Magyarra cserélte a román mezt: Bíró Attila gólokkal mutatkozott be a magyar futsalválogatottban

Magyarra cserélte a román mezt: Bíró Attila gólokkal mutatkozott be a magyar futsalválogatottban

Bíró Attila (5-ös mezben) a magyar válogatottban. Világtornára jutna ki a nemzeti csapattal

Fotó: Facebook/Magyar Labdarúgó Szövetség

Székelyudvarhelyről indult a karrierje, dévai, majd csíkszeredai kitérővel pedig eljutott Kecskemétre. A 27 éves Bíró Attila román bajnoki aranyéremmel a tarsolyában a nyáron átigazolt a magyar teremlabdarúgó-élvonalba. Akkori lépése olyannyira nagy volt, hogy akár meghatározhatja karrierje további részét. Abban biztosan döntő volt, hogy a román válogatott mezét felcserélte a magyarra. Bíró Attila múlt héten mutatkozott be a piros-fehér-zöld gárdában, és rögtön egy-egy gólt szerzett a Bosznia-Hercegovina elleni barátságos találkozókon. Meghatározó élményt jelentett ez számára, de egy pillanatig sem felejti el, hol kezdte pályafutását. A magyar bajnokságról, célkitűzéseiről, illetve jövőbeli terveiről kérdeztük.

Józsa Csongor

2021. november 27., 17:282021. november 27., 17:28

– Szép bemutatkozó a magyar válogatott mezében: első két mérkőzés, egy-egy gól. Hogyan élte meg ezeket az összecsapásokat?

– Igazság szerint nem nagyon reménykedtem benne, hogy első két válogatottbeli találkozómon ilyen sok játéklehetőséget kapok. Már az első meccs első játékrészének közepe táján a szövetségi kapitány bizalmat szavazott nekem. Jól sikerült belépnem a játékba, egy gyors ellentámadást követően gólra is váltottam az első lehetőségemet, aminek nagyon örültem. Bár utólag a párharcot nem nyertük meg, kikaptunk 2–1-re.

– Azért az első találat a címeres mezben csak megmarad élete végéig.

– Ez mindenképp. Hatalmas élmény volt. A román felnőtt válogatottban kaptam kilenc mérkőzést, egyiken sem tudtam betalálni. Úgy gondolom, ha sikerült volna, attól a góltól akkor sem éreztem volna ilyen jól magam, mint ezzel a tudattal, hogy a magyar válogatott színeiben találtam be.

– A román nemzeti együttesben is játszott, az új szövetségi kapitány újból hívta a keretbe. Mégis a magyarok behívóját fogadta el.

– Nyáron átigazoltam a magyar élvonalba, Kecskeméten játszom. A magyarok szövetségi kapitánya, Turzó József felhívott, hogy lehetek-e magyar válogatott. Miután a román együttesben nem játszottam hivatalos mérkőzéseken, csak barátságos összecsapásokon, így rögtön az első edzőtáborba behívott, illetve tudatta, el kell döntenem, hogy melyik válogatottban folytatom. Közben a hír eljutott Kacsó Endréhez is, aki volt edzőm a román ifjúsági válogatottban. Szóval választanom kellett, én pedig a magyar mellett tettem le a voksom.

– Nehéz döntés volt?

– Őszintén, nem volt könnyű, hogy melyik mellett döntsek. Sok mindent meg kellett vizsgálnom, voltak pró és kontra érvek.

Idézet
Úgy gondolom, hogy a jó utat választottam. 

A fejlődés lehetősége volt végül a mérleg nyelve. Mind szakmailag, mind pedig a meccseken való játékperceket illetően többet kaphatok a magyartól. Többet tudok tanulni.

Galéria

Fotó: Facebook/Magyar Labdarúgó Szövetség

– A két góllal pedig megmutatta, hogy hálás azért, hogy ott lehetett a piros-fehér-zöld együttesben.

– Remélem, ezzel letettem a névjegyem, a következő találkozókra is kapok behívót. De nem csak ezen a két válogatottbeli meccsen múlik. Mert az NBI-ben ugyanúgy jól kell teljesíteni.

– Itt tartva, milyen a magyar élvonal? Jó pár székely játszik a Kecskemétben, illetve a bajnokságban is.

– Könnyű volt a beilleszkedésem, a csapattársak jól fogadtak. Persze kellett ehhez, hogy Mánya Szabolcs már lehúzott itt másfél évet. Bár papíron lehet, idegenlégiós vagyok, nem úgy tekintenek rám, hanem inkább székelyként. A magyar bajnokság amúgy sokkal másabb, mint a román. Alapból azzal, hogy tíz csapat van itt, valamint hogy

Idézet
a szövetség részéről sokkal nagyobb a támogatottság.

A klubok jobban be tudnak fektetni, ez meg is látszik, eléggé kiegyenlített jelenleg a mezőny: a második és a hatodik között tíz meccs után csak három pont a különbség. Erős megmérettetés, ez pedig meg is látszik, minden meccsre teljes erőbedobással, koncentrációval kell ott lenned, mert bármi megtörténhet.

– Hogy megy a játék? Bár abból kiindulva, hogy a válogatottban helye van, nem lehetett olyan rossz a szezonkezdet.

– A magyar élvonalban sokkal taktikusabbak a csapatok, jobban összpontosítanak, egységesebbek. Kötöttebb a játék, bizonyos sémák alapján épül fel minden csapat mozgása a pályán. A Kecskemétnél ez valamelyest eltér. Nálunk sok tapasztalt teremlabdarúgó van: három székely, két szerb, olyan magyar sportolók, akik régebben megfordultak a magyar válogatottban.

Idézet
Nálunk megvan az összhang, mindenki egyet akar,

ennek is az eredménye, hogy jelenleg a tabella második helyén állunk. Célként a klubvezetés a rájátszás felsőházának elérését tűzte ki számunkra, vagyis az alapszakaszt az első ötben kell zárnunk. Aztán pedig, ahogy a régi mondás tartja, evés közben jön meg az étvágy…

Galéria

Fotó: Facebook/Magyar Labdarúgó Szövetség

– Egy egész csapatra való székely futsalos játszik a magyar bajnokságban. Színt visznek ezzel az NBI-be?

– Nyírgyulajnál négyen vannak a keretben, nálunk hárman. Szerintem emeljük a színvonalat. Már csak azért is, mert a székelyben van egy konok akarat, az, hogy mindenképp megmutatja, hogy bármire képes, odateszi magát, minden nehézséget áthidalva a végsőkig küzd céljai eléréséért. Húzóemberként számítanak ránk Kecskeméten, ahogy a többiekre is a másik klubnál. Volt is meccsünk egymás ellen, a mérkőzésen tettük a dolgunkat, a lefújást követően pedig ugyanúgy barátok maradtunk.

– Melyek a célkitűzései rövid, illetve hosszú távon?

– Idén Kecskeméttel érmet szeretnék nyerni. Még ide sorolnám, hogy a magyar válogatottságom számait is növelném. Igaz, ezt akár a hosszú távúba is tehetném. Fiatalnak azért nem vagyok olyannyira fiatal, de azért jó pár év van még előttem.

Idézet
Nem lenne rossz magyar bajnokságot nyerni,

miután már megízleltem, hogy milyen romániai aranyat szerezni. Mindezt megkoronázná, ha a magyar nemzeti csapattal kijutnék egy világtornára: Európa-bajnokságra vagy világbajnokságra.

– Székelyudvarhelyen a szakmabeliektől rendre elhangzik, hogy egy egész sor székely kint játszik, sokkal jobb lenne, ha őket valamikor, valahogyan hazacsalogatnák, hogy újból bajnoki címet nyerhessen a város. Lát esélyt arra, hogy még visszatérjen?

– Sok az esély arra, hogy a játékosok visszakerülnek oda, ahonnan elindultak, azaz Székelyudvarhelyre. Rögtön megjegyzem: ha még visszafogadnak. Jómagam részéről csak annyit tudok mondani, hogy nagyon szeretnék még játszani otthon. Éveket. A szívem hazahúz, ott nevelkedtem, ha úgy alakulnak a dolgok, akkor ott is szeretném befejezni a pályafutásomat.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot november 23-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba