Négy kihívója is akadt Szilágyi Zsoltnak az EMNP tisztújító kongresszusán

Makkay József 2019. március 18., 13:19 utolsó módosítás: 2019. március 19., 07:26

Öt jelölt, köztük Szilágyi Zsolt jelenlegi elnök pályázik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöki tisztségére az alakulat március 23-án, Nagyváradon rendezendő országos küldöttgyűlésén.

Fotó: Barabás Ákos

Lapunk megtudta, hogy Szilágyin kívül az elnöki posztra jelöltette magát Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke, Nagy Pál, az alakulat Hargita megyei elnöke, Soós Sándor országos alelnök, valamint Toró T. Tibor ügyvezető elnök.

Az alakulat szervezeti és működési szabályzata értelmében a néppárt elnökének személyére a területi szervezetek tehetnek javaslatokat.

Ennek megfelelően Csomortányit és Torót a Szatmár, Nagy Pált a Máramaros, Soóst a Brassó, Kolozs, Hargita és Kovászna, Szilágyit pedig az Arad, Maros, Bihar, Szilágy és Temes megyei szervezetek jelölték a posztra. Különben sokáig úgy tűnt, hogy egyedül Soós Sándor lesz a fő kihívója Szilágyi Zsoltnak, már csak azért is, mivel a kolozsvári politikus az elmúlt időszakban többször bírálta a párt jelenlegi irányvonalát. Egyébként az EMNP legfelső vezető és döntéshozó testülete – amely idén ötödik alkalommal ül össze – a jelen lévő küldöttek titkos szavazatainak többsége alapján választja meg a párt vezetőjét, akárcsak a közvetlenül választott alelnököket.

Az önmagát jobboldali, autonomista és keresztény-konzervatív elveket valló alakulatként meghatározó EMNP 2011-ben alakult, 2015-ig pedig Toró T. Tibor irányította. A 2014-es romániai államfőválasztás első fordulóját követően Toró és Szilágyi Zsolt alelnök bejelentette, hogy lemond tisztségéről az alacsony választási eredmények miatt; Szilágyinak az EMNP államfőjelöltjeként a szavazatok 0,56 százalékát, mintegy 52 ezer voksot sikerült megszereznie. A 2015-ben rendezett tisztújító közgyűlésen Szilágyi Zsolt váltotta Torót az alakulat élén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat