Szigorúbb büntetések a mobiltelefon és egyéb multimédiás eszközök vezetés közbeni használatáért

Hírösszefoglaló 2019. szeptember 17., 16:53

Szigorítja a Román Rendőrség a büntetéseket azokkal szemben, akik autóvezetés közben telefonon üzenetet írnak, élőben közvetítenek, képet rögzítenek vagy telefonon beszélnek. A rendőrség tájékoztatása szerint októbertől a felsoroltakért kiróható bírság összege 870 lejről 1.160 lejre emelkedik.

A balesetet kiváltó okok tekintetében élen jár a vezetés közbeni mobiltelefon-használat Fotó: 123RF

A Román Rendőrség emlékeztet, hogy ez év augusztus 12-én sürgősségi kormányrendelettel módosították a közúti közlekedésre vonatkozó 2002/195-ös rendeletet, és a módosítás értelmében már nemcsak mobiltelefont, hanem

semmiféle olyan mobil eszközt sem tarthat a kezében a mozgásban lévő jármű vezetője, amely szöveg, fotó vagy videó rögzítésére vagy lejátszására alkalmas.

Az a gépjárművezető (ideértve a traktorok, villamosok vezetőit is), aki nem tartja tiszteletben a tiltást, kihágást követ el, amely 870 és 1.160 lej közötti pénzbírságot, valamint 4 büntetőpontot von maga után.

A tiltás azon járművek vezetőire is érvényes, amelyek használatához nincs szükség jogosítványra, és a kiróható bírság összege is ugyanaz.

Amennyiben a jármű vezetője a multimédiás eszköz használatával egyidőben még más közlekedési rendszabályt is áthág, autóvezetői jogosítványának 30 napra történő felfüggesztésével is számolhat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat