Kapós lett a román és a magyar útlevél: a háború közelsége, de a járvány vége is közrejátszhat az igénylésszámok növekedésében

Krónika 2022. március 08., 13:41

Országszerte jelentősen megnőtt az útlevelet igénylők száma, amelyet sokan az ukrajnai háború közelségével magyaráznak. Erdélyi prefektúrák, útlevélosztályok, illetve Magyarország főkonzulátusainak képviselői megerősítették a Krónikának a megnövekedett igényt mind a román, mind pedig a magyar útlevél iránt. Az orosz inváziótól való félelem mellett a járványhelyzetre vonatkozó enyhítések, a megnövekedett utazási vágy is fokozhatja az érdeklődést.

Kapós lett a román és a magyar útlevél: a háború közelsége, de a járvány vége is közrejátszhat az igénylésszámok növekedésében
galéria
Menekülési vagy üdülési irány? Sokan a háborútól tartva biztosítják be magukat, de a járványhelyzet vége is „mozgósítja” az útlevelet igénylőket Fotó: Gecse Noémi

Az ukrajnai háború közelsége „menekülési útvonalak” kidolgozására késztet számos romániai polgárt is: az átlagosnál jobban aggódó lakosok – valós félelemből, vagy csak „biztos, ami biztos” alapon – már vészterveket készítenek arra az esetre, ha Oroszország célba venné Romániát is. És hogy az ország esetleges elhagyása minél könnyebben megtörténhessen, sokan már most útlevéllel biztosítják be magukat (illetve kiskorú családtagjaikat), amely az Európai Unión kívüli államokba is belépést biztosíthat. Emiatt pedig az elmúlt bő egy hétben,

közvetlenül az ukrajnai orosz invázió elindítása után, jelentősen megnőtt az úti okmányt igénylők száma.

Sajtóbeszámolók szerint országszerte sorok alakultak ki az útlevélosztályok előtt. Bukarestben az elmúlt napokban megkétszereződött az igénylések száma, számos helyen meghosszabbították a munkaprogramot. Közben a napokban túlterheltség miatt néhány órára leállt az Epasapoarte.ro honlap, ahol digitális formában lehet benyújtani az igénylést, és a díjat is ki lehet fizetni: felnőtteknek 258 lejt, 12 éven aluliaknak 234 lejt. Sikeres igénylés esetén már csak a fényképkészítésért és ujjlenyomat-levételért kell személyesen ellátogatni a hivatalba; az útlevelet postán is meg lehet kapni. Az Epasapoarte.ro honlap egyébként csupán néhány órán át nem üzemelt, azóta elérhető.

Kolozs: valóban megnőtt az útlevéligénylések száma

A háború kitörése óta megnőtt az útlevéligénylések száma Kolozs megyében is. Többen elővigyázatosságból készíttetnek úti okmányokat arra az esetre, ha az ország területére átterjed a háború, hogy könnyebben elmenekülhessenek.

A nagyfokú érdeklődés miatt megnőtt a várakozási idő is a prefektúra alárendeltségébe tartozó útlevélosztálynál.

A napokban többen szembesültek azzal, hogy már csak április végére, május elejére igényelhető időpont az útlevélkérések leadására, ezért információink szerint sokan a szomszédos Szilágy megyében próbálnak rövidebb időn belül úti okmányhoz jutni. A prefektúra Facebook-oldalán korábban arról tájékoztatott, hogy módosult az útlevélosztály munkaprogramja, március végéig hétköznaponként 8.30 és 18.30 között fogadják a kéréseket. Ezek az intézkedések azon ukrán állampolgárok segítését szolgálják, akik igénybe veszik a kolozsvári útlevélosztály szolgáltatásait – olvasható a bejegyzésben.

Tasnádi István Szilárd RMDSZ-es alprefektus a Krónikának megerősítette, hogy az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik útlevelet igényelnek.

Míg korábban egyik napról a másikra lehetett időpontot foglalni az iratok leadásához, most már csak szinte két hónap múlva vannak szabad helyek.

Ez a jelenség valószínűleg az ukrajnai helyzettel magyarázható: az útlevelet igénylők 80–85 százaléka azért kéri az úti okmányt, hogy kéznél legyen, ha szükség lesz rá” – fejtette ki az alprefektus.

Hozzátette, ez a zsúfoltság korábban inkább a nyári hónapokban, a szabadságolások idején volt észlelhető, amikor a külföldről hazaérkező vendégmunkások megújítják útlevelüket, vagy az emberek olyan országba utaznak, ahol nem elég a személyi igazolvány, útlevélre is szükség van. „Abban bízunk, hogy ha már most elkezdik igényelni az emberek az útlevelet, akkor a nyári hónapokban egyszerűsödik az eljárás, a kibocsátás szempontjából pedig lényegtelen, hogy milyen célból igénylik” – jegyezte meg.

Maros: a nemzetközi enyhítések is közrejátszhatnak

Eközben Daniela-Maria Micușan, a Maros megyei útlevélosztály vezetője kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy február közepe óta – tehát már a háború kitörése előtt is – jelentős növekedés tapasztalható az útlevéligénylések számában. Az illetékes szerint ennek

egyik oka az lehet, hogy egyre több ország jelenti be a járványügyi korlátozások eltörlését, ami serkentheti az utazási vágyat.

Másrészt a Maros megyei útlevélosztály vezetője is úgy gondolja, hogy az Ukrajnában kialakult geopolitikai helyzet is befolyásolhatja az igénylések számát. Az illetékes jelezte, hogy az általa képviselt hatóság nem tudja egyértelműen meghatározni az okokat, hiszen maga az igénylési folyamat „személytelen”, hivatalos, de valószínűnek tartják, hogy az említett két tényező ötvözete miatt tapasztalnak nagyobb keresletet.

„Pánikot semmiképp sem érzékeltünk. Mi azért vagyunk itt, hogy minél több kérést feldolgozzunk, hogy azok, akik útlevelet szeretnének, megkapják azt. Igyekszünk minél hatékonyabban végezni ezt a munkát, az igénylések számához igazodva” – szögezte le a Krónikának.

Jelenleg naponta körülbelül 200 igénylést dolgoznak fel, míg az előző évek ugyanezen időszakában legfeljebb százat, tehát körülbelül megduplázódott a szám február 15. óta.

Azt is megtudtuk, hogy 14 éven aluliaknak igényelnek nagy számban útlevelet, hiszen nekik ez az egyetlen dokumentum, amivel átléphetik az országhatárt. Daniela-Maria Micunaș ugyanakkor jelezte, hétfőn kérvényezték, hogy a jelenleg működő három ügyfélfogadó ablak mellett még egy munkapontot üzembe helyezzenek a megnövekedett érdeklődés miatt.

Mehetnékünk van. A járvány felszámolása is növelheti az utazási kedvet Fotó: Jakab Mónika

Az útlevéligénylés benyújtása, elfogadása nyomán az úti okmány 5 munkanap alatt készül el; a 12 éven aluliak esetében három, a 12 és 18 év közöttiek esetében öt, a 18 év felettiek esetében pedig tíz évig érvényes. Sürgősségi esetben ideiglenes útlevelet is lehet kérni, mely két hétig érvényes.

Igényléséért 2017 óta már nem kell extra díjat fizetni, ám dokumentumokkal kell alátámasztani – például orvosi leletek, beutaló, külföldi munkaszerződés stb. –, hogy miért kell sürgősen. Maros megyében több mint öt éve online is lehet időpontot foglalni az Epasapoarte.ro oldalon, ami gördülékenyebbé teszi a munkát. Az illetékes azt is kiemelte, hogy nemcsak az állandó lakhelyen lehet útlevelet kérni, hanem az ország bármely megyéjében. Az útlevél kiállításának díját szintén lehet online fizetni, illetve személyesen, a CEC Bankban is.

Sok a brassói igénylő Háromszéken

Kovászna megyében is megnőtt az elmúlt napokban az útlevélkérések száma, a prefektúra alárendeltségébe tartozó megyei útlevélosztályon többen folyamodtak úti okmányért, mint általában ebben az időszakban, vagy akár néhány nappal korábban. Erdély András, a prefektus szóvivője érdeklődésünkre elmondta, az igénylők mintegy fele Brassó megyéből érkezik.

Az elmúlt években is előfordult, hogy ha a brassói útlevélosztály leterhelődött, akkor Kovászna megyében kérték az úti okmányt, ahol viszonylag gyorsabban ki lehet váltani. Különben országos szinten

arra biztatják az embereket, hogy ha a saját megyéjükben nem tudnak online megfelelő időpontot foglalni, akkor nézzék meg a szomszédos megyékben is, mert lehet, hogy szerencsével járnak.

Az igénylések száma különben már február közepén emelkedni kezdett – ezt Háromszéken is azzal magyarázzák, hogy a meglebegtetett járványhelyzettel kapcsolatos enyhítések miatt növekszik az utazási kedv, a húsvéti ünnepek és az arra adott vakáció alatt sokan elutaznának. Elsősorban a gyerekeknek készíttetnek úti okmányt, hiszen a felnőttek személyazonossági igazolvánnyal is beléphetnek az uniós tagországokba. Erdély András leszögezte,

bár nőtt az igénylések száma, ezek feldolgozása nem haladja meg az útlevélosztály kapacitását.

A Kovászna megyei prefektúra felhívja az érintettek figyelmét, hogy aki útlevelet szeretne készíttetni vagy cserélni, kérjen online időpontot a kormányhivatal honlapján, illetve akár a www.ghiseul.ro platformon keresztül online is befizetheti a szükséges illetéket.

Hosszabb műszak várható a kolozsvári főkonzulátuson

Magyarország kolozsvári főkonzulátusán is a szokásosnál többen igényeltek útlevelet az utóbbi időszakban – jelentette ki a Krónika érdeklődésére Mile Lajos főkonzul. „Nálunk is elég élénk az érdeklődés az útlevelek iránt” – fogalmazott lapunknak a magyar diplomáciai szolgálat vezetője, azt azonban nem tudta megerősíteni, hogy a nagyobb érdeklődés az ukrajnai háború kitörésével áll-e összefüggésben. A főkonzul szerint az igénylők számának megnövekedése miatt azt tervezik, hogy módosítanak az útlevéligényléssel foglalkozó kollégák munkaidején, és meghosszabbítják az ügyfélszolgálatot.

Több mint valószínű, hogy hétvégén is fogunk dolgozni, hogy senki ne érezze azt, miattunk nem kapja meg időben az okmányát. Igyekszünk kiszolgálni az igényeket”

– hangsúlyozta Mile Lajos. A kolozsvári főkonzulátuson egyébként csak előzetes egyeztetés alapján zajlik az ügyfélfogadás.

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán is megnövekedett az ügyfélforgalom. Soós Zoltán konzul lapunknak elmondta, nem a korábban megszokott két-három hetes időintervallumra tudnak időpontot adni, hanem ennél valamivel többet kell várni. Kifejtette, rengeteg ügyintézés van folyamatban: anyakönyvezés, személyiigazolvány-, illetve útlevél-kiállítás, az anyasági támogatás folyósítása.

Most azt tapasztalják, hogy megnövekedett az ügyfélforgalom. Soós Zoltán szerint ennek több oka is lehet: egyrészt, hogy 2011-ben kezdődött a honosítás, tehát sok állampolgárnak most jár le a tíz évre kiadott útlevele, így kérik az újat. A másik ok, hogy közeledik a húsvéti vakáció, és sokan terveznek kirándulást, szükségük van az útlevélre. „A nyitvatartási időben az ügyfelek rendelkezésére állunk, a kérések átvétele, a dokumentumok kiállítása folyamatos” – szögezte le Soós Zoltán konzul.

„Kelendő” az útlevél Magyarországon is

A háború február 24-ei kitörése után, a múlt hét elején négyszer többen kérték Magyarországon úti okmányuk megújítását, mint az előző hónapokban – közölte a budapesti belügyminisztérium. A Népszava kérésére küldött adatokból kiderül, hogy a 2019-es, a Covid–19 járvány előtti időszakban átlagosan 1500–2000 darab útlevéligénylés volt naponta. Később ez a járvány idején 1200–1500-ra csökkent. Miután megjelent év végén az a kormányrendelet, amely kimondta, hogy csak június végéig lehet használni a lejárt okmányokat is, 2200–2300-ra emelkedett a napi igénylések száma. Ehhez képest február 28-án, hétfőn – az orosz–ukrán háború ötödik napján – ennél sokkal több, csaknem 9800 darab kérelmet nyújtottak be – számolt be a Népszava. Keddre ez a szám 7200-ra mérséklődött. A belügyi tárca fontosnak tartotta hangsúlyozni: ezek a számok önmagukban alkalmatlanok messzemenő következtetések levonására, hosszabb időszakot érdemes vizsgálni. A belügyminisztérium kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint nem várható az útlevélkérelmek elbírálásának elhúzódása, mivel a gyártásra megfelelő kapacitás áll rendelkezésre.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport