Sínen a nagyváradi vasútvillamos, több mint 230 millió eurós uniós támogatásból valósulhat meg a beruházás

Sínen a nagyváradi vasútvillamos, több mint 230 millió eurós uniós támogatásból valósulhat meg a beruházás

Jó példa. Nagyváradhoz legközelebb Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedik tram-train

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Újabb lépéssel került közelebb a nagyváradi önkormányzat ambiciózus terve, a vasútvillamos (tram-train) megvalósítása. A város közgyűlése a Bihar megyei önkormányzat bevonásával valósítja meg a projektet, ennek újabb fázisaként a két közgyűlés csütörtökön délután megszavazta azt.

Balogh Levente

2023. november 10., 18:572023. november 10., 18:57

Mint arról beszámoltunk, a vasútvillamos a villamos- és vasúti hálózatot kihasználva köti össze a várost az agglomerációban található településekkel, így a projekt kidolgozásába a környező települések önkormányzatai is „besegítettek”.

Emellett részese a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat (NHKV), a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség és az agglomerációs övezet településeit felölelő Metropoliszövezet Társulás.

A projekt megvalósításához egyrészt tovább kell bővíteni kell a meglévő villamosvonalakat, másrészt fel kell újítani és villamosítani kell azokat a vasútvonalakat, amelyeket bevonnak a projektbe.

Ilie Bolojan, a Bihar megyei önkormányzat elnöke szerint a végső cél az, hogy minél átfogóbb, gyorsabb, biztonságosabb és kevésbé szennyező közlekedési hálózat jöjjön létre.

A projekten a nagyváradi és a bihari önkormányzat abban az értelemben is megosztozik, hogy egyes vonalakat a váradi, a másokat a megyei önkormányzat épít majd meg.

Így a repülőtér felé vezető, az őssi vasútállomást a velenceivel összekötő, a Biharszentandráson és Vizesgyánon át Körösszegig tartó, valamint a határ felé, Borsig húzódó szakasz megvalósítása a nagyváradi, a Félix-és Püspökfürdőre vezető, illetve a rogériuszi villamosvonalat a Nagyállomás térségében a vasúttal összekötő szakasz megépítése pedig a megyei önkormányzat reszortja lesz.

A repülőtéri szakaszhoz 2,23 kilométerrel meg kell hosszabbítani az egyébként két éve már a Pece patakig tovább épített aradi úti villamosvonalat, a körösszegihez össze kell kötni az őssi villamosvégállomást a mellette húzódó vasútvonallal, a Borsi úton pedig további 5,6 kilométerrel kell meghosszabbítani a vonalat.

A fürdőkbe vezető szakaszon összekötik a szőllősi villamosvégállomást a Püspök- és Félixfürdő felé tartó, jelenleg használaton kívüli vasútvonallal.

Ehhez a Fürdői út nemrég lezárult felújítása során már megépítették a szőllősi végállomáson található hurokvágányból kivezető szakaszokat, amelyeket a Selgros áruházig visznek tovább, majd balra fordulva a Hunyadi János utcát keresztezve csatlakoznak be a vasútvonalba.

A másik, a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó szakaszon az egykori Olaszi temető mellett, a Vitéz János (Corneliu Coposu) utcai villamosvonalat a Benczúr Gyula (Gyilkostó) utcán és az Árpád vezér (Püspöki) úton keresztül kötik össze a közeli Nagyállomásra vezető vasúttal.

Galéria

Hosszabbítás. Az új vonalakkal kötött pályán kapcsolják össze Nagyváraddal az agglomerációs övezet településeit

Fotó: Bihar megyei önkormányzat

A projekthez emellett nyolc hibrid – akkumulátoros és elektromos meghajtású – szerelvényt, valamint öt elektromosat szereznek be, előbbi kontingens a tervek szerint 40 ülő és 160 álló, utóbbi 90 ülő és 150 álló utas befogadására lesz majd képes.

A klímaberendezéssel és internethozzáféréssel is ellátott szerelvények beszerzése várhatóan összesen mintegy 110 millió euróba kerül majd.

Az új vonalszakaszok egyvágányúak lesznek, és kétirányú, tehát mindkét végükön vezetőfülkével ellátott szerelvények közlekednek majd rajtuk.

Ilie Bolojan indoklása szerint a vasútvillamos-hálózat létrehozása azért szükséges, mert Nagyváradon jelenleg mintegy 100 000 munkahely van, ugyanakkor a város lakóinak egy része kiköltözött az agglomerációs övezetbe, így a már eleve a környező településeken lakókkal együtt

naponta mintegy 30 ezren ingáznak a városba, akik számára alternatív közlekedési lehetőséget kell biztosítani a személygépkocsival és az autóbusszal szemben.

Az utasok a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat vonalaira érvényes bérlettel bármelyik vonalon utazhatnak majd, ami annyit jelent, hogy az NHKV vasúti forgalom lebonyolítására is jogosult lesz – ehhez, illetve a villamos- és a vasútvonalak összekapcsolásához nemrég kötötték meg a partnerségi megállapodást a Román Vasúttársasággal.

A járatok csúcsidőben 30 percenként, azon kívül óránként közlekednek majd.

A projekt teljes értéke mintegy 235 millió euró, amit európai uniós forrásokból fedeznek az elővárosi vasútvonalak fejlesztésére szolgáló 6-os tengelyen keresztül.

A tervek szerint év végéig elkészül a közbeszerzési pályázat végleges változata, elkészül a forgalmat vizsgáló tanulmány, jövő év elején pedig alá is írhatják a finanszírozási szerződést, és kiírhatják a közbeszerzési eljárást.

Az EU összesen több mint egymilliárd eurót hagyott jóvá Románia számára vasútvillamos-hálózatok kiépítésére, a közlekedési tárca pedig eddig négy ilyen kiépítését hagyta jóvá: a nagyváradit, a Temesvárt Temermórával, a Resicabányát az agglomerációs övezettel, illetve a Bukarestet a környező településekkel összekötő vonalakat.

Mint arról beszámoltunk, a nagyváradi tram-train megépítését még májusban jelentették be.

Az, hogy Nagyváradon is tram-train közlekedjen, már korábban is fölmerült, de csak budapesti illetékesek beszéltek róla.

Mint ismert, Magyarországon Szeged és Hódmezővásárhely között épült vasútvillamos, a vonalon 2021-ben indult el a közlekedés.

Akkor Palkovics László akkori innovációs és technológiai miniszter arról beszélt: a következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze – hangsúlyozta a politikus.

Egy évvel korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy nagyváradi látogatás során beszélt a villamosvasút megépítéséről, amihez kormányzati forrásokat is ígért.

A debreceni önkormányzat el is készítette a megvalósíthatósági tanulmányt – Florin Birta nagyváradi polgármester viszont azt mondta: a váradi önkormányzatot még nem keresték meg ebben az ügyben.

A debreceni vonal újjáépítéséről most sem esett szó Nagyváradon.

Összekapcsolt kötött pályás közlekedés

A villamos- és vasútüzemek összekapcsolása, vagy a 2000-es évek óta a magyar nyelvben is terjedő fogalommal tram-train az átszállásmentes összekapcsolást jelenti a városi villamosüzemek és a vasutak között. Célja a városok és elővárosaik közötti közlekedési kapcsolat javítása. A megoldás gyakran több üzemre alkalmas járművek használatát igényli, egyes esetekben viszont a két eltérő infrastruktúrát fonják úgy egybe, hogy a különböző járművek a saját igényeiknek megfelelő pályát használhassák ugyanazon a nyomvonalon.
A villamos- és vasútüzemek összekapcsolása már a 19. század vége óta létezik, ami a személyszállítás mellett a villamoshálózaton bonyolított teherforgalom számára is kedvező, hasznosítható megoldás. Ugyan már ekkor megjelentek városokban továbbhaladó vasútüzemek, kisvasúti vagy egyéb, a nagy országos hálózattól különálló szigetüzemek formájában, ezek azonban nem igényeltek különösebb technikai megoldásokat és eltérő rendszerek kombinálását. A nagy, országos vasúti hálózatot is használó, majd villamosként továbbközlekedő kombinált rendszer először 1992-ben indult el a karlsruhei villamoshálózat és a német szövetségi vasutak pályáinak összekapcsolásával.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak