Lóherélő körúton a magyar állatorvossal, akit bizalmába fogadott Avram Iancu népe (képriport)

Vegyes érzések kavarognak bennem, amikor a Mócvidék felé veszem az utam Madaras Péter meghívására. A kolozsvári állatorvos, a Veterinarius állatkórház működtetője évente többször tesz lóherélő körutat a Mócvidéken, ahol a lovakért rajongó, egyszerű hegyi emberek bizalmukba fogadták, maguk közé tartozónak érzik.

Gazda Árpád

2024. május 26., 18:012024. május 26., 18:01

Lóherélő körúton a magyar állatorvossal, akit bizalmába fogadott Avram Iancu népe (képriport)

Madaras Péter kihívásnak, de megtiszteltetésnek is érzi, hogy a mócok magyarként is megbíznak benne, őt választják a státusszimbólumnak tekintett lovaik herélésére

Fotó: Gazda Árpád

Vegyes érzések kavarognak bennem, amikor a Mócvidék felé veszem az utam Madaras Péter meghívására. A kolozsvári állatorvos, a Veterinarius állatkórház működtetője évente többször tesz lóherélő körutat a Mócvidéken, ahol a lovakért rajongó, egyszerű hegyi emberek bizalmukba fogadták, maguk közé tartozónak érzik.

Gazda Árpád

2024. május 26., 18:012024. május 26., 18:01

Öröm autót vezetni a Tarnica víztározó mellett elhaladó, Havasnagyfaluba tartó 107P úton. A frissen felújított megyei útnak kifogástalan az aszfaltburkolata, és a közútkezelőnek vagy az önkormányzatnak arra is volt gondja, hogy pihenőhelyeket alakítson ki az út mellett. Ezek egyikénél, ahol három völgy találkozik, nemcsak asztalokat, padokat helyeztek ki, hanem két befolyó patakocskára malomkereket is szereltek. Az egyik generátort hajt meg, amelyik lámpák fényéhez biztosítja az áramot.

Az ember önkéntelenül is a választások közelségére gondol. Ilyenkor mindent megtesznek a választottak, hogy szimpátiát ébresszenek a választókban.

Fotó: Gazda Árpád

Havasnagyfaluban fa táblákra írták ki a hegyi tanyák neveit, melyek láncolata a falut alkotja. A táblácskák minden bizonnyal az otthonosság érzését nyújtják a helybélieknek. Óhatatlanul felidézik, hogy kilenc évvel ezelőtt, amikor a Maros megyei Hármasfalut alkotó települések: Székelyszentistván, Csókfalva és Atosfalva határába tettek ki hasonló táblákat, a feliratozást törvényellenesnek vélte, és bíróságon támadta meg a prefektus.

Mócvidéken szerencsére senkit nem zavarnak a hagyományos megnevezések.

Fotó: Gazda Árpád

Poiana Horea településen ülök át Madaras Péter terepjárójába. Ez már a Mócvidéknek az a része, ahol alig éreztette hatását az egykori magyar világ. A település magyar neve: Gyálukálului. Így írja ki a Google Maps. A Călineasa puszta felé vezető földúton lépésben halad az állatorvosi terepjáró.

Madaras Péter út közben elmondja: mintegy tizenöt éve jár a mócokhoz lovat herélni, és a hegyi emberekkel kölcsönösen megkedvelték egymást. A kapcsolat úgy alakult ki, hogy amerikai példákból inspirálódva saját herélési technikát alakított ki. Altatásban, álló pozícióban heréli a lovakat.

Idézet
Így nem kell 15 ember a ló lefogásához és három liter pálinka”

– jegyzi meg, és nem is annyira balesetveszélyes, mint a hagyományos technika, amelyikben döntve, megkötözve herélték a lovakat. Az állatvásárokban híre ment a herélési technikájának, és felhívták a hegyi legelőkre, ahol már több mint 150 lovat herélt ki.

Fotó: Gazda Árpád

Az állatorvos elmondja, a szép ló státusszimbólumnak számít errefelé. A hegyi emberek lovat használnak az erdőkitermelésnél, és kimondottan fontosnak tartják, hogy szép, erős lovaik legyenek. Az itt élők maguk is aggodalommal tekintenek a gépesített erdőirtásra, melynek nyomai az út mentén is megjelennek. Megjegyzi: ezek az emberek mindig vigyáztak az erdőre, észszerűen gazdálkodtak a fával.

Fotó: Gazda Árpád

Egy feje tetején álló autóroncs jelzi, hogy megérkeztünk Călineasa pusztára, mely a felsőgirdaiak nyári legelője. Madaras Péter elmondja:

ilyenkor, május közepén a falu lakóinak egy része felrakja a malacot, tyúkot, fazekakat a szekérre, eléje kötik a lovakat, utána a teheneket, és kutyástól-macskástól kiköltöznek a hegyre.

Fotó: Gazda Árpád

A Kolozs, Bihar és Fehér megye hármashatáránál fekvő Călineasán minden családnak megvan a maga kalibája, szeptemberig ezekben élnek, távol a civilizációtól. A hegyi legelőn töltött hónapok azonban alkalmat teremtenek a nagy beszélgetésekre, a fiúk és a lányok egymásra találására. Madaras Péter azt is elmeséli: egy korábbi látogatásakor meglepődve értesült róla, hogy a fiatalok röplabdázással töltik az esti órákat, amikor már minden munkát elvégeztek.

Fotó: Gazda Árpád

A „doktor urat” régi ismerősként várják Călineasán, és az ismeretség nem egyirányú.

Ő maga is érdeklődik távoli családtagok hogyléte felől. Szemmel láthatóan mindenki örvend a találkozásnak. Legfőképpen pedig azok, akiknek épp orvosi ellátásra szorul valamelyik állatuk. Madaras Péter azonban az emberi betegségeket is kiszúrja. Rákérdez

egy idős emberre, hogy kezeltette-e a köszvényét.

Fotó: Gazda Árpád

Elsőként egy idősebbnek tűnő ember lovainak tapogatja meg a lábát. Megnyugtatja a panaszost. A ló lábán csontkinövés keletkezett, ami nem gyógyítható. Jó azonban, hogy nem sántít az állat. Gyógyszerek kerülnek elő a terepjáró csomagtartójából. Az idősnek tűnő emberek némelyikéről kiderül, hogy egyidősek az állatorvossal.

Fotó: Gazda Árpád

Egy terepjáró után kötve érkezik meg az első komolyabb beavatkozást igénylő páciens, Doru. A hatalmas lovat 4-5 éve herélte az állatorvos. Most diónyi kinövéseket kell leoperálni a hasáról. Ezeket előzőleg lófarokszőrrel kötötte el a fiatal tulajdonos, hogy nehezítse a vérellátásukat. Madaras Péter elmagyarázza: a bőrrákhoz hasonlít a betegség.

Fotó: Gazda Árpád

A lovat egy traktorhoz kötik a műtét idejére. Az állatorvos 800 kilósnak becsüli. Ekkora testsúlyra kap altatót intravénásan.

Fotó: Gazda Árpád

Az adag kevésnek bizonyul. A bőrdaganatok leoperálása, a seb bevarrása alatt végig rugdos a hátsó lábával. Hiába tartja egy férfi a megkötözött bokáját, erőben nem tudja felvenni a versenyt az állattal.

Fotó: Gazda Árpád

Az állatorvos a ló sétáltatását javasolja, míg elmúlik a hatása az altatónak, érzéstelenítőnek. Doru sétára indul.

Fotó: Gazda Árpád

A traktor melletti műtő környékén többen is összegyűlnek. Tréfálkoznak. Főleg a ló gazdája, a nemrég nősült Mădălin áll az élcelődés középpontjában. „Jó kancát hozott Hunyad megyéből” – utalnak a feleségre, aki tanítónőként került a faluba.

A ló farkát fogó fiatalember állja a tréfát, senkinek nem marad adós az elmés válasszal.

Közben azt is megtudjuk: nem cserélné a lovát traktorra az erdei munkákban. A ló olyan hegyoldalakon is boldogul, ahová a traktor nem tudna feljutni. Az állatorvos is jön egy, a családban hallott anekdotával. Elmondja: régen gyakran kellett műteni olyan teheneket, melyek a legelés közben szeget, drótot vagy valami fémdarabot nyeltek le, ami aztán kilyukasztotta a gyomrukat. Állatorvos családban nőtt fel, náluk otthon is egész gyűjtemény volt a tehenekből kioperált tárgyakból. Ha azonban a műtét nem igazolta az idegen test lenyelésének a gyanúját, az ilyen esetekre is volt megoldás.

Az állatorvosnak mindig volt a zsebében egy szeg, amit aztán „corpus delictiként” felmutathatott a felvágott állat fölött.

Fotó: Gazda Árpád

Medvék nincsenek errefelé? – kérdezzük. De – jön a válasz. Majd az egyik idős férfi elmagyarázza: 31 évvel ezelőtt garázdálkodott a környéken egy medve. Több lovat is elpusztított. De Biharban egy gazda elintézte a nagyragadozót. Azóta híre sincs medvének errefelé.

Fotó: Gazda Árpád

A második páciens Cimbru, a másfél éves mén. Mădălin a herélését kéri. Madaras Péter kérdésünkre elmagyarázza: a mének erősebbek, mint a kancák, ezért jobban szeretik őket az erdei munkákban. Herélés nélkül azonban alig lehetne fegyelmezni őket.

A herélés tulajdonképpen a munkára foghatóságukat biztosítja.

Fotó: Gazda Árpád

Idegen lovak is megjelennek kíváncsiskodni. Egy gyönyörű almásderes ott ólálkodik Mădălin koros, de jó állapotban levő terepjárója környékén. Nehéz lenne megbecsülni, melyikük ér többet.

Fotó: Gazda Árpád

Közben tehéncsorda legelészik a környéken. A kolompjuk csengése belengi a tájat. Az 1400 méter magasan fekvő hegyi legelőn azonban még alig bújt ki a fű. Az emberek elmondják, az elmúlt napokban, amikor felköltöztek, reggelente még deres volt a legelő. Éjjelente megállás nélkül kellett a fát rakni a tűzre, hogy meg ne fázzanak a deszkabódékban.

Fotó: Gazda Árpád

Călineasán szinte minden fából készült. Még a házikók eresze alatti csatorna, az azt tartó kampó is. Valamikor a házakat is zsindellyel fedték. A zsindelytetőket azonban idővel azbesztlemezre vagy bádogra cserélték, és a fa csatornába is műanyag bélés került.

Fotó: Gazda Árpád

A 450 kilósra becsült Cimbru mély álomba szenderül. Semmit nem vesz észre abból, hogy az állatorvos felvágja a herezacskóját, kiveszi a heréit, fogókkal szorítja el a herékbe vezető ereket, inakat, majd az egyik fogót egy akkumulátoros fúróba rögzítve addig csavarja a herét, míg leszakad. Madaras Péter elmagyarázza:

a módszer azért jó, mert az összesodródott erek elzáródnak, alig folyik a vér. Mint hozzáteszi, az édesapja még levágta a herét, ami erős vérzést idézett elő.

Cimbrut az idő közben a hegyre érkezett fiatalasszony viszi sétálni.

Fotó: Gazda Árpád

Elköszönünk a călineasaiaktól, aszfaltos úton haladunk tovább, mely a scărișoarai jégbarlang mellett ereszkedik le az Aranyos völgyébe. Ahol már villanyvezetékeket látunk az út mellett, megjelennek a fűrésztelepek is.

Fotó: Gazda Árpád

Az állatorvost megelőzi a híre. Többen telefonálnak, kérvén, hogy forduljon be hozzájuk is. A jégbarlangon túl egy süldőt kell megnéznie. A disznó lábán óriási fekély éktelenkedik. Madaras Péter nem látja esélyét a seb begyógyításának. Azt javasolja, ezt a süldőt vágják le leghamarabb.

Fotó: Gazda Árpád

Alsógirdán (Gârda Seacă) van a következő megálló. Itt már nem nyári szállásra, hanem a hegyi emberek állandó gazdaságába várják az állatorvost.

Az út szinte járhatatlan. A terepjárón a sebességfelezőt is be kell kapcsolni, hogy ki tudjon kapaszkodni a meredeken. A táj elbűvölő.

Megtudjuk, a globális felmelegedés jegyében idén itt is elmaradt a tél, de a korábbi években nem volt ritka, hogy a méteres hó hetekre helyhez kötötte a hegyen élő embereket. Ez azonban soha nem éri őket váratlanul. A gazdaság fel van szerelve mindennel, ami szükséges a túléléshez. A kenyeret is helyben sütik.

Fotó: Gazda Árpád

Cezar a következő herélendő mén. Gazdája a kisebb lovakra esküszik. Egyetértenek az állatorvossal abban, hogy a kisebb lovak jobban bírják a nehéz terepviszonyokat. A herélésre előkészített ló egy napja nem evett, nem ivott, a fa hajtásait kezdi harapdálni, melyhez kikötik a műtétre. A hegyi tanya lakói egykor csebreket készítettek, ezeket vitték lovasszekéren a vásárokba. Aradig is eljutottak.

Néhány eladatlan cseber még ott porosodik egy pajtában. Ma már nem kellenek senkinek. Szerepüket az olcsó, fröccsentett műanyagkádak vették át.

Fotó: Gazda Árpád

Cezar mély álomban esik túl a megpróbáltatáson. A gazdaság idősebb férfitagja távolabbról szemléli a sebészi beavatkozást. Pár hete ő maga is műtéten esett át, kímélnie kell magát. A herélés után gazdája telefonos fényképet készít a lóról, majd ebédelni hívják a „doktor urat” és társát. Minden falat helyben készült, házi, vegyszermentes alapanyagokból.

Fotó: Gazda Árpád

Ahhoz, hogy a következő tanyára, Negești-re érjünk, le kell ereszkedni az Aranyos völgyébe, majd a völgyben haladó országútról egy, az út mellé települt roma kolónia közepén kell visszakanyarodni a hegyek közé. Az utat tört kővel borították, és a borítást az elmúlt napokban tömörítették úthengerrel. Ismét a választások közelsége jut eszünkbe. A mesés tájak látványával nem győzünk betelni.

Fotó: Gazda Árpád

Rendkívül egyszerű emberekből áll a család, ahová két hároméves mén herélésére várják az állatorvost. Egy 10-12 éves kislány szakadt gumicsizmában álldogál az állatok körül. Nem tudja levenni tekintetét a műveletről.

Megtudjuk: néhány kilométerre, egy közönséges házban működik a hegyi tanyavilág iskolája. Oda jár tanulni.

Fotó: Gazda Árpád

Bujornak hívják az első mént, amelyet elővezetnek a herélésre. Testvére, Spicu még az istállóban várakozik. Mindkettőt 750 kilósra becsüli az állatorvos. Ennek a testsúlynak megfelelő altatót kapnak. Kiderül, csak egy hónappal ezelőtt vásárolták őket, a gazdák alig ismerik az állataikat. Bujor mély álomban esik át a műtéten, még horkol is. A család tagjai minduntalan úgy érzik, hogy a ló eldőlne, ha nem tartanák. Madaras Péter szerint

nincs ok az aggodalomra, mert a lovak állva alszanak. Ha kibillennek egyensúlyi állapotukból, a lábukat elmozdítva támasztják meg magukat. Csak akkor esnek le, ha valami akadály miatt nem tudnak arrébb lépni.

A magyarázatot meghallgatják a gazdák, de a biztonság kedvéért tovább támasztják Bujort. A műtét hamar befejeződik, a ló indulhat az ébresztő sétára.

Fotó: Gazda Árpád

A másodiknak elővezetett Spicunak jóval nagyobb a herezacskója, mint társának. Mikor az állatorvos felvágja, véres lé folyik ki belőle. Ezt Madaras Péter nem tartja jó jelnek. A műtétet azonban, ha már elkezdte, be is kell fejezni. Míg Spicut heréli, megtudjuk: medvék itt sem veszélyeztetik a hegyi tanyák lakóit. A majorságot azonban óvni kell a rókáktól, amelyek fel-felbukkannak a ház körül.

Fotó: Gazda Árpád

A műtét után rongyos pokróc kerül Spicu hátára, és őt is sétára küldi a „doktor úr”. A kocsiból azonban gyógyszereket vesz elő, és a gazdák jelenlétében hívja fel a körzeti állategészségügyi technikust arról tájékoztatván, hogy Spicunál komplikációk léphetnek fel. Egyben eligazítja, hogy mit tegyen, ha a ló állapota rosszabbra fordulna.

Fotó: Gazda Árpád

A visszaút ismét átvezet Călineasán. Ugyan kerülő, de az állatorvost közben egy gyengélkedő tehénről értesítették. Beugrik a tehén gazdáihoz is. Mint kiderül, egy nappal korábban költöztek fel a nyári szállásra. Azóta a tehén nem eszik, nem kérődzik, enyhén felpuffadt. Madaras Péter injekciót ad, kezelést ír fel.

Közben a gazda betegségeire is rákérdez. A fiatalember májátültetés várólistáján szerepel. Jól esik neki az érdeklődés.

Fotó: Gazda Árpád

Útban visszafelé a szakadt gumicsizmás kislányról beszélgetünk. Vajon milyen jövő vár rá, és a hasonló körülmények között felnövő gyermekekre? Az is megfogalmazódik, hogy

ezek az emberek ma is úgy élnek, mint azok az elődeik, akiket Avram Iancu szólított hadba a magyarok ellen 1848-ban.

Madaras Péter elmondja: dédnagyapja, Elekes Viktor évtizedeken át volt a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium rektorprofesszora, és találkozhatott még olyanokkal, akik átélték, túlélték az 1849. január 8-ai vérengzést, amikor a mócok seregei felégették a várost, elpusztították magyar lakosságát.

Kihívásnak, de megtiszteltetésnek is érzi, hogy magyarként is megbíznak benne, őt választják a státusszimbólumnak tekintett lovaik herélésére, noha jóval drágábban végzi a műtétet, mint a döntéses módszert alkalmazó kollégái.

A bizalom idővel barátsággá alakult. Már keresztelőkbe is hívják, és azt is ajánlották neki, hogy építsen hétvégi házat magának Călineasán. Közölték: engedélyekre nincs szükség. A közbirtokossági tulajdonban levő területen a hegyi emberek szava a törvény.

A vegyes érzéseink nem szűnnek. Megállapítjuk: nagy a szegénység, az elmaradottság a gyönyörű Mócvidéken, de mégis egy olyan korban állt meg az idő, amelyet még nem fertőzött meg az elidegenedés. Olyan korban, amelybe visszavágyunk.

Fotó: Gazda Árpád

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 26., vasárnap

Vincze Loránt a marosvécsi templomszentelésen: ezért is ott kell lenni Brüsszelben

Az idei választásokon az erdélyi magyarságnak meg kell erősítenie érdekképviseletét, így lesz biztos támasza, politikai eszköze és erős hangja a közösségnek – hangoztatta Vincze Loránt vasárnap Marosvécsen, a felújított református templom felszentelésén.

Vincze Loránt a marosvécsi templomszentelésen: ezért is ott kell lenni Brüsszelben
2024. május 26., vasárnap

Bőséges idei termésben bízik az agrárminiszter

Florin Barbu agrárminiszter szerint a várható aszályárok ellenére 2024 „nagyon jó” mezőgazdasági év lesz.

Bőséges idei termésben bízik az agrárminiszter
2024. május 26., vasárnap

Ősztől vár az óvoda, iskola: hétfőn kezdődnek a beiratkozások

Hétfőn kezdődnek és június 14-ig tartanak az óvodai és iskolai beiratkozások.

Ősztől vár az óvoda, iskola: hétfőn kezdődnek a beiratkozások
2024. május 25., szombat

Vihar vonul végig Erdély nagy részén

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat húsz megyére.

Vihar vonul végig Erdély nagy részén
Vihar vonul végig Erdély nagy részén
2024. május 25., szombat

Vihar vonul végig Erdély nagy részén

2024. május 24., péntek

Összefogást akarnak, nem beolvadást – Zakariás Zoltán EMSZ-elnök a választásokról a Krónikának

A négy évvel ezelőtti megmérettetéshez képest idén kevesebb erdélyi településen indított jelölteket a június 9-ei, az európai parlamentivel egy időben tartandó helyhatósági választáson az Erdélyi Magyar Szövetség. Interjú Zakariás Zoltán EMSZ-elnökkel.

Összefogást akarnak, nem beolvadást – Zakariás Zoltán EMSZ-elnök a választásokról a Krónikának
2024. május 24., péntek

Kiemelni a paraszti gasztronómiát a feledés homályából – székely, szatmári, moldvai étkeket mutatnak be kolozsvári egyetemisták

Románia különböző régiói, többek közt a Székelyföld, Szilágyság, Szatmár, a Mezőség, Moldva is képviselteti magát az egyetemi hallgatóknak köszönhetően a gasztronómiai fesztiválon.

Kiemelni a paraszti gasztronómiát a feledés homályából – székely, szatmári, moldvai étkeket mutatnak be kolozsvári egyetemisták
2024. május 24., péntek

Kelemen Hunor továbbra is várja a PNL magyarázatát arra, hogy miért fogtak össze az AUR-ral Szatmár megyében

Kelemen Hunor továbbra is várja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőinek magyarázatát arra, hogy miért fogtak össze Szatmár megyében a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) egy olyan kampányban, amelynek üzenete: „Harcoljunk a magyarok ellen!”.

Kelemen Hunor továbbra is várja a PNL magyarázatát arra, hogy miért fogtak össze az AUR-ral Szatmár megyében
2024. május 24., péntek

Pénteken is viharos időjárásra kell készülni több erdélyi, partiumi és bánsági megyében

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat hat erdélyi, partiumi és bánsági megyére.

Pénteken is viharos időjárásra kell készülni több erdélyi, partiumi és bánsági megyében
2024. május 24., péntek

Tíz év alatt kétszáz lélekkel gyarapodott a merész gazdasági terveket dédelgető Gyulakuta lakossága

Gyulakuta azon kevés erdélyi magyar községek közé tartozik, ahol az utóbbi két népszámlálás között nőtt a lakosság száma, mégpedig közel kétszázzal. Az egykori hőerőművéről ismert községközpontban nagyívű tervek születtek a gazdasági élet fellendítésére.

Tíz év alatt kétszáz lélekkel gyarapodott a merész gazdasági terveket dédelgető Gyulakuta lakossága
2024. május 23., csütörtök

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül

Ismét megnyílik a magyar–szerb–román hármashatár, a hétvégén a magyarországi Kübekházán és a Temes megyei Óbében (Beba Veche) is színes programmal várják az érdeklődőket.

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül