Sínre tették a kolozsvári metró tervét – Jóváhagyták a kétmilliárd eurós földalatti megvalósíthatósági tanulmányát

Pap Melinda 2021. november 22., 18:55 utolsó módosítás: 2021. november 22., 22:22

Kétmilliárd euróba kerül a megvalósítása, kisajátításokat és épületbontásokat is feltételez a Szászfenes–Kolozsvár-metróvonal, melynek megvalósíthatósági tanulmányát, az anyagi és műszaki mutatókat hétfőn rendkívüli ülésen hagyta jóvá a helyi tanács. Emil Boc polgármester rámutatott: ez egy „22. századi projekt”, mely csak a közösség összefogása révén valósulhat meg.

Sínre tették a kolozsvári metró tervét – Jóváhagyták a kétmilliárd eurós földalatti megvalósíthatósági tanulmányát
galéria
Fotó: Pixabay.com

„Nem mára vagy holnapra szól, ez a 22. század projektje” – jellemezte a kolozsvári metróvonal tervét a tegnapi tanácsülést megelőző felszólalásában Emil Boc polgármester, aki szerint a kincses város lakossága valójában hosszú távon profitálhat a földalattiból.

Rámutatott, ez befektetési szempontból és gazdaságilag is fontos projekt, mely hosszú távon megoldaná a város jelenlegi mobilitási problémáit, és élhetőbbé tenné Kolozsvárt.

Emlékeztetett, évekkel ezelőtt épp a Szociáldemokrata Párt (PSD) kérte, hogy építsenek földalattit a kincses városban, és aláírásokat is gyűjtött e célból. 2017-ben derült ki, hogy szakmailag is megvalósítható, így az elmúlt években elkezdték elkészíteni a szükséges dokumentációt. Boc szerint a városi közszállítás szempontjából öt lehetséges megoldást elemeztek, a könnyűmetró mellett a nehézmetró, a villamos és a busz is szerepelt alternatívaként, végül az első bizonyult a leghatékonyabb megoldásnak a kincses város problémájára. Hiszen a villamos kevesebb utast bírna el, csak a metró utasainak felét tudná behozni, még ha egymást is érnék a szerelvények, de a Helyi Érdekeltségű Vasút (HÉV) sem lenne annyira hatékony, mint a metró, mondta a polgármester.

Rámutatott, az országos helyreállítási terv révén (PNRR) adódott egy hatalmas finanszírozási lehetőség, hogy élni tudnak vele, az annak köszönhető, hogy korábban elkezdtek dolgozni az ügyön, és megvan a megvalósíthatósági előtanulmány.

Nem kifizetődő

„Semmilyen metró a világon nem kifizetődő anyagilag, a londoni sem” – válaszolt a metró tervét érintő kritikákra Emil Boc, aki szerint ha így lenne, a földalattikat magáncégek építenék. A közszállítás sem kifizetődő, de stabil és hosszú távon fenntartható, kevésbé szennyez, ezért fektetnek bele világszerte, tette hozzá.

A metró működtetéséhez a világ bármely részén szubvencióra van szükség, mondta az elöljáró, aki szerint erre évi 12–13 millió euró kellene, amit a tervek szerint a kormány adna, ahogy azt a bukaresti metró esetében is teszi.

Boc szerint a metró terve hosszú távon befektetéseket, olcsó közlekedést, élhető várost, egészséges közösséget eredményez.

Fotó: Facebook/Emil Boc

Rámutatott, az elemzéseket a szakemberek készítették, a projekt megvalósítható, és nem arról szól, hogy ő személyesen akarja. „A metróhoz mindenki ért, mint a focihoz, de a szakemberekre kell hallgatni. Ahogy a járvány esetében is, hiszen a vakcinákhoz is mindenki ért, de a tudomány adja meg a megoldást” – vont párhuzamot Boc.

Mindenki projektje?

Az elöljáró valamennyi pártnak megköszönte, hogy ilyen vagy olyan módon segítette a metró tervét, többek között az RMDSZ-nek is, mely szerinte országos és helyi szinten is stabil koalíciós partnerként támogatta a projektet.

A PNL-s elöljáró arra is felhívta a figyelmet, hogy a metróvonal terve nem versenyez a körgyűrű tervével, hanem kiegészítik egymást.

Elmondta, a kolozsvári és bukaresti metróvonal és az autósztrádák a PNRR révén, míg a körgyűrű és a HÉV a szektoriális szállításügyi operatív programok révén valósulhatna meg. Hangsúlyozta, hogy a többi kolozsvári infrastrukturális projekt is folytatódik. Zárásként elmondta: a terv megvalósítható, de ehhez összefogásra van szükség, a teljes közösség projektje kell legyen.

„Csak együtt vagyunk erősek, a sokszínűség mellett fontos, hogy egy irányba haladjunk” – próbálta meg együttműködésre bírni az online ülésen jelen lévő 27 tanácsost Boc.

Mindenre is figyeltek?

Ionel Oprea, a tervező konzorcium, a SWS – Systra – Metrans társulás képviselője a projekt ismertetésekor elmondta: az első, Szászfenes–Kolozsvár-metróvonal becsült összköltsége közel 2 milliárd euró. A metróvonal 21 kilométeres lesz, amelyet – a megvalósíthatósági tanulmány szerint – 2030-ban naponta több mint 160 ezer utas vesz majd igénybe.

A tervezés 18 hónap, a közbeszerzési folyamat 14 hónap lenne, a kivitelezésre 128 hónapot számoltak, a metróvonal szakaszonként valósulna meg.

A metróvonal 19 megállóval és egy felszíni kocsiszínnel rendelkezik majd, ahol 26, egyenként háromvagonos, 51 méter hosszú, 540 férőhelyes szerelvényeket állomásoztatnak. Ez egyben szerviz is lenne, bárminemű karbantartási munkálatot el lehet majd végezni itt.

Fotó: Kolozsvár polgármesteri hivatala

A járművek vezető nélküliek lesznek, így a metrónak mindössze 515 alkalmazottja lesz, ami a napi utasszámmal összevetve arányaiban háromszor kevesebbet jelent, mint például a bukaresti metró esetében.

A kolozsvári földalatti hatékonysága e tekintetben a londoni metróéhoz hasonló, hangzott el. Az alagutak fúrása a föld alatt zajlik önműködő berendezésekkel, az építőtelepeken lenne csupán felszíni munka, ahol kihozzák a kinyert földet, illetve kialakítják a megállókat, hangzott el. Ugyanakkor az alagutakban is ki kell alakítani vészkijáratot, ha valamiért megállna a szerelvény. Oprea rámutatott, a fúróberendezést nagyon drága megállítani, így a felszínen is biztosítani kell annak folyamatos működtetését.

A kormány felelőssége?

Ionel Oprea hangsúlyozta, bár kisajátításokat és bontásokat is feltételez, a projekt nem érinti a belvárosi műemlék épületeket, egyetlen, történelmi szempontból fontos ingatlant sem kell lebontani.  Példaként a Szent Péteri-templomot említette, ahol a két párhuzamos metróvonal körbefogja majd az istenházát, hogy még véletlenül se tegyen kárt benne. Elhangzott, hogy 130 ezer négyzetméter magánterületet kellene kisajátítani, míg

a lebontások elsősorban a Mócok (Calea Moților) útja és a Mikó (Clinicilor) utca környékét érintenék, ez ugyanis a legszűkebb szakasz.

Oprea a projekt anyagi vonzatáról elmondta, hogy a finanszírozás európai uniós alapokból érkezik a szállítási minisztériumon keresztül, a haszonélvező pedig a kolozsvári és szászfenesi önkormányzat alkotta konzorcium. Elhangzott, a Mărăști negyedben, az IRA környékén 25 százalékkal többe kerül majd az eredeti projekt, a környéken felfedezett sótömb miatt, így itt speciális megoldásokra volt szükség.

A metróvonal nem halad át Natura 2000-es területeken, de több belvárosi zöldövezetet is érint majd, ugyanis itt lesznek kialakítva az aluljárók.

Fotó: Videófelvétel

A projekt során fákat is ki kell vágni, például az Unirii úton, de az ígéret szerint ezeket pótolják. Elhangzott, bár a beruházás nem hoz profitot, szociális, környezetvédelmi és gazdasági szempontból megtérül. A következő lépés, hogy a szállítási minisztérium tárcaközi bizottság elé viszi a projektet, és megszületik a kormányhatározat. Mint elhangzott, a finanszírozás nem a kolozsvári önkormányzat, hanem a szállítási tárca révén történne, uniós támogatásból, illetve hitelből, melyért szintén a kormány vállal kezességet.

Több idő kell?

A határozattervezethez hozzászóló tanácsosok többek között azt kifogásolták, hogy túl hamar kellett végigrágni magukat a több száz oldalas dokumentáción, és úgy vélték, a testületnek nem kellene ilyen erőltetett menetben elfogadni egy ilyen fontos, a város teljes lakosságát és arculatát érintő projektet.

Sokan azt kifogásolták, hogy a metróvonal miatt emberek tucatjai „kerülhetnek utcára”, ugyanis a kisajátítások egy sűrűn lakott területen történnek majd.

Volt, aki úgy vélte, a projekt valós kockázata, hogy a metrónak nem lesz elegendő kihasználtsága. Felrótták a városvezetésnek, hogy miközben eddig a villamos- és autóbusz-közlekedést fejlesztette, most bevállal egy olyan projektet, mely 15 évre megnehezíti a városlakók életét. Emil Boc csípős válaszában a demokrácia működését ecsetelte, rámutatva: a legitimitás a szavazatok révén születik, míg a tervek mögött szakértői vizsgálatok állnak.

Fotó: Videófelvétel

Vannak, akik a mára gondolnak, vannak, akik a jövőre, szólt a replika.

A tanácsosok közül többen azt vetették a tervező és a városvezetés szemére, hogy csak az optimista forgatókönyvvel számol, a negatívval nem. Például nem gondol arra, hogy csak a Kálvária-domb régészeti feltárása több időt vehet igénybe, és ez kitolhatja az eredeti ütemezést. Ahogy az egyéb, menet közben felszínre kerülő problémák sincsenek beütemezve, holott elnapolhatják az eredeti ütemtervet, és veszélyeztethetik a finanszírozást.

A metróvonal tervének vitája több mint három és fél órát tartott, a határozattervezetet végül 24 támogató és 2 ellenszavazattal elfogadta a helyi tanács.

Huszonegy kilométeren kanyarog a nyomvonal

A tervezett metróvonal 21,03 kilométer hosszú lesz, és Szászfenest köti össze a Szentgyörgyhegyi/Muncii út végével a Főtér, illetve a Mărăşti tér érintésével. A földalatti Szászfenesen 6,3 kilométer, Kolozsváron 14,7 kilométer hosszú lesz. A 19 megálló és a depó Szászfenesen a Şesului de Sus, a Teilor utcában, az Eroilor utca környékén, az Abatorului utcában, a szászfenesi kaszárnyánál, a megépítendő Regionális Sürgősségi Kórháznál és a Răzoare utcánál, majd Kolozsvár területén a Szent János úton, a Kalányos/Primăverii utcában, a Monostori úton, a Mócok útján, az Unió/Memorandumului utcában, a Főtéren, a Magyar utcában/B-dul 21 decembrie 1989, a Bocskai/Avram Iancu téren, ismét a Magyar utcába, a Mărăşti téren, a Szamosfalvi/Aurel Vlaicu úton, a Bodza-szoros/Beiuşului utcában, a Szentgyörgyhegyi/Muncii sugárúton, és a Szopori úton épül meg.

A metrószerelvények 3 kocsival közlekednének minden 90 másodpercben, így óránként maximum 21 600 személyt szállíthatnának. A Mărăşti tér után a metró kettéágazik, egyik ága a Szentgyörgyhegyi út, másik ága pedig Szopor felé tart. A projekt megvalósítására előirányzott 128 hónap első szakasza, a 2020 májusa és 2021 októbere közötti, előzetes tervezési időszak már eltelt, a licit időszaka jövő év decemberéig tart, a kivitelezésre 96 hónap jut.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport