Modellértékű közösségépítés Ajtonban: felszentelték a felújított református templomot, felavatták a 21 családi házat

Modellértékű közösségépítés Ajtonban: felszentelték a felújított református templomot, felavatták a 21 családi házat

Falumentés és -építés. Kató Béla püspök és Semjén Zsolt kormányfőhelyettes részvételével átadták a 21 családi házból álló negyedet Ajtonban

Fotó: Rostás Szabolcs

A magyarság megmaradásához nyújt példát és egyfajta modellt a Kolozsvár közeli Ajtonban egyházi és magyar állami támogatásból megvalósult projekt, amelynek keretében 21 család lelt otthonra a nemrég felépült lakóházakban. Az ezer lakosú, de a helyi önkormányzatnak is köszönhetően fejlődésnek indult településen vasárnap felszentelték a felújított református templomot is.

Rostás Szabolcs

2022. október 30., 17:562022. október 30., 17:56

2022. október 30., 20:332022. október 30., 20:33

Két háztípusnak az örömét élhetjük meg a mai napon: a közösségi ház, a templom felújításáét, valamint 21 családi otthon felavatásáét – jelentette ki Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az Ajtonban tartott hálaadó istentiszteleten. A kincses várostól húsz kilométerre, a Mezőség peremén fekvő községközpont maroknyi, mintegy 100 lelket számláló magyarsága kettős ünnepet ült vasárnap. Ekkor szentelték fel a település 700 éves, kívül-belül megújult templomát, ugyanakkor átadták a 21 családi házat magában foglaló ajtoni református családgondozó központot.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Nem végvár, hanem tábor

Prédikációjában Kolumbán Vilmos püspökhelyettes a reformáció közelgő, október 31-én tartandó ünnepére reflektálva elmondta, amellett, hogy meghirdette a lélek szabadságát, egyik nagy vívmánya, hogy hozzáférhetővé tette anyanyelven a szentírást, elhozta az anyanyelvű igehirdetést. Köszöntő beszédében

Kató Béla püspök örömtelinek nevezte, hogy amikor napjainkban a tömegek elmagányosodását, az élet elembertelenedését tapasztaljuk, a kis Kolozs megyei közösség az egyházért, valamint 21 családi házért egyaránt hálát tud adni.

Az egyházi elöljáró kifejtette, az ember nem élhet pusztán önmagának, rendeltetésszerűen tartoznia kell valakihez, valamihez, olyan közösséggé kell formálnia a helyet, amiben él és munkálkodik, amelyet testvéri szeretet jellemez. „Fontos, hogy meg tudjuk őrizni ezt a közösségi életet és átadjuk az utánunk következő nemzedékeknek. Ez jelenti ma a megoldást magyar közösségünk megmaradására” – hangsúlyozta az EREK püspöke.

Galéria

A magyar kormány 400 ezer eurós támogatásával újították fel az ajtoni istenházát

Fotó: Rostás Szabolcs

Az ünnepség díszvendége, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csodának nevezte az Ajtonban történteket, ami szerinte újabb bizonyítéka annak, hogy a Kató Béla vezette erdélyi egyházkerület tisztában van vele: az igén kívül kenyérre is szüksége van a hívő embernek. A kereszténydemokrata politikus elmondta, nagy öröm, amikor egy 700 éves templom megújul, de ugyanúgy az is, amikor a családok jutnak otthonhoz.

Idézet
Ez nem végvár, ahová beszorul a közösség, hanem tábor, ahol erőt gyűjtünk, megerősítjük egymást.

Önök nem csak az erdélyi reformátusság Bethlen Gábor-i örökségét folytatták, hanem gondoskodtak Isten népének fizikai szükségleteiről is. Az a küldetésünk, hogy továbbadjuk ezt az örökséget” – hangsúlyozta Semjén Zsolt, megköszönve a magyar kormány nevében az ajtoniak „nemzethűségét”, egyúttal azt kívánva, hogy a településen végbement csoda valósuljon meg minden magyar közösségben.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Vitus-Bulbuk István ajtoni református lelkipásztor a templomfelújításról elmondta, bár a kő újult meg, a vakolat lett más, a tetőt cserélték ki, az istenháza újjávarázsolása mögött megannyi ember keze munkája rejlik. „Számunkra itt szórványban a kihívások, a feladatok másak, mint más vidékeken, életünket a szűkülő élettére szabjuk. Amikor a mindennapok valósága arról szól, hogy folyamatosan apad a közösségek lélekszáma, a jövő egyre sötétebb, az ajtoniak megértették és elfogadták, hogy meg kell osztaniuk közösségüket másokkal” – mutatott rá a közel 80 reformátust számláló egyházközség lelkésze.

Galéria

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Egyébként a református templom a magyar kormány 400 ezer eurós támogatásából teljesen megújult (tetőcsere, statikai megerősítés, festés, nyílászárók cseréje történt).

A munkálatok egyik színfoltja ugyanakkor a 18. században készült, a múlt század 60-as éveiben lebontott kazettás mennyezet újjávarázsolása. A 12 virágmintás kazetta az évköröket ábrázolja.

Galéria

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Gettó helyett családgondozó központ

Az úrvacsoraosztást és ünnepi műsort követően avatták fel Ajtonban a református családgondozó központot, ami nem más, mint 21 lakóház a település keleti felében. Ahogy Vitus-Bulbuk István lelkész lapunknak fogalmazott: a nagyszabású projekt „többemberes munka”, mindenképp kellet hozzá ugyanakkor Kató Béla püspök támogatása, ő karolta ugyanis fel a tervet, ráérezve, mit jelent, és miként lehet közösséget építeni.

Galéria

Úrvacsora, hálaadás. Kívül-belül megújult a Mezőség peremén fekvő Ajton 700 éves református temploma

Fotó: Rostás Szabolcs

A 2017-ben útnak indult projekthez az ajtoni református egyházközség szolgáltatta az öthektáros területet,

az Erdélyi Református Egyházkerület pedig egyfajta projektmenedzserként lebonyolította a tervet, amelyhez 1,55 milliárd forintos (mai árfolyamon 3,7 millió euró) magyar állami támogatást szerzett.

Galéria

Semjén Zsolt kormányfőhelyettes megköszönte a Kolozs megyei település magyarjainak, hogy példát mutatnak a nemzetnek

Fotó: Rostás Szabolcs

Vitus-Bulbuk István kérdésünkre elmondta, olyan fiatal családok számára hirdették meg a lakóházakat, akik tudnak és akarnak tenni a közösségért, ugyanakkor gyülekezeti háttérrel is rendelkeznek. Feltétel volt még, hogy a házaspárok közül legalább az egyik református vallású legyen.

Idézet
Sokat beszéltünk erről a prezsbitériumban, és az ajtoniak megértették, hogy rövid időn belül vége a történetnek, ha nem tesznek valamit. Nagyon természetesen viszonyulnak a település új lakóihoz, hamar befogadták őket”

– állapította meg a lelkipásztor. A 150 négyzetméternyi hasznos felületű, mezőségi és kalotaszegi stílusjegyeket viselő ingatlanokat a családok bérlik az egyháztól, de meg is vásárolhatják, a vételárat a bérleti díj kiegyenlítésével törleszthetik.

Galéria

„Kedves 21-ek”. Az Ajtonra költöző 21 család ünnepi műsort adott elő az egyik csinos lakóház előtt

Fotó: Rostás Szabolcs

Az Ajtonban letelepedő családok (42 felnőtt és 40 gyerek) többsége Kolozsvárról költözött a faluba, de akadnak közöttük székelyföldiek és partiumiak is. „Kedves 21-nek” nevezik magukat, idén márciusban ugyanis „kedves család” megszólítással közölték velük külön-külön, hogy elfogadták a pályázatukat. „Mérföldkő ez mindannyiunk életében, de az erdélyi magyarság számára is, olyasmit sikerült teremteni, ami egyedülálló és példaértékű. Köszönjük az ajtoniak szeretetét, befogadását, célunk közös: élő tagjai akarunk lenni a helyi közösségnek, egyházközségnek” – fejtette ki a családok nevében Kerekes Boróka.

Galéria

A 21 kétszintes családi ház öt hektáros területen sorakozik a település szélén

Fotó: Rostás Szabolcs

A kétszintes családi házak ünnepélyes átadásán Semjén Zsolt kormányfőhelyettes a magyar megmaradás szimbólumának nevezte a projektet.

Idézet
Ha megmaradunk magyarnak, az az egyetemes emberiség számára is jó, ezért az egész emberiséggel szemben kötelességünk a megmaradás. Ha ránézünk az ajtoni templomra, majd ezekre a családi házakra, büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk, és hogy itthon vagyunk”

– hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Galéria

Az ajtoni új lakónegyedet az erdélyi Református Egyházkerület építtette a magyar állam 1,5 milliárd forintos támogatásával

Fotó: Rostás Szabolcs

Kató Béla püspök modellértékűnek nevezte a családgondozó központ létrehozását, szerinte ezen az úton kell haladnia az erdélyi magyarságnak. „Az ajtoniak gyermekeikké, unokáikká kell fogadniuk ezeket a családokat, nekik pedig nagyszüleikké az itt élőket. Nem különálló gettót akartunk itt létrehozni, hanem igazi közösséget” – állapította meg az egyházi elöljáró, hozzátéve: hasonló projektet terveznek a kincses város északi felében, Kajántón is. A közművesített, frissen aszfaltozott út mentén fekvő ajtoni családi házakat vasárnap egyenként 21 lelkipásztor áldotta meg.

Galéria

Valamennyi ingatlant és lakóit más református lelkipásztor áldotta meg

Fotó: Rostás Szabolcs

A települést 18 éve irányító Nicolae Făgădar polgármester lapunk kérdésére elmondta, üdvözli a református egyház megvalósításait.

„Minden építkezés többletértéket jelent számunkra. Amíg polgármester vagyok, mellettük állok, számomra nem létezik magyar vagy román, itt emberek élnek” – szögezte le a mintegy 1100 lelkes – ebből az újonnan letelepedetteken kívül százan magyar nemzetiségűek – település elöljárója. Elmondta azt is, hogy az általa korábban útnak indított önkormányzati projekt keretében 54 családnak biztosítanak – a 35 év alattiak számára ingyenesen – telket, amelyre családi házat építhetnek, a munkálatok várhatóan a tavasszal megkezdődnek. Az önkormányzat és a református egyház faluépítési projektje révén nem csak megmenekül a kihalástól, hanem látványos fejlődésnek is indul Ajton.

Galéria

Fotó: MTI/Kiss Gábor

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 07., péntek

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani

Senki ne maradjon távol az urnáktól vasárnap a romániai helyhatósági és EP-választásokon, és akkor urnazáráskor az RMDSZ elmondhatja, hogy jól szerepelt – hangsúlyozta Kelemen Hunor pénteken Csíkszeredában.

Kelemen Hunor a kampányzárón: veszély van, ezért kell mindenkit mozgósítani
2024. június 07., péntek

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere megosztott egy mozgóképes összeállítást a kolozsvári metrót elképzelő cég látványterveiből.

Virtuálisan bejárható a kolozsvári metró
2024. június 07., péntek

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton

Több mint 300 fajta rózsát mutat be az érdeklődőknek a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) szombaton.

Kolozsvári illatfelhő: több mint 300 fajta rózsát lehet megcsodálni szombaton
2024. június 07., péntek

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén

Lázas kampányt folytatnak a Máramaros megyei Koltón az RMDSZ, valamint a román pártok jelöltjei. A három mandátumon át független polgármesterként tevékenykedő, és idéntől az RMDSZ színiben induló Csendes Lajossal vettük száma a község útkeresését.

Magyar választási célok és román szirénhangok Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek máramarosi helyszínén
2024. június 07., péntek

FRISSÍTVE – A 70 percet is elérte a várakozási idő a román–magyar határon, de sikerült elhárítani a problémát

Eléri a 70 percet a várakozási idő mindkét borsi, vagyis a közúti és az autópálya-átkelőnél is a román–magyar határon, és a Bihar megyeihez hasonló helyzet alakult ki két Szatmár megyei – a csanálosi és a petei – átkelőnél is.

FRISSÍTVE – A 70 percet is elérte a várakozási idő a román–magyar határon, de sikerült elhárítani a problémát
2024. június 07., péntek

Majdnem félezer mesteris hallgató ballagott a kolozsvári BBTE magyar tagozatán

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Tagozatán 457 hallgató zárta le mesteris tanulmányait. A végzősök 16 kar 41 mesteri programja keretében mélyítették el egyetemi tanulmányaikat – közölte a felsőfokú oktatási intézet.

Majdnem félezer mesteris hallgató ballagott a kolozsvári BBTE magyar tagozatán
2024. június 07., péntek

Nem véletlenül kereste fel Orbán Viktor éppen Nagyszalontát a kampányhajrában

Amikor néhány héttel ezelőtt kiderült, hogy Orbán Viktor a Partiumba látogatva fogja szavazásra buzdítani az erdélyi magyarokat a június 9-ei választásokon, a legtöbben arra tippeltek, hogy a frontvárosként elkönyvelt Szatmárnémetit keresi fel.

Nem véletlenül kereste fel Orbán Viktor éppen Nagyszalontát a kampányhajrában
2024. június 07., péntek

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán

Tűz ütött ki pénteken reggel a kolozsvári III-as számú gyermekgyógyászati klinika egyik műszaki helyiségében.

Tűz ütött ki egy kolozsvári gyermekklinikán
2024. június 06., csütörtök

Bobpályák a hóhiány ellen: Brassópojána és Predeál is „nyári szánkókkal” csalogatná a turistákat

Miután a turisztikai irodák megkongatták a vészharangot, hogy Erdélyben meg vannak számlálva a hegyvidéki idegenforgalom időjárásfüggő szolgáltatásainak napjai, Brassó megyében sínes bobpályák építésével próbálják „orvosolni” a téli hóhiányt.

Bobpályák a hóhiány ellen: Brassópojána és Predeál is „nyári szánkókkal” csalogatná a turistákat
2024. június 06., csütörtök

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten

Felbúgó sziréna hangja jelzi a Tisza ukrajnai oldalán fekvő település lakói számára, hogy orosz harci gépek mérnek légicsapást valahol az ország belsejére. Ezt már a Máramaros megyei Hosszúmező lakossága is megszokta a román–ukrán határ közelében.

„Magyarul” kampányolva váltanák le az RMDSZ-es polgármestert a román pártok a máramarosi magyar szigeten