HIRDETÉS

Hol fociztak egykor az udvarhelyiek? – Ahol kevés pályán sok sportoló nevelkedett

2019. október 15., 16:32 utolsó módosítás: 2019. október 15., 17:27

Néhány héttel ezelőtt az épülő fedett jégpályán a város polgármestere bemutatta Székelyudvarhely új sportstratégiáját, amelyben egyebek mellett az szerepel, hogy uszoda épül, illetve napirenden van a sétatéri stadion (és azon belül az atlétikapálya) felújítása. A város, amely méretéhez és vonzásköréhez képest évtizedek óta számos sportolót adott. Viszont kicsit mindig mostohagyerek volt, mivel nem az állami, hanem a magánszektor hozta létre a sportlétesítményeket.

Készül az udvarhelyi futballpálya 1932-ben Fotó: Archív

Jó tizenöt évvel ezelőtt a székelyudvarhelyi stadion egyik drótkerítésén a „Székelyudvarhely – a húsz sportág városa!” felirat díszelgett – akkoriban egy kicsit nevetségesnek hatott ez, néhány év elteltével el is tűnt a felirat. Manapság az ötven éve átadott labdarúgó- és atlétikapályán közmunkások dolgoznak, hobbifutók szaladnak, itt edz és játszik a Román Kupa-győztes Vasas Femina, valamint a harmadosztályos Székelyudvarhelyi FC.

Bár igyekeznek rendben tartani a stadiont, azt minden udvarhelyi sportbarát látja, hogy ráférne egy alapos korszerűsítés a szebb napokat megélt létesítményre.

Néhány évvel ezelőtt, amikor a régi főlelátó helyén megépült az új birkózóterem, sokan abban reménykedtek, hogy elindul egy folyamat – ez így is volt, sajnos valahol megrekedt, most pedig megint új remények vannak. Néhány hete Gálfi Árpád polgármester bejelentette, hogy az Országos Beruházási Társaság (CNI) beruházási listájára felkerült a futball- és az atlétikapálya felújítása, illetve az országosan beterjesztett 400 újonnan építendő futballpálya közül 170-et jóváhagytak, ezek között van a székelyudvarhelyi új pálya is.

Ha alaposan és aprólékosan végigvennénk Székelyudvarhely sporttörténetét, az egyik megállapításunk az lehetne, hogy dacára annak, hogy a székelyföldi kisvárosban kevés sportlétesítmény (futballpálya, sportcsarnok, szabadtéri műgyepes pálya, uszoda stb.) volt és van, sok-sok sportoló szerzett országos hírnevet – tény, hogy nem mindannyian idehaza lettek próféták, de innen indultak.

A futballpályák

Székelyudvarhely legelső testmozgástere vagy szabadidőtere a Kollégium-kert volt – ennek területén, illetve közelében állnak ma is a város főbb sportlétesítményei. A vasút, a sétatér, illetve a Frecska-kert és a sportcsarnok határolják ezt a területet nagyjából – ezt Magyarósi Szőke József egykori kollégiumi rektor 1866-ban, nem sokkal halála előtt a Református Kollégiumnak adományozta, ún. „ifjúsági tanuló- és játszóhelynek”.

Itt épült még az első világháború előtt a tornacsarnok (a mai asztalitenisz-terem), illetve mellette az első igazi labdarúgópálya (1923. augusztus 6-án avatták fel). Addig csak a mai zöldségpiac helyén futballoztak az udvarhelyiek, a húszas években létrehozott füves pálya alig tíz évig szolgálta az udvarhelyi sportbarátokat, ugyanis gyorsan kinőtték ezt a létesítményt.

1932-ben épült meg az ún. fakerítéses vagy falelátós focipálya a régi közelében: a jegenyefákkal körülvett pálya pontosan a mai sportcsarnok helyén létesült, egészen a hatvanas évek végéig ez számított az első számú labdarúgópályának Székelyudvarhelyen, itt lendült bele egyre jobban az Udvarhelyi Munkás Testedző Egylet és a Hargita együttese (akkoriban is két csapat volt a városban, sokszor átjárás volt a két együttes között), majd a „kicsi magyar világban” Csaba névre átkeresztelt együttes.

