Nem verseng a kínai tömegáruval a kovácsmester, aki „lelket ad” több száz évet kibíró tárgyainak

Kiss Judit 2023. július 09., 19:46

A talán leggyakoribb magyar vezetéknév, a Kovács elterjedtsége is azt mutatja, mennyire szükséges, köznapi volt a kovácsmesterség még száz évvel ezelőtt is. A ma már kihalófélben lévő, „lélegeztetőgépen” tartott, de itt-ott még létező mesterséget űzi a Hargita megyei Homoródalmáson a néprajz-muzeológusi végzettségű Simó Máron, aki Erdély-szerte rendezvényeken mutatja be a kovácsolást az érdeklődőknek.

Nem verseng a kínai tömegáruval a kovácsmester, aki „lelket ad” több száz évet kibíró tárgyainak
galéria
A néprajz-muzeológusi végzettségű Simó Márton nemcsak Erdélyben, de Magyarországon, nyugat-európai országokban, és az Egyesült Államokban is kalapált már Fotó: Kiss Judit

Fújtatóval, kalapáccsal mutatja be a valamikor köznapinak számító, ma már kihalófélben lévő, az ifjú generációk számára biztosan kuriózumnak számító kovácsmesterséget erdélyi, magyarországi településeken, városnapokon, folkrendezvényeken a Székelyudvarhely melletti Homoródalmásról érkezett Simó Márton, valamint a csíkszeredai Szén Mátyás.

Alig tudja a mai ember, mit csinál a kovács

A néprajz-muzeológusi végzettségű Simó Márton – aki a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte a néprajz szakot, aztán Debrecenben muzeológusi szakreferensnek tanult – elmondta, vannak barátaik, akik tradicionális mesterségekkel foglalkoznak, velük együtt azon dolgoznak, hogy egyesületté váljanak.

Nem szorult javításra a majdnem 200 éves, kétkamrás, csőrös fújtató, ma is működik. A bemutatott modell Budapesten készült az 1800-as évek közepétől Fotó: Kiss Judit

Szén Mátyás és Simó Márton egyébként nemcsak erdélyi és magyarországi rendezvényeken, de számos európai országban is megfordult már, hogy bemutassa az érdeklődőknek, miként is dolgozik a hagyományos módszerrel eszközöket készítő kovács.

Középkori és kora újkori, úgynevezett újrajátszó – azaz a régi századok tevékenységeit felelevenítő – fesztiválokon, múzeumokban, gyerekfoglalkozásokon mutatják be mesterségüket,

többek közt visszajáró vendégei az udvarhelyi Míves Emberek Sokadalmának, a gyergyói EgyFesztnek, a mikházi római kori fesztiválnak. Az Erdélyi Szabadkaraván Kovácsműhely működtetőiként szívesen elfogadnak más meghívásokat is.

Simó Mártonék kovácsolással készített használati tárgyai. A mester szerint ha rendeltetésszerűen használják, kétszáz évet is kibírnak Fotó: Kiss Judit

Bár a magyar nyelvterületen talán a Kovács vezetéknév az egyik leggyakoribb, a mai ember már alig-alig tudja, mit, hogyan is készít a kovács.

„Én erre azt szoktam mondani, hogy van, aki Kovácsnak születik, és van, aki kovácsnak tanul. A kovács mondjuk még száz éve annyira szükséges és keresett szakma volt, mint ma az informatikus” – mondta nevetve a fiatalember.

Hozzátette, a mezőgazdasághoz, a hadi iparhoz, az útügyhöz is szerszámokra, eszközökre volt szükség, és ennek a legfejlettebb megmunkálási folyamata a kovácsműhelyekben zajlott, ezért nagyon sok kovács volt: egy faluban 4-5 is működött. „Most már kovácsműhely alig van, iroda viszont már mindenütt van. Így alakult a világ” – mondta Simó Márton.

Grillező rács, ruhafogas, gyertyatartó és társaik

Rámutatott, a fiatalok, de az idősebbek közül is sokan manapság legtöbbször azt sem tudják, mi a mesterség lényege, de a bemutatókon a kicsik is élénk érdeklődést mutatnak a kovácsolás iránt. Simó Márton azt mondta, abban bízik, hogy minden rendezvényen legalább egy olyan érdeklődőt bevonzanak, akiben igényt teremtenek a szépre, a jóra, esetleg a kézműves mesterségekre.

Simó Márton elmondta, homoródalmási műhelyében nem kézi fújtatással, hanem motoros fújtatóval dolgoznak Fotó: Kiss Judit

„A mi társulásunknak az a lényege, hogy olyan dolgokat bemutatni a közönségnek, amivel a mindennapi ember nem találkozik a hétköznapokban: van a barátaink közt csontfaragó, fafaragó, van, aki textilműhelyben növényi festéssel, szövéssel, fonással foglalkozik, van, aki középkori festményeket alkot újra.

Egyébként a kovácsolás bemutatója kapcsán sokszor megesik, hogy egy idősebb ember a városban egy tömbházból eljön egy rendezvényre, és visszaemlékszik, hogy ő gyerekkorában nyomott ilyen fújtatót” – mondta el a kovácsmester,

akivel a Kolozsváron gyermeknap alkalmával szervezett eseményen beszélgettünk. Mint mondta, ha az idősebbek az unokákat is bevonják a kovácsmesterség megtekintésébe, lesz egy valós képük arról hogy miről is szól ez a mesterség.

Kolozsváron is bemutatta a kovácsmesterséget a csíkszeredai Szén Mátyás, szép számmal akadtak, akik érdeklődtek a mára már kuriózumnak számító mesterség iránt Fotó: Kiss Judit

A bemutatón természetesen meg lehetett tekinteni azokat a tradicionális technikával készített tárgyakat is, amik a kovács keze alól kerülnek ki: többek közt

sütő- vagy grillező rácsot, húsforgató villákat, bográcsakasztó-, kolbász- vagy teafű-akasztó-kampókat, késeket, kertkapura való tolózárat, kapatisztítót, fokost, ruhafogast, gyertyatartókat, sörnyitókat.

Simó Márton elmondta, készítenek a modern szemléletnek, életmódnak megfelelő tárgyakat is, de mindenik tárgynak igyekeznek valamilyen archaikus funkciót adni, vagy olyan motívumot visznek bele, ami visszacsatol a múltba. Például a sörnyitón vagy a sártisztítón nap-és holdminták, növényi motívumok, búzavirágminták láthatóak.

Fotó: Kiss Judit

A kézműves terméknek lelke van

Kérdésünkre, hogy a kovácsmester manapság, a tömegipari termékek dominanciájának korában meg tud-e élni, Simó Márton elmondta, igen. „Nem akkora az igény a kovácsolt termékek iránt, mint mondjuk száz vagy kétszáz éve, amikor ez volt a csúcstechnológia.

Most a kínaiakkal meg az ipari gyártással nem tudunk és nem is akarunk versenyezni, azokat a vásárlókat keressük, akik szépet akarnak, „lelket” szeretnének „tudni” a tárgyaikban

„Otthon nem kézi fújtatással, hanem motoros fújtatóval dolgozunk, de nem használunk modern gépeket, marót, esztergát, stb, hanem teljesen kézi munkával készítjük a használati tárgyakat” – mondta a fiatal kovács.

Az ifjú generáció tagjai szívesen kipróbálták a fújtatót, ilyen szerkezetet közülük kevesen láttak Fotó: Kiss Judit

Hozzátette, a kézművesség mellett az archaikus mesterségeket próbálják „lélegeztetőgépen tartani”. A szemmel láthatóan régi fújtatóról Simó Márton elmondta, Zetelakán vásárolta meg egy családi hagyatékból, ahol a fújtató több generációt szolgált ki, a kovácsok utódai pedig eladták.

Ez a fújtató típus kétkamrás, csőrös fújtató, a bemutatott modell Budapesten készült az 1800-as évek közepétől: ott a körúton működött egy manufaktúra, amely csak ilyen fújtatókat gyártott.

Csíkszeredától New Jersey-ig kalapált

A fiatal kovács kérdésünkre azt is elmondta, hogy az ő családjában nem volt kovács, neki más úton-módon, az alapoktól kellett megtanulnia a mesterséget.

Magyarországon Kocsy Mártontól, Csíkszeredában Nagy István Gábortól tanult, majd Nyugat-Európában – Dániában és Ausztriában – , de az Egyesült Államokban, New Jersey-ben is kalapált már.

„Véletlenül lettem kovács. Történelmi újrajátszással, középkori játékokkal foglalkozom már tizenvalahány éve, és egyszer csak szembe jött a kovácsmesterség. Végzettségemet tekintve néprajz-muzeológus vagyok, a végzettségemhez a legközelebb álló tevékenységem, amikor múzeumoknak készítek rekonstrukciókat vagy restaurálok – például ki kell egészíteni egy már meglévő, az „idő vasfoga” által kikezdett tárgyat” – mondta el a kovács. Arra is kitért, hogy húsz évvel ezelőtt, az ő gyerekkorában még a falujában, Homoródalmáson két kovács dolgozott, most csak ő.

A kovácsolt tárgyak sokkal ellenállóbbak azoknál, amelyek a tömegtermelésből kerülnek ki Fotó: Kiss Judit

A régi mesterek kiöregedtek, kihaltak, és kevés az utánpótlás. Simó Márton azt mondta, egy kovácsnak keményen kell dolgozni, ez nem az a típusú munka, ahol lazsálni lehet.

Azt is kifejtette kérdésünkre, hogy a kovácsolás megnevezés egy nagyon nagy kézműipari ágat fed le: vannak patkolókovácsok, létezik fegyverkovács, páncélkovács, mezőgazdasági kovács, ipari kovács, és ezeknek a mesterségeknek is vannak „leágazásai”. „Például én nem tudnék megpatkolni egy lovat, de valószínűleg a patkolókovács sem tud gótikus díszítésű kerítéseket készíteni” – mutatott rá Simó Márton.

Amíg lesz kereslet, kínálat is lesz

A kihalófélben lévő vagy már kihalt mesterségeket igyekeznek dokumentumfilmekkel, kiadványok megjelentetésével, vagy akár bemutatókkal visszahozni a köztudatba.

Fotó: Kiss Judit

Kérdésünkre a néprajz-muzeológus azt mondta, hogy a kovácsmesterséggel az a helyzet, hogy

amíg egy tárgynak „lelke van”, amíg az emberből a globalizmus meg a kapitalizmus nem öli ki a lelket, addig a kovácsolt tárgyakra szükség lesz.

„Remélhetőleg mindig is lesz olyan réteg, aki erre odafigyel, aki meg tudja magának engedni a kézzel készített tárgyakat. És ameddig lesz kereslet, lesz kínálat is” – mondta a Simó Márton. Arra is kitért, azt nem tudni, hogy lehet-e ösztönözni az embereket arra, hogy saját termelőiktől kézzel készített termékeket vásároljanak, és így életben tartsák azokat a mesterségeket, amikre évezredek óta épül a társadalmunk.

A boltban kapható retesz egy hetet, a kovácsolt 200 évet tart

Arról is beszélt, hogy saját árait összeveti a boltokban kapható termékek áraival. „Kissé viccesnek tartom, hogy 20-30 százalékkal nagyobbak az én áraim a bolti, tömegtermelt áraknál, viszony a klientúrám mindig egy ember.

Ha készítek egy baltát, fogast, kést, pipaszurkálót, a vásárló csak egyszer vesz ilyent, hiszen nem fogja három év múlva visszahozni, mert egy életre szól. Ahogy én nagyapámtól megörököltem a fejszéjét, úgy a vásárlóm unokája is meg fogja örökölni a tárgyat, amit tőlem vásárol” – mondta Simó Márton.

Fotó: Kiss Judit

Hozzátette, ha az illető rendeltetésszerűen használja a kovácsolt tárgyat és nem hagyja el, akkor az a tárgy nem megy tönkre. „Pont úgy, ahogy ez a kétszáz éves fújtató nem ment tönkre – nekem nem kellett semmit javítanom rajta. Például egy pajtaajtó-reteszt 50 és 200 lej között lehet kapni, lemezből készülnek, és az élettartamuk egy ólban, ahol az állatok nekifeszülnek, körülbelül egy hét. Viszont a kovácsolt retesz élettartama 200 év. És az általam készített nem is drágább sokkal, mint a bolti” – mondta el Simó Márton.

Simó Márton és Szén Mátyás a gyermeknap alkalmából szervezett kolozsvári majálison is bemutatta a közönségnek a kihalófélben lévő mesterséget Fotó: Kiss Judit
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport