Felnőttkorba lép a síbajnok: a székelyudvarhelyi Kiss Anna, a többszörös román és magyar aranyérmes

Felnőttkorba lép a síbajnok: a székelyudvarhelyi Kiss Anna, a többszörös román és magyar aranyérmes

A magyar országos bajnoki címnek köszönhetően ott lesz a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

Fotó: Erdély Bálint Előd

A magyar országos ifjúsági bajnoki címmel tarsolyában fejezte be az idei síszezont Kiss Anna. A székelyudvarhelyi sportolónak még két versenye lett volna, ezeket azonban a koronavírus-járvány miatt törölték. Ez volt az utolsó idénye a gyerekkategóriában: a serdülőktől egy hatalmas ugrás következik, a felnőttek között kell bizonyítania. A 16 éves lány álma az olimpiai indulás, ezért pedig rengeteget dolgozik.

Józsa Csongor

2020. március 29., 09:522020. március 29., 09:52

Bármennyire is meglepő, a sízők idénye akkor indul, amikor még kánikula van, azaz nyáron. Az idei szezonra való felkészülést még júniusban elkezdte Kiss Anna.

A székelyudvarhelyi születésű versenyző évadra hangolása három fázisból állt:

először Ausztriában gleccseren, aztán tíz napot teremben készülhetett Litvániában, majd tizenkét napos edzőtáborral zárt az olaszországi Stelvióban, ahol társaival 3000 méteres tengerszint fölötti magasságban laktak. Ezt követően jöttek az edzések különböző sítelepeken, ahol már nem volt szükséges a speciális körülmény, tehát volt hó.

Galéria

Anna a MagyarSíszövetségkötelékében marad,felkerül a felnőttkeretbe

Fotó: Erdély Bálint Előd

„A Magyar Síszövetségtől (MSÍSZ) ebben az évben Vági Zoltán személyében új edzőt kaptam. Ő az U16-os válogatott szövetségi kapitánya. A szakszövetség ebben az idényben egy jól felépített programot készített, azon mentünk végig, vagyis szinte végig, mert a mostani helyzetre való tekintettel elmaradt két versenyünk. Öt-hat sízővel voltam együtt, ez költségek szempontjából sokat jelentett, hiszen voltak évek, amikor ezekre nekünk kellett előteremteni az összegeket” – mondta a 16. életévét idén betöltő síző, aki leginkább két szakágban jeleskedik, az óriás-műlesiklásban és a szlalomban.

Ebben a csoportban fiúk és lányok együtt vannak, a csapatban a magyarországi sportolók mellett még van egy székelyföldi síző, a 16 éves Pál Krisztián. Kiss Anna szerint az idény eleji felkészülés jó löketet adott, az MSÍSZ által elkészített naptár sokkal összeszedettebb volt, gondosan felépítették az egész szezont, mindig lépésről lépésre haladtak, érezték, hogy honnan hova tartanak. Nem is csoda, hogy ezek az eredményekben is megmutatkoztak – végül is így mérhető az egész. Ha pedig szó esett a válogatott csapatról, meg kell említenünk, hogy a szakmai stábban a másodedzői szerepkört a székelyudvarhelyi Balázs László látja el.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

A felépített versenyprogram

A 2019–2020-as szezont Annáék január elején Szlovákiában, Vratnában indították, ahol az óriás-műlesiklásban tizenkettedik lett, szlalomban pedig kiesett. A nemzetközi gyerekversenyek sorát Andorra követte, itt a szlalom ment jobban, a hatodik helyet csípte el, ami egészen remek eredménynek számít az 59 induló közül.

Egy Grand Slam-viadal volt a harmadik állomás, a szlovéniai Pokljukán. Itt már kilencven induló állt rajthoz – a számból is látszik, hogy kiemelt versenynek minősül –, Anna végül 23. lett, ami bevallása szerint egészen jó eredmény.

Galéria

Többszörösországosbajnok mindromán, mindpedig magyarszínekben

Fotó: Erdély Bálint Előd

Brassópojánán a nemzetközi versenyen – több osztrákkal a mezőnyben – szlalomban és óriás-műlesiklásban is felállhatott a dobogóra, mindkét próbában harmadik lett. Ezt követte egy román országos futam, amit nagy fölénnyel nyert meg.

Idézet
Idén volt az utolsó olyan lehetőségem, hogy mindkét ország versenyzőjeként szerepelhessek. Ezt még a szabályzat megengedte, tehát volt, amikor romániai, volt, amikor magyar sízőként nevezhettem a megmérettetésekre.

A román országos bajnokságon azért nem vehettem részt, mert ugyanazon a hétvégén volt, mint a magyar, így utóbbit választottam. Az igazság az, hogy a két mezőny között óriási a különbség, a román versenyzőkre nem másodperceket verek, hanem jobb esetben akár fél percet is. Jövőre ez már nem lesz lehetséges, magyar klubnak és magyar színekben versenyzek majd” – fejtette ki Anna.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

A sorban tehát következett a magyar országos bajnokság, március első hétvégéjén az óriás-műlesiklásban még második volt, a második nap a szlalom egészen jól ment, behozta lemaradását, így összetettben nyert: Kiss Anna magyar bajnok lett az U16-osok között. A felnőttek között is indult, szlalomban bronzérmet csípett el, óriásban pedig az ötödik pozícióban csúszott be.

A szezon itt véget is ért számára, a koronavírus-járvány miatt törölték azt a két versenyt, amelyekre még benevezett, egy bulgáriai és egy franciaországi nemzetközi megmérettetést.

Idézet
Az eredményeket végignézve elégedett lehetek.

Ami pedig a sízésemet illeti, mindig van, amit csiszolnom kellene: technikában még van, hova fejlődnöm. Ami a fizikai adottságaimat illeti, hátránnyal indítok, mert nem vagyok magas, így az izmaimat kell fejlesztenem, azt pedig úgy, hogy ne menjen a sízésem rovására. Persze lehet, hogy még növök a következő években, ami jó lenne” – összegzett a székelyudvarhelyi síző.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

A világjárvány őt is hazahozta, sízni nem tud, így a tanulásra összpontosít, amikor pedig lehetséges, fizikai edzéseket végez. A helyi Tamási Áron Gimnázium diákja, tanárai, osztálytársai segítenek, rendre megkapja a leckéket, a sport mellett mindig szán időt arra, hogy átvegye a tananyagot, elvégezze a számára kiírt dolgokat. Nincs elmaradása, igaz, az oktatók megértők, megszokhatták ezt az elmúlt évekből – tette hozzá. Ezúton is köszöni a türelmüket és megértésüket. Idén nyolcadikos, az abszolváló vizsgára készül, a tervek szerint pedig nem vált tanintézményt, középiskolai tanulmányait is a Gimiben folytatná.

Galéria

Két szakágban jeleskedik, óriásműlesiklásban és szlalomban

Fotó: Erdély Bálint Előd

Viszlát, ifikorszak!

Amíg lehetett, a környékbeli sípályákon gyakorolt, időközben viszont ezek is bezártak. Persze itt szerényebbek a körülmények, mint ahol eddig készült és versenyzett. Romániában egyetlen olyan sípálya van, ahol óriás-műlesiklásban edzést tarthat, az pedig Azugán van, ott is eltöltött két napot.

Egy komoly ugrás előtt áll Kiss Anna, búcsút int a gyerekversenyeknek. Jön a következő lépcsőfok, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) által szervezett versenyeken kell indulnia.

Idézet
A serdülő korosztályt letudtam, ami jön, az már teljesen más lesz.

Új lécekkel kell versenyezni. Nem mennék bele a technikai részletekbe, de ez teljesen más világ. Idén már ezt kóstolgattam. Sízésben még van pár junior verseny, de a 16 éven felülieket már felnőtteknek veszik. Különböző kategóriájú megmérettetéseken kell indulnom, azokon pedig nem pontokat, hanem szinteket gyűjtök, hogy aztán következzen az Európa Kupa, majd pedig a világkupa.”

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

A magyar országos címnek köszönhetően a jövőben már biztosan elutazhat egy különleges versenyre: ott lesz a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

A másik nagy ugrás, hogy a Magyar Síszövetség kötelékében marad, felkerül a felnőtt keretbe, velük együtt edz.

A következő szezonban már csak a piros-fehér-zöld színeket képviseli, sportemberi álma pedig az, hogy Magyarország sízőjeként kijusson a téli olimpiára.

„Ne fussunk ennyire előre! Úgy voltam, vagyok vele, hogy mindig az előttem álló évadra tekintek. Jövőre nem rendeznek olimpiát, így nem az a prioritás. Még az új versenyzési rendszerrel kell megbarátkoznom, más lesz minden. Egy korszak lezárult az életemben, most következik egy sokkal másabb. Persze az lebeg a szemem előtt, hogy világkupaversenyeken indulhassak. Ha ez meglesz, akkor majd beszélhetünk az olimpiáról is” – taglalta terveit Anna.

Tudja, hogy a jövő év a fejlődésé lesz, az eredmények a háttérbe szorulnak, most nem várható el, hogy kiváló számokat szállítson.

Galéria

Számos kupaa polcokon, érmeksokasága lóga szobájában

Fotó: Erdély Bálint Előd

130 napról 160 napra

Anna egy hetet töltött Székelyudvarhelyen a versenyszezon során. A szakszövetség által kiírt menetrend alapján 130 napos programja volt – felkészüléssel, edzésekkel, versenyekkel együtt. Ezekre rájönnek az utazások, így ezzel együtt 150 napot tett ki a sízés. Ami a felnőttek programját illeti, idén 160 napos volt számukra a program.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Anna idén nyolc országos és nemzetközi versenyen vett vagy vett volna részt. Jövőre ez a szám merőben más lesz, hiszen az állomások számának el kell érnie a 15–20 versenyt. Ennek tudatában úgy számol, hogy nagyon kevés időt vagy egyáltalán semennyit sem tölt majd Székelyudvarhelyen.

Idézet
A Magyar Síszövetségtől idén megkaptam a kellő támogatást, ez sokat jelentett.

Remélhetőleg így lesz a következő évben is, hiszen sima matematika: anélkül nem nagyon tudnék eljutni a versenyekre, a lehető legjobb körülmények között edzeni, mert ez borzasztóan költséges. A húsz megmérettetésre el kell utazni, ott kell lenni pár napot, továbbá ott vannak a nevezési díjak is. Ezeket mind felvállalja a szövetség, amiért hálás vagyok, köszönöm nekik” – fogalmazott Anna.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

A gyerekversenyek tehát lezárultak számára, és fényes eredményeket tudhat maga mögött: többszörös országos bajnok mind román, mind pedig magyar színekben. Megannyi kupa a polcokon, érmek sokasága lóg a szobájában. Amikor pedig arról kérdezem, hogy melyikre a legbüszkébb, nemes egyszerűséggel az a válasza: az összesre, mert mindért ő dolgozott meg.

Jöhet a felnőtt korszak, az igazán nagy harc az olimpiai rajtszámért.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot március 24-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba