Kapós lett a román és a magyar útlevél: a háború közelsége, de a járvány vége is közrejátszhat az igénylésszámok növekedésében

Kapós lett a román és a magyar útlevél: a háború közelsége, de a járvány vége is közrejátszhat az igénylésszámok növekedésében

Menekülési vagy üdülési irány? Sokan a háborútól tartva biztosítják be magukat, de a járványhelyzet vége is „mozgósítja” az útlevelet igénylőket

Fotó: Gecse Noémi

Országszerte jelentősen megnőtt az útlevelet igénylők száma, amelyet sokan az ukrajnai háború közelségével magyaráznak. Erdélyi prefektúrák, útlevélosztályok, illetve Magyarország főkonzulátusainak képviselői megerősítették a Krónikának a megnövekedett igényt mind a román, mind pedig a magyar útlevél iránt. Az orosz inváziótól való félelem mellett a járványhelyzetre vonatkozó enyhítések, a megnövekedett utazási vágy is fokozhatja az érdeklődést.

Krónika

2022. március 08., 13:412022. március 08., 13:41

Az ukrajnai háború közelsége „menekülési útvonalak” kidolgozására késztet számos romániai polgárt is: az átlagosnál jobban aggódó lakosok – valós félelemből, vagy csak „biztos, ami biztos” alapon – már vészterveket készítenek arra az esetre, ha Oroszország célba venné Romániát is. És hogy az ország esetleges elhagyása minél könnyebben megtörténhessen, sokan már most útlevéllel biztosítják be magukat (illetve kiskorú családtagjaikat), amely az Európai Unión kívüli államokba is belépést biztosíthat. Emiatt pedig az elmúlt bő egy hétben,

közvetlenül az ukrajnai orosz invázió elindítása után, jelentősen megnőtt az úti okmányt igénylők száma.

Sajtóbeszámolók szerint országszerte sorok alakultak ki az útlevélosztályok előtt. Bukarestben az elmúlt napokban megkétszereződött az igénylések száma, számos helyen meghosszabbították a munkaprogramot. Közben a napokban túlterheltség miatt néhány órára leállt az Epasapoarte.ro honlap, ahol digitális formában lehet benyújtani az igénylést, és a díjat is ki lehet fizetni: felnőtteknek 258 lejt, 12 éven aluliaknak 234 lejt. Sikeres igénylés esetén már csak a fényképkészítésért és ujjlenyomat-levételért kell személyesen ellátogatni a hivatalba; az útlevelet postán is meg lehet kapni. Az Epasapoarte.ro honlap egyébként csupán néhány órán át nem üzemelt, azóta elérhető.

Kolozs: valóban megnőtt az útlevéligénylések száma

A háború kitörése óta megnőtt az útlevéligénylések száma Kolozs megyében is. Többen elővigyázatosságból készíttetnek úti okmányokat arra az esetre, ha az ország területére átterjed a háború, hogy könnyebben elmenekülhessenek.

A nagyfokú érdeklődés miatt megnőtt a várakozási idő is a prefektúra alárendeltségébe tartozó útlevélosztálynál.

A napokban többen szembesültek azzal, hogy már csak április végére, május elejére igényelhető időpont az útlevélkérések leadására, ezért információink szerint sokan a szomszédos Szilágy megyében próbálnak rövidebb időn belül úti okmányhoz jutni. A prefektúra Facebook-oldalán korábban arról tájékoztatott, hogy módosult az útlevélosztály munkaprogramja, március végéig hétköznaponként 8.30 és 18.30 között fogadják a kéréseket. Ezek az intézkedések azon ukrán állampolgárok segítését szolgálják, akik igénybe veszik a kolozsvári útlevélosztály szolgáltatásait – olvasható a bejegyzésben.

Tasnádi István Szilárd RMDSZ-es alprefektus a Krónikának megerősítette, hogy az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik útlevelet igényelnek.

Idézet
Míg korábban egyik napról a másikra lehetett időpontot foglalni az iratok leadásához, most már csak szinte két hónap múlva vannak szabad helyek.

Ez a jelenség valószínűleg az ukrajnai helyzettel magyarázható: az útlevelet igénylők 80–85 százaléka azért kéri az úti okmányt, hogy kéznél legyen, ha szükség lesz rá” – fejtette ki az alprefektus.

Hozzátette, ez a zsúfoltság korábban inkább a nyári hónapokban, a szabadságolások idején volt észlelhető, amikor a külföldről hazaérkező vendégmunkások megújítják útlevelüket, vagy az emberek olyan országba utaznak, ahol nem elég a személyi igazolvány, útlevélre is szükség van. „Abban bízunk, hogy ha már most elkezdik igényelni az emberek az útlevelet, akkor a nyári hónapokban egyszerűsödik az eljárás, a kibocsátás szempontjából pedig lényegtelen, hogy milyen célból igénylik” – jegyezte meg.

Maros: a nemzetközi enyhítések is közrejátszhatnak

Eközben Daniela-Maria Micușan, a Maros megyei útlevélosztály vezetője kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy február közepe óta – tehát már a háború kitörése előtt is – jelentős növekedés tapasztalható az útlevéligénylések számában. Az illetékes szerint ennek

egyik oka az lehet, hogy egyre több ország jelenti be a járványügyi korlátozások eltörlését, ami serkentheti az utazási vágyat.

Másrészt a Maros megyei útlevélosztály vezetője is úgy gondolja, hogy az Ukrajnában kialakult geopolitikai helyzet is befolyásolhatja az igénylések számát. Az illetékes jelezte, hogy az általa képviselt hatóság nem tudja egyértelműen meghatározni az okokat, hiszen maga az igénylési folyamat „személytelen”, hivatalos, de valószínűnek tartják, hogy az említett két tényező ötvözete miatt tapasztalnak nagyobb keresletet.

„Pánikot semmiképp sem érzékeltünk. Mi azért vagyunk itt, hogy minél több kérést feldolgozzunk, hogy azok, akik útlevelet szeretnének, megkapják azt. Igyekszünk minél hatékonyabban végezni ezt a munkát, az igénylések számához igazodva” – szögezte le a Krónikának.

Jelenleg naponta körülbelül 200 igénylést dolgoznak fel, míg az előző évek ugyanezen időszakában legfeljebb százat, tehát körülbelül megduplázódott a szám február 15. óta.

Azt is megtudtuk, hogy 14 éven aluliaknak igényelnek nagy számban útlevelet, hiszen nekik ez az egyetlen dokumentum, amivel átléphetik az országhatárt. Daniela-Maria Micunaș ugyanakkor jelezte, hétfőn kérvényezték, hogy a jelenleg működő három ügyfélfogadó ablak mellett még egy munkapontot üzembe helyezzenek a megnövekedett érdeklődés miatt.

Galéria

Mehetnékünk van. A járvány felszámolása is növelheti az utazási kedvet

Fotó: Jakab Mónika

Az útlevéligénylés benyújtása, elfogadása nyomán az úti okmány 5 munkanap alatt készül el; a 12 éven aluliak esetében három, a 12 és 18 év közöttiek esetében öt, a 18 év felettiek esetében pedig tíz évig érvényes. Sürgősségi esetben ideiglenes útlevelet is lehet kérni, mely két hétig érvényes.

Igényléséért 2017 óta már nem kell extra díjat fizetni, ám dokumentumokkal kell alátámasztani – például orvosi leletek, beutaló, külföldi munkaszerződés stb. –, hogy miért kell sürgősen. Maros megyében több mint öt éve online is lehet időpontot foglalni az Epasapoarte.ro oldalon, ami gördülékenyebbé teszi a munkát. Az illetékes azt is kiemelte, hogy nemcsak az állandó lakhelyen lehet útlevelet kérni, hanem az ország bármely megyéjében. Az útlevél kiállításának díját szintén lehet online fizetni, illetve személyesen, a CEC Bankban is.

Sok a brassói igénylő Háromszéken

Kovászna megyében is megnőtt az elmúlt napokban az útlevélkérések száma, a prefektúra alárendeltségébe tartozó megyei útlevélosztályon többen folyamodtak úti okmányért, mint általában ebben az időszakban, vagy akár néhány nappal korábban. Erdély András, a prefektus szóvivője érdeklődésünkre elmondta, az igénylők mintegy fele Brassó megyéből érkezik.

Az elmúlt években is előfordult, hogy ha a brassói útlevélosztály leterhelődött, akkor Kovászna megyében kérték az úti okmányt, ahol viszonylag gyorsabban ki lehet váltani. Különben országos szinten

arra biztatják az embereket, hogy ha a saját megyéjükben nem tudnak online megfelelő időpontot foglalni, akkor nézzék meg a szomszédos megyékben is, mert lehet, hogy szerencsével járnak.

Az igénylések száma különben már február közepén emelkedni kezdett – ezt Háromszéken is azzal magyarázzák, hogy a meglebegtetett járványhelyzettel kapcsolatos enyhítések miatt növekszik az utazási kedv, a húsvéti ünnepek és az arra adott vakáció alatt sokan elutaznának. Elsősorban a gyerekeknek készíttetnek úti okmányt, hiszen a felnőttek személyazonossági igazolvánnyal is beléphetnek az uniós tagországokba. Erdély András leszögezte,

bár nőtt az igénylések száma, ezek feldolgozása nem haladja meg az útlevélosztály kapacitását.

A Kovászna megyei prefektúra felhívja az érintettek figyelmét, hogy aki útlevelet szeretne készíttetni vagy cserélni, kérjen online időpontot a kormányhivatal honlapján, illetve akár a www.ghiseul.ro platformon keresztül online is befizetheti a szükséges illetéket.

Hosszabb műszak várható a kolozsvári főkonzulátuson

Magyarország kolozsvári főkonzulátusán is a szokásosnál többen igényeltek útlevelet az utóbbi időszakban – jelentette ki a Krónika érdeklődésére Mile Lajos főkonzul. „Nálunk is elég élénk az érdeklődés az útlevelek iránt” – fogalmazott lapunknak a magyar diplomáciai szolgálat vezetője, azt azonban nem tudta megerősíteni, hogy a nagyobb érdeklődés az ukrajnai háború kitörésével áll-e összefüggésben. A főkonzul szerint az igénylők számának megnövekedése miatt azt tervezik, hogy módosítanak az útlevéligényléssel foglalkozó kollégák munkaidején, és meghosszabbítják az ügyfélszolgálatot.

Idézet
Több mint valószínű, hogy hétvégén is fogunk dolgozni, hogy senki ne érezze azt, miattunk nem kapja meg időben az okmányát. Igyekszünk kiszolgálni az igényeket”

– hangsúlyozta Mile Lajos. A kolozsvári főkonzulátuson egyébként csak előzetes egyeztetés alapján zajlik az ügyfélfogadás.

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán is megnövekedett az ügyfélforgalom. Soós Zoltán konzul lapunknak elmondta, nem a korábban megszokott két-három hetes időintervallumra tudnak időpontot adni, hanem ennél valamivel többet kell várni. Kifejtette, rengeteg ügyintézés van folyamatban: anyakönyvezés, személyiigazolvány-, illetve útlevél-kiállítás, az anyasági támogatás folyósítása.

Most azt tapasztalják, hogy megnövekedett az ügyfélforgalom. Soós Zoltán szerint ennek több oka is lehet: egyrészt, hogy 2011-ben kezdődött a honosítás, tehát sok állampolgárnak most jár le a tíz évre kiadott útlevele, így kérik az újat. A másik ok, hogy közeledik a húsvéti vakáció, és sokan terveznek kirándulást, szükségük van az útlevélre. „A nyitvatartási időben az ügyfelek rendelkezésére állunk, a kérések átvétele, a dokumentumok kiállítása folyamatos” – szögezte le Soós Zoltán konzul.

„Kelendő” az útlevél Magyarországon is

A háború február 24-ei kitörése után, a múlt hét elején négyszer többen kérték Magyarországon úti okmányuk megújítását, mint az előző hónapokban – közölte a budapesti belügyminisztérium. A Népszava kérésére küldött adatokból kiderül, hogy a 2019-es, a Covid–19 járvány előtti időszakban átlagosan 1500–2000 darab útlevéligénylés volt naponta. Később ez a járvány idején 1200–1500-ra csökkent. Miután megjelent év végén az a kormányrendelet, amely kimondta, hogy csak június végéig lehet használni a lejárt okmányokat is, 2200–2300-ra emelkedett a napi igénylések száma. Ehhez képest február 28-án, hétfőn – az orosz–ukrán háború ötödik napján – ennél sokkal több, csaknem 9800 darab kérelmet nyújtottak be – számolt be a Népszava. Keddre ez a szám 7200-ra mérséklődött. A belügyi tárca fontosnak tartotta hangsúlyozni: ezek a számok önmagukban alkalmatlanok messzemenő következtetések levonására, hosszabb időszakot érdemes vizsgálni. A belügyminisztérium kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint nem várható az útlevélkérelmek elbírálásának elhúzódása, mivel a gyártásra megfelelő kapacitás áll rendelkezésre.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 12., szerda

Még nem lehet elpakolni az esernyőt: szerdán is sok helyen leszakad az ég

Az ország 21 megyéjére érvényes sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen marad a kánikula.

Még nem lehet elpakolni az esernyőt: szerdán is sok helyen leszakad az ég
2024. június 12., szerda

Három személyt vettek őrizetbe a Nagyváradon holtan talált nő ügyében

Őrizetbe vettek három személyt annak a nőnek az ügyében, akinek a holttestét kedden találták meg egy nagyváradi lakótelep egyik utcájában parkoló autó ponyvával fedett utánfutójában.

Három személyt vettek őrizetbe a Nagyváradon holtan talált nő ügyében
2024. június 12., szerda

A keddi viharok is több erdélyi megyében okoztak károkat

Kedden 12 megye 31 településén volt szükség a katonai tűzoltók közbelépésére a viharos időjárás okozta károk elhárítására.

A keddi viharok is több erdélyi megyében okoztak károkat
2024. június 11., kedd

A múlt héten is történt kanyaró okozta haláleset, Maros megye még mindig az élbolyban a megbetegedések számának tekintetében

A múlt héten 768 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában – közölte kedden az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

A múlt héten is történt kanyaró okozta haláleset, Maros megye még mindig az élbolyban a megbetegedések számának tekintetében
2024. június 11., kedd

Az erős szél leszakította egy Máramaros megyei kórház tetejének egy részét

A heves esőzések és erős széllökések károkat okoztak Máramaros megye több településén, a magyarláposi városi kórházból pedig hét beteget át kellett máshova helyezni, miután az épület tetejének egy részét leszakította a szél.

Az erős szél leszakította egy Máramaros megyei kórház tetejének egy részét
2024. június 11., kedd

Otthon, a Csángóföldön is lehet érvényesülni magyarként – Gál Alina, a Bákó megyei Gajcsána új, fiatal polgármestere terveiről

Gál Alina, a Bákó megyei Gajcsána első magyar, RMDSZ-színekben megválasztott polgármestere mindössze 28 éves. Bukarestben és Londonban tanult, de hazament szülőföldjére, amelyért tenni akar.

Otthon, a Csángóföldön is lehet érvényesülni magyarként – Gál Alina, a Bákó megyei Gajcsána új, fiatal polgármestere terveiről
2024. június 11., kedd

Mégsem számolják újra a polgármester-jelöltekre adott szavazatokat Besztercén

Helyt adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) fellebbezésének kedden a megyei választási iroda, így mégsem számolják újra Besztercén a polgármester-jelöltekre leadott szavazatokat.

Mégsem számolják újra a polgármester-jelöltekre adott szavazatokat Besztercén
2024. június 11., kedd

Kolozs megyében is sikert aratott az RMDSZ: megőrzött hét polgármesteri széket és növelte a tanácsosok számát

Nemcsak országos szinten, hanem Kolozs megyében is történelmi sikert értünk el, ez arányokban és abszolút számban is kifejezhető – jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a választási eredmények kiértékelőjén.

Kolozs megyében is sikert aratott az RMDSZ: megőrzött hét polgármesteri széket és növelte a tanácsosok számát
2024. június 11., kedd

Két Maros megyei településen is tűz pusztított, Brassó megyében erdőtűz okozott gondot

Tűz ütött ki keddre virradó éjszaka a Maros megyei Balavásár melletti szénüzemben; mintegy 5 tonna fanszén megsemmisült.

Két Maros megyei településen is tűz pusztított, Brassó megyében erdőtűz okozott gondot
2024. június 11., kedd

Szavazategyenlőség alakult ki egy Maros megyei településen, két hét múlva ismét kiírják a polgármester-választást

Szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Maros megyei Maroskecén.

Szavazategyenlőség alakult ki egy Maros megyei településen, két hét múlva ismét kiírják a polgármester-választást