A fakerítéses pálya 1943-ban Fotó: Archív

Az ötvenes és hatvanas évek újabb lendületet hozott a sportéletben, hiszen az akkori rezsim felismerte, hogy a sportnak nagy a propagandaértéke, ez Udvarhelyen a létesítményeken is meglátszott.

A mai bútorgyár és a Kaufland áruház közötti téren állt az ún. IPEIL-pálya – ezen lehetett focizni is, de elsősorban az atlétikapályája és az öltözője miatt volt nagyon fontos, ugyanis ez volt az első ilyen jellegű létesítmény. A régi nagy öregek sokáig büszkén mondták, hogy veder vízben vagy a sportlétesítményektől nem messze, a Nagy-Küküllőben „zuhanyoztak” meccs után. Azonban az élet fejlődésével már a hatvanas években igény mutatkozott arra, hogy ezen a téren is előbbre lépjünk.

A hatvanas évek végén más stratégiát követett a város, így az IPEIL-pálya helyére deszkalerakat és fafeldolgozó vállalat, az egykori IFET létesült a helyére. Az oda vezető kis utcát (az autóbuszállomás és a bútorgyár között) ma is Sport utcának hívják, ez őrzi az egykori stadion emlékét.

Az új stadiont mégis a Kollégium-kert szélén építették fel, ezelőtt ötven évvel, 1969-ben – akkor már komolyabbra fordult az udvarhelyi futball, a labdarúgócsapat bejutott a harmadosztályba, és évről évre azon volt, hogy fennebb jusson, ez 1973-ban sikerült – erről írtunk egyik előző lapszámunkban is. A hatvanas évek végén a labdarúgás tört előre az Udvarhelyen mindig nagy hagyománnyal bíró kézilabda mellett, de akkoriban már működött az Akarat-sportkomplexum is, amelyet annak a futballpályának a helyére építettek, amely a Kollégium-kertben jött létre a húszas években.

A hatvanas évektől van tehát a ma is álló spottkomplexum, annyi különbséggel, hogy a salakos Akarat-pályák a kétezres években teljesen eltűntek.

A sétatéri stadion azóta is a futballcsapatok otthona, de kisebb focipályák voltak még a városban: például a bethlenfalvi Termés utcában, illetve a hetvenes években lett két edzőpályája a létrejövő sportiskolának. Az egyik a strand alatt, a vasúti sín mellett (ez a kilencvenes évek közepén eltűnt, ma a Berde Mózes utca házai vannak a területen), a másik a strand és a Frecska-kert közötti „salakpálya” – ezt évtizedekig használták nemcsak edzőpályának, hanem bajnoki, illetve barátságos találkozókat is játszottak rajta. A Székelyföldi Labdarúgó Akadémia erre készített egy korszerű műgyepes edzőpályát 2014–15-ben.

Ami a kisebb pályákat illeti, a sportcsarnok melletti kispályára (a teniszpálya mellett) 2005-ben került műgyep, a sétatéren lévő minifocipályára (amit évtizedekig korcsolyapályának használtak az udvarhelyiek, a kilencvenes évek elejéig hokiztak is rajta) pedig 2006-ban – utóbbin sporttevékenység már alig van, főképp rendezvényekre használják. Két éve műgyep került a gimnázium általános iskolájának kis sportpályájára is.

Az egykori Akarat-sportkomplexum a hetvenes években Fotó: Archív

Kézilabdapályák és sporttermek

A nagypályás kézilabda idején az említett Kollégium-kerti pályát és a fakerítésest használták, az első igazi, kézilabdának készült pálya az ún. fekete salakos volt – ez 1960-ban épült meg a Nagy-Küküllő bal partján, körülbelül a mostani Tomcsa Sándor utca tömbházainak és játszótérének helyén, ami még korábban a ferencesek gyümölcsöskertje volt.

