Székely kisvárosból külföldi fesztiválok színpadára: a Raklap fiatal tagjait a zene tisztelete viszi előre

Székely kisvárosból külföldi fesztiválok színpadára: a Raklap fiatal tagjait a zene tisztelete viszi előre

Fotó: Raklap/Facebook

Néhány sepsiszentgyörgyi kamasz körülbelül három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy zenekart alapít. Valószínűleg maguk sem gondolták az első, fiatalos lendülettel megírt számok megszületése nyomán, hogy nem sokkal később már a Budapest Parkban lépnek fel, majd a Fishing on Orfű fesztiválon. A Raklap tagjai az idén szülővárosukban is nagyszínpadon csaphattak a húrok közé, továbbá a Kolozsvári Magyar Napoknak is fellépője lesz a banda. Kolozsi Tamás énekest, gitárost faggattuk az idáig vezető útról, a zenekar terveiről.

Tóth Gödri Iringó

2024. június 02., 19:312024. június 02., 19:31

Kolozsi Tamás (gitár, ének), Kolozsi Soma (basszusgitár), Hubbes Matyi (ének), Mihály Dorka (ének), Duka Máté (gitár) és Kerezsi Tasi (dobok) körülbelül három éve alapították meg a Raklap zenekart, mely ma már fiatalok ezreit vonzza koncertekre. A zenekar tagjai, akiknek többsége még csak érettségi előtt áll, egyedi zenét játszanak, számaik hangzása izgalmas, fiatalos, egyszerre belevaló és szerethető.

Kolozsi Tamás felidézte, hogy testvére Soma, jelenlegi dobosuk Kerezsi Tasi, valamint jómaga Tinca Teddy zenészhez jártak néhány éve a helyi Tanulók Palotájába együtt zenélgetni, tanulni. Akkor még nem gondolkodtak zenekarban, nem terveztek, csak élvezték a zenélést, amihez idővel mások is csatlakoztak, amit néha már akkor nehéz volt összeegyeztetni az iskolai programmal

„Akkor kezdődött úgy igazán az együttállás, az együttes története, amikor az első gitárosunk, Szabó Balázs elment egyetemre, és felvettük Duka Mátét – aki azelőtt egy hónappal fogott gitárt életében először a kezében. Majd egy augusztusi estén, amikor összeültünk Mátééknál, azt hiszem eredetileg azért, hogy játszunk a laptopon, elkezdtünk zenélni. És akkor Hubbes olyan jót énekelt, hogy meghívtuk énekelni. Dorka már azelőtt is benne volt. Miután így mind a hatan megvoltunk, október 28-án találkoztunk egyszer nálam, összeültünk próbálni. Az volt az első nagyobb szabású próba. És mielőtt jöttek volna a többiek, azelőtt én leültem pengetni a gitáromat.

Idézet
Emlékszem, ahogy ott pengettem a gitárt, valami olyan történt, ami ezelőtt még soha: elindult egy folyamat, amiből akkor megszületett egy szám”

– idézte fel Tamás a kezdeteket, hangsúlyozva, hogy azon a bizonyos első próbán három számot írtak meg, melyek közül egyet még mostanában is játszanak.

Az első próbát még követte néhány „házi” alkalom, majd kerestek egy ideálisabb helyszínt a felkészüléshez, egy próbatermet.

A zenekar tagjai több interjúban is úgy nyilatkoztak, hogy zenéjük neo-pszichedelikus progresszív alternatív székely poszt-punk, de Tamás szerint a bekategorizálás ennél is bonyolultabb.

„Az első pár interjúban, amikor megkérdezték, hogy milyen műfajban zenélünk, akkor körülbelül minden alkalommal valami mást mondtunk. Volt, hogy azt mondtuk RÓKK-ot, így hosszú óval, magyar K-val. Aztán egy szentgyörgyi koncert alkalmával, amikor odajött egy újságíró hölgy, és a kérdései közül egy a műfajra vonatkozott, adtuk ezt a hosszú megnevezést. És ez elterjedt, talán mert ez a legtalálóbb” – magyarázta Kolozsi Tamás hozzátéve, hogy az első magyarországi koncertjüket, mely a Gödör nevű szórakozóhelyen volt, szintén ezzel a műfaji megnevezéssel harangozták be a szervezők.

A Gödörben megtartott koncert kapcsán azt is elmondta a fiatal zenész, hogy egy nagyon fontos mérföldkő volt, ugyanis nagyon sok kapcsolatot alakítottak ki akkor, amelyeknek köszönhetően leszerződtek, illetve kapták a felkérést, hogy legyenek a Kispál és a Borz előzenekara a Budapest Parkban.

Az a koncert pedig nagyon meghatározó élmény volt számukra:

„Viszont az még mindig egy ilyen megjátszott valóság volt, az nem a teljes igazság volt, amit ott megtapasztalhattunk, mert ott volt az a rengeteg ember, de egyértelműen senki nem miattunk jött el. Élvezték a zenénket, de ők nem miattunk jöttek. Az nem a saját közönségünk volt. Viszont a fishinges koncert, ami az első fesztiválos koncertünk volt, az már rólunk szólt, és határozottan megindított egy szekeret” – idézte fel, leszögezve, hogy azon a koncerten körülbelül ezer fős közönségnek zenéltek.

Kolozsi Tamás azt is elmondta, hogy

a zenekar tagjai bizonyos értelemben mind lokálpatrióták, mindegyiküknek nagyon fontos Sepsiszentgyörgy, így a magyarországi sikerek mellett folyamatosan fontos volt számukra, fontos ma is, hogy szülővárosuk közönsége előtt is fellépjenek, nekik is „adjanak”, illetve nagyon fontos számukra az otthoni „tábor” visszajelzése, fontos, hogy élvezzék a zenéjüket.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy éppen ezért nagyon sokat jelentett számukra, hogy idén felléphettek a Szent György Napokon, a főszínpadon, úgy érezték, hogy az önkormányzat is nyitott ezáltal feléjük, hiszen a kezdeti sikereiknek ilyen szinten nem volt visszhangja.

„Ez volt az első nagy áttörés ilyen értelemben, hogy most már a város részéről is kaptunk egy ilyen elismerést, hogy feltettek minket a nagyszínpadra. És ez nagyon-nagyon fontos dolog volt számunkra, és a jövőre nézve is az” – fejtette ki.

A Raklap tagjai annak is nagyon örültek, hogy meghívták őket a Kolozsvári Magyar Napokra, azért is, mert úgy érzik, hogy eddig a kolozsvári és marosvásárhelyi közönséget nem nagyon sikerült elérniük.

Kolozsvár egyébként már többször felmerült koncerthelyszínként, meghívásokat is kaptak, de eddig még nem sikerült megszervezni a kincses városban a fellépést, amihez az is hozzájárult, hogy egyik tagjuk, Kolozsi Soma Budapesten jár iskolába, illetve a többiek is iskolások még. A legtöbben a tagok közül idén érettségeznek – épp ezért most egy kis ideig nem a zenekarra, hanem a tanulásra koncentrálnak, hogy aztán a vizsgák után a nyár szólhasson a fesztiválokról.

korábban írtuk

A Raklap zenéjére Lovasi is felkapta a fejét
A Raklap zenéjére Lovasi is felkapta a fejét

A sepsiszentgyörgyi fiatalokból álló Raklap zenekar rendesen belecsapott a lecsóba: első daluk a százezres nézettség felé tart és a neves Fishing On Orfű fesztivál idei kiadására is meghívták őket. Hubbes Mátyás énekessel beszélgettünk.

Az, hogy többségük idén fejezi be az iskolát, új kihívások elé állítja a zenekart, ugyanis a továbbtanulás miatt várhatóan szétszélednek majd a tagok: van, aki Budapestre, van, aki Kolozsvárra készül egyetemre, és van, aki Sepsiszentgyörgyön akar maradni.

Reményeik szerint a távolság nem áll majd a további terveik, álmaik megvalósításának útjába, tömbösített próbákat fognak tartani, igyekeznek majd megtalálni a megoldást arra, hogy térben, időben összeegyeztessék a programjukat.

Az együttes egyébként egy magyarországi céggel áll szerződésben, az intézi a fellépések körüli adminisztratív teendőket, szerződéskötéseket. Másfelől, mivel a tagok nagyon fiatalok, szüleik egyszerre féltő és büszke tekintettel figyelik őket: senki nem ellenezte a zenélést, mindenki nagyon támogató, de igyekeznek a kamaszokat úgy terelgetni, hogy a zenei sikereik ne menjenek a tanulás rovására.

„Az igazság az, hogy szerintem most már mindannyian megtapasztaltuk, meg kell választani a prioritásokat a tanulmányainkkal és minden egyébbel kapcsolatban. Sajnos amúgy elkerülhetetlen az, hogy néha áldozatokat kelljen hozni, vagy az egyikért, vagy a másikért” – magyarázta Kolozsi Tamás, hozzátéve, hogy azért az idő múlásával azt érzik, hogy kicsit enyhült a szülői féltés, aggodalom, egyre inkább megbíznak a gyerekeikben és a háttérbe vonulnak.

Kolozsi Tamás azt is kifejtette, hogy számukra nagyon fontosak a koncertek, az élő kapcsolat a közönséggel. Bár az együttes jelen van a közösségi médiában, tudják is, hogy ez fontos, szükséges, de magánemberként „egyikük sem támogatója annak az értékrendnek, amit többek között a közösségi médián való aktív jelenlét is képvisel”.

És pont emiatt sokszor nehezükre esik posztolni.

A zenekar tagjai szerint még mindig fontos a klasszikus albumstruktúra, így a különböző zenemegosztó portálokat is ehhez híven igyekeznek használni.

„Az album ma már egy olyan értékrend szimbólumává vált, ami a klasszikus formát tiszteli, és az ellentéte a felgyorsult, felgyorsított tömegfogyasztásnak” – fejtette ki Kolozsi Tamás, hozzátéve, hogy számára fontos a minőségizene-hallgatás, hogy megtisztelje a zenét, az alkotóját azzal, hogy megkeresi a saját életében azt az ablakot, melyben csak az az adott szám, lemez kap helyet, azzal, hogy csak arra figyel.

Nagy álmuk egy fizikai formában is megjelenő album, de jelenleg úgy tűnik, arra még várniuk kell.

Az alkotási folyamat kapcsán megjegyezte, hogy ma már kicsit másképp, időigényesebben zajlik, mint az alakuláskor. Mára megértették, hogy ne arra koncentráljanak, hogy slágereket szerezzenek.

Idézet
Nem az a cél, hogy a közönség szeresse, hanem hogy őszinte legyen, mert akkor következményként fogja szeretni”

– szögezte le Kolozsi Tamás a zenéjükről, hozzátéve, hogy tervek terén határ a csillagos ég, nagy álmuk, hogy egyszer ne előzenekar legyenek a Budapest Parkban, hanem főfellépők.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 03., szerda

Magyarok közti diszkrimináció: panasszal élt az érettségi javítás miatt egy jogvédő szervezet

Feljelentést tett a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (AGFI) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a magyar érettségizők hátrányos megkülönböztetése ügyében.

Magyarok közti diszkrimináció: panasszal élt az érettségi javítás miatt egy jogvédő szervezet
2024. július 03., szerda

„A gyerekek élete nem játék”. Tovább vonogatják a vállukat az érettségi dolgozatok javítása kapcsán az illetékesek

Felelősséghárítással szembesültek a magyar szülők képviselői a kolozsvári tanfelügyelőségen szerdán, amikor arra próbáltak megoldást találni, hogy a Kolozs megyei magyar tagozatos érettségizők román nyelvből és irodalomból írt dolgozatát is megjelöljék.

„A gyerekek élete nem játék”. Tovább vonogatják a vállukat az érettségi dolgozatok javítása kapcsán az illetékesek
2024. július 03., szerda

Nyusztot, nyestet, szalamandrát is megpillanthatnak a frissen felavatott, Beszterce-Naszód megyei túraútvonalon bóklászók

Edukatív, másfél órás túraútvonalat avattak fel Beszterce-Naszód megyében, a Várkudui erdő elnvezésű szakasz 2,38 kilométeres.

Nyusztot, nyestet, szalamandrát is megpillanthatnak a frissen felavatott, Beszterce-Naszód megyei túraútvonalon bóklászók
2024. július 03., szerda

FRISSÍTVE – Közzétették a képességvizsga eredményeit: Kolozs megye tarolt, Maros megye az erdélyi rangsor végén

Közzétették szerdán a nyolcadik osztályosok képességvizsgájának eredményeit.

FRISSÍTVE – Közzétették a képességvizsga eredményeit: Kolozs megye tarolt, Maros megye az erdélyi rangsor végén
2024. július 03., szerda

Erdély nagy részét már elkerülik a zivatarok; de van, ahol még nem lehet elpakolni az esernyőt

Jelentős mennyiségű csapadékra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat 14 megyére.

Erdély nagy részét már elkerülik a zivatarok; de van, ahol még nem lehet elpakolni az esernyőt
2024. július 03., szerda

Gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy református teológust, az intézet felfüggesztette a státuszát

Gyermekpornográf tartalmak birtoklása és terjesztése gyanújával bűnvádi eljárást folytatnak a kolozsvári nyomozó hatóságok egy magyar férfi ellen, akiről a Krónika megtudta, hogy teológiai hallgató.

Gyermekpornográfiával gyanúsítanak egy református teológust, az intézet felfüggesztette a státuszát
2024. július 03., szerda

FRISSÍTVE – Több mint húsz megyében okoztak károkat a viharok, a vasúti közlekedés is leállt két szakaszon

Tizenkilenc megye 42 településén okozott károkat a viharos időjárás – vont mérleget kedd este a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség.

FRISSÍTVE – Több mint húsz megyében okoztak károkat a viharok, a vasúti közlekedés is leállt két szakaszon
2024. július 02., kedd

Kallós Zoltán államtitkár: sajnálatos, de nem diszkriminatív, hogy nem jelölték meg mindenütt a magyar diákok dolgozatát

Kallós Zoltán oktatási államtitkárnak sem világos, miként alakulhatott ki az a helyzet az idei érettségi román nyelv és irodalom vizsgáján, hogy Kolozs megyében és egy bihari vizsgaközpontban nem jelölték meg a magyar tagozat diákjainak dolgozatait.

Kallós Zoltán államtitkár: sajnálatos, de nem diszkriminatív, hogy nem jelölték meg mindenütt a magyar diákok dolgozatát
2024. július 02., kedd

Vészhelyzeti bizottságot kellett összehívni: aszály és árvizek egyszerre fenyegetik Romániát

A hidrológiai intézet és a meteorológiai szolgálat aggasztó előrejelzései miatt összeült kedden a környezetvédelmi minisztériumban a vészhelyzeti tárcaközi bizottság.

Vészhelyzeti bizottságot kellett összehívni: aszály és árvizek egyszerre fenyegetik Romániát
2024. július 02., kedd

Szankcionál és bocsánatot kér a marosvásárhelyi városháza a duplán odaítélt díszpolgári cím miatt

Megrovásban részesíti egyik alkalmazottját Marosvásárhely polgármesteri hivatala azok után, hogy poszt mortem is díszpolgári elismerésben részesült Alexandru Todea görögkatolikus bíboros, holott éltében is megkapta a címet.

Szankcionál és bocsánatot kér a marosvásárhelyi városháza a duplán odaítélt díszpolgári cím miatt