Mese a kupagyőzelemről: csodát élt át a Futsal Klub Székelyudvarhely

Mese a kupagyőzelemről: csodát élt át a Futsal Klub Székelyudvarhely

Hatalmas bravúrt hajtott végre a megfiatalított FK Székelyudvarhely a Román Kupában

Fotó: Pinti Attila

A sportban igenis vannak csodák. Népmesebeli történet az, amit a Futsal Klub Székelyudvarhely vitt véghez: megnyerte a teremlabdarúgó Román Kupa 2020-as kiírását. Persze úgy, hogy nem a csapat volt a favorit, de minden úgy alakult, hogy a székelyföldiek felé billent a mérleg nyelve. A város együttese az első pillanatoktól napjainkig ott van a romániai futsalban, háromszor nyert bajnoki címet, kupagyőztes egyszer sem volt. Egészen mostanáig.

Józsa Csongor

2020. október 24., 12:022020. október 24., 12:02

Amikor a három legény közül a kisebbik is elindul szerencsét próbálni – úgy, hogy nagyobb testvérei már visszatértek, többnyire kudarcokkal. Amikor pedig hazaért, akkor mindent hozott. Ha már a népmesebeli motívumot említettem, akkor ilyen a Futsal Klub Székelyudvarhely sztorija is. Belevágok, de ez nem mese, megtörtént eseményeken alapszik.

Kezdjük a legvégével, azzal, hogy 2020. október 14. aranybetűkkel íródott be Székelyudvarhely sportkönyvébe: a helyi Futsal Klub együttesének tagjai a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában emelhették magasba a Román Kupa serlegét.

A győzelmeket nem kell megmagyarázni, ez sem szorul arra, de azt maga a siker kovácsa, Jakab Zoltán sem tagadta le, hogy a szerencse is melléjük szegődött. A volt román szövetségi kapitány a kupagyőzelemből úgy vette ki a részét, hogy tavasszal még a klub elnöke volt, ősszel pedig már ő ült a kispadon, edzőként.

„Nem velünk történt meg először ez a csoda a sportban, de mindenképp jó az ilyet megélni. Valahogy a dánokéhoz tudom hasonlítani ezt a diadalt, ők 1992-ben a jugoszlávok helyett ugrottak be gyakorlatilag a strandról a labdarúgó Európa-bajnokságra, minden tehertől mentesen megnyerték a kontinenstornát.

Idézet
Szóval számunkra jó volt a csillagok állása, minden úgy alakult, hogy szebben egy nagy filmrendező sem tudta volna megalkotni. Viszont élni kellett a lehetőséggel, amit a srácok meg is ragadtak”

– vázolta fel a szakember.

A futsal Román Kupa 2020-as kiírása még a pandémia kirobbanása előtt, februárban indult útjára. Az FK Székelyudvarhely a nyolcaddöntőben kapcsolódott be, az első akadályt simán vette, 12–5-re nyert a Ceahlăul otthonában. A negyeddöntőben már kicsit rezgett a léc: a Kézdivásárhelyi SE-t – akkor még a másodosztályban szereplő gárdát – csupán a végjátékban szerzett találatokkal ütötte el a továbbjutástól. A csapat a márciusi négyes döntőre készült, még nagyon úgy tűnt, hogy azt a tornát engedélyezik a hatóságok, aztán két nappal a rajt előtt lefújták. Októberig kellett várni a romániai teremlabdarúgás újraindulásáig.

Átalakultak a dolgok

Az eltelt hét hónap alatt sok minden megváltozott, az FK kerete is. Gyakorlatilag az első soruk eligazolt, élen az edző-játékossal, Mánya Szabolccsal, aki a magyar élvonalban folytatja. Ketten a Csíkszeredai Imperial Wetben rúgják (Biró Attila és Tifán Tamás), Szőcs László pedig a döntőbeli ellenfél mezét öltötte magára, azaz a Dévai Autobergamóét. „Ezzel az idénnyel úgy voltunk, hogy takaréklángon tartjuk a klubot. Nagyon sok volt a kérdés, lesz-e egyáltalán új szezon.

Idézet
Az anyagi hátterünk sem volt a legrózsásabb, így a klubvezetéssel úgy határoztunk, kizárólag udvarhelyszéki játékosokkal vágunk neki, iszonyatosan fiatal kerettel, a tizennégy teremlabdarúgóból csak négyen nem huszonhárom éven aluliak”

– fejtette ki Jakab.

Az FK Székelyudvarhely kerete a döntő tornán

Sebestyén Norbert, Gălățeanu Péter, Tankó Szabolcs – kapusok. Szécsi Barna (csapatkapitány), Kedei Barna, Balázsi Attila, Bálint Andor, Balázs Norbert, Jakab Tamás, Miklós Árpád, Gálfi Artúr – mezőnyjátékosok. Hiányzott: Hegyi Zoltán, Molnár Péter és Csog Csongor. Edző: Jakab Zoltán.

A szakszövetség döntése értelmében az elmaradt Final 4-t a csapatok az első teremtorna bajnoki mérkőzéseit követően játszották le. Nemcsak az udvarhelyi csapatnál változott a helyzet, hanem a kupa címvédőjénél, a Dunărea Călărași-nál is – amellyel az elődöntőt játszották a székelyföldiek. Alaposan meggyengültek, az FK pedig nem kegyelmezett: 10–5-re nyert ellenük. 

Így a klub fennállása első döntőjére készülhetett, elődje, a Sport Klub két finálét játszott: 2006-ban és 2007-ben, mindkettőt elveszítette.

Amíg az udvarhelyiek az első döntőjükre hangoltak, addig a dévaiak a negyedik trófeájuk megszerzésére készültek: az Autobergamo 2007-ben, 2015-ben és 2016-ban emelhette magasba a serleget, ezenkívül 2017-ben és 2018-ban is döntőt játszott.

Eddigi futsal-Román Kupa-győztesek

2004 Bukaresti Bodu
2005 Bukaresti MGA
2006 FC Craiova
2007 Dévai Autobergamo
2008–2014 Marosvásárhelyi City`us
2015 és 2016 Dévai Autobergamo
2017 és 2018 Temesvári Informatica
2019 Dunărea Călărași
2020 FK Székelyudvarhely

Ha már a szerencsét emlegette az edző, akkor az is ide tartozik, hogy a szakma a házigazdákat, a Csíkszeredai Imperial Wet együttesét várta a döntőbe. Csakhogy őket „elintézte” a volt FK-játékos, Szőcs László, az utolsó pillanatban szerzett találattal 4–3-ra nyert a Hunyad megyei alakulat. Fortuna istennő az udvarhelyiek kezét fogta a finálé előtt is, az Autobergamo azon a meccsen elveszítette a másik húzóemberét, Obadă piros lapot kapott.

A Román Kupa döntőjében sokkal frissebb volt az udvarhelyi csapat – a dévaiak négy játékosukra az egész tornán nem számíthattak, koronavírus-fertőzés miatt otthon maradtak. Az első tíz percet követően elhúzott az FK, mindvégig irányította a játékot, megnyerte a csatát.

A Futsal Klub eredményei a Román Kupában

Nyolcaddöntő, 2020. február 8-án: 12–5 a Ceahlăul Piatra Neamț-cal.
Negyeddöntő, 2020. február 24-én: 5–3 a Kézdivásárhelyi SE-vel.
Elődöntő, 2020. október 13-án: 10–5 a Dunărea Călărași-sal.
Döntő, 2020. október 14-én: 10–5 a Dévai Autobergamóval.

„Ez egy más év volt, mint a többi. Volt, hogy ott voltunk a diadal kapujában, egy sokkal jobb kerettel, csak nem tudtunk belépni rajta. De nem csak a szerencse volt mellettünk, hiszen sok munka van a háttrében, elvégeztük az edzéseket, mi is tettünk a sikerért.

Idézet
Ez a mi példánk mindenkinek tanulság lehet, minek táncoljon a pályán négy brazil idegenlégiós, ha saját erőből is sikeres lehetsz. Ezek a fiúk udvarhelyszékiek, fiatalok, övék a jövő. Ezzel a sikerrel pedig sokra vihetik”

– összegzett Jakab Zoltán.

Ez volt a székelyudvarhelyiek megélt meséje. Nem úgy kezdtem, hogy egyszer volt, hol nem volt, és nem is úgy fejezem be, hogy fuss el véle. Mivel a trófea bekerült a klub vitrinjébe.

Teremlabdarúgó Román Kupa, döntő:

Futsal Klub Székelyudvarhely–Dévai Autobergamo 10–5 (4–0).
Erőss Zsolt Aréna, Csíkszereda. Vezették: Chiță–Hanceariuc.
Gólszerzők: Kedei Barna (11., 23., 24., 31.), Gálfi Artúr (12., 35.), Balázsi Attila (17.), Bálint Andor (20., 30., 37.), illetve Marian Plugaru (29.). Szőcs László (29., 36.), Andrei Grosu (34.), Denis Boldor (36.).

FK: Gălățeanu – Kedei, Szécsi, Balázsi, Bálint. Játszott még: Kerestély, Gálfi, Balázs, Miklós, Jakab.
Autobergamo: Iancu – Stoica, Szőcs, Plugaru, Grosu. Játszott még: Boldor, Ion, Moț.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot október 20-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba