Fülig érő szájjal: trófea a magasban – Román Kupa-győztes a Székelyudvarhelyi Vasas Femina

Józsa Csongor 2019. június 05., 09:25 utolsó módosítás: 2019. június 05., 09:36

Különösebb megerőltetés nélkül, öt góllal terhelte meg a Székelyudvarhelyi Vasas Femina a Kisbecskereki Fortuna kapuját a női labdarúgó Román Kupa döntőjében. Az 5–0-s győzelemmel a székelyföldi klub eddigi legnagyobb sikerét érte el. A péntek délutáni marosvásárhelyi fináléban mosolyogva fociztak, utána örömmel nyilatkoztak a főszereplők.

Hatodik csapatként hódította el a Román Kupát a Vasas Femina Fotó: Horváth Bálint Ottó

Tavaly a bajnokságban ezüstérmet szerzett a Székelyudvarhelyi Vasas Femina a női labdarúgó 1. Ligában. Az már biztos, hogy ezt idén nem tudja megismételni az együttes, mivel nem jutott be a felsőházi rájátszásba, azaz az első három közé. Egy évvel ezelőtt a Román Kupa kiírásában az elődöntőben botlottak. Azt, ami akkor szinte kézzelfogható volt, most érték el, a döntőben játszhattak. Ha pedig már ott voltak, akkor nemcsak pályára léptek, hanem meg is nyerték a kiírást: 2019-ben magasba emelhették a trófeát.

„Tudtuk, hogy nagy nyomás lesz rajtunk. A döntő előtt a lehető legjobban felkészítettek, elsősorban fejben, hiszen tavaly is közel voltunk, az elődöntőben buktunk el. Ebből sokat tanultunk, idén már minden más volt: megpróbáltuk kontrollálni az érzéseinket, arra összpontosítottunk, hogy csak a focira figyeljünk.

Kiugranék a bőrömből, annyira örülök, hogy sikerült megnyernünk az utolsó meccset is”

– mondta el a mindössze 17 éves Benő Krisztina.

Nemcsak csapattársa, hanem korosztálybeli kollégája, Kis Anita is az összecsapás előtti munkát emelte ki: „Minden variációval számoltunk. Az viszont kristálytiszta volt, hogy mi itt győzni akarunk. Csak a diadal volt számunkra elfogadható, azt hiszem, nem kérdőjelezhető meg, hogy ki érdemelte meg a kupagyőzelmet. Mindkét csapat maximálisan felszívta magát, viszont a helyzeteket mi váltottuk gólra.

Igaz, hogy Marosvásárhelyen volt a finálé, de szinte hazai pályán játszottunk, hiszen a szurkolók fantasztikusak voltak. Sokat jelentett, hogy ennyien elkísértek minket, mindvégig tartották bennünk a lelket.”

Fotó: Horváth Bálint Ottó

A 22 éves Barabási Kinga „öregnek” számít a Vasas Feminánál, a keret legidősebb labdarúgója egy évvel nagyobb, mint ő: „Nagyon sokat készültünk erre. Beleadtunk mindent, az edző leginkább arra kért, hogy mindegy, mi történik, próbáljunk mindig mosolyogni a pályán. Nem tudom, hogy a meccs alatt mennyire jött ez össze, de ahogy végignézek a csajok arcán, most mindenkinek fülig ér a szája. Nem számítottuk arra, hogy ennyire könnyű lesz, többet vártunk az ellenféltől, de nem bánom, hogy nem volt szorosabb a meccs” – fejtette ki az ünneplés közepette.

Fiatal csapat vagyunk, egységesen segítünk egymásnak, biztatjuk a kicsiket, amikor pályára lépnek. Ők pedig teszik a dolgukat, úgy próbálnak játszani, mint a nagyok. Talán bennünk is legalább olyan szintű drukk volt, mint bennük.

Az edzőnk nagyon sok munkát tett a csapatba, leginkább mentálisan fejlődtünk nagyon sokat” – tette hozzá a játékos, aki 2010-ben és 2016-ban a Marosvásárhelyi ASA tagjaként már nyert kupát, ezúttal székelyudvarhelyi színekben hódította el a trófeát.

A siker kovácsa, Andrási Sándor Csaba edző a téli szünetben vette át az irányítást. „Nagyon szép volt, gratulálok a lányoknak. A három hónapja elkezdett munkának most beérett a gyümölcse.

Ezen a meccsen a szép futball döntött, megmutattuk, mit tudunk, lefociztuk az ellenfelet.

Egész héten azt sulykoltam a lányokba, hogy meg kell becsülni a labdát, nem kell lenézni az ellenfelet, úgy kell játszani, hogy mindenkinek öröme legyen benne, aki megnézi a döntőt. A labdarúgást mosolyogva kell művelni, mi ezt is tettük a döntőben.”

Természetesen madarat lehetett volna fogatni az elnökkel is: „Nagy munka, a klub elérte, hogy kupagyőztes legyen. Óriási gratuláció jár mindenkinek: a csapatnak, a stábnak, a szurkolóknak, a támogatóknak. Ez a siker egy szóban csapatmunka. Maximális volt a hozzáállás, gyakorlatilag hiba nélkül játszottunk. Elérni egy célt könnyebb, mint megtartani azt. Láthattuk, hogy tavaly a bajnokságban ezüstérmet szereztünk, idén nem állhatunk fel a dobogóra. Ez is egy hasonló szintű eredmény számunkra, talán még nagyobb is.

A célunk, hogy minden évben valamit hozzá tudjunk tenni a sikerekhez. Idén lesz tízéves a Vasas Femina, számunkra ez a korona”

– fejtette ki a lefújást követően László Béla, aki a klub 2009-es megalapítása óta dolgozik a csapatnál. Akkor még Szentegyházáról indították el a klubot, amely hét évvel ezelőtt tette át székhelyét Székelyudvarhelyre. Érdekes adat: a Vasas Femina úgy lett idén kupagyőztes, hogy a kiírásban egyetlen mérkőzést sem játszott hazai környezetben.

Női labdarúgó Román Kupa, döntő, 2019, Marosvásárhely:

Székelyudvarhelyi Vasas Femina–Kisbecskereki Fortuna 5–0 (2–0), gólszerzők Mitri (21.), Țabur (26., 50., 60.), Benő (56).
Vasas Femina: Kajtár – Péter (Balázs, 71.), Kis, Szász, Mițul, Colesnicenco, Benő, Barabási, Vlădulescu, Țabur (Dávid, 82.), Mitri (Krall, 86.).
A Vasas Femina útja a döntőig:
9–0 az FK Csíkszeredával;
4–0 a Jászvásári Navobival;
8–0 a Bukaresti Fair Playjel;
4–1 a Galaci Universitateával.
A Székelyudvarhelyi Vasas Femina kerete

Kapusok: Kajtár Linda (1997-ben született), Sándor Barbara (2002).
Hátvédek: Dávid Márta (1996), Bíró Enikő (1998), Geréd Erika (1999), Péter Kata (1999), Krall Tímea (1999), Margarita Panova (1998), Violeta Mițul (1997), Kis Anita (2002), Bíró Anna (2001), Dakó Katalin (2001).
Középpályások: Nadejda Colesnicenco (1996), Mădălina Marinescu (2001), Ana Vlădulescu (2001), Benő Krisztina (2002), Tamás Tímea (2001), Tóásó Andrea (2001), Balázs Viktória (2003), Orbán Aranka (2004).
Csatárok: Carolina Țabur (1998), Mitri Rita (2003).
Edzők: Andrási Sándor Csaba és Székely János.

 

Eddigi kupagyőztesek
2004 – Kolozsvári CFF
2005 – Kolozsvári CFF
2006 – Kolozsvári CFF
2007 – Pandurii Tg. Jiu
2008 – Kolozsvári CFF
2009 – Temesvári Ripensia
2010 – Marosvásárhelyi ASA
2011 – Kolozsvári Olimpia
2012 – Kolozsvári Olimpia
2013 – Kolozsvári Olimpia
2014 – Kolozsvári Olimpia
2015 – Kolozsvári Olimpia
2016 – Marosvásárhelyi ASA
2017 – Kolozsvári Olimpia
2018 – CSS Târgoviște
2019 – Székelyudvarhelyi Vasas Femina
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot június 4-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat