„Egyeseknek mindenről Orbán Viktor jut az eszükbe” – Kelemen Hunor az új kormánykoalícióról, az RMDSZ mozgásteréről

„Egyeseknek mindenről Orbán Viktor jut az eszükbe” – Kelemen Hunor az új kormánykoalícióról, az RMDSZ mozgásteréről

Mozgástér. Kelemen Hunor szerint ha a többséghez nem is, a stabilitás miatt szükség van az RMDSZ-re a koalícióban

Fotó: Gönczy Tamás

A stabilitás szempontjából szükség van az RMDSZ-re – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Kelemen Hunor. A miniszterelnök-helyettesi pozícióját az új koalícióban is megtartó RMDSZ-elnök szerint a szövetség mozgástere akkora lesz, amekkorát ki tud alakítani magának az elkövetkező hónapokban. Elmondta azt is, a kisebbségi törvény a jövő évben elfogadandó tervek között szerepel a kormányprogramban.

Pataky István

2021. november 28., 19:492021. november 28., 19:49

2021. november 28., 20:182021. november 28., 20:18

– Néhány hónappal ezelőtt egy interjúban arról beszélgettünk, hogy három-négy évig kitarthat a pillanatok alatt felbomlott jobbközép koalíció. Most hétéves együttműködésről szól a nemzeti liberálisok, a szociáldemokraták és az RMDSZ megállapodása. Érdemes kicsit is komolyan venni ezeket a tervezgetéseket?

– Romániában az utóbbi kilenc évben egy kormány nem sokkal többet, mint egyetlen évet bírt ki. Ha ezt vesszük alapul, akkor nagyon nehéz azt mondani, hogy hét évre tervez ez a koalíció. Másrészt előbb-utóbb ki kell törni ebből az ördögi körből. Tavaly decemberben azt reméltem, hogy a PNL-USR-RMDSZ koalíció ki tud törni ebből a körből. Most megint azt remélem, hogy egy nagykoalíció stabilitást tud teremteni az ország számára. A hét év ugyanakkor Romániában túl hosszú időszak.

Idézet
Optimista vagyok, a reményt minden nap újraélesztjük. Másfél év múlva, amikor miniszterelnököt kell cserélni a megegyezés szerint, ki fog derülni, van-e elegendő bizalom a partnerek között.

A román pártok általában nagy jelentőséget tulajdonítanak a közvélemény-kutatásoknak, azokat figyelik állandóan, s azokhoz igazítják a döntéseiket. Ebben van némi ráció, de a politikus nem hozhat kizárólag a felmérések alapján döntéseket. Ezt azért említem, mert például abban az esetben, ha a szociáldemokraták néhány hónapos kormányzás után azt látják, hogy az ellenzékben elért népszerűségemelkedés megtorpan, esetleg csökken, akkor változtatásokra szánhatják el magukat. Ez is egy kockázat. Ha azonban sikerül az alkotmánymódosítás, ha a bizalom növekszik a partnerek között, akkor nem tartom kizártnak, hogy megteremtődik az alapja a 2024-es választások utáni folytatáshoz, mint első opció. A hosszú távú terv a helyreállítási alap, a Saligny-terv, a legalább tízévesre kigondolt családvédelmi program folytatását, véghezvitelét is jelentené.

 – Ha a konkrét terveket nézzük, miben különbözik ez a koalíció az előzőtől?

– Vannak lényegi változások, de azok nem ideológiai jellegűek. Mindkét nagy formáció a fősodratú pártokhoz tartozik, nem akarnak permanens forradalmat, rendezetlen viszonyokat. Az ellenzékben ugyanakkor ott van két olyan párt, amely más-más indíttatásból a radikális átalakításoknak a híve. A másik nagy különbség, hogy a jelenlegi koalíciót alkotó három politikai alakulat az önkormányzatok több mint 99 százalékát adja: az összes megyei tanácselnököt és a polgármesterek nagy részét. Az USR-nek mintegy hatvan polgármestere van, ehhez képest az RMDSZ is nagy párt, hiszen nekünk kétszáz polgármesterünk van, ehhez jönnek még a függetlenek, s a kis magyar pártok néhány polgármestere.

Ha azt nézzük, hogy az önkormányzatiságot, a közösségeket képviselik a koalíciós erők, akkor ez egy jelentős különbség a korábbihoz képest. Korábban az USR által képviselt állandósult forradalom, változtatás nem feltétlenül a társadalom többségének az elvárásait, sokkal az USR választóinak kemény magját célozta meg. A politikai agenda is változni fog, lesz sok olyan intézkedés, amelyet egyik koalíciós tag sem fog megkérdőjelezni, mert az általa képviselt közösségek érdekeit integrálni tudja ezekbe. A költségvetés körüli viták ugyanakkor erősebbek lesznek, mint az USR-vel voltak, mert a szociáldemokraták a progresszív adóztatás hívei, míg a másik oldalon erre nincs fogékonyság.

– Mindenképpen újdonság a családügyi minisztérium. A tervezett családvédelmi intézkedések kapcsán máris megjelent néhány román sajtókommentár, amely Orbán Viktor politikájának követéséről ír, természetesen negatív előjellel, ahogyan már megszokhattuk. Mire vállalkozik ez a tárca, s elképzelhető-e magyar-román kormányközi egyeztetés a családvédelmi kérdésekben?

– Az egyébként nem túl számos román reakcióval kapcsolatban azt tudom mondani, hogy bármiről, amit én javasolok, egyetlen dolog jut eszükbe a tisztelt publicistáknak, mint Mórickának a viccben, éspedig Orbán Viktor, az illiberalizmus, Magyarország.

Ha mi családügyi minisztériumot és családtámogatást javasolunk, akkor nem arról írnak elemzéseket, hogy milyen demográfiai lejtmenetben van Románia, s azon belül a magyar közösség is, s erre milyen megoldásokat lehet találni, hanem azonnal Orbán Viktor jut eszükbe.

Idézet
Ha arról beszélek, hogy luxusadókat kellene kivetni a multinacionális vállalatokra, a forgalomra, akkor nem azt a következtetést vonják le, hogy én a szegény, kis keresetű embereket akarom védeni, és azoktól kérek szolidaritást, akik évtizedeken keresztül nagy profitot termeltek a romániai adófizetők fogyasztásából, hanem azt mondják: Orbán Viktor.

Európában több államban van családügyi minisztérium, Magyarországon egyébként csak egy tárca nélküli miniszter van, de kétségtelen, hogy nagyon erős családvédelmi politikát folytat a magyar kormány. Hasonló politikát képvisel Írország, Dánia, hat-hét további európai uniós tagállam, ahol idejében felismerték a társadalmi problémát. Nagyon sokféle válasz nem adható erre a problémára, amikor támogatásokról beszélünk: a fiatal családosokon adóleírásokkal, visszatérítendő támogatásokkal, hitelkonstrukciókkal segíteni. Ezért hasonlítanak a más országokban bevezetett intézkedésekhez a mi javaslataink.

A miniszter asszony egytől egyig elfogadta a javaslatainkat, bízom benne, hogy életbe is fogja ültetni az erre vonatkozó közpolitikákat, mi ebben segítséget nyújtunk neki. Bizonyára sok egyeztetés lesz, arra most nem tudok választ adni, hogy Gabriela Firea konkrétan kivel fog egyeztetni ezekben a kérdésekben. Ha a tanácsomat kéri, akkor mindenképpen javasolni fogom neki, hogy találkozzon Novák Katalinnal, a magyar kormány családokért felelős tárca nélküli miniszterével. Azt is javasolni fogom, hogy látogasson el, szerezzen tapasztalatot minden olyan államban, amely az elmúlt években komoly családtámogatási politikát folytatott, hogy milyen modellt alkalmazott. De a döntés ez ügyben természetesen a miniszteré.

Galéria

Fotó: Facebook/Kelemen Hunor

 – Az előző kormánykoalícióban nem volt meg a parlamenti többség az RMDSZ nélkül, a jelenlegiben viszont ilyen szempontból nincs szükség az RMDSZ-re. Milyen mozgástere lesz ebben a helyzetben az RMDSZ-nek?

– Akkora lesz a mozgásterünk, amekkorát ki tudunk alakítani magunknak az elkövetkező hónapokban. Ez nem lesz kevés, ugyanis a matematikai többsége valóban megvan a két nagy pártnak, de a stabilitás szempontjából szükség van ránk. Ezt a tárgyalásokon ki is emelte mindkét nagy párt.

Idézet
Nehezebb dolgunk lesz ebben a koalícióban, mint az előzőben volt. A PSD egy nehezebb koalíciós partner, mint a kevés kormányzati tapasztalattal rendelkező USR volt, ugyanakkor a szociáldemokraták általában nem a nézeteltéréseket próbálják kiélezni, hanem a megoldásokat keresik. A PNL jelenlegi állapotát látjuk, létérdekük a sikeres kormányzás, hiszen ha ez nem sikerül, ők fognak elsőként összeomlani.

Az RMDSZ az elmúlt hónapokban bebizonyította, hogy a megoldást képviseli a konfliktusokban. A politikai súlyunk megmaradása miatt nem aggódom, de sokkal több érdekegyeztetésre lesz szükség.

 – Reálisnak tartja, hogy egy olyan koalícióban, amelyben egyik nagy párt sincs rászorulva az RMDSZ segítségére, zöld jelzést kapjon a kisebbségi törvény, vagy akár olyan szimbolikus döntés, mint a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO világörökségi listájára való felterjesztése?

– A csíksomlyói dosszié előkészítése elindult, az most már többnyire szakpolitikai szinten van, de kétségtelenül sokat kell dolgozni vele. A kisebbségi törvény 2022-ben elfogadandó tervként szerepel a kormányprogramban. Mindig van veszélye annak, hogy egy ilyen kérdésen próbálják levezetni a feszültséget egyesek. Előkészítjük, elkezdjük a tárgyalásokat, érveink vannak, ráadásul az alkotmány is előírja, hogy kell egy sarkalatos törvény a nemzeti kisebbségekről. Bízom benne, hogy mindkét nagy párt irányában meggyőzőek tudunk lenni.  

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében