Kapósabb az álhír a koronavírus elleni oltásnál: továbbra is alacsony az átoltottság a magyarok által lakott vidékeken

Bíró Blanka , Iszlai Katalin 2021. május 29., 07:57 utolsó módosítás: 2021. május 29., 09:13

Alacsony az oltási hajlandóság és fokozott a fogékonyság az álhírek iránt az erdélyi magyarság körében. Utánajártunk a miérteknek és a következményeknek. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint az oltakozási kedvet vizsgálva kiderül, hogy egyértelmű a különbség város és vidék között, az alacsony átoltottság viszont nem nyújt elegendő védelmet, holott a járvány negyedik hulláma elkerülhetetlen. Ami pedig az álhíreket illeti, a megkérdezett szociológus szerint krízishelyzetben futótűzként terjednek.

Kapósabb az álhír a koronavírus elleni oltásnál: továbbra is alacsony az átoltottság a magyarok által lakott vidékeken
galéria
Sokan nem kérnek belőle. Nagy a pangás számos székelyföldi vidéki oltóponton Fotó: Jakab Mónika

Bukarest és Kolozs megye vezeti az országos listát a lakosságarányos koronavírus elleni átoltottság tekintetében, mindkét helyen a lakosság mintegy 40 százaléka megkapta legalább a vakcina első dózisát. A listán az éllovasok után nagyobb a leszakadás, a többi megyében nem éri el a 30 százalékot az átoltottság, a lista végén levő megyék valamivel 10 százalék feletti átoltottságot értek el.

A jelentős magyar lakossággal rendelkező más vidékeken sem éri el a 20 százalékot a beoltottak aránya.

A közösségi oldalakon posztoltak és az oltakozást pozitívan feltüntető cikkekhez, bejegyzésekhez érkező kommentek alapján úgy tűnik, igen magas azoknak az aránya, akik hajlamosak a tudósok helyett az álhíreket terjesztőknek hinni, így váltig állítják, hogy nincs is járvány, vírus sincs, az oltás pedig felettébb káros.

Vidék a város „ellen”

„A vidék-város megközelítésből lehet értelmezni a megyék közötti különbséget az oltási hajlandóság szempontjából” – mutatott rá a Krónika megkeresésére Horváth István, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója. A kolozsvári szociológus lapunknak kifejtette, Székelyföldön például viszonylag alacsony az urbanizációs szint, és inkább a nagyvárosokban jelenik meg az a ráható magatartás, amely oltakozásra ösztönzi az embereket. A nagyvárosi közegben nagyobb az oltásra irányuló környezeti nyomás, ez motiváló tényezőként hat, és bár van egy ilyen szervezeti elvárás, az emberek nem kényszerként élik meg.

Kolozsváron például vannak olyan cégek, ahol a belépést a beoltottsághoz kötik; amikor az emberek látják, hogy sokan meglépték már, inkább hajlandók ebbe az irányba elmozdulni.

„Ez a ráhatás átmegy a magánéleti szférába, kihat a családi környezetre is. Viszont ahol alacsony az urbanizációs szint, a kisvárosi létben a munkahelyeken kevésbé jelenik meg ez az elvárás, nincs erős szervezeti elvárás,  így ezek a hatások nem érvényesülnek” – magyarázta a társadalomkutató. Meglátása szerint Románia szintjén egyértelműen látszik az urbánus-rurális szakadás, a nagyvárosok tipikusan másként viselkednek – ez például a Rezist-mozgalmakban is látszott, melyeknek a kisvárosokban alig volt visszhangja. „A társadalmilag meghatározó erős nagyvárosi pólusok véleményformálóként akarnak fellépni, ám a kisvárosok rendszerében nem történik meg a ráhatás, amely összetett módon elmozdítaná az ott élőket, hogy ezt az oltáspártoló véleményt felvállalják” – fejtette ki Horváth István. 

Fotó: Jakab Mónika

Krízishelyzetben terjed a konteó

Ami pedig a futótűzként terjedő álhíreket illeti, a szakember kérdésünkre úgy vélekedett, a válsághelyzetek jellemzője, hogy

az embereknek szükségük van valamilyen bizonyosságra, kapaszkodóra, rövid egyértelmű értelmezésekre, és ezeket a legegyszerűbb formában az összeesküvés-elméletek nyújtják. 

„A világjárvány, valamint az oltás kapcsán a tudományos véleményekben gyakran elhangzik, hogy »nem tudjuk«. Nem tudjuk, mi az oltás hosszú távú hatása, nem tudjuk, meddig nyújt védelmet, hogy nem csodaszer, statisztikai valószínűséggel viszont hatásos. A tudomány bevállalja a határait” – részletezte Horváth István. Hozzátette, a tudomány szakmai-etikai kötelezettsége, hogy felvállalja, ha nincs százszázalékos megoldás, magyarázat, egyértelmű modell, hogy az ismereteinknek, a technológiáknak, a kezeléseknek határai vannak, ez viszont tovább táplálja az emberekben a bizonytalanságot.

„Ehhez képest az összeesküvés-elméletek nem törődnek az igazsággal, egyértelműen állítanak valamit, és az embereknek a krízisben arra van szükségük, hogy valamiről azt mondják, fehér vagy fekete.

Míg a tudomány a biztos tudást lassan termeli ki, az összeesküvés-elméletek gyártói gyors, egyértelmű magyarázatokat gyártanak arra, hogy mi miért történik, nem törődve azzal, hogy az állítás nem igaz, nem bizonyítható, hiszen ezek formális szempontból megfelelnek a válságban megfogalmazódott pszichológiai igényeknek”

– fogalmazta meg Horváth István.

Kellenek a véleményformálók

Meglátása szerint az oltási hajlandóságot a hatásos véleményformálók növelhetik. Mint aláhúzta, az nem fejt ki össztársadalmi hatást, ha valaki a „saját buborékjában” megosztja a fotót, hogy beoltotta magát, hiszen a hozzá hasonlóan gondolkodó emberek megtapsolják, de ez csak egyéni elégtételt nyújt. „Méltányoltam, hogy egy tömegrendezvényen, mint a csíksomlyói búcsú, Böjte Csaba, akinek a hallgatottsága sokkal nagyobb, mint például egy kolozsvári egyetemi tanáré, beoltotta magát, erre az emberek odafigyelnek” – fejtette ki a szociológus. Véleménye szerint pedig

a Böjte Csaba elleni online támadások éppen arról szólnak, hogy sikerült elbizonytalanítania az oltástagadókat.

„Az első reakció a lázadás az ellen, aki elbizonytalanította őket, hiszen »hogy tehette ezt, amikor eddig rendes embernek hitték«. Meg kell találni azokat a meghatározó véleményformálókat, akik az emberekben legalább kételyt ébresztenek, akár a nyilvános hisztériát is felvállalva. Például az egyházi szereplők rávehetik az embereket, hogy legalább elgondolkodjanak azon, amit az oltásról mondanak” – hangsúlyozta a szociológus.

Elmondása szerint a közvélemény-kutatások is azt mutatják, nem az a gond, ha polarizált véleményeket hoz elő, ha nem az, ha nem nincs semmilyen viszonyulás. „A polarizált vélemény jó, mert abban még tapasztalható mozgás, az embereket sikerül a téma iránt érzékenyíteni, elgondolkodtatni, mobilizálni. Az oltáspártoló vélemények nem váltanak ki egyből konszenzust, lehet meg is erősítik a makacs magot, de kevesen vannak az aktív ellenzők,

a többségre a nonkombat, nem harcos attitűd jellemző, például hogy én már öreg vagyok, úgysem számít, oltakozzanak a fiatalok. Nagyon sok az ilyen típusú visszahúzódás, itt van mozgásterük a véleményformálóknak”

– szögezte le Horváth István.  

Fotó: Pixabay.com

Kapnak hideget-meleget

Kovászna megyében a hatóságok szerint egyebek mellett azért is alacsony az átoltottság, mivel akadályozta az oltáskampány felpörgetését, hogy eddig csak a városokban voltak oltópontok. Ezt a helyzetet most vidéki oltáskaravánok szervezésével próbálják javítani. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, a vidéki településekről, például Ojtozból időbe telik, amíg az emberek „bevergődnek” Kézdivásárhelyre, ezt kevesen vállalták az oltás miatt.

A tanácselnök rámutatott, ezen segíthettek volna a háziorvosok is, de Kovászna megyében a szükségesnél kevesebb az alapellátásban dolgozó orvos, és közülük is csak egyharmad vállalta, hogy részt vesz az oltáskampányban, így ez sem hozta meg a várt áttörést a vidéki átoltottság tekintetében.

Most abban bíznak, a falvakba kijáró oltáskaravánok felpörgetik az immunizálás ritmusát.

Tamás Sándor hangsúlyozta, az önkormányzati vezetők oltakozásra buzdítanak. „Az oltáskampány miatt a közösségi médiában kaptam hideget-meleget, inkább hideget, viszont meggyőződésem, hogy a tudomány mai állása szerint a távolságtartás és a maszkviselés szükséges volt, de nem elégséges, az oltásra van szükség, hogy meg lehessen fékezni a járványt” – szögezte le a háromszéki politikus.

Borboly Csaba, a Hargita megyei közgyűlés elnöke megkeresésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy Csíkszereda az országos második a lakosságarányos átoltottság tekintetében. Jelezte egyúttal, ő maga bizakodó, hogy vidéken is javulni fog a helyzet.

Bizalomra van szükség

A Hargita megyei vidéki településeken valóban lényegesen alacsonyabb az átoltottság és az immunizálásra való hajlandóság a városi környezethez képest. A számadatokat támasztják alá a közösségi oldalakon látható bejegyzések, hozzászólások is: a csíksomlyói búcsú óta még inkább felerősödtek az oltáskampányt bíráló hangok. 

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője lapcsaládunk megkeresésére elmondta, a kisebb oltóközpontokban, például Balánbányán vagy Szentegyházán továbbra is jóval alacsonyabb az érdeklődés, mint a nagyobb városokban. Kivételt képez Korond és Székelykeresztúr, ahol zsúfoltság van, de ez nem a környékbeli településekről érkezők miatt alakult így, hanem a Maros és Brassó megyékből odautazó igénylők miatt.

„Főként a vidéki településeken vannak gondok, több olyan esetről is tudunk, hogy lakodalmakat vagy egyéb rendezvényeket szerveztek, és ha felütötte a fejét a fertőzés, eltitkolták. Ezzel nem a hatóságokat csapják be, hanem saját magukat, és a közösségüket veszélyeztetik, ami szomorú.

A saját lelkiismeretüket azzal próbálják tisztára mosni, hogy állítják, nincs is koronavírus. Ez a viszonyulás egyértelmű volt a búcsú alatt is, és nem tudjuk egyik napról a másikra tudatosítani a megelőzés fontosságát”

– nehezményezte Tar Gyöngyi.

Úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy mentalitásproblémával küzdünk, mivel nem biztosított az egészségügyi nevelés az országban. „Más országokban, például Máltán már elérték a nyájimmunitást, nálunk viszont alacsony az átoltottság, és Székelyföld még inkább lemaradt.

Azt, hogy egy törzsi félelem jellemző az oltással szemben, csak egy komoly és hosszú távú neveléssel lehetne megváltoztatni. Erre viszont nincs idő. Bizalomra lenne szükség, mert nincs idő pótolni az évszázadok vagy évtizedek kimaradt egészségügyi nevelését”

– mutatott rá Tar Gyöngyi. 

Arra is kitért továbbá, többször is felvetették már, hogy ugyanúgy, ahogy a cégeknél tömeges oltáskampányokat szerveztek, a vidéki településeken is le lehetne bonyolítani hasonló akciókat. Fel is ajánlották ezt a lehetőséget a polgármestereknek, mivel az önkormányzatoknak kellene biztosítaniuk bizonyos körülményeket, például a helyszínt, de idáig egyetlen településen sem igényelték, hogy kiszálljanak.

„Erőszakkal nem tudjuk elvinni az oltást sehová, de bármikor együttműködünk azokkal, akik szeretnék ezt a lehetőséget, és van is rá igény. Számítunk az önkormányzatokra, a helyi vezetőkre, akik felvilágosultak, és ezt a tudást át tudják adni a közösségnek” – zárta Tar Gyöngyi.

Fotó: Haáz Vince

A negyedik hullám elkerülhetetlen

A nem megfelelő átoltottsági arány viszont még nem nyújt elegendő védelmet – szögezte le érdeklődésünkre Fejér Szilárd vegyészkutató. A Pro Vitam diagnosztikai központ kutatója leszögezte, a járvány harmadik hulláma mindenképpen csitult volna, a jelenlegi átoltottsággal a nagyobb gócpontok kialakulását sikerült kivédeni.

A járvány fékezése, leállítása szempontjából azonban az lenne a fontos, hogy nagyon rövid idő alatt minél több embert beoltsanak. Ám ha a folyamat elhúzódik, csökken a hatékonysága.

„A vírus terjedését úgy lehet megállítani, ha hirtelen, tehát nagyon rövid idő alatt mindenkit beoltanak, mint ahogy tették Izraelben. Ha lassú az oltás ritmusa, mindig megvan a lehetősége a kisebb-nagyobb gócpontok kialakulásának, melyek biztosítják a vírus folyamatos terjedését” – fogalmazta meg kutató. Ő maga amúgy szkeptikus, mint mondta,

ebben az ütemben Románia az év végéig sem éri el a 70 százalékos átoltottságot.

Valamilyen szintű közösségi immunitás kialakult ugyan, hiszen sokan átestek a betegségen, és úgy szereztek védettséget, mások felvették az oltást, de ez még kevés ahhoz, hogy kimondhassuk: legyőztük a járványt.

„Ez egy bonyolult kérdés, engedhetjük, hogy a járvány járja a természetes útját, de akkor legalább a veszélyeztetett kategóriákat – az időseket, a krónikus betegeket – kellene megvédeni. Ez eddig részlegesen sikerült, a kórházakat tehermentesítették, az idősotthonokban nincsenek gócpontok. De

még a veszélyeztetett csoportok körében sem megfelelő az átoltottság, ami később a negyedik hullám megjelenésekor gondokat okozhat”

– részletezte a kutató.

Példaként említette, Angliában szintén a veszélyeztetettek oltásával kezdték, fokozatosan terjesztették ki az immunizálást életkor szerint, most már a 30 éveseknél tartanak, és sikeresen minimalizálták az idősek elhalálozását. „Románia szintén prioritizált, de nálunk sokkal alacsonyabb az oltakozási hajlandóság, az idősek és a krónikus betegek nagy része nem oltatta be magát, így mindig lesznek a fertőzésre fogékonyak, akiket előbb-utóbb megtalál a vírus” – hívta fel a figyelmet a kutató.

Fejér Szilárd szerint mindenképpen lesz negyedik hullám,

a szakértők arra számítanak, hogy ez az ősz folyamán következik be, amikor lehűl az idő.

A szakember pedig attól tart, hogy az esetszámok korábban is növekedhetnek az iskola újraindítása miatt, illetve ha megjelenik nagyobb mértékben az indiai variáns. „Angliában az új esetek több mint 25 százalékát az indiai mutáció okozza, ami leginkább a gyerekeket fertőzi meg, ami azért veszélyes, mert ők az a korcsoport, akik nem kapnak vakcinát. A megoldás mindenképpen az oltás, az eddig kifejlesztett vakcinák még minden mutációra jók, nincs olyan variáns, amelyik kikerüli az oltással szerzett immunitást” – szögezte le Fejér Szilárd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport