Kerékpárutat építenek a helyi önkormányzatok a Bánffyhunyadot Kiskalotával összekötő egykori vasútvonal töltésére

MTI 2019. március 20., 19:59 utolsó módosítás: 2019. március 20., 20:35

Kerékpárutat épít egy évtizedekkel ezelőtt felszámolt vasútvonal töltésére a Kolozs megyei Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály (Sancraiu) és Kiskalota (Calatele) települések önkormányzata. A román parlament alsóháza szerdán fogadta el azt a törvényt, amellyel a töltés területét átadja az érintett önkormányzatoknak.

A festői szépségű Kalotaszentkirály és környéke kedvelt turisztikai célpont

Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere, a kerékpárút ötletgazdája az MTI-nek elmondta:

a 15 kilométeres vasútvonalon 1992-ig szállították a tőzeget és a fát Kiskalotáról Bánffyhunyadra.

Ekkor azonban felszámolták a vasútvonalat, és felszedték a síneket. A töltés viszont megmaradt, és kiváló alapja lehetne egy elsősorban turisztikai céllal építendő kerékpárútnak. 

A polgármester elmondta: a bicikliút kialakítása szerepel a kalotaszegi kistérség fejlesztési stratégiájában és a Leader program keretében el is különítettek erre a célra 300 ezer eurót, amit az önkormányzatok saját forrásokkal egészítenek ki. 

Az Erdélyi-szigethegység lábainál fekvő kalotaszegi településeken jelentős a turisztikai forgalom. A faluturizmusáról híres Kalotaszentkirályon 46 vendéglátóegység működik, és – amint a polgármester megjegyezte – a festői szépségű vidéken elhaladó kerékpárút a faluba látogató turistáknak újabb kikapcsolódási lehetőségeket biztosíthat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat