Kapós lett a román és a magyar útlevél: a háború közelsége, de a járvány vége is közrejátszhat az igénylésszámok növekedésében

Kapós lett a román és a magyar útlevél: a háború közelsége, de a járvány vége is közrejátszhat az igénylésszámok növekedésében

Menekülési vagy üdülési irány? Sokan a háborútól tartva biztosítják be magukat, de a járványhelyzet vége is „mozgósítja” az útlevelet igénylőket

Fotó: Gecse Noémi

Országszerte jelentősen megnőtt az útlevelet igénylők száma, amelyet sokan az ukrajnai háború közelségével magyaráznak. Erdélyi prefektúrák, útlevélosztályok, illetve Magyarország főkonzulátusainak képviselői megerősítették a Krónikának a megnövekedett igényt mind a román, mind pedig a magyar útlevél iránt. Az orosz inváziótól való félelem mellett a járványhelyzetre vonatkozó enyhítések, a megnövekedett utazási vágy is fokozhatja az érdeklődést.

Krónika

2022. március 08., 13:412022. március 08., 13:41

Az ukrajnai háború közelsége „menekülési útvonalak” kidolgozására késztet számos romániai polgárt is: az átlagosnál jobban aggódó lakosok – valós félelemből, vagy csak „biztos, ami biztos” alapon – már vészterveket készítenek arra az esetre, ha Oroszország célba venné Romániát is. És hogy az ország esetleges elhagyása minél könnyebben megtörténhessen, sokan már most útlevéllel biztosítják be magukat (illetve kiskorú családtagjaikat), amely az Európai Unión kívüli államokba is belépést biztosíthat. Emiatt pedig az elmúlt bő egy hétben,

közvetlenül az ukrajnai orosz invázió elindítása után, jelentősen megnőtt az úti okmányt igénylők száma.

Sajtóbeszámolók szerint országszerte sorok alakultak ki az útlevélosztályok előtt. Bukarestben az elmúlt napokban megkétszereződött az igénylések száma, számos helyen meghosszabbították a munkaprogramot. Közben a napokban túlterheltség miatt néhány órára leállt az Epasapoarte.ro honlap, ahol digitális formában lehet benyújtani az igénylést, és a díjat is ki lehet fizetni: felnőtteknek 258 lejt, 12 éven aluliaknak 234 lejt. Sikeres igénylés esetén már csak a fényképkészítésért és ujjlenyomat-levételért kell személyesen ellátogatni a hivatalba; az útlevelet postán is meg lehet kapni. Az Epasapoarte.ro honlap egyébként csupán néhány órán át nem üzemelt, azóta elérhető.

Kolozs: valóban megnőtt az útlevéligénylések száma

A háború kitörése óta megnőtt az útlevéligénylések száma Kolozs megyében is. Többen elővigyázatosságból készíttetnek úti okmányokat arra az esetre, ha az ország területére átterjed a háború, hogy könnyebben elmenekülhessenek.

A nagyfokú érdeklődés miatt megnőtt a várakozási idő is a prefektúra alárendeltségébe tartozó útlevélosztálynál.

A napokban többen szembesültek azzal, hogy már csak április végére, május elejére igényelhető időpont az útlevélkérések leadására, ezért információink szerint sokan a szomszédos Szilágy megyében próbálnak rövidebb időn belül úti okmányhoz jutni. A prefektúra Facebook-oldalán korábban arról tájékoztatott, hogy módosult az útlevélosztály munkaprogramja, március végéig hétköznaponként 8.30 és 18.30 között fogadják a kéréseket. Ezek az intézkedések azon ukrán állampolgárok segítését szolgálják, akik igénybe veszik a kolozsvári útlevélosztály szolgáltatásait – olvasható a bejegyzésben.

Tasnádi István Szilárd RMDSZ-es alprefektus a Krónikának megerősítette, hogy az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik útlevelet igényelnek.

Idézet
Míg korábban egyik napról a másikra lehetett időpontot foglalni az iratok leadásához, most már csak szinte két hónap múlva vannak szabad helyek.

Ez a jelenség valószínűleg az ukrajnai helyzettel magyarázható: az útlevelet igénylők 80–85 százaléka azért kéri az úti okmányt, hogy kéznél legyen, ha szükség lesz rá” – fejtette ki az alprefektus.

Hozzátette, ez a zsúfoltság korábban inkább a nyári hónapokban, a szabadságolások idején volt észlelhető, amikor a külföldről hazaérkező vendégmunkások megújítják útlevelüket, vagy az emberek olyan országba utaznak, ahol nem elég a személyi igazolvány, útlevélre is szükség van. „Abban bízunk, hogy ha már most elkezdik igényelni az emberek az útlevelet, akkor a nyári hónapokban egyszerűsödik az eljárás, a kibocsátás szempontjából pedig lényegtelen, hogy milyen célból igénylik” – jegyezte meg.

Maros: a nemzetközi enyhítések is közrejátszhatnak

Eközben Daniela-Maria Micușan, a Maros megyei útlevélosztály vezetője kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy február közepe óta – tehát már a háború kitörése előtt is – jelentős növekedés tapasztalható az útlevéligénylések számában. Az illetékes szerint ennek

egyik oka az lehet, hogy egyre több ország jelenti be a járványügyi korlátozások eltörlését, ami serkentheti az utazási vágyat.

Másrészt a Maros megyei útlevélosztály vezetője is úgy gondolja, hogy az Ukrajnában kialakult geopolitikai helyzet is befolyásolhatja az igénylések számát. Az illetékes jelezte, hogy az általa képviselt hatóság nem tudja egyértelműen meghatározni az okokat, hiszen maga az igénylési folyamat „személytelen”, hivatalos, de valószínűnek tartják, hogy az említett két tényező ötvözete miatt tapasztalnak nagyobb keresletet.

„Pánikot semmiképp sem érzékeltünk. Mi azért vagyunk itt, hogy minél több kérést feldolgozzunk, hogy azok, akik útlevelet szeretnének, megkapják azt. Igyekszünk minél hatékonyabban végezni ezt a munkát, az igénylések számához igazodva” – szögezte le a Krónikának.

Jelenleg naponta körülbelül 200 igénylést dolgoznak fel, míg az előző évek ugyanezen időszakában legfeljebb százat, tehát körülbelül megduplázódott a szám február 15. óta.

Azt is megtudtuk, hogy 14 éven aluliaknak igényelnek nagy számban útlevelet, hiszen nekik ez az egyetlen dokumentum, amivel átléphetik az országhatárt. Daniela-Maria Micunaș ugyanakkor jelezte, hétfőn kérvényezték, hogy a jelenleg működő három ügyfélfogadó ablak mellett még egy munkapontot üzembe helyezzenek a megnövekedett érdeklődés miatt.

Galéria

Mehetnékünk van. A járvány felszámolása is növelheti az utazási kedvet

Fotó: Jakab Mónika

Az útlevéligénylés benyújtása, elfogadása nyomán az úti okmány 5 munkanap alatt készül el; a 12 éven aluliak esetében három, a 12 és 18 év közöttiek esetében öt, a 18 év felettiek esetében pedig tíz évig érvényes. Sürgősségi esetben ideiglenes útlevelet is lehet kérni, mely két hétig érvényes.

Igényléséért 2017 óta már nem kell extra díjat fizetni, ám dokumentumokkal kell alátámasztani – például orvosi leletek, beutaló, külföldi munkaszerződés stb. –, hogy miért kell sürgősen. Maros megyében több mint öt éve online is lehet időpontot foglalni az Epasapoarte.ro oldalon, ami gördülékenyebbé teszi a munkát. Az illetékes azt is kiemelte, hogy nemcsak az állandó lakhelyen lehet útlevelet kérni, hanem az ország bármely megyéjében. Az útlevél kiállításának díját szintén lehet online fizetni, illetve személyesen, a CEC Bankban is.

Sok a brassói igénylő Háromszéken

Kovászna megyében is megnőtt az elmúlt napokban az útlevélkérések száma, a prefektúra alárendeltségébe tartozó megyei útlevélosztályon többen folyamodtak úti okmányért, mint általában ebben az időszakban, vagy akár néhány nappal korábban. Erdély András, a prefektus szóvivője érdeklődésünkre elmondta, az igénylők mintegy fele Brassó megyéből érkezik.

Az elmúlt években is előfordult, hogy ha a brassói útlevélosztály leterhelődött, akkor Kovászna megyében kérték az úti okmányt, ahol viszonylag gyorsabban ki lehet váltani. Különben országos szinten

arra biztatják az embereket, hogy ha a saját megyéjükben nem tudnak online megfelelő időpontot foglalni, akkor nézzék meg a szomszédos megyékben is, mert lehet, hogy szerencsével járnak.

Az igénylések száma különben már február közepén emelkedni kezdett – ezt Háromszéken is azzal magyarázzák, hogy a meglebegtetett járványhelyzettel kapcsolatos enyhítések miatt növekszik az utazási kedv, a húsvéti ünnepek és az arra adott vakáció alatt sokan elutaznának. Elsősorban a gyerekeknek készíttetnek úti okmányt, hiszen a felnőttek személyazonossági igazolvánnyal is beléphetnek az uniós tagországokba. Erdély András leszögezte,

bár nőtt az igénylések száma, ezek feldolgozása nem haladja meg az útlevélosztály kapacitását.

A Kovászna megyei prefektúra felhívja az érintettek figyelmét, hogy aki útlevelet szeretne készíttetni vagy cserélni, kérjen online időpontot a kormányhivatal honlapján, illetve akár a www.ghiseul.ro platformon keresztül online is befizetheti a szükséges illetéket.

Hosszabb műszak várható a kolozsvári főkonzulátuson

Magyarország kolozsvári főkonzulátusán is a szokásosnál többen igényeltek útlevelet az utóbbi időszakban – jelentette ki a Krónika érdeklődésére Mile Lajos főkonzul. „Nálunk is elég élénk az érdeklődés az útlevelek iránt” – fogalmazott lapunknak a magyar diplomáciai szolgálat vezetője, azt azonban nem tudta megerősíteni, hogy a nagyobb érdeklődés az ukrajnai háború kitörésével áll-e összefüggésben. A főkonzul szerint az igénylők számának megnövekedése miatt azt tervezik, hogy módosítanak az útlevéligényléssel foglalkozó kollégák munkaidején, és meghosszabbítják az ügyfélszolgálatot.

Idézet
Több mint valószínű, hogy hétvégén is fogunk dolgozni, hogy senki ne érezze azt, miattunk nem kapja meg időben az okmányát. Igyekszünk kiszolgálni az igényeket”

– hangsúlyozta Mile Lajos. A kolozsvári főkonzulátuson egyébként csak előzetes egyeztetés alapján zajlik az ügyfélfogadás.

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán is megnövekedett az ügyfélforgalom. Soós Zoltán konzul lapunknak elmondta, nem a korábban megszokott két-három hetes időintervallumra tudnak időpontot adni, hanem ennél valamivel többet kell várni. Kifejtette, rengeteg ügyintézés van folyamatban: anyakönyvezés, személyiigazolvány-, illetve útlevél-kiállítás, az anyasági támogatás folyósítása.

Most azt tapasztalják, hogy megnövekedett az ügyfélforgalom. Soós Zoltán szerint ennek több oka is lehet: egyrészt, hogy 2011-ben kezdődött a honosítás, tehát sok állampolgárnak most jár le a tíz évre kiadott útlevele, így kérik az újat. A másik ok, hogy közeledik a húsvéti vakáció, és sokan terveznek kirándulást, szükségük van az útlevélre. „A nyitvatartási időben az ügyfelek rendelkezésére állunk, a kérések átvétele, a dokumentumok kiállítása folyamatos” – szögezte le Soós Zoltán konzul.

„Kelendő” az útlevél Magyarországon is

A háború február 24-ei kitörése után, a múlt hét elején négyszer többen kérték Magyarországon úti okmányuk megújítását, mint az előző hónapokban – közölte a budapesti belügyminisztérium. A Népszava kérésére küldött adatokból kiderül, hogy a 2019-es, a Covid–19 járvány előtti időszakban átlagosan 1500–2000 darab útlevéligénylés volt naponta. Később ez a járvány idején 1200–1500-ra csökkent. Miután megjelent év végén az a kormányrendelet, amely kimondta, hogy csak június végéig lehet használni a lejárt okmányokat is, 2200–2300-ra emelkedett a napi igénylések száma. Ehhez képest február 28-án, hétfőn – az orosz–ukrán háború ötödik napján – ennél sokkal több, csaknem 9800 darab kérelmet nyújtottak be – számolt be a Népszava. Keddre ez a szám 7200-ra mérséklődött. A belügyi tárca fontosnak tartotta hangsúlyozni: ezek a számok önmagukban alkalmatlanok messzemenő következtetések levonására, hosszabb időszakot érdemes vizsgálni. A belügyminisztérium kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint nem várható az útlevélkérelmek elbírálásának elhúzódása, mivel a gyártásra megfelelő kapacitás áll rendelkezésre.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt
2024. május 10., péntek

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban

Lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontját indítják el május közepétől az Arad megyei sürgősségi kórházban.

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban
2024. május 10., péntek

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem

Kibővíti és középiskolai szintre is kiterjeszti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem (ÓE) – jelentette be Kovács Levente rektor pénteken Temesváron, a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK) megnyitóján.

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem
2024. május 10., péntek

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma

Augusztusra elkészülhet a Bihar megyei gazdaságokat és a helyi mezőgazdasági termékeket megjelenítő térkép. A termelői vásárok új Bihar megyei helyszíneken is megjelennek, és bővülhet a nagyváradi helyszínek köre is.

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma
2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe