Mesés erdélyi tájakon kanyarog az ország legdrágább új megyei útja

Mesés erdélyi tájakon kanyarog az ország legdrágább új megyei útja

Út a természet lágy ölén. Szemet gyönyörködtető a Torockói-havasokban megvalósított beruházás

Fotó: Facebook/Marius Hațegan

Mesébe illő út, mely a térség és Románia jelképe – vélik a helyi hatóságok, miután műszakilag átvették a Torockói-havasok festői, ám eddig infrastrukturálisan elhanyagolt tájain, Nagyenyed és Abrudbánya között, a Mócvidéken húzódó hegyi út első, 43 kilométeres szakaszát. A Transapuseanának nevezett aszfaltcsík országos szinten a legtöbb pénzből kiépítendő megyei út, mely önmagában is turistalátványosságá válhat.

Páva Adorján

2024. április 30., 09:562024. április 30., 09:56

Megtörtént a Transapuseana első, 43 kilométeres szakaszának műszaki átvétele – adta hírül múlt hét végén Marius Haţegan. A Fehér Megyei Tanács alelnöke mesébe illő útnak nevezte a közelmúltban elkészült, erdélyi Transalpinának is nevezett aszfaltcsíkot, mely a térség és az ország jelképeként szolgálhat. A politikus mérnökként „10-est” adott a munkálatok kivitelezésére, minőségére, mely előtt „megemelte kalapját”. Az Erdélyi-szigethegység délkeleti részén, a Torockói-havasokban megvalósított beruházás szerinte amennyire költséges, olyannyira elengedhetetlen is volt.

Megközelíthetővé váló térség

Bár a liberális politikus kissé meglepő módon nem tért ki rá, a megvalósult első szakasz a DJ 107I jelzésű megyei út Nagyenyed és Nagyponor közötti 43 kilométeres részét jelenti. A második, 35 kilométeres szakasz Ponortól egészen az Abrudbánya közelében található Bucsony (Bucium) községig húzódik, kapcsolatot teremtve a DN74 jelzésű országúttal.

Az újonnan megépített út festői szépségű, eddig nehezen megközelíthető mócvidéki településeket érint, a hegyvidéken kanyargó aszfaltcsík önmagában is turisztikai látványosság. Emiatt is áldoznak rengeteg pénzt rá,

összesen mintegy 73 millió eurót, nagyrészt uniós támogatásból. Ezzel az ország legdrágább megyei útjaként tartják nyilván, azaz erre költenek a legtöbbet a maga kategóriájában.

Galéria

A hegyvidéken kanyargó aszfaltcsík önmagában is turisztikai látványosság

Fotó: Facebook/Marius Hațegan

Képlékeny határidők

Marius Haţegan alelnök Facebook-bejegyzésében büszkén állította, hogy „fixen betartották” az első szakasz átadási határidejét, ám ez kimeríti az „attól függ, honnan nézzük” kategóriát. Hiszen anno a Krónika is beszámolt róla: 2019 októberében úgy vágtak neki a nagyszabású munkálatoknak, hogy három év alatt, 2022-ben be is fejezik.

Viszont 2022 év májusában a Fehér megyei önkormányzat felbontotta a szerződést az Erdélyi-szigethegységen átvonuló hegyi út, az erdélyi Transalpina első szakaszának a kivitelezőjével, miután a fizetésképtelenné vált cég nem tudott garanciát vállalni a munkálatért. Addig a teendők 30 százalékával készültek el.

korábban írtuk

Elakadt az erdélyi Transzalpina építése, szerződést bontottak a fizetésképtelen kivitelezővel
Elakadt az erdélyi Transzalpina építése, szerződést bontottak a fizetésképtelen kivitelezővel

Felbontotta a szerződést a Fehér megyei önkormányzat az Erdélyi-szigethegységen átvonuló hegyi út, az erdélyi Transzalpina első szakaszának a kivitelezőjével, miután a fizetésképtelenné vált cég nem tudott garanciát vállalni a munkálatért.

Az új kivitelező több mint féléves szünet után fogott neki megfeszített tempóban a munkálatoknak. Tavaly még arról szóltak a hírek, hogy a hivatalos átvétel még év végéig, decemberben megtörténhet – bár az út már akkorra elkészült, a hivatalos eljárás lezárására mostanáig kellett várni. A második szakasz elkészültét akkor ez év első felére becsülték, most augusztusi határidőről beszélnek.

korábban írtuk

Ismét „nekifutnak” a mócvidéki útnak Nagyenyed és Abrudbánya között
Ismét „nekifutnak” a mócvidéki útnak Nagyenyed és Abrudbánya között

Egy év áll a Fehér megyei Elis Pavaje Kft. rendelkezésére, hogy befejezze a csődbe ment és a munkálatokat félbehagyó román–olasz konzorcium helyett a Nagyenyed és Abrudbánya közötti 78 kilométeres mócvidéki út építését.

Galéria

Fotó: Facebook/Marius Hațegan

Nagyenyed és a Mócvidék is nyer

Az új út Nagyenyedről indul, több kilométeren át érinti a Bethlen Gábor Kollégium városát –

éppen a nagy hírű református tanintézetnél kezdődik.

Onnan Felenyed, Remete, Kisgyógypatak, Mogos érintésével fut be Bucsony községbe, Bucium Cerbu falunál érve el a DN 74 jelzésű országutat, Abrudbánya délkeleti csücskében. A DN 74 a Hunyad megyei Brádtól a Fehér megyei Abrudbányát és Zalatnát érintve Gyulafehérvárig húzódik.

A Torockói-hegységet érintő új megyei útnak köszönhetően azonban az érintett lakosok jóval rövidebb idő alatt elérhetnek a megyeszékhelyre, hiszen Nagyenyeden keresztül felhajthatnak a Torda és Szászsebes között húzódó, Gyulafehérvárt is érintő A10-es autópályára, amely ugyanakkor az észak-erdélyi sztrádát, Kolozsvárt is könnyen elérhetővé teszi.

Galéria

Fotó: Facebook/Marius Hațegan

A beruházás nemcsak a túlnyomórészt románok, mócok lakta eldugott vidék számára rendkívül fontos, hanem a ma is jelentős magyar kisebbséggel rendelkező Enyed számára is.

A legutóbbi hivatalos népszámlálási adatok szerint a több mint 21 ezer lakosa közt csaknem 2800 magyart felsorakoztató város alpolgármestere, Lőrincz Helga a beruházás eredeti elindításakor úgy fogalmazott a Krónikának: Nagyenyed nagy haszonélvezője a projektnek, hiszen ennek keretében immár felújították a Felenyedre vezető utat, illetve kerékpárút is épült, valamint 6 kilométeres szakaszon a vezetékeket is a föld alá fektették.

Galéria

Fotó: Facebook/Marius Hațegan

A megyei út felújításától elsősorban a turizmus fellendülését remélik, de a beruházásnak gazdasági és szociális vonzata is van,

hiszen összeköti Abrudbányát és az eldugott mócvidéki településeket a Szászsebes–Torda-autópályával, és ezáltal Kolozsvárral.

Idegenforgalmi hozadéka szintén jelentős, általa megközelíthetőbbé válik a sziklaszorosáról híres Remete, a több természetvédelmi területtel is rendelkező Nagyponor vagy Mogos. De az Erdélyi-érchegység számos természeti csodája is elérhető lesz a turisták számára, miután befejeződött a nagyszabású munkálat.

korábban írtuk

Újabb Transzalpina épül Erdély szívében
Újabb Transzalpina épül Erdély szívében

Az Erdélyi-szigethegység festői tájain halad keresztül a Nagyenyedet Abrudbányával és az Aranyos völgyével összekötő hegyi út, melynek október első napjaiban kezdődtek el a felújítási munkálatai.

„Az ország talán legszebb turistaútja”

Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester később, az új kivitelező kihirdetése után úgy fogalmazott lapunknak, az ország talán legszebb turistaútjáról van szó: nemcsak a sok helyen ezer méter magasban kacskaringózó 78 kilométeres szakaszt övező táj, hanem a pazar panoráma miatt is.

Galéria

Fotó: Facebook/Marius Hațegan

Bizonyos kilátópontokról jól látható a Tordai-hasadék, a Detonáta, az Öreghavas, de tiszta időben a távolabbi Retyezát és a Kudzsiri-havasok vonulata is jól kivehető.

Az elöljáró szerint az út elkészültével Enyed idegenforgalma még inkább megélénkül. A DJ 107I erdőkön, tisztásokon, szorosokon halad át. Három elszigetelt községet – Fenyőremetét, Nagyponort, Mogost – és azok elnéptelenedett falvait, tanyavilágát próbálja majd közelebb hozni a civilizációhoz. Kevesebb mint nyolc­ezer, többnyire idős lakosról van szó, akik közül sokan egymástól jelentős távolságra laknak.

Korábbi cikkünkből kiderül: az úttól néhány kilométerre számos olyan tanya van, amelyen ma már mindössze egy-két családot találni. A térségben rengeteg elhagyatott, omladozó házat, viskót látni, de néhány ízlésesen felújítottat is, amelyet hétvégi nyaralóként használnak. A hagyományos parasztházak és vízimalmok visszaállítását nem bízzák a véletlenre vagy az új tulaj ízlésére; a munkálatok a nagyszebeni Astra falumúzeum felügyelete alatt folynak.

Galéria

Fotó: Facebook/Marius Hațegan

Magashegyi úthálózat

Egyébként a megyei tanács levédette a Transapuseana elnevezést, amely így hivatalossá vált. Ez az Erdélyi-szigethegység román elnevezéséből, a Munții Apuseni (tükörfordításban Nyugati-hegység) kifejezésből ered. A sok helyen ezer méter fölötti magasságban haladó új út neve a közismert romániai magashelyi utak, a Transalpina vagy a Transzfogarasi út elnevezésére „hajaz”, ezért nevezték eleinte erdélyi Transalpinának is.

Az eredeti Transalpina Románia legmagasabban húzódó, 2145 méteres szintet is elérő aszfaltcsíkja,

mely a DN 67C jelzésű útként A Gorj megyei Novaci települést közti össze a Fehér megyei Szászsebessel, az említett megyék mellett még Vâlceát és Szebent is érinti. Az összesen 148 kilométert kitevő útszakasz legmagasabb része Vâlcea megyében, a Páring-hegységben húzódik, ahol mintegy 20 km-n keresztül nagyrészt tengerszint felett 2000 méteren autókázhatunk, a legmagasabb pont az Urdele-hágó közelében található, 2145 méteren.

Románia másik látványos, talán a Transalpinánál is káprázatosabb magashegyi aszfaltcsíkja a Traszfogarasi út, mely a Fogarasi-havasok központi részén keresztül, észak-déli irányban köti össze Szeben és Argeș megyét mintegy 150 kilométeren keresztül. Legmagasabb pontja 2042 méteren van, télen lavinaveszély miatt le van zárva a gépkocsiforgalom előtt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 31., péntek

Van olyan erdélyi város, ahol 12 500 euróért háromszobás lakást lehet vásárolni

Három szoba, két erkély, modern bútor – mindez egy nemrég felújított panelházban, és mindössze 12 500 euróért megvásárolható egy erdélyi városban – irányította rá a figyelmet a Fanatik.ro portál.

Van olyan erdélyi város, ahol 12 500 euróért háromszobás lakást lehet vásárolni
2024. május 31., péntek

Nem a kiskereskedelmi árstop, hanem a szövetkezeti háló a megoldás a gazdák számára

Húsz százalékra csökkentené Florin Barbu mezőgazdasági miniszter az élelmiszerek kiskereskedelmi árrését, ezzel védve a mezőgazdasági termelőket. A Krónika által megkérdezett Becze István agrárszakember szerint a gazdákon a szövetkezeti háló segíthet.

Nem a kiskereskedelmi árstop, hanem a szövetkezeti háló a megoldás a gazdák számára
2024. május 31., péntek

Nagy kockázatú kábítószereket terítettek a Kolozsváron lefülelt dílerek

Három személyt 30 napos előzetes letartóztatásba, egy negyediket pedig bírósági felügyelet alá helyeztek pénteken drogkereskedelem gyanúja miatt Kolozsváron.

Nagy kockázatú kábítószereket terítettek a Kolozsváron lefülelt dílerek
2024. május 31., péntek

Elkezdődött a pécskai Magyar Közösségi Ház felújítása, de összefogásra lesz szükség a befejezéshez

Hat évvel ezelőtt vásárolt meg egy régi portát Magyar Közösségi Ház céljára a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület. Az Arad megyei magyarság egyik vidéki központját akarták létrehozni, de a kezdeti lendületet megtörte a koronavírus-járvány.

Elkezdődött a pécskai Magyar Közösségi Ház felújítása, de összefogásra lesz szükség a befejezéshez
2024. május 31., péntek

Megépült a leglátványosabb via ferrata Bihar megyében, százezer turista fordul meg a szorosok falujában (videóval)

Felavatták Bihar megye leghosszabb via ferratáját, mely a tizedik vasalt hegyi túraútja a megyének. Biharrósa örvend a turisztikai fejlesztéseknek, amelyek tavaly 100 ezer természetbarátot csalogattak a Király-erdőben található községbe.

Megépült a leglátványosabb via ferrata Bihar megyében, százezer turista fordul meg a szorosok falujában (videóval)
2024. május 31., péntek

Ingyenesen megcsodálható a régi pompájában tündöklő válaszúti Bánffy-kastély

Nyitott kapuk hetét tartanak június 3–10. között a válaszúti Bánffy-kastélynál, az érdeklődők belülről is megtekinthetik a gyönyörűen felújított Kolozs megyei épületet.

Ingyenesen megcsodálható a régi pompájában tündöklő válaszúti Bánffy-kastély
2024. május 31., péntek

Pénzért átengedte a diákokat, hiányzásaikat is igazolta: büntetőeljárás indult egy Arad megyei tanár ellen

Büntetőeljárás indult egy Arad megyei tanár ellen, aki pénzösszegek fejében kiérdemeletlen jegyeket adott diákjainak, és szemet hunyt a hiányzásaik fölött.

Pénzért átengedte a diákokat, hiányzásaikat is igazolta: büntetőeljárás indult egy Arad megyei tanár ellen
2024. május 31., péntek

„Rajtunk múlik”: a választásokon való részvételre buzdít Kató Béla református püspök

„Menjünk el szavazni” – erre kéri az erdélyi magyarokat pénteken kiadott választási felhívásában Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

„Rajtunk múlik”: a választásokon való részvételre buzdít Kató Béla református püspök
2024. május 31., péntek

A magyarság olyan virág, aminek az anyaország a közepe, a külhoni magyarság pedig a szirmai – Altorjai Anita a Duna Napokról

A torockói Duna Napok idén ünnepli 10. évfordulóját. A május 31. és június 2. között sorra kerülő jubileumi rendezvény kapcsán a Krónika Altorjai Anitával, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával készített interjút.

A magyarság olyan virág, aminek az anyaország a közepe, a külhoni magyarság pedig a szirmai – Altorjai Anita a Duna Napokról
2024. május 30., csütörtök

Nem tartja lehetetlennek négy erdélyi magyar képviselő bejuttatását az EP-be az SZNT elnöke

A jelenlegi kettőhöz képest négy képviselőt is bejuttathat az Európai Parlamentbe a romániai magyarság a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint a június 9-ei választáson.

Nem tartja lehetetlennek négy erdélyi magyar képviselő bejuttatását az EP-be az SZNT elnöke