Páratlan élményt nyújt az Erdélyi-szigethegység útja, ám Biharfüred állapotától Czárán Gyula is sírva fakadna

Rostás Szabolcs 2023. november 01., 09:27

Mintegy hat éves tervezési-kivitelezési eljárás nyomán teljes hosszában járható a megannyi természeti látványossággal tűzdelt Erdélyi-szigethegység útja Bihar és Kolozs megyében. Az uniós forrásokból megvalósult nagyszabású útfelújítás orvosolja az infrastruktúra hiánya okozta, Romániában általános jelenségnek számító problémákat, ám jellemző módon ezúttal is csak részben. Az immár akadálymentesen megközelíthetővé vált turisztikai célállomások közül például a hajdan szebb napokat látott, jelenleg félig a görög katolikus egyház, félig a Micula fivérek birtokában lévő Biharfüred sivár látványt nyújt, és a Krónikának nyilatkozó polgármester is képtelen megjósolni, mikor kapja vissza egykori patináját az egykor Czárán Gyula által feltérképezett-felfejlesztett üdülőtelep.

Páratlan élményt nyújt az Erdélyi-szigethegység útja, ám Biharfüred állapotától Czárán Gyula is sírva fakadna
galéria
Az Erdélyi-szigethegység útjának bihari szakasza végig a Jád patak mentén kanyarog Fotó: Rostás Szabolcs

Hivatalosan is átadták a forgalomnak a hét elején az Erdélyi-szigethegység útja (románul Drumul Apusenilor) bihari szakaszát, amelynek felújítása a megye legfontosabb és leglátványosabb turisztikai és közúti beruházásának számít. A felújítási munkálatok gyakorlatilag már szeptemberben befejeződtek, és a megyei tanács október elejétől zöld jelzést adott a gépkocsiforgalomnak, még mielőtt véglegesen átvette volna a létesítményt a kivitelezőtől.

Az európai uniós alapokból megépített 56 kilométeres út a megye egyik fontos turisztikai térségét, a Sebes-Körös szurdokát köti össze Belényessel Biharfüreden keresztül.

Közben olyan fontos turisztikai látványosságok közelében halad el, mint a biharfüredi Csodaforrás, a Jád völgyi Menyasszony fátyla vízesés, a Jadolina-vízesés, a Jád-völgyi víztározó (Leşu) üdülőtelepe, Rév vagy Sonkolyos. A 2017-ben útjára indított projekt összértéke 182 millió lej, amit a 2014-2020-as Regionális Operatív Programon (POR) keresztül lehívott uniós forrásokból finanszíroztak; a munkálatokat a nagyváradi Drumuri Orăşeneşti Rt. vezette cégtársulás hajtotta végre.

Az uniós forrásokból korszerűsített szigethegységi út bihari szakasza most, a Kolozs megyei már a tavasszal elkészült Fotó: Rostás Szabolcs

Sziklafalak, fenyvesek között a Jád mentén

Az Erdélyi-szigethegység útja kétsávos aszfaltút, amelynek Bihar megyei szakaszán négy új hidat építettek, helyenként útszélesítési és támfal-megerősítési munkálatokat is végeztek. A 2018-ban meghirdetett közbeszerzés során rögzítetthez képest két hónappal kinyúltak a munkálatok, mivel több sziklát kellett elmozdítani a szakaszon, mint eredetileg tervezték, és az omlásveszély miatt több ponton hálókat kellett kihelyezni a hegyoldalon.

Ezekre szükség is van, mert amint magunk is tapasztaltuk, amikor a hivatalos átadás előtt egy nappal teljes hosszában végigautóztuk a hegyi utat Nagysebestől (Valea Drăganului) Belényesig, néhány helyen látni lehetett a friss aszfaltcsíkra legördült kisebb kődarabokat. A Jád patakkal végig párhuzamosan kanyargó, hatalmas sziklafalak, valamint fenyő- és lombhullató erdők szegélyezte út jó minőségűre sikerült, és remélhetőleg sokáig kitart. Így gyakorlatilag akár Királyhágótól Csarnóházán (Munteni-nél figyelni kell, mert nagyon szűk az út, azt nem most újították fel), akár Nagysebestől Viságmezőn, majd Jádremetén (Remeţi), Biharfüreden keresztül könnyen el lehet autózni Belényesig.

A Jadolina-vízesésben kilátóról lehet gyönyörködni Fotó: Rostás Szabolcs

Már csak azért is, mivel az Erdélyi-szigethegység útja Kolozs megyei szakaszát az itteni megyei önkormányzat szintén európai alapokból újíttatta fel, a munkálatokat már idén májusában átadták; az út a Dregán-tó gátjának környékén köti össze a két megyét.

Korábban egyébként még legalább terepjáróra volt szüksége annak, aki megpróbált átkelni a Jadolina-vízesésen túl Biharfüredig, a köves erdei út áprilisban is havas-jeges volt, aminek nem volt ajánlatos nekivágni.

Víztározók, vízesések, barlangok

A vidék már az Erdélyi-szigethegység útja Kolozs megyei oldalán pazar látványt nyújt, az egyik különleges látványosság a Dregán-víztározó (Floroiu-tó), amire magasról rálátni; a környéken több menedékház, panzió is működik, akad, amelyik wellness-szolgáltatást is nyújt. Hasonló szállodára bukkantunk különben a bihari oldalon, Jádremete közelében is, ahol egyebek mellett kültéri fedett medencével és barlangban kialakított étteremmel csalogatják a pihenni vágyó vendégeket.

Rálátás a Dregán-tóra Kolozs megyében Fotó: Kolozs Megye Tanácsa

A Jád-völgyi víztározó (Leşu) 60 méteres gátjára turisták nem ereszkedhetnek le, többedmagunkkal viszont kifogtuk, amikor a létesítmény őrei megengedtek egy rövid lejárást az átutazóknak, akiknek ellenben mindenkinek a lelkére kötötték, hogy nem fotózhatnak, vagy ha észrevétlenül mégis megteszik, nem posztolják ki a közösségi oldalukra... Az 1973-ban megépült víztározóból amúgy hét éve szivárgás miatt leengedték a vizet, és a tulajdonos vízügyi igazgatóság abban reménykedik, hogy az országos helyreállítási tervből (PNRR) származó forrásokkal felújítják a völgyzárógátat; a költségek mintegy 100 millió lejre rúgnak.

A Biharfüreden feltörő Jád patak mentén – egészen Csarnóházáig (Bulz), ahol a Sebes-Körösbe ömlik – megannyi vízesés, barlang vár a túrázóra, akinek ajánlott előre feltérképezni ezeket, mert például a szűk, kanyargós út alatti völgybe ömlő Jadolina-vízesést sem jelzi tábla.

Bár nem az Erdélyi-szigethegység útja mentén fekszik, a Jadolina-vízeséstől a hegyen át könnyen felkereshető a Király-erdő hegység egyik legismertebb és legkeresettebb látványossága, a Mézgedi- vagy Czárán-cseppkőbarlang, amelyet a 20. század elején még Európa legnagyobb barlangjai között tartottak nyilván. A magyar turizmus atyja, Czárán Gyula (1847–1906) által feltárt és járhatóvá, látogathatóvá tett, róla elkeresztelt barlangnak már a tíz méter magas bejárata is impozáns, odabent megcsodálható megannyi, páratlan szépségű cseppkőalakzat, továbbá az őskori barlangi medve (Ursus spelaeus) csontjai is.

Ritka szépségű cseppkőalakzatok láthatók a Mézgedi-barlangban Fotó: Rostás Szabolcs

Biharfüred már évszázaddal ezelőtt tündökölt

A szigethegységi út korszerűsítésének köszönhetően immár Jádremete, illetve Belényes irányából egyaránt simán megközelíthető a Bihar-hegység egykori ékköve, az 1102 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Biharfüred. Az ország legcsapadékosabb településeként, a levegő magas ózontartalmának köszönhetően klimatikus gyógyhelyként számon tartott, völgykatlanban fekvő üdülőtelepet Mihai Pavel (Pável Mihály) görög katolikus püspök alapozta meg a 19. század végén, miután egy kirándulása során egy juhász éjszakára elszállásolta esztenájában (innen a román elnevezés: Stâna de Vale, azaz völgyi karám).

A görög katolikus egyház – amely még Mária Terézia idején kapta meg a Belényes környéki erdőket hűbérbirtokként – hamarosan szállodát, éttermet létesítettek itt, ahová a legközelebbi településtől, Bondoraszótól utat építettek. Az igazi áttörést a már említett Seprősi Czárán Gyula hozta meg Biharfüred számára, az egyik első magyar turisztikai szakemberként számon tartott természetjáró és barlangkutató alaposan

feltérképezte, dokumentálta a környék látnivalóit, turistaútvonalakat alakított ki, gyakorlatilag kiépítette és fellendítette az idegenforgalmat a páratlan szépségű telepen, amelyről több könyvet is írt.

Barlangi medve csontlelete a Czárán Gyula által feltárt barlangban Fotó: Rostás Szabolcs

„A Bihar aránylag nagyon gazdagon van mindennemű természeti nevezetességekkel megáldva ; s alig van az egész hegységben ezen nevezetességek felkeresésére oly kedvező pont, mint Biharfüred. Hajlékot, jó és olcsó ellátást, lovakat, tájékozott vezetőket talál itt a kiránduló; s ha fáradtan megtér, szórakozással fűszerezett pihenést élvezhet itten” – ismerteti Czárán Kalauz a biharfüredi kirándulásokra címmel 1903-ban napvilágot látott leírásában. Mindezt elsősorban azért idézzük a nagy természetjárótól, útépítőtől, mert a mai Biharfüred mindössze árnyéka 120 évvel ezelőtti önmagának, és ha valamilyen csoda folytán Czárán Gyula feltámadna, nem ismerne rá kedvenc üdülőtelepére.

A Belényes és Jádremete irányából egyaránt frissen korszerűsített szigethegységi utat Biharfüredre érve méretes lyukakkal, hasadékokkal tűzdelt aszfaltos út váltja, ami a Csodaforráshoz (Izvorul Minunilor) közeledve tengelyakasztóvá válik. Megkockáztatjuk, hogy az út 150-200 évvel ezelőtt sem lehetett rosszabb, amikor a környék népe szekérrel, lóháton vagy csak gyalog látogatott a Jád forrásához, hogy merítsen a vízből, megmártózzon benne, hiszen már akkor gyógyhatást tulajdonítottak neki.

Biharfüredre már nem jutott az útfelújításból Fotó: Rostás Szabolcs

Az egyház és a Micula fivérek „fogságában”

Biharfüreden sípálya várja a téli sport szerelmeseit (a leghosszabb pálya több mint egy kilométer hosszú), mellette kalandpark, sőt dinó park is működik, a szolgáltatások azonban meg sem közelítik a 100 évvel ezelőtti kínálatot. Az üdülőtelepen egyetlen hely kínál szállást, a Iadolina Hotel (ez is csupán 60 szobát), étterem is csak itt működik, és a szálloda személyzetétől megtudjuk, jó előre foglalnia kell annak, aki például a téli síszezonban szobát szeretne náluk.

Csodaforrás. Gyógyító hatást tulajdonítanak a Jád forrásvizének Fotó: Rostás Szabolcs

„Most, hogy jó úton lehet eljutni ide, talán fejlődni fog az üdülőtelep” – reméli a szálloda egyik alkalmazottja. Pedig vendégekben még ilyenkor, a gyérnek számító őszi szezonban sincs hiány, ráadásul ismert és kedvelt a környék a magyarországi túrázók, kirándulók körében is (ottjártunkkor több magyar rendszámú autót, motorkerékpárt láttunk), hiszen csak száz kilométerre fekszik a román-magyar határtól.

Noha már egy évszázaddal ezelőtt bebizonyosodott, hogy a festői környezetben elhelyezkedő Biharfüred óriási idegenforgalmi potenciállal bír, régóta szinte semmilyen fejlesztés nem történt a környéken, a hanyatlás viszont évtizedek óta tart.

Csak a Iadolina Hotel kínál szállást az üdülőtelepen Fotó: Rostás Szabolcs

Mindez elsősorban annak tudható be, hogy Biharfüredet felerészt a görög katolikus egyház, felerészt pedig a Micula fivérek, a Csodaforrás vizét a European Drinks cégen keresztül kiaknázó és forgalmazó Viorel és Ioan birtokolja. Belényes irányából az üdülőtelepnek az út balra eső fele az egyházé, míg a jobbra eső rész a román állammal számos kereskedelmi pert folytató üzletembereké. Adrian Marius Magda, Bondoraszó polgármestere lapunknak elmondta, a község gyakorlatilag semmilyen tulajdont nem birtokol a közigazgatásilag hozzá tartozó Biharfüreden, ezért korlátozottak a lehetőségei.

Görög katolikus templom és épülő kolostor Fotó: Rostás Szabolcs

„Meg van kötve a kezünk, mi ott semmilyen munkálatnak, fejlesztésnek nem vághatunk neki, hiszen semmi nem a helyi önkormányzaté” – nyilatkozta lapunknak az elöljáró, aki többször szóvá tette az üdülőtelepet sújtó áldatlan állapotot a megyei tanács illetékeseinél is. Megoldás azonban nem született, még a helyi útszakasz felújítását sem lehetett belefoglalni az Erdélyi-szigethegység útja korszerűsítését célzó uniós projektbe, mert a görög katolikus egyház csak azután adta át a biharfüredi úthálózatot a Bihar Megyei Tanácsnak, hogy a pályázatot már 2017-ben elbírálták.

Megannyi, még Czárán Gyula által felkutatott túraútvonal járható be Biharfüred környékén Fotó: Rostás Szabolcs

„Sok mindenkinek volt már terve az itteni fejlesztésekre az idők folyamán, de ezek soha nem valósultak meg. Pedig most, a szigethegységi út elkészültével több irányból is akadálymentesen megközelíthető az üdülőtelep, és fellendülhetne a turizmus” – ismeri el Adrian Magda polgármester, hozzátéve: ő még mindig reménykedik abban, hogy Biharfüred egyszer ismét a régió gyöngyszemévé válik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport