Véget ért az Egyesült Államok hegemóniája – Gladden Pappin amerikai politológus a többpólusú világ kialakulásáról

Simó Helga 2022. április 08., 14:06

Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók javarészt kontraproduktívak, sokkal pragmatikusabb megoldásokra van szükség az ukrajnai konfliktus megoldására – állapította meg a Krónikának Gladden Pappin amerikai politológus. A szakértő szerint nyilvánvaló Putyin kizárólagos felelőssége az ukrajnai invázió miatt, másrészt Washington olyan útra terelte Kijevet, amelyen nem kívánja a végsőkig támogatni.

Véget ért az Egyesült Államok hegemóniája – Gladden Pappin amerikai politológus a többpólusú világ kialakulásáról
galéria
Fotó: Mathias Corvinus Collegium

Gladden Pappin politológus szerint Joe Bidennek azért sikerült felülkerekednie a rendkívül kiélezett küzdelmet hozó tavalyi amerikai elnökválasztáson Donald Trump fölött, mivel a hivatalban lévő republikánus elnök fenyegetést jelentett számos egyesült államokbeli elit érdek számára, a Trump által háttérhatalomnak nevezett apparátusra, annak washingtoni érdekeltségeire.

„Négy év Trump-adminisztráció után az Egyesült Államok teljes elitje azt akarta, hogy eltűnjön a színről. Tökéletes szövetséget formáltak, egységesen léptek fel ellene. A média, a Demokrata Párt, de sokan a republikánusok közül, a washingtoni bürokrácia, az egyetemek, a nem kormányzati szervek, mindannyian összefogtak, hogy félreállítsák” – jelentette ki a Krónikának a Dallasi Egyetem professzora, aki nemrég előadást tartott Kolozsvárt a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézménye, a Transylvania Lectures előadássorozatának meghívottjaként.

Fotó: Fehér Ház/Facebook

Szerinte a demokraták kihasználták a koronavírus-járvány okozta helyzetet, és – az ő magyarázatukkal élve – bővítették a hozzáférést a szavazási eljárások révén, amelyek néha elég gyanúsak és könnyen elcsalhatóak voltak.

A szakértő azonban leszögezte, Trump nem illegális tevékenységek, választási csalás miatt veszített, hanem sokkal inkább mert az elit összefogott ellene, amely abban tetőzött, hogy kitiltották a közösségi médiaplatformokról, miközben még mindig ő volt az elnök.

Kérdéses, vissza tud-e térni Trump a Fehér Házba

Annak kapcsán, hogy mekkora esélye van Trump visszatérésének a következő elnökválasztáson, a politológus úgy véli, kétségtelen, hogy a volt elnök a figyelem középpontjában akar lenni. Így elképzelhető, hogy ismét indul a megmérettetésen. „Azonban számomra nem világos, hogyan fog kampányolni, ha a média már eltávolította őt, személytelenné nyilvánította” – fejtette ki Gladden Pappin. Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy Trump erős támogatói bázissal rendelkezik, de nehéz elképzelni, hogy sokra megy vele, ha mindenki ellene van. És azt se felejtsük el, hogy sok minden nagyon kiszámíthatatlan az Egyesült Államok politikájában.

Mindenesetre jórészt az orosz–ukrán konfliktus alakulásán múlik, hogy az amerikai konzervatív tábor miként lesz képes rendezni sorait. Ugyanis az Egyesült Államokban növekszik a gazdasági elégedetlenség, magas az infláció.

Az ukrajnai háború előtt Joe Biden gyengének, eredménytelennek tűnt, és az emberek úgy érezték, a gazdasági katasztrófa felé tart az ország, az emberek ugyanakkor azt is látták, hogy a baloldali kulturális tematikák túl messzire mentek. A republikánusoknak hamarosan esélyük lesz a képviselőházban is többséget szerezni, ahogyan novemberben a szenátusban lévő helyek jó részét is elfoglalták.

Fotó: Fehér Ház

„A katonai konfliktus jó eséllyel megerősíti a regnáló pártot, és lehetőséget ad Bidennek, hogy maga mögé utasítsa a koronavírus-helyzetet, a magas inflációért pedig Putyint hibáztassa. A mezőny dinamikája folyamatosan változóban van” – hívta fel a figyelmet a tengerentúli egyetemi oktató.

Putyin felelőssége, Washington lebegtetése

Gladden Pappin kérdésünkre úgy vélekedett, sokkal pragmatikusabb megoldásokra van szükség az ukrajnai konfliktus megoldására. Washington az utóbbi években erőteljes befolyást szerzett a kijevi politikában, most pedig egyfajta proxy (meghatalmazott – szerk.megj.) háborút folytat Ukrajnában Oroszországgal. Az elemző leszögezte, nyilvánvaló Vlagyimir Putyin kizárólagos felelőssége az invázió miatt. Ugyanakkor az Egyesült Államok felelősségéről úgy vélekedik, hogy Washington egy olyan úton való elindulásra bátorította Ukrajnát, amelyen nem kíván végig támogatást nyújtani.

„Sajnos ez egy tipikus, Washington általi magatartássá vált az utóbbi időkben: fenntartja annak a lehetőségét, hogy Ukrajna beléphet a NATO-ba, de nem úgy tűnik, hogy végig akarja vinni. Az eredmény tragikus Ukrajna számára, és illeszkedik a korábbi, hidegháború utáni külpolitikai tendenciákba: mindenre úgy tekinteni, hogy a liberális demokratikus rend áll szemben az illiberális és totalitárius rezsimekkel szemben” – fejtette ki a politológus.

Pappin szerint jelenleg nem esik szó a Nyugat eddigi Ukrajna-politikájáról, arról, hogy az miként határozta meg az elvárásokat mindkét oldalon, mely a mostani konfliktushoz vezetett, és amely amerikai részről teljességében ideológiai alapokon nyugszik, a politikusok mindent ideológiai lencsén keresztül szemlélnek.

Úgy véli, el kell felejteni azt a frázist, miszerint „mindent a liberális demokrácia védelmében”, és sokkal pragmatikusabb megoldásra kellene törekedni.

Fotó: Kreml

Biden Oroszország-politikáját úgy látja, a jelenlegi elnök az amerikai külpolitikai vezetés egyik legóvatosabb résztvevője. Minden bizonnyal ő a legkevésbé agresszívabb, és ösztönösen kerülni próbálja a katonai konfliktust, azonban olyan emberekkel van körülvéve, akik lobbanékonyabbak, sokkal erősebb intervencionista nézetekkel rendelkeznek. „Egyelőre nem világos, hogy Bidennek mennyi relatív hatalma van az őt körülvevő emberek között. Öreg, feledékeny, gyenge, másrészt véghezvitte az amerikai csapatok kivonását Afganisztánból, még akkor is, ha ez nem volt tökéletes, de legalább betartotta a szavát. Egyelőre úgy tűnik számomra, hogy a konfliktus további fokozódása ellen van” – húzta alá a szakértő.

Liberális kapitalizmus, demokrácia

Az Oroszország elleni szankcióknak a béke kicsikarása érdekében kifejtett hatására vonatkozó kérdésünkre a tengerentúli politológus úgy vélte, a nyugati büntetőintézkedések javarészt kontra­produktívak. Főleg amiatt, hogy Amerika már nem képes uralni a világ pénzügyi rendszerét. „Az Oroszország elleni szankciók felkavarják a világ olajpiaci helyzetét, és valójában javítják Oroszország számviteli mérlegét, mert az árak drasztikusan emelkednek. Ez nekik jó, de rossz nekünk. Így sok esetben magunkat büntetjük ezekkel a szankciókkal” – mutatott rá a politológus.

Aki szerint ennél is mélyebb probléma, hogy a hidegháború időszakában a Nyugat azt állította, a liberális kapitalizmus hozza létre a demokráciát.

A 90-es években alapvetően mindenki hitt abban, hogy a vállalatok azért maradnak a nem demokratikus társadalmakban, hogy hirdessék a demokráciát, viszont érdekes módon ezt ma már senki sem hiszi el, és a visszavonuló vállalatok ezt burkoltan beismerik. „Számos nyugati cég áldozata lett egyfajta geopolitikai cancel-kultúrának. Így az általuk emelt szankcióknak sincs akkora erejük” – állapította meg az oktató.

Garanciát jelent a NATO-tagság

Romániát 650 kilométeres határ köti össze Ukrajnával, az orosz támadások olykor néhány kilométerre zajlanak a határszakasztól. A Dallasi Egyetem professzora úgy véli, a NATO-tagság, a kétoldalú NATO-megállapodások tökéletes garanciát jelentenek egy esetleges orosz agresszió ellen. „Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta nemrég, hogy legalább Magyarország képes lesz megvédeni önmagát, ha már nem számíthat a NATO-ra. Sok éven keresztül a NATO egy nagyobb amerikai protektorátus volt, de Donald Trump napirendre tűzte, hogy bizonyos tagországok emeljék a fegyverkezéshez fűződő anyagi hozzájárulásukat, és úgy gondolom, ez a trend folytatódni fog, és maga a szövetség működni fog” – húzta alá a szakember.

Megkérdeztük azt is, hogy a Romániában bázisokkal, fegyverzettel és katonákkal berendezkedő Egyesült Államok előretörését fenyegetésként értelmezi-e Moszkva, illetve ez mennyiben jelent biztonsági kockázatot Romániának.

Pappin szerint a fegyverkezés a NATO-országokban nem valós probléma Oroszország szempontjából, annál inkább tűnik elfogadhatatlannak az Ukrajna jövőbeli státusza körüli bizonytalanság Moszkva számára, és ezt Putyin nyilvánvalóvá tette.

„Ha globális szinten vizsgáljuk, elmondható, hogy a globális amerikai hegemónia véget ért, elkezdtünk belépni egy nyilvánvalóan multipoláris világba. Egy másik hátránya a szankcióknak, hogy Kínát és Oroszországot addig tolták közelebb egymáshoz, amíg fontos befolyásoló tényezőkké váltak. Sajnos a Nyugat, úgy tűnik, ezt nem veszi észre, és az amerikai média úgy ábrázolja, hogy szabad és nyitott világban élünk, ez a globális hegemónia. Az autoriter világot Oroszországban pedig el kell törölni, vagy szükséges egy rezsimváltás” – véli Pappin, hozzátéve, a legtöbb nyugati döntéshozó nincs tisztában azzal, mit jelent a politikájukra a többpólusú világ.

Fotó: Képernyőmentés

Az elemző emlékeztet, hogy Oroszország egyértelművé tette követeléseit: katonailag semleges Ukrajnát, amely nem tagja a NATO-nak, a Krím-félsziget elcsatolásának elismerését, továbbá függetlenséget Donyeck és Luhanszk számára. Azonban az nem tiszta számára, hogy Washington ebből mit hajlandó elfogadni, és miként fogja elősegíteni a pragmatikus, diplomáciai megoldást.

Kockázatot jelent az is, hogy a Fehér Ház úgy fogja kezelni Ukrajnát, mint ahogy tette azt Afganisztánnal, Irakkal vagy Szíriával, miközben Ukrajna egyikükre sem hasonlít. A kockázat ezúttal sokkal nagyobb.

„Szerintem lehetséges, kockázatos forgatókönyv lehet, hogy nem segíti elő Ukrajna semlegességét, közben egy teljes katonai konfliktusba sem megy bele. Az Egyesült Államok így nagyobb frusztrációt generál Oroszországban, amely akár katasztrofális következményhez is vezethet. Remélem, van néhány komoly vezető Nyugaton, aki valamiféle megoldást biztosít a konfliktusra. A viszonyok azonban folyamatosan változnak” – szögezi le a politológus.

Gladden Pappin
A Harvard Egyetem történelem, valamint kormányzati tudományok szakán végezte tanulmányait, társalapítója volt, ma pedig helyettes szerkesztője az American Affairs lapnak, amely az Egyesült Államok első számú konzervatív politikai negyedéves folyóirata. A Dallasi Egyetem docense, Politikatudományi Tanszékének adjunktusa, emellett az elmúlt egy évben a Mathias Corvinus Collegium budapesti vendégelőadója.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport