Kétnapos ünnepség Bukarestben a vallásszabadság első kinyilvánításának 450. évfordulója alkalmából

MTI 2018. április 17., 13:39 utolsó módosítás: 2018. április 17., 13:40

Magyar és román nyelvű istentisztelettel, könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg szerdán és csütörtökön Bukarestben arról a 450 éve Tordán tartott országgyűlésről, amely 1568. január 13-án a világon elsőként iktatta törvénybe a vallás- és lelkiismereti szabadságot.

Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök hangsúlyozta: a vallásszabadság nem csak az unitáriusoké Fotó: Boda L. Gergely

Az unitárius egyház, amely a vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at, a jubileumi év kiemelt állomásának tekinti Bukarestet: a kétnapos ünnepségekre a kolozsvári püspökség és teológia egy legalább húsztagú küldöttsége érkezik a román fővárosba – tudta meg az MTI a Magyar Unitárius Egyház püspökétől.

Bálint Benczédi Ferenc elmondta:

a jubileumi ünnepségsorozat egyik fontos célja az, hogy minden kis unitárius egyházközösséget „megmozgassanak” és felmérjék, mennyire ragaszkodnak elődeik hitéhez.

Bukarestben 80–100 tagot számlál az unitárius közösség, amelynek havi rendszerességgel tart istentiszteletet a szász evangélikus templomban egy Brassóból vagy Kolozsvárról idelátogató lelkész.

Fotó: Facebook/Magyar Unitárius Egyház

A püspök rámutatott: a vallásszabadság nem csak az unitáriusoké, ezért a bukaresti Calvineumban tartandó szerdai magyar, illetve csütörtöki román nyelvű istentiszteletre, a Balassi Intézetben szerda este megnyitandó, az unitárius egyház négy és fél évszázados történetét ismertető kiállításra, illetve a hungarológiai intézet tanáraival közösen kiadott A lelkiismeret szabadsága és a szabadság lelkiismerete című román nyelvű tanulmány- és esszékötet csütörtöki, a Román Kulturális Intézetben tartandó bemutatójára a testvérfelekezetek képviselőit is várják.

Az a cél, hogy ne csak az unitárius közösség ünnepeljen, hanem mindenki, akikkel együtt élünk, érezzék magukénak ezt a szellemi kincset”

– mondta a püspök. Felidézte: februárban az Országgyűlés egyhangúlag fogadta el azt a jogszabályt, amely a vallásszabadság napjává nyilvánítja Magyarországon január 13-át. Az erdélyi történelmi magyar egyházak a 450. évfordulón közösen kezdeményezték, hogy a magyar, a román és az Európai Parlament foglalja határozatba a tordai ediktum méltatását, a román és a magyar parlament pedig nyilvánítsa január 13-át a vallásszabadság emléknapjává. A felkérésre egyelőre csak Budapest reagált.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat