Szent László Napok: felavatták gróf Rhédey Lajos szobrát Nagyváradon

MTI 2018. június 18., 23:19 utolsó módosítás: 2018. június 18., 23:36

Felavatták gróf Rhédey Lajos szobrát hétfőn Nagyváradon abban a parkban, amit egykor Rhédey saját birtokából adományozott a városnak.

Csomortányi István és Zatykó Gyula a szobor leleplezésekor Fotó: Szent László Napok

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke avatóbeszédében arról beszélt, hogy az adományozó Rhédey azért is fontos szimbólum, mert „talán napjaink egyik legaktuálisabb példáját is elénk állította”.

Az, aki vagyona vagy társadalmi helyzete folytán kiemelkedik, annak erkölcsi kötelessége tudását, anyagi lehetőségeit legalább részben a köz, a közösség javára fordítani”

– mondta, hozzátéve: gróf Rhédey Lajos „iránymutatás, metszően éles erkölcsi üzenet mai, feje tetejére állított világunkban”.

Szavai magyarázataként hozzátette: ma az számít ügyes, talpraesett embernek, aki gyorsan, és munka nélkül gazdagszik meg.

Felkiáltójelként álljon itt a példa: a jelen közvélekedés téves, mert az utókor azt őrzi meg emlékezetében, aki a sajátjából gazdagítja a közt, és nem azt, aki saját vagyonát növeli a közösből”

– tette hozzá.

Ott volt a szoboravató ünnepségen Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, aki a mecénás Rhédeyt méltatta. Kiemelte: minden tiszteletet megérdemel az, aki a közösségért élt, aki sokat tett a városért.

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester is felszólalt a szoboravatón Fotó: Szent László Napok

„Milyen nagy dolog, hogy valaki több generációval ezelőtt olyan dolgokat tudott művelni, ami a mai napig üzen és élvezhető a most élő emberek számára!” – mondta a polgármester, utalva a hatalmas fákkal ölelt Rhédey-kertre.

Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul köszöntőjében a közéleti szerepvállalását méltatta „az arisztokrata, mecénás és irodalmár” Rhédey grófnak. Utalt arra, hogy Rédhey a pozsonyi országgyűlésben Szatmár megye követeként kész volt „a változásokat is végigjárni” a magyarság megőrzése érdekében. Hozzátette:

gróf Rhédey Lajos 200 éve adományozta a kertet Nagyváradnak, de ő volt az is, aki elsőként szorgalmazta a közvilágítást a városban.

Fotó: Szent László Napok

Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke, a Szent László Napok főszervezője kiemelte: amellett, hogy Rhédey nagy mecénás volt, városalakító munkája is számottevő: a közvilágítás bevezetése mellett Nagyvárad utcáinak a lekövezése is a nevéhez fűződik.

Zatykó Gyula beszámolt arról, hogy a Rhédey-család kápolnája immár felújítva várja a látogatókat, de a most felavatott bronz mellszobor, Deák Árpád alkotása is méltó emléket állít „a váradi mecénásnak”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat