Nem spórolunk sok energiát az óraátállítással, összehangolt uniós lépések kellenek megszüntetéséhez

Nem spórolunk sok energiát az óraátállítással, összehangolt uniós lépések kellenek megszüntetéséhez

Fotó: Pinti Attila

Hétvégén Romániában is áttérünk a téli időszámításra. Az utóbbi években több olyan EU-s szintű törekvés volt, amely az egységes időszámítást szorgalmazta, azonban az átálláshoz összehangolt lépésekre lenne szükség valamennyi tagállamban. A Krónikának nyilatkozó szakemberek elmondták, gazdasági szempontból jelentéktelen az óraátállítással nyert energiamegtakarítás, a téli–nyári időszámítás váltakozása pedig negatívan hat az emberi szervezetre.

Tóth Gödri Iringó

2022. október 29., 14:062022. október 29., 14:06

Hétvégén Romániában a Föld több országához hasonlóan áttérnek a téli időszámításra, és az október 29-ről 30-ra virradó éjszaka a hajnali 4 órából 3 óra lesz, miután egy órával visszavisszük az órát. Az óraátállítás, azaz a téli és nyári időszámítás váltogatása évek óta foglalkoztatja Európa vezetőit, sokan megkérdőjelezik szükségességét, hasznosságát, az Unió több országa is lemondana erről a szokásról. A vitákban újra és újra érvek és ellenérvek röppennek fel, emlegetnek energiahatékonysági, gazdasági, pszichés, akár fiziológiás tényezőket is.

Az Európai Bizottság 2018. szeptember 12-én elfogadott javaslata szerint az óraátállítás 2019-ben megszűnt volna, ám a kijelölt határidőig sok tagország nem döntötte el, hogy melyik időzónához szeretne tartozni, így a megvalósítást elhalasztották 2021 őszére.

Az óraátállítás, illetve – ahogyan a hivatalos megnevezése szól – nyári időszámítás egyre inkább vitatott rendszer, lényegét az angol elnevezése jobban megragadja, mint a magyar, hiszen a DTS, azaz daylight saving time („napfénynyerő idő”) épp arra utal, hogy nyerünk általa egy (nap)fényes órát, amikor még dolgozni lehet, és nincs szükség mesterséges fényforrásra.

A rendszer használata jelenleg a Föld népességének körülbelül negyedét érinti. A nyári időszámítást az első világháború idején vezették be energiamegtakarítás céljával, így nem csoda, hogy most, egy újabb háború, illetve az energiaválság árnyékában ugyancsak aktuális a kérdés.

Galéria

Csak a kék színnel jelölt országokban van érvényben a nyári időszámítás

Fotó: Wikipédia

Az Adevărul.ro egy brit szakértőre hivatkozva megjegyzi, ha október végén nem állítanánk vissza az órát, évi 400 fontot (körülbelül 2200 lejt) spórolhatnánk évente.

Jelentéktelen energiaspórolás

Rácz Béla Gergely közgazdász, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának egyetemi adjunktusa a Krónikának elmondta, maga az óraátállítás ötlete nagyon régi, még a 18. századból ered, de bevezetése csupán száz-egynéhány éves múltra tekint vissza. Hangsúlyozta, tény, hogy száz vagy akár ötven-hatvan évvel ezelőtt nagyon jelentősnek számított az az energiamennyiség, amit megspóroltak azáltal, hogy az óraátállítással meghosszabbították a napfényes órák számát egy napon belül, ám azóta nagyon sokat változtak az energiafelhasználási szokásaink.

Idézet
Néhány évtizede még az energiafogyasztásunk nagy része a világításra ment, nem voltak okoskütyük, légkondicionáló berendezések, nem volt ennyi háztartási gép egy-egy lakásban.

Az energiafogyasztás legnagyobb részét az tette ki, hogy az ember felgyújtotta a villanyt, vagy nem, de pont ez ma már nagyon kismértékben szignifikáns” – fejtette ki a szakértő.

Hozzátette, egy 2008-a kutatás során arra jutottak a szakértők, hogy bár az óraátállításnak köszönhetően kevesebbet égetjük a villanyt, de többet használjuk a légkondicionáló berendezéseket, amik nem mellesleg sokkal nagyobb fogyasztók, mint néhány – ideális esetben – LED-es égő. Mint arról korábban írtunk, Varga Szabolcs épületenergetikai szaktervező lapunknak nemrég úgy nyilatkozott, hogy ha utánaszámolunk, egy 100 négyzetméteres lakás kivilágítása LED-es izzókkal havi 10 lej körül van, ami jól érzékelteti, hogy a plusz/mínusz egyórás izzóhasználat naponta évi szinten is csak néhány lejes spórolást jelenthet.

Összehangolt változtatásra van szükség

Rácz Béla Gergely elmondta azt is, hogy szerinte nem véletlen, hogy az EU is az óraátállítás eltörlése mellett döntött, hiszen egyre inkább szűkül a mellette szóló érvek köre. Szerinte az egyetlen ok, amiért ez még mindig nem valósult meg, az a status quo, azaz az áttérés sok szempontból nehéz, bonyolult lehet, hiszen jelenleg a tőzsdék, a számítógépek, okostelefonok, menetrendek mind igazodnak az óraátállításhoz, és ezt összehangoltan kellene megváltoztatni. „Azt gondolom, hogy olyan helyzetekben, amikor a status quo mellett nincsen racionális érv, létre kell hozni azt az állapotot, ami annál hatékonyabb. És az óraátállítás nem egy hatékony állapot” – nyilatkozta Rácz Béla Gergely.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

A szakértő azt is kiemelte, hogy nemcsak a háztartások szintjén nem eredményez jelentős spórolást az óraátállítás, hanem az ipar szintjén sem.

Leszögezte, régen az üzemekben sokkal több ember dolgozott, és kevésbé voltak gépesítve a rendszerek, így egy plusz napfényes óra akár hosszabb munkaidőt jelenthetett, ám ma már a legtöbb gyár, üzem, ha hatékonyan akar működni, akkor a napfényes órák számától függetlenül 0–24 órában termel, dolgozik. Azt is leszögezte, hogy ahhoz képest, amikor bevezették az óraátállítást, nagyon megváltoztak a fogyasztói szokások, a háztartások működése is, illetve az emberek életritmusa, mindennapjai is.

Negatívan hat az emberi szervezetre az óraátállítás

A téma kapcsán megkerestük Nagy-Bege Zoltánt, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnökét is, aki azt hangsúlyozta, hogy szerinte nem konkrétan az energiahatékonyság szempontjából kell megközelíteni a témát, hanem a lényege, hogy „normális időpontban” lehessen hasznos munkát végezni. Azaz, ha nem állítanánk át az órát, akkor nyáron már 4-kor virradna, és nagyon korán kellene nekilátni a munkának, de így 5 órára „tolódik” a napfelkelte, amit azért sokkal inkább egy olyan időpontnak éreznek az emberek, amikor már fel lehet kelni, és neki lehet látni a teendőknek.

Míg az energiatakarékosságot az óraátállítás mellett szóló érvként szokás felhozni, az ellenérvek elsősorban az emberi testre és lélekre gyakorolt hatásokat emelik ki.

Rengeteg kutatás jutott arra az eredményre, hogy az óraátállítás, pontosabban a két különböző időszámításhoz való igazodás negatív hatással van a szervezetünkre.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

Ahogy az Adevărul cikke is rámutat, Gisela Helfer, a Bradfordi Egyetem pszichológiaprofesszorának megfigyelése alapján az átállást követő napokban sokan tapasztalnak ingerlékenységet, álmatlanságot, nappali fáradtságot, csökkenhet az immunrendszerük védekezőképessége. Ugyanakkor az óraátállítást követő hetekben a szokásosnál több a szívroham, az agyvérzés és a munkabaleset is, illetve hat százalékkal nő a súlyos autóbelesetek száma is.

Gisela Helfer szerint az átállás egyesek számára hetekig is elhúzódhat, ugyanis a szerveztünk sok folyamata kapcsolódik az időhöz, a biológiai óránkhoz.

Például, amikor felkelünk, a szervezünk leállítja a melatonin alváshormon termelését, és megkezdi a kortizol, azaz anyagcserét szabályozó hormon felszabadítását, felgyorsul a légzésünk, emelkedik a vérnyomásunk, nő a pulzusszámunk, és kissé emelkedik a testhőmérsékletünk. Ezeket a folyamatokat mind megzavarja az óraátállítás.

A Híradó.hu portál azt írja, a kronobiológia – mely az élő szervezetek működésének összefüggéseit vizsgálja a Nap–Hold-ritmus periodicitásaival kapcsolatban – és az alvástudomány szerint a hosszú évmilliókon keresztül kialakult cirkadián ritmusunknak, azaz napi biológiai óránknak leginkább a téli időszámítás lenne megfelelő. Bár Románia az uniós végszóra vár a kérdésben, a világban egyre több ország szakít a nyári időszámítás rendszerével, nemrég például Mexikó jelentette, be, hogy mivel a kormányuk nem lát energiaspórolást az óraátállításban, szakítanak a nem is olyan rég, csak 1996-ban bevezetett rendszerrel.

korábban írtuk

Még sokáig érvényben marad az óraátállítás: az uniós tagállamok nem tudtak megállapodni a téli-nyári időszámítást illetően
Még sokáig érvényben marad az óraátállítás: az uniós tagállamok nem tudtak megállapodni a téli-nyári időszámítást illetően

Továbbra is marad a nyári-téli időszámítás az uniós országokban. Noha egyetértés van abban, hogy az évente kétszeri óraátállítás megterheli a szervezetet, és gazdasági előnye sincs, az Európai Unió tagállamai nem jutottak közös nevezőre az ügyben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerda délután iktatta a Központi Választási Irodánál (BEC) az európai parlamenti választásokon induló jelöltek listáját.

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon
2024. április 10., szerda

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy marosvásárhelyi rendőrt és egy másik gyanúsított személyt drogkereskedelem miatt.

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében
2024. április 10., szerda

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől

Rendőrök üldöztek Nagylakon egy lopott autót, amelyet egy 15 éves gyerek vezetett két másik, vele egykorú gyerek társaságában.

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől
2024. április 10., szerda

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium

Sikeres karriert és közösségi szerepvállalást megalapozó képzéssel várja a Kolozsváron tanuló és egyetemre készülő diákokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szervezet díjmentesen nyújt ingyenes kollégiumot a hallgatóknak.

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium
2024. április 10., szerda

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről

Életét vesztette szerda reggel egy 40 éves besztercei férfi, miután lezuhant egy épülő tömbház hetedik emeletéről, 15 méteres magasságból.

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről
2024. április 10., szerda

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi

A Bukarestben megszökött elítéltet „biztosan” elszállította valaki Nagyváradig, ahol végül a hajnali órákban elfogták, de ez nem jelenti azt, hogy segítséget kapott – nyilatkozta Bogdan Despescu belügyi államtitkár szerdán.

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi
2024. április 10., szerda

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor

Április 10-re virradóra, tragikus körülmények között elhunyt Bíró István, a Madéfalvi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora – jelentette be Facebook-oldalán az Erdélyi Református Egyházkerület.

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor
2024. április 10., szerda

A választási csatározások közepette a béke szigete szeretne lenni a 15. Kolozsvári Magyar Napok

Már bevett szokás, hogy Erdély egyik legnépszerűbb városünnepének, a Kolozsvári Magyar Napoknak a szervezői áprilisban lerántják a leplet a legfontosabb fellépők névsoráról, a tervezett újdonságokról.

A választási csatározások közepette a béke szigete szeretne lenni a 15. Kolozsvári Magyar Napok
2024. április 10., szerda

Intim fotók nyilvánosságra hozásával zsarolta tanárnőjét egy hetedikes diák az egyik erdélyi városban

Jobb jegyeket akart, ezért megzsarolta történelemtanárnőjét egy hetedikes diák Brassóban.

Intim fotók nyilvánosságra hozásával zsarolta tanárnőjét egy hetedikes diák az egyik erdélyi városban
2024. április 10., szerda

Csak Nagyváradig jutott el a gyilkosságért elítélt magyar férfi, aki Bukarestben szökött meg a rend őrei elől

Szerdára virradóra elfogták Nagyváradon azt a férfit, aki kedden egy bukaresti orvosi rendelő előtt szökött meg egy rabszállító járműből. Egy személy felismerte őt, és hívta a 112-es segélyhívószámot.

Csak Nagyváradig jutott el a gyilkosságért elítélt magyar férfi, aki Bukarestben szökött meg a rend őrei elől