Végsőkig perelnek földjeikért a köröstárkányiak, visszatáncolt a körgyűrűt erőltető Bihar megyei önkormányzat

Pap Melinda 2021. november 16., 18:33 utolsó módosítás: 2021. november 16., 18:40

Miközben rövid ideig úgy tűnt, hogy a köröstárkányiaknak sikerül megnyerniük a megyei önkormányzattal szembeni küzdelmüket, és megvédhetik földjeiket a körgyűrűépítés érdekében tervezett kisajátítástól, a Bihar Megyei Tanács visszalépése nyomán úgy tűnik, hogy még várni kell a győzelemre.

Végsőkig perelnek földjeikért a köröstárkányiak, visszatáncolt a körgyűrűt erőltető Bihar megyei önkormányzat
galéria
A Belényes melletti Köröstárkányban tíz éve téma a körgyűrű terve Fotó: partiumzone.com

Bár első körben sikerrel jártak a földjeikért harcoló köröstárkányi lakosok, kedden már bizonytalannak tűnik a belényesi körgyűrű tervével szembeszállók sikere. Miután a Bihar megyei Törvényszék a hónap elején felfüggesztette a megyei önkormányzat határozatát, melyben a terelőút megvalósítása érdekében kisajátítottak volna mintegy 150 köröstárkányi lakos földterületét, a jelek szerint a megyei tanács nem vállalt be egy újabb kudarcot.

A tervek szerint a törvényszék csütörtökön tárgyalja azt a beadványt,

melyben a Belényestől 4 kilométerre, a Fekete-Körös partján fekvő község közel félezer gazdája kéri az említett tanácsi határozat semmissé nyilvánítását, ám a megyei tanács hétfőn önként visszavonta a döntést.

Az Ebihoreanul beszámolója szerint a testület úgy határozott: lemond a kisajátítási folyamatról és átengedi az országos útügy hatóságnak (CNAIR) a hálátlan feladatot. A döntést, miszerint átengedik az útügynek a teljes dokumentációt, csak az RMDSZ hat tanácsosa ellenezte.

A Bihar megyei Törvényszék korábban azzal indokolta a határozat felfüggesztését kimondó ítéletét, hogy a megyei adminisztráció nem rendelhet el kisajátítást, erről országos szintű döntés kell szülessen.

Ebben bíztak a köröstárkányi gazdák is, akik azt remélték, hogy az elsőhöz hasonlóan a második per eredménye is nekik kedvez. Mikló Ernő, az RMDSZ helyi szervezetének, valamint a Köröstárkány Fejlesztéséért Egyesület elnöke hétfőn, még a megyei tanács visszakozó döntése előtt a Krónikának úgy nyilatkozott: ügyvédjük szerint minden esély adott, hogy megnyerjék a pert. Elmondta,

az 1100-as lélekszámú, többségében magyarok lakta község gazdái ügyvédet fogadtak, és vasárnap pénzt gyűjtöttek a honoráriumára.

Nem kér belőle. Ilie Bolojant nem érdekli a köröstárkányi zöldségek sorsa Fotó: Ebihoreanul.ro

„Nagy öröm, hogy sokan hozzájárultak, anyagilag is támogatják az ügyet” – újságolta a jó hírt Mikló. Elmondta, a megyei tanács a belényesi körgyűrű megvalósítása érdekében a község területén 441 parcellát sajátítana ki, mely 150–160 család tulajdona, megélhetésük ezáltal veszélybe kerülne, hiszen a parcellákon többnyire fóliasátrak vannak, a tulajdonosok zöldségtermesztéssel foglalkoznak.

„A körgyűrű teljesen tönkretenné a köröstárkányi határt. A községben kevés a terület, és az emberek mai napig megdolgozzák. Ha a körgyűrű keresztülvágja, a teljes helyi mezőgazdaságot tönkreteszi”

– magyarázta lapunknak Mikló. Elmondta, sok esetben kis területről van szó. „Úgy kell elképzelni, hogy van egy embernek 30 ár földje vagy kevesebb, és a körgyűrű kettévágja, még bejárási lehetőség sem marad” – vázolta a helyzetet. Emlékeztetett, hogy a köröstárkányi gazdák terményei nagyon népszerűek, nemcsak a belényesi és nagyváradi piacokra jut belőlük, hanem Kolozsvárig, Nagyszebenig sőt Brassóig is elviszik.

Tízéves terv

A bihari község földjeinek kisajátításáról a belényesi körgyűrű megépítése érdekében először 2013-ban született kormányhatározat, a terv szerint a beruházást az útügyi hatóság valósította volna meg. A tárkányiak véleményét akkor sem kérték ki.

A köröstárkányi zöldséget Nagyszebenbe, Brassóba is elviszik Fotó: Bihon.ro

„Itt sajnos egy román polgármester van, aki nem fejleszti a falut, abban jár, hogy a magyar közösséget minél jobban tönkreverje” – vázolta a helyzetet Mikló, aki szerint a szociáldemokrata elöljáró az akkori PSD-kormány idején elérte, hogy a körgyűrű a magyar településen keresztül haladjon át, a nyomvonalat is megrajzolták.

Mivel a terv nem haladt, a község vezettősége végül 2018-ban szennyvíztisztító állomást épített a terelőút nyomvonalának közepére.

„Ezért kellett most újabb nyomvonal. A polgármester megegyezett a megyei tanácselnökkel, hogy nem mennek neki a szennyvíztározónak, hanem tesznek egy nagy kanyart, és 6–7 hektárt még lecsípnek a köröstárkányi földekből, még jobban megkárosítják a közösséget” – panaszolta Mikló. Szerinte az új nyomvonal akkor sem lenne törvényes, ha a beruházást sürgető megyei tanács helyett a kormány rendeli el, hisz már létezik egy. Erre

a kisajátítások is megtörténtek, de a köröstárkányi gazdák mai napig nem kapták meg a pénzüket, mely földjeik ellenértékének a töredéke.

„Nevetséges összegek vannak a listán, 1,30 lejt adnak egy négyzetméternyi területért. Van, aki 300 lejt kapna. Az embernek nem éri meg, hogy a papírokat bevigye, nemhogy eladja a földet” – vázolta a helyzetet Mikló Ernő.

Lenne másik variáns?

A tárkányiak azt szeretnék, ha egyáltalán nem a megyei tanács elképzelte nyomvonalon haladna a körgyűrű, mivel itt – a község Belényes déli oldalán fekszik – a földek meg vannak művelve. Ezzel szemben a másik oldalon, ami korábban szóba jött nyomvonalként, Gyalány falu felől pusztaság van, nem használják a földeket. Az RMDSZ-elnök felidézte, nagy volt a nyomás e variáns mellett, mivel ezek a földek a polgármesteri hivatal és a katonaság tulajdonában vannak, ráadásul ipari parkot is terveznek ide, így a legutóbbi választási kampányban tanácselnök-jelöltként Ilie Bolojan is ide ígérte a terelőutat. „Mi is úgy látjuk, hogy ez lenne a legjobb megoldás” – mondta Mikló Ernő.

A tárkányiak a nagyváradi megyeháza előtt is tiltakoztak a körgyűrű ellen Fotó: Bihon.ro

A helyi RMDSZ-elnök szerint ehhez képest az elöljáró időközben meggondolta magát, és júniusban, az inkriminált megyei tanácsi határozat elfogadásakor már azt ecsetelte a megyeháza előtt tüntető tárkányiaknak, hogy nem tud más megoldást.

„Hála Istennek összefogtunk, és megpróbáljuk megvédeni az őseinktől kapott földet. Kértük a megyei tanácsi határozat felfüggesztését, illetve semmissé nyilvánítását”

– vázolta a helyzetet Mikló. Elmondta, az első beadványra – melyben a tanácsi határozat felfüggesztését kérték – megszületett a kedvező döntés, és a megyei tanács bejelentette, fellebbezni fog. „November 18-án lesz a tárgyalás a tanácsi határozat semmissé nyilvánításáról. Nagyon reménykedünk, hogy leállítják az egészet, mert az ügyvéd szerint semmi esélyük, hogy továbbvigyék a dolgot” – értékelt még hétfőn Mikló Ernő.

Egyszemélyes szélmalomharc

A belényesi körgyűrű terve ellen Gábor Ferenc, a Pro Tárkány Egyesület elnöke az elmúlt években számos fórumon tiltakozott, de sehol nem járt sikerrel.

Mint a Krónikának elmondta, a terelőút tervezése már 2011-ben elkezdődött, s amint értesült róla, elment a helyi tanácshoz, és kérte, ne engedjék meg. „Bizonyítani tudom, hogy az RMDSZ-es tanácsosok is visszautasították a kérelmet, sőt volt olyan, aki kinevetett. A következő lépésként értesítettem a prefektúrát, onnan is elutasító választ kaptam Sarkadi Zsolt akkori alprefektus aláírásával. Utána küldtem a Bihar Megyei Tanácshoz is egy beadványt, hogy ezt nem szabad engedni, hiszen a tárkányiak megélhetését kockáztatják. Az elutasítást az akkori RMDSZ-es megyei tanácselnök, Kiss Sándor írta alá, ő is mosta kezeit” – idézte fel a Krónikának az RMDSZ helyi és megyei vezetésével egyébként évek óta „hadban álló” Gábor Ferenc.

A zöldségtermesztést ellehetetlenítő megyei határozat júniusban született Fotó: Ebihoreanul.ro

A Pro Tárkány Egyesület elnöke szerint ezt követően a megyei környezetvédelmi hivatalhoz, majd az útügyi hatósághoz, utána a környezetvédelmi, munkaügyi, illetve pénzügyminisztériumhoz fordult, de mindenhol elutasították a belényesi körgyűrű nyomvonalát kifogásoló kérelmét.

„Kértem, ne finanszírozzanak egy olyan nyomvonalat, aminél sokkal olcsóbb is van, méghozzá kettő”

– mondta Gábor, aki szerint a terelőutat két vasúti átjáróval a Belényes–Vaskoh-vasútvonal fölött is meg lehetne valósítani. Az egyesületi elnök azt állítja, a helyieket sem tudta meggyőzni igazáról, hiába kérte, hogy közösen lépjenek fel a projekt ellen, nem támogatták. „Senki egy lépést nem tett” – fogalmazott Gábor, aki tavaly, amikor a megyei tanács átvette a beruházást, Brüsszelben is panaszt tett a terv ellen az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) – onnan sem kapott választ.

Gábor Ferenc szerint nagy hiba, hogy az RMDSZ nem a körgyűrű eredeti tervét perli, hanem a megyei tanács tavalyi döntését, melyben nyomvonal-kiegészítést eszközöltek.

„Valójában csapkodják a vizet, motivációs tett az egész, amit csinálnak” – értékelte a mostani akciót.

Tudatos ellehetetlenítés?

Gábor Ferenc azt állítja, a román hatóságok tudatosan akarják ellehetetleníteni a belényesi szórványban mintegy utolsó bástyaként álló magyar községet. „Nem csak a tárkányiak mostani életvitelét veszélyezteti ez a körgyűrű.

Száz év óta, amióta Romániához került Erdély, a román állam a tákányiak földjére építette a belényesi katonai kaszárnyát, a belényesi gépgyárat, a bútorgyárat, a vízműveket. Bizonyítható, hogy Belényes város Tárkány rovására terjeszkedik, és sem az akkori, sem pedig a mostani érdekvédelem egy fabatkát sem mozdított azért, hogy ez ne így legyen”

– jelentette ki lapunknak a Pro Tárkány Egyesület elnöke. Ellenpéldaként elmondta, hogy az 1870-es években a magyar állam is tárkányi földre akarta építeni a Nagyvárad–Vaskoh-vasútvonalat, de amikor a lakosok megtagadták a kérést, átvitték a Körös másik oldalára. „Tehát akkor voltak, akik érvényt tudtak szerezni joguknak, akaratuknak, ma nincsenek. Akkor volt egy állam, mely figyelembe vette az emberek érdekeit is, ma sajnos nincs” – vont párhuzamot Gábor Ferenc.

Élesden is pereltek Bolojan terve ellen

Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök két éve jelentette be, hogy a megyei képviselő-testület segíti és felgyorsítja a belényesi és élesdi körgyűrű megvalósítását. Előbbire október 8-án ki is írták a közbeszerzési eljárást, december 13-áig várják az ajánlatokat. A kétsávos, 7,33 kilométer hosszú terelőút költségeit mintegy 330 millió lejre becsülik, ez a Regionális Operatív Program keretében, uniós pénzből valósulna meg.

A Nagyvárad környékére tervezett körgyűrűk Fotó: Facebook/Ilie Bolojan

A megyevezetés egyébként az élesdi terelőút tervével sem járt nagyobb sikerrel, a helyiek ott is bíróságon támadták meg a megyei döntést, kifogásolva, hogy a terelőút még jobban „bevinné” a lakott területre a tranzitforgalmat. Bár a bíróság itt is a helyieknek adott igazat, a megyei vezetés szerint ez nem akadályozza a beruházás megvalósulását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport