Rendben kell tartani emberi kapcsolatainkat – Kiss Emőke klinikai pszichológus a stressz káros hatásáról, életmód-változtatásról

Molnár Judit 2020. október 18., 16:06

Legtöbb idegrendszeri bajunkra, különösen a depresszióra a munka a legjobb orvosság – hívja fel a figyelmet Kiss Emőke nagyváradi klinikai pszichológus. A szakember a túlhajszoltság, a stressz romboló hatásáról, rohanó életformánk „újraprogramozásáról”, emberi kapcsolataink rendben tartásának fontosságáról is beszélt a Krónikának.

Rendben kell tartani emberi kapcsolatainkat – Kiss Emőke klinikai pszichológus a stressz káros hatásáról, életmód-változtatásról
galéria
Kiss Emőke: „fontos, hogy a fájó, kellemetlen érzéseket ne tartsuk magunkban”

– Egyre gyakrabban halljuk a panaszt: már nem lehet bírni a rohanó világot, bármit teszünk, stresszforrássá válik, beleőrülünk a problémákba. Vajon miért érzékelik ezt oly sokan?

– Mai világunk egyik alapbaja, hogy nagyon sokan nem tudják, mikor „elég”. Egyre többet és többet akarnak, egymást hajszolva a családban, illetve baráti és munkaköri környezetben. Aztán – számukra váratlanul – jelentkezik a betegség, a depresszió vagy más idegrendszeri probléma, de ismétlem, csak számukra váratlan ez a tünetcsoport. Nem látják be, hogy önmaguknak ártanak a folytonos feltűnni akarással, törtetéssel, s amíg ezt be nem látják, addig hiába fogják rá a rohanó világra stressz okozta betegségüket.
 
– Gondolom, épp ez jelenik meg Arany János Híd-avatás című balladájának abban az epizódjában, hogy: „Unalmas arc, félig kifestve – / Egy úri nő lomhán kikel: / „Ah, kínos élet: reggel, estve / Öltözni és vetkezni kell!” / Ezt is hullámok nyelik el.” Vagyis létezett már ez a fajta depresszió jóval ezelőtt, sőt a népi szólást, miszerint „jó dolgában nem találja a helyét” már Arany János is készen kapta.

– Igen, erről beszélünk, vagyis hogy nem hely- és időfüggő a folytonos panaszkodás és a bajok másra kenése, hanem az emberi természet velejárója. Visszatérve, hogy nem tudjuk, mikor elég: ez esetben az elég gyűjtőfogalom, nem kizárólag az anyagiakra értendő, hanem átvitt értelemben is, például az adott lehetőségekre és az illető egyén saját képességeinek helyes felismerésére. A lehetőségek vonatkozásában ezt a helyességet a tőlünk független korlátok meglátása jelenti, a saját képességeknél pedig az önkép időnkénti tárgyilagos felülvizsgálata, és ha szükséges, akkor módosítása.

Talán a tárgyilagos önvizsgálat a legproblematikusabb. Nem árt gyakorolgatni, ha esetleg valaki úgy érzi, mintha ott ólálkodna körülötte az úgynevezett kiborulás. Talán a legfontosabb a munka szeretete: ha valaki örömmel megy a munkahelyére, ha tudja, hogy ott mindenki emberszámba veszi, ugyanúgy, ahogy ő is a munkatársait, ha tudja, hogy annak, amit csinál, van célja és értelme, máris elkerüli a depressziót.

Ezért annyira fontos, hogy már otthon, a családban, egész kicsi korban felismerjék a gyermek érdeklődési körét, ezt kell tennie később a pedagógusnak is, hogy a pályaválasztás minél simább út lehessen. Sajnos nem ritka, hogy a szülő jelenti ki, milyen pályát kell a gyermeknek választania, és ebből nem enged. A szülők szempontja ritkán a gyerek boldogulása, sokkal inkább számít, mit mondanak a családtagok, a szomszédok és a munkatársak. Ilyen esetek miatt lesznek aztán a kedvetlenül munkába menők, sőt olyan is előfordul, hogy az ember azt mondja: utálom a munkahelyemet. Így aztán az emberi kapcsolataink sem lesznek megfelelőek, és hamarosan kezdődnek a panaszok, hogy „engem sehol senki nem szeret”.

– De a szülő talán mégiscsak jobban ismeri a felnőttek világát, mint a talán csak filmekből „tájékozódó” gyermek.

– A gyerek orientációját lehet irányítani, de természetesen érdeklődésének és a képességeinek a függvényében.

– S ha egy pálya jól kezdődik ugyan, de ahogy az a mostani világjárvány miatt történt, egyszerűen nem folytatható az, amit az ember annyira szeretett? Ilyenkor nem következik be a depresszió?

– Nagyon sok esetben igen. Ám ez még nem jelent föltétlenül világvégét, mint mindenben, ebben a kérdésben is létezik egy „de”. Lehet választani átképzést, szakmaváltást, esetleg más városban vagy országban próbálkozni. Ez sem volna újdonság, hisz nagyon plasztikus szófordulatunk, miszerint „elmegy szerencsét próbálni”, egyáltalán nem új keletű. És mindenképpen többet ér a meddő siránkozásnál.

Röviden: a legtöbb idegrendszeri bajunkra, különösen a depresszióra a munka a legjobb orvosság. De megesik, hogy a bajok fő okozója éppen a munkahely, hisz nagyon sok az olyan munkaközösség, ahol egyetlen állandó siránkozó teljesen megrontja a hangulatot, és a kollégák nagy részét magával rántja a panaszáradatokba. Kerülni kell a konfliktusokozó munkatársakat, és ha lehet, meg kellene próbálni valahogy az ő életszemléletükön is változtatni, elindítani őket az abszolút negatív tartományból a pozitív felé.

Nem csupán fontosak, de meghatározóak az emberi kapcsolatok: figyeljünk egymásra, s ha megsejtjük a még alig csírázó bajt, próbáljuk megelőzni. Nem elég ismerni az „ép testben ép lélek” örök igazságot, tenni is kellene a létrejötte, megvalósulása érdekében.

Sajnos nemcsak a lelki bajokkal kapcsolatban beszélhetünk a prevenció hiányáról, de a testiekre vonatkozóan sincs tökéletesen kidolgozva, megvalósítva a megelőző intézkedések egésze. A világ fejlettebb részein vannak olyan munkahelyek, ahol lehetőség adódik a feladatok szorításából saját tornateremben vagy uszodában kikapcsolódni, feltöltődni, ez nálunk még csak álom. De az emberi kapcsolatok folyamatos rendben tartásával is segíteni lehet. És ezt az egymásra figyelést is jó volna már gyermekkorban megszoktatni, hisz akkor felnőttkorban mondhatni észrevétlenül kialakul a segítőkész figyelem. Kodály Zoltán mondta, hogy csak boldog gyerekből lehet boldog felnőtt és boldog idős ember, belőlük pedig a boldog nemzet és a boldog ország.

– Szép, nemes gondolat, de beszélhetünk-e általános, abszolút boldogságról? A boldogság az egyik leginkább relatív fogalom, hisz ami az egyiknek azt jelenti, a másiknak talán épp az ellenkezőjét. Nem okoz stresszt ez a viszonylagosság is?

– Dehogynem, föltétlenül feszültségokozó ez az ellentét. A hozzám fordulóknak azt szoktam tanácsolni, hogy kezdjenek írni úgynevezett stressznaplót. Nem az addig nyilvánosan elmondott sirámokról szólna, hanem elsősorban arról, mi okozza az illetőnek a legtöbb feszültséget. Ez az írásos önvizsgálat sokkal hatásosabb, mint a – sajnos – legáltalánosabb „gyógymódok”, mint amilyen a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Pillanatnyilag ez utóbbiak talán feledtetik az akut problémát, de amikor elmúlik a hatás, akkor még súlyosabbnak láthatjuk a bajt. Vagyis az említett szenvedélyek nem oldják meg a gondot. Azt tanácsolnám, próbálkozzon ki-ki önmaga „újraprogramozásával”, új szokásokra való áttéréssel. Ha saját maga nem tud megbirkózni a problémáival, nem árt szakpszichológushoz fordulni, aki különböző pszichoterápiás módszereket alkalmazva segít a megoldásban. Ha már nagyobb a baj és körvonalazódott egy pszichikai betegség, ott már pszichiáterre is szükség van. Sok öngyilkosságot meg lehet előzni, ha időben észrevennénk, hogy a környezetünkben valaki depressziós, hiszen az emberek valamilyen módon jelzik a szándékukat, csak mi nem figyelünk rájuk eléggé.

– Mondana példát az ember „újraprogramozására?”

– Nem kell ki tudja, milyen komplikált programokra gondolni, de például a szellemi területeken dolgozókra nagyon jó hatással van egy kis kerti munka, virágokkal, gyümölcsfákkal való foglalkozás, ami nemcsak a szabad levegőn történő mozgással segít a kedélyállapoton, hanem esztétikai élvezetet is nyújt. Vagy a kutyasétáltatás rendszeressége, a séta, esetleg futás jó hatással van, de a kirándulás, a túrázás mindenképpen.

Már említettem, hogy ajánlatos kerülni a feszültségkeltő emberek társaságát, az is nagyon fontos, hogy tanuljunk meg nemet mondani, vagyis merő udvariasságból nem ajánlatos olyan programra való buzdítást elfogadni, amiről tudjuk, hogy nekünk kellemetlenséget okoz. És nem utolsósorban, ha olyan a munkakörünk vagy az életvitelünk, hogy a teendőinket magunk osztjuk be, akkor fontos követni a tréfásabban „s-r-m-k-nak” emlegetett sorrendet, vagyis sürgős, ráérős, muszáj, kellene, mert ez a „beosztás” segít elkerülni a gyakran nyomasztóvá váló elvégzetlen feladatok tornyozódását. Hasonlóan fontos, hogy a számunkra fájó, kellemetlen érzéseket ne tartsuk magunkban, hisz ha bent marad, olyan lesz, mint egy kelés és addig feszeget, amíg bekövetkezik a baj.

– A stresszmentes életforma kialakítására vonatkozó gondolatait, tanácsait tanulmányai során sajátította el, vagy otthonról, családi körből?

– Mindkettő, bár elsődlegesen utóbbi. A szüleim tanáremberek voltak, a második világháború beleszólt a családi életbe, hisz édesapán katonatiszt lévén, Németországba került, édesanyám utánament, én ott születtem. Kétéves koromban, 1947-ben előbb az ő születési helyükre, Sepsibükkszádra mentünk, de mivel ott nem volt semmi lehetőségük az életkezdéshez, eljöttek Váradra, ahol mondhatnám, az abszolút nullától kezdték. De soha nem panaszkodtak, nem siránkoztak, dolgoztak a népi bölcsesség értelmében: addig nyújtóztak, amíg a takarójuk ért. Soha nem fogom elfelejteni azt az örömet, amit édesanyám érzett, amikor meg tudtak venni egy jutaszőnyeget. Úgy vittük haza, mint valami kincset. Nem szeretnék szerénytelennek tűnni, ha az övékhez hasonló mentalitást ajánlanám a manapság olyan sokat panaszkodó dőzsölőknek. Ha eszükbe jutna és elhallgatnák az épp készülődő sirámot, nem válna kárukra. Természetesen a tanulmányaim is nagyon sokat segítettek a saját és mások problémáinak a megoldásában. Egész életemet a segíteni akarás vezérelte.

– Hogyan fogalmazná meg röviden, mi lehet a stresszmentes élet titka?

– Talán egy aforizmának tűnő gondolattal, miszerint soha ne válaszolj, amikor mérges vagy, és soha ne dönts, ha szomorú vagy. Emellett nagyon fontos a megbocsátás készsége is, hisz enélkül nem létezhet harmonikus, egészséges életvitel és gondolkodásmód.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport