Magyarok az ellenzéki német mögött: Molnár András az RMDSZ temesvári választásáról

Magyarok az ellenzéki német mögött: Molnár András az RMDSZ temesvári választásáról

Tiszteletét tette. Dominic Fritz polgármester (balról a második) Molnár András társaságában (középen) a március 15-ei temesvári megemlékezésen

Fotó: Facebook/Temes megyei RMDSZ

A népszámlálási adatok rideg valósága, a politikai képviselet visszanyerése egy biztos befutó tanácsosi hely révén, Dominic Fritz polgármester népszerűsége a magyarok körében, illetve az általa képviselt ellenzéki jobboldali erők kisebbségbarát nyitottsága, a tulipános jel megőrzése szólt amellett, hogy az RMDSZ is belépjen az Együtt Temesvárért Szövetség néven megalakult helyi pártösszefogásba. A döntés hozadékairól, a támogatott német elöljáró és a magyarok viszonyáról Molnár András megyei RMDSZ-elnököt faggattuk.

Páva Adorján

2024. március 25., 18:552024. március 25., 18:55

2024. március 25., 21:542024. március 25., 21:54

Az RMDSZ is csatlakozott múlt héten ahhoz a pártösszefogáshoz, amely Együtt Temesvárért Szövetség néven (Alianța Timișoara Unită, ATU – szó szerint Egyesült Temesvár Szövetség, de a magyar alakulat előbbi elnevezést használja) közös listát indít a helyhatósági választásokon, és Dominic Fritz jelenlegi polgármestert támogatja.

Az elöljáró pártja, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által alkotott Egyesült Jobboldal Szövetség kezdeményezte városi együttműködéshez a tulipános alakulaton kívül az úgynevezett Liberális Párt (PL) is csatlakozott – amelyet a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) „kiábrándult” helyi tanácsos, Raul Ambruș alapított –, illetve támogatják a német és a bolgár kisebbség képviselői is.

Dominic Fritz a csütörtöki szövetségkötéskor úgy fogalmazott, az aláírók azért egyesítik erejüket, hogy az európai úton tartsák Temesvárt, „a tisztelet, a korrektség útján”.

A német politikus szerint az elmúlt négy évben sikerült egy új irányvonalat meghatározni a városvezetés számára, és a helyi lakosok kétharmada szerint a Bánság központja jó irányba halad.

A pártszövetség legfontosabb feladataként az aláírók a Fritz-éra meghosszabbítását említették, illetve hogy sikeresen harcoljanak az „egyedi PSD–PNL-párttal”, amely szerintük a jelenlegi városvezető elődjét, Nicolae Robut küldi versenybe (közben vasárnap a PNL megyei szervezete a Szociáldemokrata Párttal történő választási együttműködés ellen foglalt állást).

korábban írtuk

Mélyülő feszültség a PNL-ben: a párt Temes megyei szervezete ellenzi a PSD-vel kötendő választási szövetséget
Mélyülő feszültség a PNL-ben: a párt Temes megyei szervezete ellenzi a PSD-vel kötendő választási szövetséget

Bár a PNL Országos Politikai Tanácsa vasárnap este többségi szavazással jóváhagyta a PSD-vel az európai parlamenti választásokra kötendő választási szövetséget, a pártban egyre erősebb a feszültség a régi riválissal való együttműködés miatt.

Az Együtt Temesvárért Szövetség (ATU) országos szinten ellenzékben politizáló alapítói szerint a legnagyobb veszély, hogy „a forrásoktól és a hatalomtól elvágott klánok által támogatott” Robu vissza akar térni a múltba és bosszút forral; ugyanakkor ott leselkednek a megerősödött szélsőséges erők is az AUR és az SOS Románia képében; illetve az új „PSD–PNL-párt” (a bukaresti kormánykoalíció tagjai) totális uralomra akar törni helyi szinten is.

A megállapodás öt alapelvre épül: Temesvár multikulturalitásának megőrzése; a városvezetést megújító irányvonal megtartása; tisztelet a temesváriaknak és a bennük rejlő potenciálnak; tisztelet a város értékeinek, örökségének; Temesvár mint regionális gazdasági erő.

Galéria

Az Együtt Temesvárért Szövetség alapítói a csütörtöki bejelentéskor

Fotó: Facebook/Dominic Fritz

Az ATU létrehozásáról szóló megállapodást az RMDSZ részéről Molnár András írta alá. A Temes megyei szervezet elnöke a Krónikának felsorolta, mi szólt amellett, hogy a magyar érdekképviselet is társuljon az országos szinten ellenzékben politizáló jobboldali erők temesvári szövetségéhez.

„Figyelembe kell vennünk a népszámlálási adatokat. Ugye onnan indulunk ki, hogy Temesváron a város lakosságának 3,31 százaléka vallotta magát magyarnak. Ez 8313 személyt jelent (az összesen 250 849-ből), akik közül durván 7700 rendelkezik szavazati joggal. Ha egyedül indulnánk Temesváron, ott az 5 százalékos választási küszöb – emlékeztetett a legfőbb „akadályra”. – Most magas részvételre számítunk, és ugye ez minél nagyobb, nekünk annál nehezebb elérnünk a küszöböt. 2016-ban kerültünk be utoljára a városi tanácsba, akkor csupán 28 százalékos választási részvétel volt, nekünk két tanácsost sikerült bejuttatnunk. Most viszont 50-60 százalékos arány várható:

Idézet
ebben az esetben minden, szavazati joggal rendelkező temesvári magyarnak el kellene mennie és az RMDSZ-re kellene voksolnia… Szóval ez az első ok.”

A 39 éves ügyvéd hozzátette, végeztek egy felmérést a megyében, miszerint Temes magyarságának 92 százaléka számára fontos, hogy legyen politikai képviselete a helyi önkormányzatokban. Ezt Temesváron 2020-ban veszítették el, ugyanis az akkori 2688 RMDSZ-szavazat csupán 2,9 százalékot ért (2016-ban a 4331 voks 5,6 százalékot és két mandátumot).

„Azt is figyelembe vettük, hogy 2020-ban sok magyar középkorú és fiatal Dominic Fritzre szavazott, mert szimpatikus volt nekik. Figyelnünk kell, hogy ezek a korosztályok merre mennek, mert rövid és hosszú távú prioritásunk is az, hogy őket megszólítsuk, képviseljük. Mindemellett egy nagyon erős érv az volt, hogy igazából ők közeledtek felénk, az USR és Dominic Fritz, elmondva: számukra fontos, hogy a kisebbségek képviseletet kapjanak a tanácsban, fontos az, hogy a város sokat emlegetett multikulturalitása szellemében tudjunk szövetségre lépni, és akkor adnak egy biztos befutóhelyet, illetve egy olyat, ami kimagaslóan jó eredmények esetén befutó lehet” – sorolta a megyei RMDSZ-elnök.

Idézet
Mi ezt mérlegeltük: levonva a következtetéseket, sokkal több érv szólt amellett, hogy belépjünk a szövetségbe, mint amellett, hogy ne”

– fogalmazott, hangsúlyozva: a szövetségi elnökség jóváhagyását is kérték és megkapták (annak ellenére, hogy országos szinten az RMDSZ immár hagyományosan nagy veszélyt, riválist lát az USR-ben, mert sok magyar szavazatát „elhappolja” – szerk. megj.). Kizárólag Temesvárra, megyei szinten nincs ilyen szövetség.

A helyi rangsorolási szabályzat szerint az RMDSZ jelöltje a befutóhelyre a városi szervezet elnöke, neki jár „hivatalból”, amennyiben vállalja. Ő Farkas Imre, aki 2016 és 2020 között alpolgármester volt Temesváron, és most is vállalja a feladatot, a nyolcadik hely lesz az övé az ATU-listán (2020-ban a 27-ből 13 helyet szerzett meg az USR-PLUS szövetség, 9-et a PNL, 3-at a PSD-PPU, 2-t a Pro Románia).

A megállapodás persze kötelezettségeket is tartalmaz. „Természetesen be kell állni kampányolni. Az aláírásgyűjtésben részt kell venni, van egy célszám, amelyet teljesítenünk kell, anyagilag is hozzá kell járulni a kampányhoz, de úgy gondolom, elfogadhatók azok a feltételek, amelyekben megállapodtunk” – vélekedett Molnár András.

Megkérdeztük a megyei RMDSZ-elnöktől, nem tartanak-e a pártidentitás feladásának negatív következményeitől; egyáltalán a tulipán is helyet kap majd a szavazólapon a pártszövetség logójában? Molnár András erre azt válaszolta, ez volt az egyik kikötésük. A szavazólapon, illetve a kommunikációban is, a logóban az elnevezés alatt mind az öt párt jelképe szerepelni fog.

Idézet
El tudjuk mondani, hogy az összes szavazólapon oda nyomják majd a pecsétet a kedves magyar választópolgárok, ahol a tulipánt látják”

– emelte ki. Tehát az idei választásokon három szavazólapon egyedül lesz a tulipán Temesváron, kettőn pedig – a polgármestert és a helyi tanácsot érintőn – egy pártszövetség logójában található majd meg.

Galéria

A logón a tulipán is helyet kapott

Fotó: Facebook/Temes megyei RMDSZ

De a polgármester-választáson pontosan kire is szavazzanak a magyarok? Dominic Fritz első mandátumát jellemezve Molnár András kifejtette, mindenképp fejlődést jelent a városnak, hogy ő irányít. „Azt tudni kell, hogy elég sokat harcolt a belső apparátussal. Ugye amikor beállt a volt, két mandátumos polgármester helyére, igazából sokan fékezni próbálták. Sokat mesélt erről, hogy milyen belső harcok voltak az önkormányzatban. Igazából az utóbbi két évben van látszatja, hogy a város fejlődik – nemcsak gazdaságilag a cégeknek köszönhetően, hanem önkormányzati szinten, közintézmények terén is” – vázolta a magyar politikus.

Hozzátette: elég nagy harcok voltak az ingatlanmaffiával, amely több köztulajdont használt véget nem érő, ingyenes szerződésekkel, többhektárnyi területet Temesvár központjában – ennek Fritz véget vetett. Közben befejeződött a polgármesteri hivatal digitalizációjának egyik szakasza is. „Nehezen indult el, de most már egyre jobban látszik a munka. Mindenképp támogatni szeretnénk ennek a folytatását. Azt is tudni kell, hogy ekkora városban egy mandátum alatt nehezen tud valaki látványos dolgokat véghez vinni, de neki sikerült egy pár dolgot.

Idézet
Az, hogy mindenféle problémás helyzetekbe bele mert állni, arra utal, hogy van egyfajta tartás benne, hogy rendbe tegye a dolgokat”

– állapította meg a megyei RMDSZ-elnök. Akitől azt is megkérdeztük, mit tett a magyar közösségért, milyen a megítélése a magyarok körében a polgármesternek. Érzékelhető, hogy németként ő sem a román többségből került ki, érzékenyebb a kisebbségi témákra?

„Kisebbségi témákban szerintem érezni lehet azt, hogy például működik egy kisebbségi osztály a polgármesteri hivatalban, amelyet még az előző adminisztráció hozott létre a mi kezdeményezésünkre, és kicsit itt is felpörögtek a dolgok.

Idézet
A nagy magyar rendezvényekre nagy támogatásokat adott az önkormányzat a helyi költségvetésből. Minden egyes megnyitóra eljött, most március 15-én is megjelent személyesen, tiszteletét tette a magyar közösség előtt.

Azt is tudni kell, hogy például a németek, a bolgárok, az ukránok, tehát a többi kisebbség is jó viszonyt ápol vele” – tudatta Molnár András.

Galéria

„Előre, nem hátra”. A kampányszlogen ismerős lehet a magyar szavazóknak, hiszen a Fidesz és Orbán Viktor is ezt használta az elmúlt években

Fotó: Facebook/Dominic Fritz

Arra a kérdésre, hogy mit tud vagy mit szeretne elérni majdan az önkormányzatban egy RMDSZ-es tanácsos, a megyei elnök azt válaszolta, hogy a temesvári magyar közösségnek elég sok az igénye. Egy civil kezdeményezés révén összeállt egy prioritáslista, ahol a magyar érdekeltségű intézmények támogatásától kezdve a magyar személyiségekről elnevezendő utcákon át a magyar személyiségek síremlékeinek ápolásáig nagyon hosszú az igénylista.

„Ezt mi aktualizálni fogjuk a következő hetekben, és ezzel megyünk mi a szövetségbe. Lesznek RMDSZ-es politikai prioritások is ebben a protokollumban, de világos mindenki számára, hogy a magyar érdekeltségű oktatási intézmények, a magyar színház, a történelmi egyházak támogatása azok, amelyek a magyar nemzeti identitás megőrzését szolgálják. Egy előzetes prioritáslistát már bemutattunk, elfogadták. A lényeg, hogy minél több megvalósuljon” – szögezte le.

Elmondása szerint nem egy „elrugaszkodott” prioritáslistát kell elképzelni, „csupán ráerősíteni kellene a most is működő dolgokra”. A magyar egyesületek támogatására kitérve jelezte, elég aktív a civil élet Temesváron, van egy civil tanács, amelyben több mint 40 szervezet, egyesület képviselteti magát.

Fritz lehetséges legfőbb kihívójára, a liberális Nicolae Robura kitérve jelezte, „látjuk országos szinten is, micsoda harcokat vív a PSD és a PNL”, és ez nagyon látszik Temes megyében is, például a megyeitanácselnök-jelölt személyét illetően. „Azt is tudni kell, hogy Temesvár elvből nem szavaz szociáldemokratára, tehát számukra nem egy tét, hogy lemondjanak itteni jelöltjükről. Mi most nem tudjuk felmérni a következményeit, mit jelent az, hogy ők most közösen gondolkoznak Nicolae Robuban, mennyire fáj neki és az őt támogató liberálisoknak, mert ez visszafelé is elsülhet” – érzékeltette a helyi viszonyokat.

Molnár András szerint most a magyarság szempontjából is lehet, hogy az lenne a legrosszabb variáns, ha Robu lenne a polgármester, és ellenzéki tanácsosi mandátummal rendelkeznének,

Idézet
de még mindig jobb, hogy ott legyünk, akár ellenzékben is, minthogy egyáltalán ne legyünk ott, és ne legyen közvetlen kapcsolatunk a döntéshozatallal.

Robuval egyébként anno nehezen indult az együttműködés, nehezen „adták oda” az alpolgármesteri tisztséget az RMDSZ-nek. „Az akkori prioritásainkból nagyon kevés valósult meg. Az utolsó periódusban ez a polgármester nagyon önkényesen vezette a hivatalt, nagyon megváltozott a viselkedése. Bár volt alpolgármesterünk, igazából meg volt kötve a keze, és nem tudta azt átvinni, amiben megegyeztünk. Sajnos ez volt a helyzet, egy diktatórikus rendszer volt a polgármesteri hivatalban” – idézte fel.

Közben mostanában az RMDSZ tárgyalt a PNL és a PSD megyei elnökével is. „Ők maximum azt ajánlották, hogy egy emberünk felmehet az ő saját listáikra Temesváron és a megyében is. Ezt mi nem tudjuk elfogadni, mert nekünk borzasztóan fontos az, hogy a (helyhatóságival egy időben szervezendő) európai parlamenti választások RMDSZ-es jelöltlistájára is jöjjenek be a szavazatok. Ha ilyesmiket fogadnánk el, akkor az veszélyeztetné az EP-szavazatokat is” – figyelmeztetett Molnár.

Galéria

Az RMDSZ Temes megyében is nagy erőkkel gyűjti az aláírásokat

Fotó: Facebook/Temes megyei RMDSZ

Aki szerint megyei szinten nincs semmiféle együttműködés. „Egyedül fogunk RMDSZ-listát állítani, valószínűleg megyeitanács-elnökjelöltet is. Abban gondolkodunk, hogy a többi kisebbség támogatását kérjük, hiszen nekik igazából a megyei listákon nincs nyílt érdekük másra szavazni, ennek érdekében fel is engednénk jelöltjeiket a listára” – közölte.

Céljuk, hogy visszakerüljenek a megyei tanácsba, amely esetében 2020-ban 3334 szavazat
csupán 3,6 százalékot jelentett. „Abban bízunk, hogy két településen, Zsombolyán és Végváron visszaszerezzük a polgármesteri tisztséget, és az többletszavazatokat hoz a megyei listára is. Jelenlegi egyetlen polgármesterünk Igazfalván van, ezt meg szeretnénk védeni” – adott hangot optimizmusának a megyei RMDSZ-elnök.

Egyébként portálunk tavaly interjút készített Dominic Fritz polgármesterrel annak apropóján, hogy Temesvár Európa kulturális fővárosa volt. Az elöljáró szerint a bánsági városban más a megítélése a román–magyar viszonynak is, mint más vidékeken.

Idézet
Temesvár évszázadokig magyar többségű város volt, és ma is magán viseli egykori magyar polgármestereinek és építészeinek a keze nyomát. Sok román együtt nőtt fel a magyarokkal, németekkel, szerbekkel.

Több idősebb korosztályú temesvári román embert ismerek, akik beszélnek magyarul, mert gyerekkorukban a szomszéd gyerekektől elsajátították a nyelvet. Nálunk egy lezser együttélést tapasztalok a románok és magyarok között. A temesvári magyar közösség jól látható a város lakói között” – fogalmazott portálunknak. A teljes interjút – melyben Dominic Fritzet is bemutattuk – alább olvashatják.

korábban írtuk

Európa kulturális fővárosa: Temesvár történelmi örökségében hisz Dominic Fritz polgármester
Európa kulturális fővárosa: Temesvár történelmi örökségében hisz Dominic Fritz polgármester

Európa kulturális fővárosaként Temesvár vissza szeretne térni történelmi gyökereihez. Dominic Fritz polgármester a Krónikának adott interjújában azt is elmondta, hogy a magyar közösség jól látható a város életében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 30., vasárnap

Soltész Miklós Gyergyószentmiklóson: nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenjük a világnak

A magyar keresztény közösségek az élet mellett teszik le voksukat, nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenik a világnak – hangoztatta Soltész Miklós vasárnap Gyergyószentmiklóson, a FeltöltŐ című háromnapos keresztény zenefesztiválon.

Soltész Miklós Gyergyószentmiklóson: nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenjük a világnak
2024. június 30., vasárnap

„Legyetek Krisztus képmása” – öt áldozópapot szenteltek Gyulafehérváron Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén

Öt római katolikus papot szenteltek a gyulafehérvári székesegyházban bemutatott szentmisén június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén.

„Legyetek Krisztus képmása” – öt áldozópapot szenteltek Gyulafehérváron Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén
2024. június 30., vasárnap

Behatolt a víz a házakba is az egyik Hargita megyei településen

Kilépett a medréből szombat este a Kis-Beszterce folyó, és elöntötte a Hargita megyei Bélbor község több gazdaságát és mezőgazdasági területét. Víz alá került a községi utak és a hidak egy része is.

Behatolt a víz a házakba is az egyik Hargita megyei településen
2024. június 29., szombat

Egyetlen magyar diákot sem kellett kizárni a kisebbségek anyanyelvéből és irodalmából tartott képességvizsgáról

Az oktatási minisztérium szombati tájékoztatása szerint 9193 diák vett részt a nemzeti kisebbségekhez tartozó nyolcadikosok pénteki anyanyelv és irodalom képességvizsgáján.

Egyetlen magyar diákot sem kellett kizárni a kisebbségek anyanyelvéből és irodalmából tartott képességvizsgáról
2024. június 28., péntek

A fiú, aki katonabakancs okozta sebébe halt bele – hangoskönyv született a kolozsvári Tar Koppány Zsolt tragédiájáról

A kolozsvári Tar Koppány Zsolt kötelező sorkatonai szolgálatát teljesítve, katonabakancsa által okozott sebe miatt, feltehetően szándékosan hiányos kezelés következtében, vérmérgezésben halt meg 1982 végén.

A fiú, aki katonabakancs okozta sebébe halt bele – hangoskönyv született a kolozsvári Tar Koppány Zsolt tragédiájáról
2024. június 28., péntek

Nyílik az olló: bezsebelte a magyar voksok 94 százalékát az RMDSZ a helyhatósági megmérettetésen

A Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) négy év után visszahódította vezető szerepét a romániai önkormányzatokban, az RMDSZ pedig a magyar pártokra adott voksok 94 százalékát szerezte meg.

Nyílik az olló: bezsebelte a magyar voksok 94 százalékát az RMDSZ a helyhatósági megmérettetésen
2024. június 28., péntek

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére szeptemberben kezdődik a Lakitelek Népfőiskola szórványkollégiumokat támogató programja – közölte Lezsák Sándor az MTI-vel.

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola
2024. június 28., péntek

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, a máramarosi magyar tévézés, az utolsó, még létező megyei magyaradás önzetlen műsorvezetője – közölte a Máramaros megyei RMDSZ.

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője
2024. június 28., péntek

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok

Tűz ütött ki csütörtökről péntekre virradó éjszaka egy nagybányai szállodában. Tizenkét személyt, köztük egy gyereket evakuáltak.

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok
2024. június 27., csütörtök

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében

Állatbetegségekkel összefüggő kutatási, oktatási együttműködésről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Temesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetem csütörtökön – tájékoztatta a PTE az MTI-t.

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében