Minority SafePack: a Rákóczi Szövetség szerint meglesz az egymillió hitelesített aláírás

MTI 2018. július 18., 11:37

Néhány országban még nem zárult le a hitelesítési eljárás, de így is már csak 10-13 ezer aláírás hiányzik, ahhoz, hogy több mint egymillióan támogassák a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Fotó: Facebook/RMDSZ

Az Európai Unió tagállamainak nagy részében a hatóságok megvizsgálták az összegyűjtött aláírásokat és hitelesítették, amit lehetett – ismertette. Emlékeztetett: a kezdeményezést leginkább három országban, Magyarországon (530 ezer), Szlovákiában (60 ezer) és Romániában (255 ezer) támogatták.

Ez azt jelenti, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak óriási szerepe volt abban, hogy ez a polgári kezdeményezés sikerre jutott”

– fogalmazott Csáky Csongor, hozzátéve, hogy legalább hét tagállamban kellett egy bizonyos támogatottsági szintet elérnie az ügynek. Még nem zárult le a hitelesítés például Olaszországban, Lengyelországban és Ausztriában, de már most kijelenthető, hogy sikeres volt az aláírásgyűjtés – közölte.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy a politikai egyeztetések, illetve a jogi procedúra után – egy-két éven belül – valóban védelmet kaphatnak az őshonos kisebbségek az unióban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat