Nem szokványos szezonmunka a síoktatás – Erdélyi sítanárok szakma rejtelmeiről, a biztonság és a szórakozás ötvözéséről

Nem szokványos szezonmunka a síoktatás – Erdélyi sítanárok szakma rejtelmeiről, a biztonság és a szórakozás ötvözéséről

Kiss Eszter esetében családi örökség a sízés szeretete

Fotó: Kiss Eszter/Facebook

A világ valamely részén szinte mindig hó és egyúttal síszezon van: ha a Madarasi Hargitán elolvad a fehér takaró, az Alpok gleccserein még mindig lécre lehet állni, júliusban pedig Új-Zéland pályáin lehet siklani. De persze csak a sport „őrült” szerelmesei követik ily módon a havat, az átlagembernek a szezon néhány hónapot tart, épp ezért a síoktatás is szezonmunka. Kiss Eszter és Dobos Annamária oktató segítségével ismerkedünk a szakma rejtelmeivel.

Tóth Gödri Iringó

2022. január 03., 15:062022. január 03., 15:06

2022. január 03., 16:062022. január 03., 16:06

Bár a síelés, sízés nem túl nagy történelemmel, hagyománnyal rendelkező sport és szabadidős tevékenység Romániában, illetve Erdélyben, napjainkban igencsak népszerű és felkapott. Sokan autodidakta módon vagy családi „segítséggel” sajátítják el a síelés alapjait, de egyre többen kérik szakember segítségét.

A brassói Kiss Eszter esetében családi örökség, „hozomány” a sízés szeretete, hiszen szülei mindketten síoktatóként dolgoztak Brassóban a születése előtti néhány télen, így mondhatni nem is volt választása: már két és fél éves korában „síre állították”. Elmondása szerint nem bánja, sőt örül, hogy így alakult az élete, az érettségi után az első dolga volt beiratkozni egy sítanártanfolyamra – azért is, hogy tudjon egy kis pénzt keresni, gyűjteni. Az idei szezon a nyolcadik, amikor oktat. Kiss Eszter jelezte, Romániában a sítanároknak van országos szövetségük (Asociația Monitorilor Profesioniști de Schi din România – AMPSR), és az szervez tanfolyamot több helyen is az országban, például Brassópojánában, ahol Kiss Eszter is végezte a képzést.

Idézet
A képzésen egyaránt tanítanak elméletet és gyakorlatot. Természetesen utána következik az a része, hogy az ember odaszegődik a tapasztaltabb kollégák mellé, és elles tőlük mindent, amit csak lehet. Így lehet aztán igazán nagyot fejlődni”

– részletezte tapasztalatait, hozzátéve, hogy a képzés után ő annál a „sísulinál” kezdett dolgozni, ahol elvégezte a képzést, de egyébként magánvállalkozóként is lehet oktatni.

A síoktatás szezonmunka

„Én Pojánában dolgozom az Ana Ski & Snowboard Schoolnál, mely Romániában a legnagyobb iskola. A szezon az első rendesebb havazás után kezdődik, amikor elég vastag a hóréteg ahhoz, hogy a pályákat megfelelően elő tudják készíteni. És, hogy meddig tart? Amíg a hó tart. A tavaly május 3. volt az utolsó nap, de volt olyan szezon is, amelyiknek márciusban vége lett” – idézte fel. Kiss Eszter a munkája mellett egyetemen tanul – és néha nem könnyű az óráit összeegyeztetni a munkával.

Idézet
Tetszik, nem tetszik, nem lehet a téli bevételből egész évben megélni, úgyhogy igen, valami még kell mellé. Van, aki a hagyományos irodai munkája mellett csinálja hétvégén, van, aki olyan sportot is tanít, melyet nyáron lehet űzni, van, aki idegenvezető vagy gyerekbulikon animátor”

– ismertette a síoktató. Bár nálunk ez idénymunka, vannak olyan oktatók, akik elmennek Új-Zélandra vagy épp Japánba oktatni, így számukra az év nagy részében „szezon” van. Eszterrel is előfordult, hogy meghosszabbította a szezont: a hazai tél után Ausztriába utazott gyerekeket oktatni.

Gyerekeket oktatni a legjobb

Kiss Eszter tanítványai köre nagyon tág, a hároméves gyerekektől a „hatvanpluszos” felnőttekig, illetve a teljesen kezdőktől a haladókig, akiknek komoly technikai elemeket kell tanítani. Nagyon szeret kisgyerekekkel dolgozni, hiszen nekik nincsenek előzetes félelmeik, rossz beidegződéseik, tulajdonképpen félelemérzetük sincs, így ha elesnek, az oktató felsegíti őket, visszaállítja őket a lécre, és mennek is tovább.

„Én mindig arra fektetem a hangsúlyt, hogy szórakozzunk, nyilván játszani kell velük, hisz gyerekek, de azért mindenképp tanuljunk is. Pihenés közben hógolyózunk, havat varázsolunk, vagy ami épp nekik vagy nekem eszembe jut. És utána megint jöhet a munka része a dolognak, amikor tanulunk és szórakozunk egy időben. A felnőtteknél más, ott több elméletet kell magyarázni, félelmek, előítéletek, téves beidegződések leküzdésén kell dolgozni” – árulta el a szakember.

Galéria

Dobos Annamária szerint sokat ér a kollégáktól szerzett tudás

Fotó: Dobos Annamária/Facebook

Az oktató azt is kiemelte, hogy

a sízésnél a sorrend a „safety, fun, skiing”, azaz biztonság, szórakozás, sízés, és ettől egy jó oktató sosem tágít.

„Aki órára jön, bármit is mondjon, leellenőrizzük a tudását. Nem azért, mert hitetlen Tamások vagyunk, hanem mert fel kell mérnünk a valós szintjét. És aszerint eldöntjük, hogy mi a következő lépés” – vázolta. A teljesen kezdőkkel lapos terepen kezdenek, ahol olyan gyakorlatokat kell végezni, amelyek sokaknak unalmasaknak tűnnek, de elengedhetetlenek. Az oktató szerint amikor a tanítvány először életében csúszik pár métert, és sikerült fékeznie, akkor látszik az arcán, hogy érzi, mennyire megérte a sok unalmas gyakorlat.

Csavarhúzóval a zsebben

A felszerelés kapcsán Kiss Eszter elmondta, hogy a kezdőknek általában nincs felszerelésük, nem is feltétlenül ajánlott vagy indokolt, hogy legyen. Ők általában a kölcsönzőből bérelnek nekik megfelelő felszerelést. Akik vásárolni akarnak, sokszor kérnek tanácsot. Ha a saját felszereléssel érkeznek, le kell ellenőrizni, hogy a kötés megfelelően legyen beállítva, biztonságos legyen.

Idézet
Úgyhogy mindig a zsebedben van egy csavarhúzó az aznapi kajád, egy szendvics mellett, melyet nincs időd megenni, mert nincs szünet az órák között. Megtörténik, hogy a síliften eszed meg, de ez csak akkor működik, ha a tanítvány egyedül tud a síliften menni. Mert ha segítség kell neki, akkor majd csak utána eszel”

– érzékeltette a szakma nehézségeit Kiss Eszter.

Sajnos a diploma számít, nem a tudás

A székelykeresztúri Dobos Annamária a járvány kitörése óta oktat itthon, Erdélyben, addig főleg külföldi tapasztalatokat szerzett, elsősorban Franciaországban. Elmondása szerint ötéves kora óta sízik, a sport a szenvedélyévé vált az évek alatt. A síoktatást a turizmus irányából „közelítette meg”, hiszen az egyetem, illetve a mesteri után utazásszervezőként dolgozott, és mivel ő is kiutazott a csoportokkal Franciaországba, valamint mert kiderült, hogy jól sízik, hamar elkezdte ellesni az oktatóktól a szakma fortélyait. Abban a szezonban már oktatgatott nem hivatalosan, majd hazatérve elvégzett egy egyhetes képzést. Elmondása szerint

sajnos itthon csak a diploma számít, amit viszonylag könnyű megszerezni, nem a valódi tudás az érték.

Dobos Annamária szerint a kollégáktól szerzett tudás, az, amit autodidakta módon, valamint amit a saját tapasztalataiból tanult, sokkal többet segített, mint a „papírt adó képzés”. Oktat felnőtteket és gyerekeket is, utóbbiaknál maga tapasztalta ki, hogy fontos a játék és a jókedv, így egy tehénfejes sapkában tanítja őket, gyakran énekelve. Külföldön gyakran oktatott csoportokat, mivel alapból sok csoport érkezik egy-egy üdülőhelyre, ám itthon gyakoribb az egyéni oktatás.

Galéria

Fotó: Dobos Annamária/Facebook

Itthon nem kedvez a kezdőknek a terep

Az oktató azt is kiemelte, hogy a nyugat-európai pályákon határozottan jobbak a lehetőségek oktatni: minden síterepen találni kezdők számára, abszolút hozzá nem értők számára kialakított részt is, de nálunk ez viszonylag ritka. „Oldalt, a pálya mellett az oktatók megtalálják azokat a kis foltokat, ahol a tanítvány biztonságosan meg tudja tenni az első lépéseket, de nagyon szűkek ezek a helyek. Pont ezért az első egy-két óra nehéz. Amikor már meg tud állni, arra már van pálya – szép lassan lecsörgedezni van lehetőség” – emelte ki Dobos Annamária. Szerinte

aki órákat vesz, az felelősségteljesen viszonyul a sporthoz, hallgat az oktatóra, sisakot visel, vigyáz a többiekre, de sajnos a hazai pályákon ez általában nem mondható el.

Dobos Annamáriának is az a tapasztalata, hogy a síoktatás egy szezonmunka – bár ismer olyan oktatót is, aki az északi félteke szezonja után Argentínában folytatja a munkát. Szerinte a kapcsolatokon is múlik, hogy valaki meg tudja-e hosszabbítani a saját szezonját, és az itthoni tél végével még pár hetet külföldön is tud oktatni. Dobos Annamária egyébként túrákat is vezet, amelyekre már haladók jelentkezhetnek, ezek pedig nagyszerű alkalmak a hazai tájak felfedezésére.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon

Az elmúlt öt nap során négy személy meghalt Arad megyében a kánikula miatt – közölték pénteken a megyei sürgősségi kórház képviselői.

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon
2024. július 19., péntek

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között

A kánikulára való tekintettel a Clubulcopiilor.ro portál górcső alá vette Románia 15 legjobb strandját, fürdőhelyét, amely a legtöbb értékelést kapta a látogatók részéről.

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között
2024. július 19., péntek

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt

A jobb közúti összeköttetés biztosítása érdekében új utat fog építeni Nagyvárad agglomerációjában a Bihar megyei önkormányzat és a megyeszékhely polgármesteri hivatala – tájékoztatott pénteken a megyei közgyűlés sajtóosztálya.

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt
2024. július 19., péntek

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték

Lopások sorozatára irányítja rá a figyelmet az Arad, Temes, Krassó-Szörány, Hunyad és részben Fehér megyében a főutakat és autópályákat kezelő Temesvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP).

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték
2024. július 19., péntek

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett

Újabb kánikulára figyelmeztető riasztásokat adtak ki pénteken a meteorológusok a Bánság, Erdély, Moldva, Dobrudzsa, a Partium, Olténia és Munténia különböző térségeire.

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett
2024. július 19., péntek

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében

Áramütés miatt meghalt csütörtök este egy távközlési vállalat egy alkalmazottja, aki az Arad megyei Aradkövi településen egy villanyoszlopon dolgozott.

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében
2024. július 18., csütörtök

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált

Ideiglenes helyszínen, a Sepsi Arénában tartják augusztus 29. és 31. között a Sepsi Tabakó Fesztivált az erdélyi Sepsiszentgyörgyön.

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált
2024. július 18., csütörtök

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal

Csütörtök este sikerült eloltani a Brassó megyei az Alsóucsa (Ucea de Jos) község területén kitört erdőtüzet.

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal
2024. július 18., csütörtök

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak

A Bákó megyei településeken zajló magyar oktatási programba bekapcsolódó óvónőket és tanítónőket keres a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSSZ).

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak
2024. július 18., csütörtök

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak

Több erdélyi szórványkollégiumnak ajánlják fel az idén összegyűlt búzaadományokat a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program erdélyi résztvevői – közölte csütörtökön Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak