kányádon, a Nagy-Homoród mentén át vissza Lövétére, a receptúrákkal egy időben megismert történetek érzéseket mozgattak meg: látszott az adatközlőkön, hogy örömmel mesélnek akár lakodalmi tréfákat, akár egy-egy családi történetet. Nem voltak érzelgősek, mégis megható történeteket hallottak, hogy kitől, hogyan tanulták el, avagy miként honosították meg saját háztartásukban. Ugyanakkor felkonferáló lakodalmi rigmusokat is idéztek az ünnepi menüsorok kapcsán. Egy-egy átfutó emlék tükröződött az arcukon: „az én nagyanyám így csinálta…”

A Homoród-Küküllő LEADER-térséghez tizennyolc község tartozik, végiglátogatva a falvakat megérezték: összhang van a település és az ott készült ételek között. De az is kiviláglott, hogy többet lehet kihozni ezekből az ételekből, mint ahogy nagyanyáink beszéltek róla.

Nagyobb kincset kaptak, mint amire számítottak. Egyebek közt azt is, hogy a régi asszonyoknál nem létezett háztartási hulladék, mindent felhasználtak. A mai konyhákban jórészt eldobják a porcogókat a lábvégeken át a zsigerekig. Pedig mindezek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi és egyéb anyagokat tartalmaznak – ezt ma a dietetikusok is hangsúlyozzák. Az is elhangzott: régen a táplálékot táltosok készítették, a testet és a lelket egyként táplálták általuk. Visszanyúlva és megbecsülve népi táplálkozásunk kollektív tudásanyagát nem dőzsölnénk értéktelenségben, de nem is a kutyák ennék meg, ami embernek való.

Mi az a gölődör? Mához egy hétre megtanítjuk Fotó: Veres Nándor

„Az is megfigyelhető a recepteket tanulmányozva, hogy nagyanyáink nem hagytak semmit kárba veszni – vallja Török Ferenc –, körültekintően és takarékosan készítették élelmiszereiket. (…) Megtalálták mindennek a helyét a terített asztalon. Egy lövétei bácsi mindig azt tanította unokáinak: fiaim, a pazarlás hazaárulás, a takarékosság nemzetvédelem.”

Azt is megtudtuk, hogy miután a meglátogatott falvak régi étkeinek tudnivalói és az adatközlők élményei egy helyre kerültek, a lövétei Asszonykórus tagjai vállalták a fogások elkészítését. Amit mindenki kíváncsian várt, az a gölődör leves volt. Többen ismerték, de már rég nem ettek ilyet – sorolja az előzményeket Török Ferenc. Úgy érzi, minden fáradságot megért ez a tapasztalatszerzés és -továbbadás.

A néprajzi jelentőségű gyűjtés első látható eredménye a négyszáz példányban készült, nem eladásra, de kedvcsináló ajándéknak szánt, gyönyörű fotókat, ízes leírásokat tartalmazó kiadvány.

Természetesen helyet hagytak benne használója saját gyűjtésének is, és arra biztatnak, hogy jegyezzük fel, amit különlegesnek és megtartásra, később kiadásra érdemesnek, közkinccsé tehetőnek érzünk a mieink hagyatékából.

Készül a Nagy-Homoród menti ispékes Fotó: Veres Nándor

Még nem dőlt el, hogy kuriózum-e a vendéglátónak, de az már bizonyos, hogy jókedvvel főzték meg a receptek közel felét a tájház udvarán. Miközben szakmai előadások hangzottak el a színpadon, és a témához, illetve környezetbe illő kulturális műsort követhettünk. Vendégük volt mások mellett a Cickom énekegyüttes is.

Mit nevezünk hagyományosnak?

A nap vendége volt Orbán Ferenc csíkszeredai séf, akit András Lóránt kérdezett. Mit nevezünk a gasztronómiában hagyományosnak?

Ismereteink hiányosak, nem megfelelően kezeljük a hagyományos ételeket

– jelezte Orbán Ferenc.

Mibe talál ez a rengeteg petrezselyemzöld? Fotó: Veres Nándor

Ezért is látja hiánypótló és értékes kezdeményeznek, ami Lövétén megvalósult. Ételeink rokonságban vannak a nagy európai konyhák kínálatával. Cselédkedő nagyanyáink hozták magukkal német, francia, bécsi háztartásokból, aztán saját életükhöz igazították. Példaként említette a lekvárokkal sütött kifliket, amelyek a croissant unokatestvérei, de egy falusi háztartásban hosszú időbe telt volna annak alaptésztáját így-úgy hajtogatni. El kell fogadnunk alapigazságként: mindenki úgy eszik, ahogy él.

Nem kell az ételeinknek jobbaknak vagy rosszabbaknak lenniük másokéinál, csak másnak. „Más idejön, megnézi, hogyan étkezünk, megkóstolja, és ezért visszatér” – hiszi a séf.

Reggeli vagy főétel a tojásos bárány? Fotó: Veres Nándor

Hogyan főzhet hitelesen egy mai háziasszony?

Az otthon főzés ellenségei a félkész ételek. Az adalékanyagokat tartalmazó fűszerkeverékek használatával máris nem hiteles a háziasszony.

Noha egyre kevesebb az esély arra, hogy „hitelesen főzzünk”, nem reménytelen.

Szükséges hozzá egy falusi rokon – a háztáji tartásból származó alapanyagokban van a perspektíva, és az is, hogy a vendéglátásba épüljön bele, ami nálunk hagyományos. Igaz, borjú- vagy báránypacalt, lövétei szóhasználattal gölődört venni nagyon nehéz, így nem is lehet a turizmusba bevezetni például a vele készült levest.

Szőcs Magdi néni jól kifőzte a kőrispataki tárkonyos csülök praktikáit Fotó: Veres Nándor

A népi konyha sok belsőséget használ, nem dob el semmit, amit az állat adott. Érdemes egy-egy borjú- vagy bárányvágásra szervezni a vendégséget – tanácsolja Orbán Ferenc.

Néprajzi és gasztronómia szakszemmel nézve ételeinknek van nagykonyhai, polgári változata, lefordítva „saját nyelvünkre” lett sajáttá. Nem megtalálni, szelektálni kell az alapanyagokat és saját hagyományainkat ihletforrásnak tekinteni, így jöhet az új létre. Hogy miként lehet megtalálni a hidat a nénik konyhatudománya és főzőműsorok sziporkái között?

A buszulepény dagasztásának fortélyait is ellestük Fotó: Veres Nándor

A séf Veres István tojásos nokedlijét említette, amelyben benne van a konyhatechnológiai tudás, a hagyomány és az evolúció. A holnap vendéglátójának tudatosan kell készülnie, hogy ebből is, abból is jusson az eledelbe. A mi legelőinken növekedett jószágot kell feldolgozni. Hogy ne exportra menjen a hús, infrastrukturálisan is fel kell készülni, például sok kisvágóhídra lenne szükségünk. Gyűjtsük össze a meglévő tudást, és alapozzuk hagyományainkra a vendéglátást. Orbán Ferenc tanácsa a vendéglátókhoz: ne hagyják abba, amit csinálnak!

Ki gondolná, hogy a kók a tojás beceneve, így lett kókos a lepény Fotó: Veres Nándor

Élesítsék a késeket, kérdezzenek!

Gasztronómiai múltunkból forrásozó, biztos, egészségtudatos jövőnk az, ha mindent, amit Isten ad a kertben, mezőn, erdőn avagy az ólból, baromfiudvarból, családunk javára hasznosítjuk.

Ami a miénk, arra kíváncsi a hozzánk látogató, kívántassuk meg, és vissza fog térni sokadmagával.

A kóstoláshoz jóféle pálinka dukál, de annak is van tudománya Fotó: Veres Nándor

Mára képi ízelítőt hoztunk Önnek, a következő hetekben pedig szerre bemutatjuk a Lövétén megfőzött régi ételek receptjét, elkészítésének módját lépésről lépésre, és a hozzájuk kapcsolódó történeteket is. Kívánják meg, tartsanak velünk szerdánként! Ígérjük: bőségasztalt terítünk.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot szeptember 25-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.