Az Akarat sportkomplexum 1964-ben jött létre a Kollégium-kertben, a stadion mögött: nemcsak két, salakborítású kézilabdapálya, hanem teniszpálya is volt, a kilencvenes években is használták. Fénykorát a hatvanas-hetvenes években, még a sportcsarnok megépülése előtt élte: ezen játszotta bajnoki találkozóinak egy részét az 1976-ban országos bajnoki bronzérmet szerzett Akarat női kézilabdacsapata, továbbá a salakos pályákon gyakran rendeztek ifjúsági mérkőzéseket, nemcsak kézilabdában.

Azonban a kétezres évekre nagyon rossz állapotba került, a lepusztult pályákat és a romos adminisztrációs épületet a 2005 augusztus 23-i nagy árvíz teljesen eltüntette, helyén ma gaz van. A város viszont megvásárolta, így ide is sportpályák létesülnének. Jelzésértékű, hogy a stadion mellett egy műgyeptekercs évek óta várja, hogy felkerüljön a helyére.

A székelyudvarhelyi sportcsarnok 1980 őszén lett kész, azóta ez a fő otthona a kézilabdázóknak és tizenöt éve a futsalcsapatnak is.

Magánkezdeményezésből jött létre tíz éve a Rákóczi Center a város segesvári kijáratánál, ebben főleg szabadidős sportokat űznek az udvarhelyiek, illetve rendezvényekre is használják, de előfordul, hogy ebben edz a kézilabda- vagy a teremlabdarúgó-csapat. Bajnoki mérkőzésekre is alkalmas, például az FK Székelyudvarhely U19-es futsalcsapata is szokott itt meccseket játszani. Ugyanakkor ez a terem az otthona már hét éve a floorballnak, a teremhokisok is a Rákócziban tartják edzéseiket, rendezik a bajnoki fordulókat és évente két alkalommal a meghívásos tornákat. Ezt a termet veszi igénybe a kis korosztályok számára a Székelyföldi Kézilabda Akadémia és a Székelyudvarhelyi FC is.

Az iskolavárosnak is hívott Székelyudvarhely tanintézményeinek majd mindegyike rendelkezik sportteremmel, az Orbán Balázs Általános Iskolában idén kezdik meg a sportterem építését.

A fájó pont: az uszoda

Az uszodával mindig gond volt Udvarhelyen, hiszen igazi még soha nem épült. Volt ugyan közfürdő a hetvenes évekig (a Petőfi Sándor utcában ma is áll az épülete), és a nyolcvanas évek óta három medencével ellátott strandja, illetve ide számíthatjuk a tavalyelőtt bezárt szejkefürdői strandot is, de

a Septimia szabadidőközpont 2007-es létrejöttéig fedett uszoda nem volt a városban.

Ezt sem állami alapokból (mint a Csíki Csobbanót), hanem a Rákóczi Centerhez hasonlóan magáncég hozta létre. A szabadtéri medencén és az uszodán kívül a Septimiában is van egy műgyepes futballpálya. Hasonló a helyzet a korcsolyapályával, a régi rendszerben a minifocipályán lehetett korcsolyázni, illetve ezen is jégkorongoztak az Udvarhelyi Küküllő csapatai, illetve Csíkszeredába, a műjégpályára jártak hokizni – ám az a csapat a kilencvenes évek elején megszűnt.

Néhány évvel ezelőtt amatőr csapatok tűntek fel újra, illetve a Székelyföldi Jégkorong Akadémia is létesített udvarhelyi csoportot. A jégpálya néhány éve a városi strand területén üzemel. Idén nagyot lép előre e téren is a város, ugyanis teljesen új alapja lesz a pályának, illetve vasszerkezetű tető- és oldalfedése is elkészült – a tervek szerint a télen már ezen korcsolyázhatnának és hokizhatnának az udvarhelyiek.

Az utóbbi tíz-tizenöt évben összehasonlíthatatlanul többen sportolnak a városban, mint azelőtt, ez pedig igényt is szült, azaz ha megépülnek a tervezett sportlétesítmények, egészen bizonyos, hogy lesz, aki napról napra, vagy hétről hétre megtöltse azokat.

Katona Zoltán

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot október 15-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.