Sikertörténet a Sapientia táncművészeti szakja: az első évfolyam zöme erdélyi táncegyütteseknél folytatja

Sikertörténet a Sapientia táncművészeti szakja: az első évfolyam zöme erdélyi táncegyütteseknél folytatja

A kolozsvári Farkas utcai református templomban tartották a Sapientia egyetemen végzettek ünnepségét, a táncművészet szak végzősei stílszerűen népviseletben ballagtak

Fotó: Sapientia EMTE

Minden jel szerint sikeres a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának három éve indított táncművészet szakja: június 17-én ballagott el a kincses városbeli Farkas utcai templomban tartott ünnepség keretében a 12 hallgató alkotta „úttörő” nemzedék. Könczei Csongor egyetemi docens, megbízott tanulmányi programfelelős, a szak vezetője a Krónikának úgy összegzett, a frissen végzettek zöme erdélyi táncegyütteseknél folytatja, az egyetem pedig várja az újabb jelentkezőket.

Kiss Judit

2023. június 25., 09:202023. június 25., 09:20

2023. június 25., 19:472023. június 25., 19:47

Elbúcsúzott az egyetemtől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Kolozsvári Karának első olyan évfolyama, amely a három éve indult táncművészet szakon végzett, és szintén első ízben ballagott a kar 10, jogász életpályák mesterképzés első végzős évfolyama. Összesen 9 szak 74 diákja vett búcsút az egyetemtől. A ballagási ünnepséget a kolozsvári Farkas utcai templomban tartották június 17-én, ahol

a stílszerűen színpompás népviseletbe öltözött táncművészet szakos végzősök is elbúcsúztak az egyetemtől.

Galéria

A Sapientia táncművészet szaka az egykori Melody szálloda épületében működik

Fotó: Táncművészet szak – Sapientia EMTE/Facebook

A fotó, film, média, a környezettudományok, a jogtudományi, valamint a nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakokon végeztek alapképzésen. Mesterképzésüket elvégzett hallgatók is búcsúztak: jogász életpályák mesterképzés, a környezetvédelem és monitoring, a diplomácia és interkulturális tanulmányok, valamint a filmtudományok szakokról.

Úttörő évfolyamnak lenni jó is, felelősség is

A táncművészet szak vezetőjét, Könczei Csongor egyetemi docenst, megbízott tanulmányi programfelelőst a Krónika arról kérdezte, miként összegzi az elmúlt három évet, amióta elindult a szak. „Nagyon izgalmas három év áll mögöttünk. A ballagáson elmondott beszédemben is megfogalmaztam, hogy

Idézet
első évfolyamnak lenni jó is, meg felelősség is. Jó azért, mert minden, ami első, még friss, izgalmas és új – tanároknak és hallgatóknak egyaránt. Ugyanakkor első évfolyamnak lenni felelősség is, mert ezek a hallgatók jelentik a mintát a következő évfolyamok számára, ugyanakkor egy úttörő évfolyam számára elkerülhetetlenek az esetlegességek, improvizálások”

– fejtette ki Könczei Csongor.

Galéria

Közösséggé is kovácsolódik a táncosok társasága a kolozsvári egyetemi évek alatt

Fotó: Táncművészet szak – Sapientia EMTE/Facebook

Hozzátette, a három év nagyon eseménydús volt, a végzettek kilátásai egészen jók, mert a 12 ballagó közül heten hivatásos erdélyi táncegyüttesekben folytatják szeptembertől. „A hallgatók közül többen továbbtanulnak, és közülük mindenki tanít gyerekeket néptáncolni Erdélyben – úgyhogy ilyen szempontból sikeres történet” – fogalmazott Könczei Csongor, kiemelve, hogy a legnagyobb sikere ennek a szaknak az, hogy egyáltalán létezik.

„Három évfolyamnak kell végeznie ahhoz, hogy megkapjuk Bukarestből a végleges akkreditációt és akkor tudunk majd igazából hátradőlni, amikor meglesz, és akkor majd azon fogunk dolgozni, hogy a mesteri képzésünket is elindítsuk” – mondta a szak vezetője. Kérdésünkre arról is beszélt, hogy miként alakult az elmúlt három évben a szakra jelentkezők száma. „Nagy szerencsétlenségünkre a szak indulása egybeesett a világjárvány tombolásával 2020-ban. Az első évfolyamra a jelentkezők sokan voltak: ketten próbálkoztak bejutni egy helyre. A tizenöt hallgatóból hárman lemorzsolódtak az első évben, de akik maradtak, be is fejezték a hároméves képzést. A pandémia miatt a második évfolyamon kevesebben jelentkeztek – nyolcan –, hiszen

Idézet
a tánc oktatásának az online lehetőség nem felel meg, nehéz maszkban táncolni”

– mondta el Könczei Csongor.

Galéria

Fotó: Táncművészet szak – Sapientia EMTE/Facebook

Kiemelte, hogy a most végző elsőévesek ismét többen vannak – tizenhárman, a tanszék pedig várja a jelentkezőket, tudnak már néhányról, hiszen tartottak felkészítőt is. „Újdonság, hogy akik most jönnek a szakra, nem három, hanem négyéves alapképzésben fognak részesülni” – mondta a szak vezetője.

A táncosok úgy érzik, megérte ezt a szakot választani

A táncművészeti szakon végzettek nevében Kovács Henrietta mondta a ballagási beszédet. „Ha hinnék a csodákban, azt mondanám, a táncművészeti szak egy csoda volt, mi legalább is számos csodás pillanatot éltünk meg az elmúlt három évben.

Idézet
Például voltunk »gyimesi fumi buliban«, drakulás filmben halott menyasszonyokat játszottunk, Magyarszováton hallgattuk idős nénik énekét, Inaktelkén szerveztünk hétvégi bulikat, gólyatáborokat, de nem utolsó sorban sikert aratva három év alatt megtáncoltattuk a dékán és rektor urakat is”

– sorolta fel a végzős lány.

Galéria

Fotó: Táncművészet szak – Sapientia EMTE/Facebook

Arról is beszélt, hogy elvárásaikat, elképzeléseiket illetően pedig biztosan érzik: megérte ezt a szakot választani. „Habár első évünket cementes zsákok között kezdtük, majd a másodévet maszkban folytattuk, a harmadévet pedig medencében végeztük, a Melody miénk marad!” – hangzott el a hallgató beszédében, aki arra utalt, hogy az egykori Melody szálló épületében működik a szak, a Kolozsvár belvárosában található patinás épület pedig felújítás, átalakítás alatt áll.

Amint a kolozsvári kar honlapján olvasható, az immár négyéves egyetemi alapképzés azoknak a jelentkezőknek ajánlott, akik nemcsak a táncművészi hivatás iránt éreznek elköteleződést, hanem szívesen adnák át tudásukat másoknak is.

A hagyományos tánckultúra magas szintű elméleti és gyakorlati elsajátítása mellett a képzés lehetővé teszi egyéb táncnyelvek és tánctechnikák, mozgás- és előadó-művészeti ismeretek, színházi nyelvezetek megismerését is.

Galéria

A táncművészet szak hallgatója a képzést követően elhelyezkedhet hivatásos együtteseknél, mozgásművészeti műhelyeknél, színházi társulatoknál, és vállalhat munkát szakképzett táncpedagógusként is

Fotó: Táncművészet szak – Sapientia EMTE/Facebook

A szak elvégzése felkészít a táncművészeti alkotások értelmezésére, tánccsoportok munkájának irányítására, koreográfusokkal, rendezőkkel történő együttműködésre. Ez azt jelenti, hogy a hallgató majd elhelyezkedhet hivatásos együtteseknél, mozgásművészeti műhelyeknél, színházi társulatoknál, és vállalhat munkát szakképzett táncpedagógusként is. A táncművészet szakra online július 3. és 17. között lehet jelentkezni, további részletek a kv.sapientia.ro honlapon találhatóak.

korábban írtuk

Csaknem másfél ezer helyet kínál négy erdélyi oktatási helyszínen a Sapientia
Csaknem másfél ezer helyet kínál négy erdélyi oktatási helyszínen a Sapientia

Csaknem másfél ezer tandíjmentes és költséghozzájárulásos helyre várja az idei felvételire jelentkezőket négy erdélyi oktatási helyszínen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

Magyar jogászok, ügyvédek, bírák mesterképzése

Szenkovics Dezső, a kolozsvári kar dékánja megkeresésünkre elmondta, a Sapientia Kolozsvári Karának jogász életpályák mesterképzése első végzős évfolyamán 10 hallgató ballagott el. A képzés időtartama egy év, a felvételi jegy összetétele: 50 százalékot tesz ki a motivációs beszélgetés, és 50 százalékot a licencvizsga átlaga. „A mesterképzés célja, hogy felkészítsen a különböző szakmai kamarákba való felvételi vizsgákra,

Idézet
elősegítve azt, hogy a bírói, ügyészi, ügyvédi pályán jelenleg alulreprezentált erdélyi magyar közösség évről évre jól felkészült, magyar anyanyelvű szakemberekkel gazdagodjon”

– összegzett Szenkovics Dezső.

korábban írtuk

Kevés a magyar bíró, de egyre több a magyar ügyvéd Erdélyben
Kevés a magyar bíró, de egyre több a magyar ügyvéd Erdélyben

Változatlanul kevés a fiatal magyar szakember az Országos Bíró- és Ügyészképző Intézet friss végzősei között. Máté András Levente kolozsvári jogász szerint viszont jó hír, hogy egyre több fiatal magyar ügyvéd kezdi el a pályáját.

korábban írtuk

Önállósult a Sapientia sepsiszentgyörgyi kara
Önállósult a Sapientia sepsiszentgyörgyi kara

Minden formális feltétele teljesült annak, hogy a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi tanulmányi központja, ahol eddig a marosvásárhelyi karnak alárendelt szakok működtek, önállóvá váljon, kiegészülve az idén először indítandó sport- és edzőszakkal.

korábban írtuk

Kárpát-medencei szintű seregszemlén vettek részt a jövő tudósai Marosvásárhelyen
Kárpát-medencei szintű seregszemlén vettek részt a jövő tudósai Marosvásárhelyen

A Kárpát-medence 17 magyar felsőoktatási intézményéből gyűltek össze a jövő tudósai a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2023. április 16–19. között.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti

Az RMDSZ felelősséget vállal az erdélyi magyar közösségért, építeni akarja a szülőföldet, és hallatni az erdélyi magyarok hangját Brüsszelben – hangoztatta Kelemen Hunor csütörtökön Székelyudvarhelyen, a szövetség székelyföldi kampányrendezvényén.

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti
2024. május 09., csütörtök

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével

Akadnak, akik szépnek mondható összegeket keresnek azzal, hogy pillepalackokat, üvegeket és fémdobozokat gyűjtenek össze és adnak le a betétdíjas visszaváltási rendszer keretében.

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével
2024. május 09., csütörtök

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba

Őrizetbe vett a Bihar megyei rendőr-főkapitányság egy 18 és egy 16 éves fiatalembert, akik ellen többszörös lopás miatt nyomoznak – olvasható a rendőrség közleményében.

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba
2024. május 09., csütörtök

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt

Belső vizsgálatot indított a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság annak megállapítására, szakszerűen járt-e el két munkatársuk egy garázda előállítása során.

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt
2024. május 09., csütörtök

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma

Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtökön Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője.

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma
2024. május 09., csütörtök

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra
2024. május 09., csütörtök

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól

Heves esőzések és a légköri instabilitás miatt több erdélyi megyére is sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Arról is tájékoztattak egyúttal, hogy folytatódik az időjárás lehűlése.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól
2024. május 09., csütörtök

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)

Immár aszfaltos úton kvadozó gyerekek motorbőgetése próbálja néha „túlkiabálni” a Reményik Sándor által bő egy évszázaddal ezelőtt versbe öntött vadvizek zúgását a ma is festői szépségű Radnaborbereken.

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)
2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében