Startoljunk rá! Folytatódik az RMDSZ-es EP-képviselő uniós mezőgazdasági pályázatokat ismertető körútja (x)

-- Külsős szerző -- 2023. március 09., 12:01

Életbe lépett Románia új agrárstratégiája, amelynek alapja az Európai Unió Közös Agrárpolitikája. A 2023-2027 között érvényes pályázati lehetőségeket tájékoztató körúton és kiadványban ismerteti Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok címen. A rendezvénysorozat első állomásain több mint ezer gazda értesült a támogatásokról, a turné a napokban folytatódik. A rendezvénysorozat és a kiadvány partnerei Könczei Csaba és Magyar Lóránd parlamenti képviselők, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület és a Pro Agricultura Egyesület, támogatója az Európai Néppárt képviselőcsoportja. Vincze Loránttal az új agrárstratégiáról és a kiadványról, valamint a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozatról beszélgettünk.

Támogatói tartalom
Startoljunk rá! Folytatódik az RMDSZ-es EP-képviselő uniós mezőgazdasági pályázatokat ismertető körútja (x)
galéria
Fotó: Vincze Loránt EP-képviselő sajtóirodája

– Az erdélyi körút első rendezvényei Bihar, Szatmár, Maros megyében, illetve Háromszéken zajlottak. Milyenek voltak a visszajelzések?

– A célunk az, hogy az erdélyi magyar gazdákat lépéselőnyhöz juttassuk, hogy idejében fel tudjanak készülni a következő periódusban megjelenő újabb és újabb kiírásokra. A gazdák érzik és értékelik ezt a lehetőséget, az eddigi hat rendezvényünkre több mint ezren jöttek el.

Fontos nekik, úgy gondolom, hogy első kézből és magyarul kapják meg az információkat, és megtisztelő az az érdeklődés, amellyel követik munkánkat.

A gazdák azt mondták, hogy hasznos, fontos ez a tájékoztatás és kiadvány, ezek segítségével jobban látják a lehetőségeket, úgyhogy én is bízom benne, hogy jól fognak pályázni, és kihasználják a lehetőségeket.

– Miért érdemes a gazdának elmennie a Startoljunk rá! előadásaira?

Azért, mert információt kap arról, hogy milyen lehetőségei vannak, mire lehet pályázni, hogyan tudja az eszközparkját korszerűsíteni, hogyan építhet kisüzemet, csomagoló egységet, milyen lehetőségek rejlenek a különböző szövetkezetek, termelői csoportok számára. Már elmúlt az az idő, amikor egy gazda egyedül pályázhatott, vagy abban gondolkodott, hogy kis területtel egyedül létrehoz egy mezőgazdasági vállalkozást.

Ez egyre kevésbé működik, és bízom benne, hogy a társulás, az együttműködés, a szövetkezés Erdélyben is visszanyeri a régi fényét,

hiszen sokkal erősebbek tudnak lenni a gazdák, amennyiben összefognak, bizonyos szolgáltatásokat együtt végeznek el, összefognak az értékesítésben.

Most van az az időszak, amikor érdemes tájékozódni a gazdáknak: milyen irányba mehetek el, mi az, ami számomra elérhető, mi az, amit kis befektetéssel meg tudok pályázni? Szinte minden pályázatnak van önrésze, átlagban 35%-os az önrész. Vannak kivételek, például a különböző zöldítési, biodiverzitást támogató beavatkozások száz százalékos támogatást élveznek, ott nem kell semmivel hozzájárulni. Azt hiszem, hogy most érdemes rákészülni és megnézni a lehetőségeket, amikor nincs annyira dologidő a falvakon, ezért volt az az ötletünk a parlamenti képviselő kollégákkal és a gazdaszervezetekkel, hogy most ejtsük meg ezt a tájékoztató körutat is.

– A körút mellett kiadvány is készült. Milyen céllal?

A kiadványunk célja, hogy magyar nyelven jelenítsük meg az összes információt, a változásokat a közvetlen kifizetések esetében, és ott van benne valamennyi mezőgazdasági pályázat, ami a következő időszakban a hivatalos kiírásban is megjelenik majd. Nyilván azok hosszabb adatsort jelentenek, de az, hogy milyen célra, mennyi pénz, milyen feltételekkel áll rendelkezésre, már ebben a kiadványban megtalálható. A kiadványt minden gazda megkapja, aki részt vesz a rendezvényeken, hiszen rengeteg az információ, mindent képtelenség lenne helyben elmondani, illetve megjegyezni. Egyébként honlapomon, a vinczelorant.eu címen a kiadvány elektronikus formában is elérhető.

A Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok tájékoztató körútjának következő állomásai:

Kolozs megye: március 10., 10 óra – Aranyosegerbegy, Magyar ház
Beszterce-Naszód megye: március 10., 17 óra – Bethlen, Iris Panzió
Szilágy megye: március 11., 10 óra – Kémer, Kemsilvanum
Hargita megye: március 13., 10 óra – Csíkszereda, Jakab Antal Tanulmányi Ház; március 13., 17 óra – Gyergyószentmiklós, Salamon Ernő Gimnázium; március 17., 11 óra – Farkaslaka, Kultúrotthon.
Háromszék: március 16., 11 óra – Uzon, Kultúrotthon; március 16., 17 óra – Kovászna, Kulturális Központ
Brassó megye: március 17., 17 óra: Áprily Lajos Főgimnázium
Részletek: vinczelorant.eu

– Hogyan zajlanak ezek a rendezvények?

– A Startoljunk rá! turné minden állomását a helyi gazdaszervezetekkel, a falugazdászokkal és az RMDSZ területi szervezeteivel karöltve szervezzük, fontos az ő terepismeretük ahhoz, hogy eljussunk a gazdákhoz, hogy minél többen tudomást szerezzenek a lehetőségről.

A találkozókon a helyi partnerek köszöntői után a támogatások európai keretéről beszélek, hogy az is érthetővé váljon, mi miért történik, miben áll a Közös Agrárpolitika, és hogyan lesznek belőle helyi támogatások, majd a megyei Mezőgazdasági Hivatalok képviselői ismertetik a jelenleg aktuális kiírásokat, a megyei Mezőgazdasági, Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) és a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) munkatársai pedig az üzleti tervre alapozott beruházási támogatásokkal, illetve a közvetlen kifizetésekkel kapcsolatos konkrét információkat osztják meg a hallgatósággal.

Megragadom az alkalmat, hogy hívjam a gazdákat ezekre a találkozókra, hiszen fontos a tájékozódás, és egyben megmutatni, hogy mi az, amit el tudtunk hozni Brüsszelből Erdélybe – többek közt ezeket a pénzeket, amelyeket az agrártámogatások jelentenek.

– Melyek a leggyakrabban visszatérő kérdések a gazdák részéről?

– Az ukrán gabona témája szinte minden helyszínen előjön. Hatalmas mennyiségű ukrán gabona érkezett Romániába és a többi szomszédos államba az elmúlt hónapokban, amely dömpingára miatt ellehetetleníti az erdélyi gazdákat is. Az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgó silány minőségű, kétes eredetű. Ukrajnában számos olyan növényvédő szert és egyéb anyagot használnak, amelyek az Unióban már évtizedek óta tiltólistán szerepelnek, nem is beszélve arról, hogy ott engedélyezett a génmódosított növények termesztése is.

A gazdák jogosan úgy tartják, hogy az itthon gazdálkodók szigorú előírásoknak megfelelve – jelentős plusz költségekkel – kell termeljenek, a beáramló import viszont nyomott árú, minőségileg erősen kétes, akár az egészségre is veszélyes lehet.

A probléma előzménye, hogy tavaly a nyár elején az Európai Unió felfüggesztette az Ukrajnából érkező árukra kivetett védővámot, azért, hogy harmadik országokba tovább szállíthassák az ukrán gabonát. Ezáltal szabadon áramolhatnak be a termények az EU-ba, de az eredetileg Afrikába és Nyugat-Európába szállítandó mennyiségek nem mentek tovább, hanem rászabadultak a közép-európai piacra, amely telítődött ukrán gabonával, napraforgóval, repcével. Az Erdélyben megtermelt gabona felvásárlási ára 25 és 35 százalék körüli értékkel esett, de az ukrán dömping miatt a világpiacon is jelentősen csökkentek az árak.

Fotó: Vincze Loránt EP-képviselő sajtóirodája

Január végén romániai európai parlamenti képviselőkkel közösen levelet írtam Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, sürgős és konkrét intézkedéseket követelve a helyzet megoldására és gazdálkodóink megsegítésére.

Válaszlevelében a Bizottság elnöke az írta, hogy szorosan figyelemmel kíséri az Ukrajnával közös határral rendelkező tagállamok helyzetét, és megállapította ezekben az országokban a gabona és az olajos magvak importjának növekedését. Majd azzal folytatta, hogy különösen Romániában tavaly nyáron súlyos aszály volt, 50 százalékkal kisebb volt a kukoricatermés. Ezért az Ukrajnából Romániába irányuló megnövekedett importot ennek az alacsonyabb hazai termelésnek a fényében kell vizsgálni. Míg a búzapiacon stabilabb a helyzet, a Bizottság a gabonaárak alakulása tekintetében nem tapasztalt jelentős eltéréseket a többi tagállamhoz képest. De elismeri, hogy a hatások helyi szinten érezhetőek lehetnek, ami elégedetlenséget okoz az Ukrajnával határos régiókban élő gazdálkodók körében.

A Bizottság egy sor intézkedést javasolt, köztük egy 500 millió eurós támogatást a leginkább érintett termelők támogatására, és leszögezte, hogy a tagállamok, így Románia is ideiglenes állami támogatást nyújthatnak.

Közben Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária közösen a január végi agrárminiszteri tanácsülésen kérte, hogy az EU tegyen lépéseket az import megfékezéséért, de eddig nem történt ilyen intézkedés.

Itt tartunk most, egyelőre a figyelmet felkeltettük, pénzügyi támogatást is ígért a Bizottság. De folytatódik a küzdelem azért, hogy a gazdák kárpótlást kapjanak az ukrán vámmentesen behozott gabona piactorzító hatásainak enyhítésére, az egészségre is veszélyes gabona minél kisebb arányban kerüljön be a romániai élelmiszerláncba, az EU ugyanolyan szigorú követelményeket alkalmazzon a behozott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint amilyeneket az uniós termelőktől elvár. A legfontosabb azonban, hogy a vámmentességi időszak minél hamarabb véget érjen.

– Miben áll az EU Közös Agrárpolitikája, az úgynevezett KAP?

– Az Unió agrárpolitikája a legrégebbi uniós eszköz, amelyet a tagállamok azért hozták létre, hogy ezzel segítsék a mezőgazdasági ágazatot: a gazdákat abban, hogy megfelelő körülmények között termeljenek és méltányos jövedelemhez jussanak, az európai polgároknak pedig legyen hozzáférésük jó minőségű és megfizethető élelmiszerhez. Természetesen azóta sok minden történt, átalakult az európai mezőgazdaság, de az agrárpolitika nem veszített az értékéből és a fontosságából. Most is ugyanaz a felállás: a tagállamok beteszik a közösbe a pénzt, és eldöntik, milyen irányok mentén kerül ez visszaosztásra a tagállamokhoz, illetve hogyan szerezhetik meg a gazdák.

Alapvetően két része van az agrárpolitikának. Az egyik a terület alapú támogatások, a közvetlen kifizetések, amelyeket nagyon jól ismernek a gazdák, hiszen a hektáronkénti támogatást, az állatállomány után járó támogatást jelenti. A másik része pedig a vidékfejlesztés, az úgynevezett ágazati pályázatok,

amelyek ezen felül a mezőgazdasági vállalkozásokat, a termelőket segítik, így a méhészektől a gyümölcstermesztőkig, a burgonyatermesztők, a gabonát termelők, az állattartók, mindenki megkapja köztük a számára hasznosítható pályázati lehetőségeket.

Fotó: Vincze Loránt EP-képviselő sajtóirodája

– Miben változott az uniós agrárstratégia?

– Az Európai Unió időről időre áttekinti, hogy mik a prioritások, mik a célok az agrárpolitikában, és ez most sem történt másként. Ebben az időszakban egyre többet beszélünk az éghajlatváltozásról, arról, hogy Európa többet kellene tegyen azért, hogy a szélsőséges időjárást leküzdje, megelőzze. Ehhez, úgy gondolják, hogy a mezőgazdaságban is lépéseket kell tenni, olyan eljárásokat kell alkalmazni, amelyek a környezetet ápolják: kevesebb növényvédő szert használjanak, hagyjanak meg zöld sávokat, vigyázzanak az élővilágra.

Az, hogy ezek a jól hangzó dolgok hogyan nézzenek ki a szabályozásokban, nagyon sok egyeztetést jelentett az elmúlt években az Európai Parlamentben, a Bizottsággal, a tagállamokkal.

A nyugat-európai tagállamok első reflexe az volt, hogy ez a nagytermelők dolga, őket támogassuk, a kistermelők már nem léteznek. Ehhez képest nyilván Erdélyben, a Székelyföldön a mezőgazdaság még mindig egy hagyományos, a megélhetést biztosító vállalkozástípus, amit szeretnénk, hogy fejlesszenek az emberek.

Azt akartuk elérni, hogy lehetőséget kapjanak arra, hogy szintet lépjenek, jobb berendezéseik legyenek, a termeléstől az értékesítésig működő rendszert hozzanak létre, amelyek jobb termést hoznak, segítik a minőségi termékek előállítását és a biogazdálkodást. És nem utolsó sorban szemünk előtt volt, hogy a támogatás egy társadalmi célt is teljesítsen, hogy falun tartsa a következő nemzedéket, ehhez pedig a fiatal gazdákat kell támogatni.

Hatalmas erőfeszítést és nagyon sok munkát igényelt mindennek az elérése Brüsszelben: hogy az, ami a miénk, megmaradjon, a hagyományos gazdálkodás élvezze továbbra is a támogatást, és a kistermelők, a fiatal gazdák megkapják az őket megillető támogatást a következő időszakban is. Ebben az erőfeszítésünkben folyamatosan és következetesen támogatott az Európai Néppárt képviselőcsoportja, így sikerült elérnünk a célt.

– Hogy lett ebből romániai agrárstratégia?

– Ebben az időszakban, miután az Európai Unió elfogadta az új Közös Agrárpolitikát, a tagállamok mindegyike hozzáigazította a nemzeti stratégiáját. Viszonylag nagy volt egyébként a tagállamok mozgástere, csak nagy célokat állapított meg az EU, és ezen belül sok mindent javasolhattak a tagállamok. A terv a mezőgazdasági minisztériumban készült az RMDSZ szakembereinek Barabási Antal Szabolcs államtitkárnak, a képviselő kollégáknak oroszlánrésze volt abban, hogy elkészült a terv és azt elfogadta végül az Európai Bizottság, és az lépett életbe idén januártól.

– Ez mit jelent a pályázatok tekintetében?

– A közvetlen kifizetéseknél nincs megállás, ott folyamatosság van, a többi mezőgazdasági pályázat viszont valamikor az év közepén, június-júliusban jelenik meg, és valószínű, hogy még a jövő év első felében is jelennek meg új kiírások.

– Milyen változás várható a lebonyolításban?

– Változás a pályázatok menedzselésében, hogy lehetőséget ad arra, hogy a jóhiszeműen vétett hibát mindenféle retorzió vagy büntetés nélkül kijavítsák a szakhivatalok, az APIA és az AFIR. Tehát ha a gazda véletlenül elírt egy adatot, az még nem jelenti azt, hogy elveszti a támogatást vagy azután többet nem pályázhat, hanem egyszerűen kijavítják azt a hibát. Azt gondolom, hogy

érdemes mindig polgárközpontúnak lenni az ilyen szolgáltatásoknál, nem az államot kell védeni a polgároktól.

A bürokrácia is csökkenni fog, ez mindenképpen jó hír: a legtöbb adatot digitálisan kell bevinni, és nem kell újra bevezetni minden pályázat esetén, hiszen már megvannak az adatbázisban. Ez könnyítéseket jelent a gazdák számára, és bízom benne, hogy élni tudnak a lehetőségekkel.

(X – fizetett hirdetés)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport