(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Simon Virág 2022. december 03., 09:06

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. De ember legyen a talpán, aki magabiztosan eligazodik a rengeteg kutatási eredmény, tipp és szakmai tanács között – amikor a ma egészségesnek kikiáltott alapanyag a jövő hónapban már messziről kerülendő élelmiszerré válik. Holott az egészséges és tudatos táplálkozás alapvetően nem bonyolult. Ahogyan a kiadványunknak a témában nyilatkozó szakértők is rámutatnak: már azzal nagyon sokat tudunk tenni magunkért, ha néhány egyszerű, de lényeges aranyszabályra odafigyelünk.

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
galéria
Ellenállhatatlan ínyencségeink. A hús nem az ellenségünk, csak mértékkel kell fogyasztani Fotó: Barabás Ákos

Bár egyre többet hallunk és olvasunk az egészséges, tudatos étkezésről, ha szétnézünk a környezetünkben, úgy tűnhet, hogy a táplálkozási szokásaink egyre silányabbá válnak. Az elhízás immár nálunk is népbetegséggé vált, a túlsúly által okozott társbetegségek, mint a diabétesz, egyre gyakoribbak, az egészségügyi rendszerünk ráadásul még mindig nem jutott el oda, hogy megelőzéssel igyekezzen elejét venni ennek a kóros állapotnak.

Mindeközben a táplálkozásban sokan hibás otthoni mintákat követnek, vagy éppen egy jól sikerült marketingfogás alapján intézik a bevásárlást.

A kiadványunknak nyilatkozó szakemberek szerint az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra való igény már Székelyföldön is egyre elterjedtebb, egyre többen odafigyelnek arra, hogy mit visznek be nap mint nap a szervezetükbe, és szakember segítségét, útmutatását kérik. Tennivaló azonban még bőven akad.

Aggasztóan elterjedt a cukorbetegség

A túlsúlyra, illetve elhízásra vonatkozóan nincsenek pontos és hosszabb periódust felölelő Hargita megyei kimutatások, de a témával kapcsolatban a diabétesz, az elhízás egyik legfőbb társbetegségének elterjedését érintő statisztikák igencsak beszédesek.

Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, hogy a megyében az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a nyilvántartott cukorbetegek száma. Igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy egy ideje már a családorvosok is diagnosztizálhatnak, így több eset kerül nyilvántartásba, de az ugrásszerű növekedés minden bizonnyal más tényezők következménye is.

Míg 2001-ben 4324 eset szerepelt a nyilvántartásban, 2021-ben 15 ezernél is több cukorbeteg páciensről tudtak.

Az új esetek száma 100 ezer lakosra vetítve 167 volt 2001-ben, jelenleg pedig ez a szám 328. Tar Gyöngyi arra is rámutatott: a kétszeresére gyorsult az új esetek megjelenésének a gyakorisága.

Noha a túlsúlyos páciensekről nem léteznek ilyen pontos számadatok, Tar Gyöngyi szerint elég, ha csak szétnézünk az utcán, már látjuk, milyen sok az elhízott ember. „A súlytöbblettel rendelkező emberek többségénél még senki nem számolta ki az illető testtömegindexét, de még csak a has körfogatát sem mérték meg – egy ideje ugyanis ezt is figyelembe veszik a diagnózis felállításánál.

Hiszen nemcsak a testsúly lehet rizikófaktor, hanem a nagy has is”

– magyarázta. Az sem mindegy, hogy valaki milyen csontozattal rendelkezik, de egy izmos embernek is minden bizonnyal nagyobb a testsúlya, mint egy „nagyhasú” embernek, mégis ez utóbbit fenyegeti inkább a szívbetegségek, magas vérnyomás, stroke kockázata. „Az biztos, hogy az elhízás népbetegség” – hangsúlyozta az igazgató.

Hiánycikk az egészségügyi nevelés

Tar Gyöngyi arról is beszélt, hogy aki a 90-es években járt az Egyesült Államokban, az akár több száz kilós embereket is láthatott, ami akkoriban nagyon távoli jelenségnek tűnt itthonról nézve. De ma már a Székelyföldön is látni olyant, aki a túlsúlya miatt nem tud járni és tolószékbe kényszerült, ráadásul a fiatalok körében is egyre elterjedtebb az elhízás.

A szakember komoly hiányosságnak látja, hogy nincs valódi és rendszeres egészségnevelés az óvodákban, iskolákban.

Pedig köztudott, hogy az étkezési szokások gyermekkorban alakulnak ki, és később nagyon nehéz azokon változtatni. „Nagy hátrányunk a nyugat-európai államokkal szemben, hogy ott sokkal több a tudatosan, egészségesen táplálkozó ember. De ott már az iskolában – és nem csak – odafigyelnek erre. Az a baj, hogy mi csak alkalomszerűen foglalkozunk ezzel a problémával” – hívta fel a figyelmet Tar Gyöngyi.

Fotó: Kisréti Zsombor

Példaként azt hozta fel, hogy élnek még azok a népi hagyományok, különösen a falvakon, miszerint a szépséget a kövérséggel azonosítják. „Azt mondják: szép kövér ember, kerek arcú, pirospozsgás gyermek. A soványságot a betegséggel társítják. Pedig a kövérség is betegség, előidézője a legnagyobb halálozási mutatókkal rendelkező szív-érrendszeri betegségeknek” – hangsúlyozta.

Azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres mozgás is,

Tar Gyöngyi szerint pedig nem föltétlenül oxigénszegény, izzadságszagú konditermekben kell mozogni, hanem a szabad levegőn, olyan környezetben, amely az ízületeinket sem teszi tönkre. Ehhez képest úgy látja, egyre távolabb kerülünk a természettől, az erdőtől, egyre több helyre autóval jutunk el, és azok a lépések, amelyeket az irodában, a gyárban, a konyhában teszünk meg, nem igazán számítanak mozgásnak.

„Nemcsak a szegénységünk, hanem a rossz életmódunk is hozzájárul az elhízáshoz. Van még egy fontos tényező: hogy egyre kevesebbet alszunk. Az ébrenléti állapot táplálkozással jár, hiszen mondjuk egy fárasztó nap után megjutalmazza magát az ember valami finomsággal. Az ősemberhez képest, aki meg kellett keresse, le kellett vadássza a táplálékot, nekünk minden karnyújtásnyira van. Ez az életmódbeli változás a testsúlyunkban és az egészségügyi állapotunkban is megmutatkozik” – magyarázta.

Pénzfüggő is a tudatos táplálkozás

Kíváncsiak voltunk, ilyen körülmények között milyen egészségügyi szakemberhez fordulhatunk, ha szeretnénk életmódot váltani, vagy csak javítani azon, illetve ha szeretnénk egészségesen, egészségesebben táplálkozni.

Biztató, hogy a lapunknak nyilatkozó étteremvezető tapasztalata szerint az egészséges étkezésre való igény javuló tendenciát mutat térségünkben Fotó: 123RF

Tar Gyöngyi az egészségbiztosítási pénztárnál is érdeklődött már a témában, és kiderült, hogy Hargita megyében egyetlen olyan dietetikus sincs a járóbeteg-rendelőkben, akihez családorvosi küldőpapírral el lehetne menni. Ha szeretnénk, hogy egy dietetikus szakorvos konzultáljon velünk, akkor fizetnünk kell egy magánklinikán vagy orvosi rendelőben.

Ráadásul igencsak kevés képzett szakember dolgozik a megyében.

„Jelenleg az egyetlen hely, ahol ingyen kaphat tanácsot ebben a témában a beteg, az a kórház. Aki bekerül, annak segítenek. De fontos lenne a megelőzés, hogy az emberek épphogy elkerüljék a kórházi kezelést” – hangsúlyozta Tar Gyöngyi, aki szerint így éppen azok kerülnek hátrányos helyzetbe, akik amúgyis rosszabbul keresnek, emiatt egészségtelenebbül étkeznek, és nem tudnak odafigyelni a tudatos táplálkozásra.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hiszen hiába tudjuk, hogy az olívaolaj egészségesebb, mint a napraforgóolaj vagy a disznózsír, előbbi négy-ötször drágább, így sokszor nem is kérdés, hogy melyik vesszük le a polcról.

A népegészségügyi igazgatóság vezetője ugyanakkor úgy látja: nemcsak az egyénektől kellene várni a változást, hanem kormányzati szinten is tenni kellene az egészséges életmódért. Példaként Hollandiát hozta fel, ahol a szívinfarktusok számának aggasztó növekedésére reagálva a kormány 30 évvel ezelőtt egy olyan támogatási rendszert vezetett be az alacsony zsírtartalmú termékekre,

hogy egyre többen kezdték el ezeket fogyasztani, ennek köszönhetően jelentős mértékben visszaszorult a kór.

Romániában is látható eredményei vannak már annak, hogy néhány éve komoly szigorításokat vezettek be a dohányzással kapcsolatban, és kitiltották a cigarettát a vendéglátóipari egységekből. Ennek köszönhetően egyre kevesebben gyújtanak rá – és éppen ez volt a cél.

„Fontos lenne diagnosztizálni a társadalmi szintű problémát, megnevezni és utána tenni valamit a megoldása érdekében. Már most is vannak olyan magáncégek, amelyek az alkalmazottaknak uszodabérletet biztosítanak, vagy olyan egészséges mozgásformák gyakorlását támogatják, amelyek megvédenek a betegségektől. Jó lenne, ha országos vagy önkormányzati szinten is lennének ilyen kedvezményezések” – hangsúlyozta Tar Gyöngyi.

Már vásárláskor legyünk tudatosak

Elsősorban pénz- és időhiány miatt fordulunk az egészségtelenebb élelmiszerekhez, ilyenkor kerülnek le például a gyorsfagyasztott ételek a polcokról – ezt már dr. Pap Enikő székelyudvarhelyi dietetikus mondja. Holott az otthon elkészített panírozott hús kevesebb adalékanyagot és tartósítószert tartalmaz, egészségesebb, és lehet, hogy olcsóbb is. De az elkészítése mindenképpen időigényesebb.

Nagyon fontos lenne, hogy lehetőségeink függvényében minél inkább odafigyeljünk az étkezésünkre.

Lehet egész hetes menüt megtervezni és annak megfelelően bevásárolni, akár több napra elkészíteni egy ebédet” – hívta fel a figyelmet a szakember. Arra is rámutatott: ma már egyre divatosabb rendelni az ebédet, mert ha valakinek a munkaideje késő délutánig tart, nem tud hazamenni ebédelni. Szerinte ilyenkor jobb választás lehet otthonról ebédet vinni, hiszen ilyenkor tudjuk, hogy mi van abban, amit megeszünk. Ez ugyan időigényesebb, de olcsóbb és egészségesebb.

A tudatos és egészséges táplálkozás nem bonyolult, ráadásul a térség szerencsés helyzetben is van, mert elérhetők az egészséges helyi termékek és alapanyagok Fotó: Haáz Vince

A dietetikus úgy látja, azért egyre többen odafigyelnek a tudatos táplálkozásra, arra, hogy egészségesek maradjanak. Van igény arra, hogy megelőzésképp tegyenek az egészségük érdekében, és sokan kíváncsiak arra, hogy milyen lehetőségeik vannak és mit tanácsolnak a szakemberek. Mások betegség miatt döntenek az életmódváltás mellett.

A szakember szerint egyébként szerencsések vagyunk, hogy olyan, kisebb régióban élünk, ahol elérhetőek a helyi termények.

A nemzetközi ajánlások szerit helyi, idény- és organikus termékekből kellene minél többet fogyasztani. Ami az organikus termékeket illeti, nem biztos, hogy Székelyföldön erre megfelelően odafigyelnek, sajnos gyakran előfordul, hogy tavasszal a mezőt járva műtrágyakupacokat látunk.

Érdemes időt fordítani arra, hogy megbízható helyet keressünk, ahonnan a zöldséget, gyümölcsöt beszerezhetjük. Például van, aki a piacon a kevésbé csillogó, kukacos gyümölcsöt keresi, hiszen tudja, hogy az kevesebb szintetikus szert látott, miközben növekedett.

Fontos, hogy tudjuk, mit viszünk haza az üzletből, mindig olvassuk el, mit ír a címkén, dobozon.

Mert már az egyszerű ízesített víz is tele lehet cukorral. Olvassuk el és utána mérlegeljünk, hogy akarjuk-e azt a kosarunkban vagy sem. A háztartásokat vezető édesanyák, nagymamák felelősek azért, amit az asztalra tesznek, ahogyan a gyermekeiket, unokáikat megtanítják egészségesen táplálkozni. Az egészséges élelmiszerek fogyasztásával megelőzhetünk betegségeket, és ezt nagyon fontos szem előtt tartani" – hangsúlyozta dr. Pap Enikő.

Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra és mértékletességre

Szintén a friss, szezonális alapanyagok használatának fontosságára hívta fel a figyelmet Trucza Adorján, a székelyudvarhelyi Páva étterem vezetője, aki fogyasztóként, de szakácsként is szívesen kísérletezik a konyhában, és fontosnak tartja a helyi élelmiszerek használatát minél nagyobb arányban.

Tőle arról érdeklődtünk, hogy miként készíthetünk egészséges, ugyanakkor ízletes ételeket, valamint arról is, hogy az éttermi vendégek igényei alapján ez mennyire elterjedt térségünkben.

A vállalkozó szerint a kiegyensúlyozottságot kell szem előtt tartani, vagyis mindig fogyasszuk azt, aminek szezonja van: nyáron és ősszel együnk minél több friss zöldséget, télen pedig, a disznóvágások idején a húsokhoz savanyított zöldségeket és kompótokat társítsunk. Amennyire lehet, kerüljük a cukrot és az iparilag feldolgozott élelmiszereket – ez utóbbiak esetében mindig azt kell nézni, hogy milyen anyagokat használtak, amelyek fokozzák az ízeket és állagmegőrző hatásuk van.

Trucza Adorján szerint, ha a szénhidrát, a rostok és a protein/fehérje egyensúlyban van, akkor elmondhatjuk magunkról, hogy egészségesen táplálkozunk.

„Az utóbbi időben erősen protein- és szénhidrátközpontú lett az étkezés. Az étteremben is ezt tapasztaljuk: a kenyeret nagyon sokan szeretik és kérik, és minél több húst akarnak fogyasztani, különböző formában. A hús nem ellenség – a cukor, illetve az a szénhidrát, ami cukorrá bomlik, azt kell kerülni vagy minél jobban lecsökkenteni" – magyarázta.

Az étteremvezető szintén úgy látja, hogy az egészséges étkezésre való hajlam és igény javuló tendenciát mutat, egyre inkább megjelennek a tudatos fogyasztók, akik odafigyelnek az egészséges és változatos táplálkozásra. Trucza Adorján szerint őseink étkezési szokásaihoz kellene visszatérjünk olyan értelemben, hogy régebben egyszerűbben és ízletesebben főztek, sok fűszernövényt használtak, és nem volt minden nap hús az asztalon.

Sajnos kikopóban van az asztalról a főzelék, pedig ez fontos lenne. A krumplival sincs semmi baj, hacsak nem mindig fagyasztott használunk olajban kisütve.

A mértékletesség is nagyon fontos, hogy ne fogyasszunk túl sokat, a jó minőségű élelmiszerekből sem. Arra szoktam biztatni a vendégeket, hogy étkezéskor ne a mennyiségre törekedjenek, hanem minél több ízt kóstoljanak meg és élvezzék azokat. Habár a piac még igényli a nagy adagokat, mi próbálunk kisebb adagokat felszolgálni, hogy élményalapú legyen a vendéglátás, és minél több inspiráló étel tudjon kikerülni a konyháról" – magyarázta.

Fotó: Conservation Carpathia Alapítvány

Nincs hiány nálunk jó minőségű alapanyagokból

A Páva étterem vezetője szerint Székelyföldön nincs hiány jó minőségű alapanyagokból. Ők is igyekeznek kistermelőktől, illetve a piacról vásárolni – mindig azt, aminek szezonja van, ami friss, ami a közelben termett.

Noha tapasztalatai szerint az emberek egyre tudatosabban vásárolnak és rendelnek ételt, még nem lehet tömeges életmódváltásról beszélni.

Azt is látják, hogy növekszik a vegetáriánusok száma, de sok esetben az emberek nem feltétlenül a húst utasítják el, hanem azért tértek át a zöldségekre, mert nem kapnak minőségi húst.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot november 28-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport