Magyar és román lisztek versenye, színes választék a malomipari termékek hazai piacán

Magyar és román lisztek versenye, színes választék a malomipari termékek hazai piacán

Van miből válogatni. Az üzleteinkben forgalmazott búzalisztek fele román, fele magyar gyártmány

Fotó: Kisréti Zsombor

Alapvető élelmiszerünk a búzaliszt. Erdélyben abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a legjobb minőségű magyarországi és romániai gyártmányú lisztek közül választhatunk, amelyekből nemcsak tésztákat, hanem házi kenyeret is készíthetünk. A lisztek piacán tájékozódtunk.

Kisréti Zsombor

2022. március 26., 19:552022. március 26., 19:55

Étrendünk egyik legfontosabb tápláléka a búzaliszt. Búza nélkül nemcsak mindennapi kenyerünk hiányozna, hanem a számtalan tésztaféle is, amelyek az erdélyi konyha elengedhetetlen tartozékai.

Az orosz–ukrán háború oldalvizein világszerte riadalmat kelt a búza világpiaci árának gyors emelkedése, hiszen a nagy gabonaexportőrként ismert Ukrajna és Oroszország búzakivitele idén kérdésessé válik.

A búzahiány a megszokottnál magasabb árakat okoz, ami az európai országokat, köztük minket is érint.

A jó hír mégis az, hogy egy átlagos mezőgazdasági évben a romániai búzatermés fedezi a belföldi szükségletet, sőt jelentős mennyiségű kenyérgabona jut külföldre is. A kormány agrárpolitikájától függ, hogy a hazai fogyasztók számára miként lehet elfogadható áron biztosítani a kenyérlisztet és azokat a célliszteket, amelyeket a malomipar a sütő- és a tésztaipar számára állít elő.

Nagy cégek a nyerők

Az erdélyi lisztkereskedelemben két nagy malomipar versenyzik egymással: a romániai és a magyarországi. A két legismertebb magyar malomipari vállalat – a Hajdú Gabona Zrt. és a Gyermelyi Zrt. – a romániai piacon megkerülhetetlen hídfőállásokat épített ki az elmúlt tíz esztendőben.

Az általuk forgalmazott finomliszt és rétesliszt kemény konkurensei a legnagyobb romániai malomipari vállalatnak, a Bukaresttől húsz kilométerre fekvő bufteai Băneasa óriáscégnek.

Erdélyben annyira közkedveltek a magyarországi lisztek, hogy a dél-romániai vállalat piaci cselhez folyamodott:

Családi márkanév alatt magyar szövegű tasakokban dobja piacra búzalisztjét. Ha a vásárló nem figyelmes, magyarországi gyártmányú lisztnek véli, és jó esetben otthon döbben rá, hogy a dél-romániai cég apró betűs részeken fedi fel valódi kilétét.ű

Galéria

Áruházi búzadara és liszt raklapokon: egyre nagyobb tételben kél el

Fotó: Kisréti Zsombor

Az mindenképpen értékelendő gesztus egy dél-romániai cég részéről, hogy a kereskedelmi versenyben a magyar nyelv számára is fontos piaci tényezővé válik. Hasonló jelenséggel találkozhatunk Kárpátokon túli húsfeldolgozó cégek felhozatalában is,

amelyek rájöttek, hogy a magyar ízekre nemcsak az erdélyi magyar, hanem a román fogyasztó is ráharap.

A romániai piac másik nagy malomipari cége, a görög tőkével megerősödött multinacionális nagyvállalat, a román főváros szomszédságában, Pantelimonban székelő Titan Rt., amelynek Marosvásárhelyen is működik egy vállalata.

Kisajátították a piacot

A hazai élelmiszeripari ágazatok közül a malomiparban érhető tetten leginkább a gyors tőkekoncentráció, melynek révén pár nagyvállalat kisajátította a lisztforgalmazás romániai piacát.

A rendszerváltást követő években a legtöbb erdélyi községben legalább egy gabonamalom működött, ahol az emberek megőrölhették saját vagy vásárolt gabonájukat. A mezőgazdaság gyors átalakulásával a malmok túlnyomó többsége azonban napjainkra bezárt.

Több próbálkozás volt kiskereskedelmi lisztforgalmazásra is, de a szükséges beruházások, a korszerűsítési munkálatok elmaradása miatt kihulltak a piaci verseny kegyetlen rostáján.

A nagy malmok ma már automatizált rendszerben állítják elő a legkülönfélébb liszteket: a korszerű technológiával és a minőségi követelményekkel a kispénzű vállalkozó sajnos nem tud versenybe szállni. Vidékenként azonban továbbra is vannak kézműves termékként előállított teljes kiőrlésű lisztek, amelyek iránt nő a kereslet.

Galéria

A magyarországi lisztek között is nagy a választék. Jobb a minőségük

Fotó: Kisréti Zsombor

A hamutartalom a mérvadó

Érdekes eltérés tapasztalható a lisztek román és magyar kiskereskedelmi osztályozásában. A román tasakokon rendszerint a három nullás minősítés jelenik meg, ami önmagában semmit nem árul el a liszt minőségéről, inkább egy jól hangzó, tartalom nélküli ,,minőségjelző”.

A liszt beltartalmi minőségét az őrlés után visszamaradó úgynevezett hamutartalom mutatja.

Ez a szám a búza héjából származó ásványi anyagoknak a megőrölt lisztben található mennyiségét jelzi: 100 g lisztben az értékhatár 0,48–1,9 g között váltakozik. Minél magasabb a hamutartalom, annál sötétebb a liszt színe, és ezzel arányosan nő a biológiai értéke is.

A lisztek hamutartalmát a malomipari cégek a tizedesvessző elhagyásával jelölik. Az erdélyi kiskereskedelemben kapható két leggyakoribb magyar lisztfajta, a finom- és a rétesliszt korpatartalma alacsony, rendszerint Bl 55-ös lisztként kerül forgalomba.

A Băneasa gyár elterjedt finomlisztje csak 0,48 százalékos hamutartalommal rendelkezik, azaz Bl 48-as liszt.

A jó minőségű kenyér készítéséhez azonban jóval magasabb hamutartalmú, legalább 100–110-es lisztek szükségesek. A malomipari termékek közül a graham a teljes kiőrlésű liszt, a durumliszt a tésztaipar legkiválóbb alapanyaga, míg a legdrágább lisztfajta a tönkölybúzaliszt.

A Hajdú liszt vezet

Az évek során sokféle lisztet kipróbáltunk, házi kenyeret is sütünk teljes kiőrlésű búzalisztből. Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kereskedelemben gyakorlatilag mindenféle lisztfajtát meg lehet vásárolni.

Mivel a kenyérliszt egy jellegzetes célliszt, amit a malmok sütődéknek szállítanak zsákokban, nehezebb üzletekben, kis kiszerelésben megvásárolni.

Amióta viszont széles körben elterjedtek a kenyérsütő gépek, kenyérlisztből is több üzlet rendel. Otthoni sütésre, főzésre a Hajdú Gabona lisztjeit kedvelem. A romániai piacon ez az egyik legjobb minőségű liszt. A magyarországi búzafajták összetétele, illetve a malomipar teljesítménye jóval fölötte áll a romániai választéknak, ezért a búzalisztek minősége is jobb.

Cikkünk eredetileg március 23-án, a Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró mellékletében jelent meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba