Sok pénzt „vetnek” a gyengélkedő romániai mezőgazdaságnak

Makkay József 2022. november 21., 10:51 utolsó módosítás: 2022. november 21., 11:55

Első erdélyi gazdafórumát szervezte meg Marosvásárhelyen a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája. A rendezvényen Románia új agrárstratégiáját ismertették a minisztériumok szakemberei, vázolva, hogy a következő négy esztendőben a hazai agrárágazat mintegy 16 milliárd euróból gazdálkodhat.

Sok pénzt „vetnek” a gyengélkedő romániai mezőgazdaságnak
galéria
Csoportkép a díjazott gazdákkal Fotó: Makkay József

Közép-erdélyi megyék gazdáinak részvételével szervezte meg első erdélyi szakmai fórumát a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája (LAPAR) a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Maros megyei partnerszervezetével közösen. A pénteki rendezvényen a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztérium szakemberei tájékoztatták a gazdatársadalmat az új agrártámogatási kormányrendeletekről, illetve felvázolták az európai uniós mezőgazdasági pályázatokat.

Az előadások tanúsága szerint a következő négy esztendőben minden eddiginél több pénz jut a román agrárágazat szerkezeti átalakítására és a mezőgazdasági termelők támogatására. A nagy kérdés viszont az, hogy a következő években sikerül-e csökkenteni az elszabadult élelmiszerimportot.

Új erdősítési program

Vendéglátóként Vass Levente, az egészségügyi minisztérium államtitkára, a Studium Prospero Alapítvány elnöke köszöntötte a gazdákat a marosvásárhelyi Studium Hub inkubátorház konferenciatermében. A szakmai előadások sorát Porzsolt Levente erdőmérnök, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium tanácsosa nyitotta meg.

A szakember az utóbbi évtizedek legnagyobb erdősítési programjáról beszélt: európai uniós támogatással a bukaresti kormány a következő években 56 ezer hektárnyi erdőt akar telepíteni, ennyivel bővítenék Románia 6,6 millió hektáros erdőállományát.

Fotó: Pinti Attila

Porzsolt egyértelművé tette, hogy hamisak azok az állítások, amelyek a nagyarányú erdőirtásokról szólnak. Grafikai ábrákkal szemléltette, hogy az ország legtöbb megyéjében a rendszerváltás óta nőtt az erdős területek nagysága. A legnagyobb arányú, 5,6%-os növekedést Krassó-Szörény megyében mérték, utána Hargita következik 5 százalékkal, a harmadik helyen pedig Kolozs megye áll 3,8%-kal. A sor végén kullognak azok a dél-romániai megyék – Vrancea, Ilfov, Argeș, Prahova és Gorj, valamint egyetlen erdélyi megyeként Máramaros –, ahol az erdős felületek nagysága átlagban 0,1–0,6 százalékkal csökkent a rendszerváltás óta.

A szakminisztérium képviselője szerint Románia összterületének 27,7 százaléka erdő, ami jóval alatta van a 39 százalékos európai uniós átlagnak. A klímaváltozás elleni harcban uniós irányelv az erdős területek növelése. Az Európai Bizottság által jóváhagyott erdősítési program lehetőséget ad, hogy saját vagy bérelt területen bárki erdőt telepítsen. Az erdősítési programban részt vevők húsz éven keresztül évi 456 eurót kapnak egy hektár erdőért, az állam pedig kifizeti a telepítéssel járó kiadásokat, a gazda önrésze 10–30 százalék között változik. A programban mezővédő erdősávokat is lehet telepíteni.

Fotó: Haáz Vince

Folytatódik a „de minimis” program

A mezőgazdasági minisztérium képviselői – köztük az interneten, élő kapcsolatban Bukarestből bejelentkező Sorin Moise államtitkárral – részletesen bemutatták a gazdák által igényelhető területalapú támogatásokat és a vidékfejlesztési pályázati lehetőségeket. Az államtitkár elmondta, hogy

a román mezőgazdaság a következő négy esztendőben 15,95 milliárd euróból gazdálkodhat. Ennek 82 százaléka európai uniós forrás, 18 százaléka pedig a román államháztartásból származik.

Sorin Moise kiemelte a mezőgazdasági termékek feldolgozásának fontosságát. A malom-, az olaj-, a tejipar és a hazai takarmánygyártás támogatását szabályozó új 2022/154-es számú sürgősségi kormányrendelettel karolnák fel a legfontosabb élelmiszeripari ágazatokat. Szintén a napokban jelent meg a 307-es számú tejipari törvény, amely a tej útját követi végig a termelőtől a feldolgozáson át a forgalmazásig.

Antalfi Zoltán kitüntetett marossárpataki agrárvállalkozó Fazakas Miklós társaságában Fotó: Makkay József

Ileana Gușatu, a Maros megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője előadásában kiemelte: az utóbbi két-három esztendő sok gazdasági nehézsége ellenére egy elkötelezett gazdaréteg alakult ki, erősödött meg az országban. Méltatta az RMGE Maros szervezet munkáját a gazdák számára szervezett szakmai találkozókkal kapcsolatban. Az intézményvezető szerint a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknak kevés szakemberük van, de az alkalmazotti gárdával mégis aktívan tudják támogatni a mezőgazdasági termelőket.

Példaként a kormány „de minimis” programjait említette, amelyek sikeresek voltak, és jövőre is folytatódnak: fólia- és üvegházban zöldséget, szabad földben pedig krumplit és fokhagymát termelő gazdák pályázhatnak a kis összegű állami támogatásokra.

Az igazgató szerint a sertés- és szárnyastartást támogató új szakminisztériumi pályázati kiírás segítségével a megyében három új farm épül, a beruházó agrárvállalkozók összesen 4,5 millió euró támogatásban részesültek. Ileana Gușatu a hegyvidéki állattenyésztés megsegítésére kiírt új pályázatokat is ajánlott a gazdák figyelmébe.

Daniela Teodora Lupei, a Vidékfejlesztési Finanszírozási Hivatal (OJFIR) Maros megyei igazgatója Fotó: Makkay József

A nagyok mellett a kicsik is pénzhez jutnak

Az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei igazgatója, Daniel Ovidu Săvâșcă a jól működő területalapú támogatási rendszert emelte ki, amelynek keretében az idei támogatások hetven százalékát jórészt már átutalták a gazdáknak, a fennmaradó 20–30 százalékot az uniós irányelvek alapján legkésőbb jövő év március 31-ig fizetik ki. Az APIA igazgatója a koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozó különtámogatások mellett a gazdák figyelmébe ajánlotta a rövidesen megjelenő új állattenyésztési támogatást is: a tehéntartó gazdák minden szarvasmarha után évi 80 eurós dotációt kapnak.

Kiemelt figyelem kísérte Daniela Teodora Lupei, a Vidékfejlesztési Finanszírozási Hivatal (OJFIR) Maros megyei igazgatójának előadását, aki nagy vonalakban ismertette a mezőgazdasági termelők által a következő négy esztendőben megpályázható 5,86 milliárd eurónyi vidékfejlesztési támogatást.

A korábbi pályázati kiírásoktól eltérően a lehívható teljes összeg 35 százaléka úgynevezett klímacélt szolgál. Ennek részletei még kidolgozás alatt állnak, azonban ez az a tétel, amely a romániai gazdaszervezetek körében a legnagyobb vitát váltja ki, mert nem értenek egyet a gyors „zöldítési” programokkal.

A fennmaradó pályázati kiírásokban kiemelt szerepet kapnak a fiatal gazdák. A korábban elindított farmok fiatal tulajdonosai sikeres pályázat esetén projektenként 200 ezer euró támogatáshoz juthatnak. A mezőgazdaság legtöbb területét kiemelten támogató pályázati lehetőségek közül érdemes megemlíteni a mezőgépvásárlásra elnyerhető maximum 300 ezer eurónyi összeget, és idén először a kisgazdaságok is pályázhatnak 50 ezer eurós felső határig.

Nicu Vasile, a LAPAR elnöke Fotó: Makkay József

A zöldség- és gyümölcstermesztésben egyaránt több százezer eurós pályázatok állnak a termelők rendelkezésére. A virág- és gyógynövénytermesztők is uniós támogatáshoz juthatnak legtöbb százezer eurós összegig. Az igazgató asszony szerint az új román agrárstratégiába foglalt pályázati összegek némileg változhatnak, amint a szakminisztériumi dosszié visszaérkezik Brüsszelből, azonban az irányvonalak a következő négy esztendőre változatlanul maradnak.

Nagy Péter Tamás, az Aberdeen Angus országos húsmarhatartó egyesület kelet-erdélyi képviselője a gazdák szövetkezésének, összefogásának fontosságát hangsúlyozta,

akárcsak Cosmin Maier, a Fehér megyei gazdaszövetség vezetője, aki szerint nincs más út a sikeres gazdálkodáshoz, mint a nyugat-európai típusú szövetkezés. Szakemberek szerint egyre nehezebb lesz egyénileg európai uniós forrásokhoz jutni, mert a mezőgazdasági átállás a szövetkezeteket hozza előnybe. Geréb Emőke, a Pro Economica Alapítvány képviselője a magyarországi finanszírozású mezőgazdasági pályázatok fontosabb eredményeit mutatta be a gazdáknak.

Fotó: Haáz Vince

Le kell gyűrni az importot!

Nicu Vasile, a LAPAR elnöke beszédében kissé lehűtötte a pályázati lehetőségeket felvázoló előadók túlzott optimizmusát, amikor úgy fogalmazott, hogy Romániában nagyon nagy gondok vannak a mezőgazdasággal. Az ország évente négymilliárd euró értékben importál élelmiszert, miközben a mezőgazdasági kivitel ennek az összegnek az elenyésző része.

Naponta legalább húsz kamion disznóhús érkezik külföldről: a teljes sertéshúsfogyasztásunk 90 százaléka importból származik. De nagy gondok vannak a tej és az egyéb élelmiszeripari termékek beszerzésével is”

– fogalmazott a legnagyobb romániai gazda-érdekvédelmi szervezet elnöke. Nicu Vasile szerint a pályázati források egy részét sürgősen át kéne csoportosítani a mezőgazdasági termékek forgalmazását segítő projektekre, ahogyan ez Nyugat-Európában is történik, ahonnan a támogatásoknak köszönhetően meglepően olcsó élelmiszerek érkeznek a romániai piacra. Kiemelte a gyors generációváltás fontosságát a mezőgazdaságban: ma 1,7 millió hektárnyi mezőgazdasági terület hetven év fölötti gazdák birtokában van, akik már nem tudják földjeiket megdolgozni. Az elnök szerint a fiatal gazdákat kamatmentes hitelekhez kell juttatni, hogy minél többen kapjanak kedvet a gazdálkodáshoz.

A gazdák díjazását levezető Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnöke és a LAPAR erdélyi alelnöke a mezőgazdasági termelők kitartását köszönte meg, akik a legnehezebb időkben is a föld és az állatok mellett maradtak. Fazakas a politikum és a gazda-érdekvédelem közötti párbeszédet hangsúlyozta, enélkül ugyanis nem lehet a mezőgazdaság égető gondjaira érdemi megoldást találni.

Magyar díjazottak

A marosvásárhelyi fórumon összesen 31 gazdát díjaztak Maros, Fehér és Kolozs megyéből. A díjazott magyar gazdák névsora: Orbán Mihály, Kovács Sándor, Székely Loránd, Fábián Ferenc, Kósa Belényesi Alpár, Antalfi Zoltán, Csipán Emőke, Albert Antal, Péter Nagy Tamás, Koronka Illa-Mária és Szabó János Maros megyei és Vitus Csaba Kolozs megyei fűszernövény-termesztő gazda.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport