Erdély leghíresebb cseresznyéskertje: tavasztól késő őszig gyümölcstermesztésből él meg Magyardécse lakossága

Makkay József 2020. július 13., 08:53 utolsó módosítás: 2020. július 13., 14:38

Sok száz hektárnyi cseresznyéskert öleli körbe Beszterce-Naszód megye legnagyobb magyar faluját, Magyardécsét. Az évszázadok óta cseresznyetermesztéséről híres település azon ritka erdélyi falvak közé tartozik, ahol az emberek zömmel ma is gyümölcstermesztésből élnek.

Erdély leghíresebb cseresznyéskertje: tavasztól késő őszig gyümölcstermesztésből él meg Magyardécse lakossága
galéria
A határból terepjárón hozza haza a friss cseresznyét Balla László Fotó: Makkay József

Ha cseresznye, akkor Magyardécse. Olyanszerű gyümölcstermesztési axióma ez Erdélyben, mint a makói hagyma vagy a vecsési savanyúság Magyarországon.

Nem véletlen, hogy a közkedvelt nyár eleji gyümölcs származási helyével egyre többen visszaélnek.

Bukaresttől Szatmárnémetiig sok árus odabiggyeszti a zömmel Bulgáriából származó, ízetlen cseresznyehalmok mellé Magyardécse román falunevét, Cireșoaiát, és máris drágábban kínálják portékájukat. A megvezetett vásárlók csak akkor sejtik, hogy valami nincs rendben, ha már kóstoltak décsei cseresznyét, aminek az íze semmivel nem hasonlítható össze.

Erről is társalgunk a vízmosta, nehezen járható mezei utakon, miközben Balla László terepjáróján a cseresznyeszüretelő család fele tartunk a határba. A 31 éves fiatalember nyolc hektár gyümölcsöst gondoz, amiben ötvözi a család több évszázados gyümölcstermesztési tapasztalatait a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi kertészmérnöki szakán szerzett tudásával. Két piacolás között találkozunk Magyardécsében: barátnőjével, Dorottyával – akivel jövőre tervezik az esküvőt – hetente kétszer is úton vannak 500-600 kg cseresznyével székelyföldi településekre, ahova rendelésre visznek gyümölcsöt. A korábbi években is működött az online piac, a koronavírus-járvány miatt idén azonban felértékelődött az interneten vagy telefonon megrendelt áru házhoz szállítása.

Cseresznyétől roskadozó ágak 8-10 méteres magasságban Fotó: Makkay József

„Sokkal többen vásárolnának termelői piacokról is, de a legtöbb piac személygépkocsival nehezen megközelíthető. A piacokat működtető polgármesteri hivatalok nem úgy álltak az ügyhöz, mint a bevásárlóközpontok, ahol parkolókkal látták el az áruházak környékét.

Az emberek nem akarnak 10-20 kg zöldséget vagy gyümölcsöt cipelni, ezért inkább áruházakba térnek be. Csak az vásárol piacon, aki elkötelezetten keresi a gazdák termékeit”

– magyarázza a hazai kistermelők értékesítési gondjait a magyardécsei vállalkozó.

Fontos magyar állami beruházás

Magyardécse mintegy 1600 lakójának többsége gyümölcstermesztéssel foglalkozik, vendéglátóm szerint legalább háromszáz család. Még az egészen idős emberek is megszüretelnek pár cseresznyefát, ugyanakkor van a faluban egy módosabb vállalkozói réteg is, amelyik több tíz hektáron termel gyümölcsöt. Ők nemcsak frissen ültetett intenzív és szuperintenzív gyümölcsösökkel rendelkeznek, hanem hűtőházakkal is. E két „véglet” között termel a falu népének többsége, akik délutánonként zömmel helyben értékesítik viszonteladóknak a falu központjában a frissen szedett cseresznyét.

Cseresznyeszedő asszony a Balla birtokon Fotó: Makkay József

A magyardécsei gazdálkodás erejét mutatja, hogy a budapesti kormány által támogatott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében a marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány által meghirdetett kis összegű, húszezer eurós pályázathoz mintegy hetven helybéli gazdacsalád jutott hozzá. A pénzből elsősorban gyümölcstermesztéshez szükséges gépeket és kézi eszközöket vásároltak. Vendéglátóim szerint

az elmúlt harminc év viszonylatában ez a magyar állami támogatás jelentette a legnagyobb segítséget Magyardécse számára.

Balláék a nyertes pályázatból traktort vásároltak, de van, aki kis méretű hűtőházat építtetett, hogy biztonságosan tudja tárolni a leszedett gyümölcsöt, és pár nap múlva értékesíteni. Öt ilyen hűtőház van a faluban, miközben tíz-húsz évvel ezelőtt az ilyen beruházás elérhetetlen álomnak tűnt.

Balla László szerint így sincsenek könnyű helyzetben, mert hiába a kiváló minőségű cseresznyéjük, ha az importból származó gyümölcs leüti az árakat.

A bolgár cseresznyét hatlejes kiskereskedelmi áron kínálják több városban is, miközben a décsei cseresznye 10-12 lejbe kerül. Hat-hét lejért nagybani áron lehet a faluban megvásárolni.

Új telepítésű cseresznyéskert Fotó: Makkay József

Ahogyan a gyümölccsel tömötten megrakott fákat fürkészem, Balla László azt magyarázza, hogy az idei időjárás gyenge szüretet vetített előre. A csapadék nélküli, száraz telet roppant hideg és aszályos tavasz váltotta, miközben virágzáskor a korai cseresznyefajták elfagytak. Több fagyzúgós határrészben mindent letarolt az áprilisi és a májusi fagy.

„Eleink erre is gondoltak, amikor úgy osztották el a földeket, hogy a legtöbb határrészben mindenkinek van gyümölcsöse, így ha jégkár vagy egyéb természeti csapás ér egy dűlőt, a másik határrész megmenekül. Idén is ezzel volt szerencsénk” – magyarázza a szakember, aki a hatalmas fákból álló cseresznyés mellett egy öt éve ültetett intenzív cseresznyés parcellát mutat. Ezt dolgozta fel államvizsga-dolgozatában. A telepítés idén fordult termőre, de a seregélyek megdézsmálták. A korai cseresznyefajtákat nemcsak a fagy kezdi ki, hanem a madarak is. Júliusra tovább állnak, de júniusban nagy veszélyt jelentenek az érő ropogós gyümölcsre.

Balla Tamás szedés közben mesél a gyümölcstermesztés történetéről Fotó: Makkay József

A reformációval kezdődött

A fiatalember édesapja, Balla Tamás a család szezonmunkásaival reggel óta szedik a cseresznyét. Szerencséjük van egy fiatal családdal, aki huzamosabb időre elszegődött hozzájuk, hiszen itt egész évben van munka. Megkezdik a cseresznyével, utána jön a kajszibarack, majd a nyári alma és körte. Idén kiváló termés ígérkezik szilvából, a besztercei és a ringlószilva szedése is el fog tartani pár hétig. Ahogy végeznek, kezdődik a téli alma szezonja.

Mire bekerülnek a határból, már novembert tapossák.

A sokféle gyümölcs termesztése és értékesítése jelenti egyre több magyardécsei család számára – többek között Balláéknak is – a biztos megélhetést. Balla Tamás a létrán állva, szedés közben meséli, mekkora áldás volt a falunak a reformáció idején, az 1600-as években, hogy a Nyugaton tanult protestáns lelkipásztorok nemcsak az új hitbéli tanokat, hanem a gazdasági boldogulást elősegítő mezőgazdasági tudományt is magukkal hozták. Ők honosították meg a cseresznyetermesztést is.

Ennek köszönhetően erősödött meg a falu, és az addig nagy szegénységben élő közösség megsokszorozta lakosságát: a reformációt követő száz évben mintegy ezerre duzzadt Magyardécse népessége, ami a környék legnagyobb falujává avanzsálta az itteni magyar közösséget. Ezt a folyamatot elősegítette több református lelkész is a 19. század végén, amikor nemcsak faiskolát létesítettek a parókia kertjében, hanem a helyi egyházi iskola nebulóit arra kötelezték, hogy sajátítsák el a gyümölcstermesztés újabb tudnivalóit, és mindenkit megtanítottak oltani.

Magyardécse látványa a falut körbevevő gyümölcsösökből Fotó: Makkay József

A néprajz iránt fiatal kora óta érdeklődő Balla Tamás kisebb történelemórát tart. A magyardécsei gyümölcstermesztés történetéről egy kiadóban vár megjelenésre könyve. De nem ez lesz az első, mert már évtizedekkel korábban összegyűjtötte és megjelentette könyv formájában a magyardécsei népmeséket.

Az idősebb gazda nem lelkesedik az intenzív telepítések iránt, a hagyományos fajtákra esküszik, de a nyolc hektárnyi birtok lassú átalakítása és korszerűsítése elkerülhetetlen.

Fia, László újabb és újabb parcellákat ültet be helyi alanyokkal, amit Magyarországról hozott szemző anyaggal olt be. A százéves, nagy fák kora lassan lejár, egyre nehezebb betakarítani róluk a termést. Nincs olyan esztendő, hogy a 8-10 méteres létrákkal történő fára mászás ne okozzon tragikus baleseteket. Tavaly is egy harmincas éveiben járó fiatalember vesztette életét. A terebélyes fák alternatívájaként egyre több határrészben jelennek meg az alacsonyabb növekedésű cseresznyések. De igaz ez a többi gyümölcsre is.

Az intenzív fajták gyors terjedésének egyelőre a vízhiány szab határt: nincs mivel a fákat öntözni.

A faluba ősszel vezetik be a községközpontból, Árpástóról az ivóvizet, jelenleg a csatornázás miatt vannak feltúrva az utcák. A gyors ütemű klímaváltozás miatt a falu területén sok kút száradt ki, az emberek pedig ciszternákban szállítják az ivóvizet. Az évről évre ismétlődő szárazság nehéz helyzetbe hozza a falut, miközben vendéglátóim szerint még tíz-húsz évvel ezelőtt is sok forrás volt a határban.

Balla László és Dorottya a reggeltől estig tartó szüret déli szünetében Fotó: Makkay József

Elkerülhetetlen a közös értékesítés

De nemcsak az egyre súlyosabb vízhiányra kell megoldást találniuk a magyardécsei gyümölcstermesztőknek, hanem az értékesítésre is. A piac gyors változása azt mutatja, csak azok a gazdák tudják jó áron és biztonsággal eladni termékeiket, akik el tudnak járni a faluból piacolni, vagy távolabbi vidékekre is vállalják a házhoz szállítást. Balla László szerint

megkerülhetetlenné válik egy értékesítési szövetkezet létrehozása, ami utat nyitna a magyardécsei cseresznye nagyobb tételben történő értékesítésére áruházakban is. A szövetkezetekbe tömörült külföldi gazdák áruival másként lehetetlen felvenni a versenyt.

Többen próbálkoznak a gyümölcsök helyi feldolgozásával. Balláék a szilvából készítenek hagyományos módszerrel – 14 órás üstben történő főzéssel – szilvaízet, amire nagy a kereslet. A másként nem értékesíthető gyümölcsből pálinkát főznek. Mindenki keresi a kiutat a mai helyzetből, amely nem kedvez az egyénileg boldogulni akaró gazdáknak.

„A faluban létre szeretnénk hozni egy gazdaegyesületet, ami révén hozzájuthatnánk egy falugazdászhoz is. Ez nagy löketet adhatna a helyi önszerveződésnek. Többen keressük a megoldást a közös értékesítésre. Előbb-utóbb sikerülni fog” – magyarázza magabiztosan vendéglátóm.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot július 8-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport