Izgága magyar–magyar tolongás a nagy székely tulipános láda peremén

Izgága magyar–magyar tolongás a nagy székely tulipános láda peremén

Kié lesz a városháza? Ismét izgalmas választási csata várható Székelyudvarhelyen

Fotó: László Ildikó

A székelyföldi tömbmagyar vidékre tekintve talán Udvarhelyszék tartogatja a legtöbb izgalmat a június 9-ei önkormányzati választásokon, amelyek egyik nagy kérdése: a hagyományos pártberendezkedéseken „felülemelkedő” Gálfi Árpád megőrzi-e Székelyudvarhely polgármesteri tisztségét. Választási sorozatunk újabb, Hargita és Kovászna megyét „kiveséző” részében – számos más pikáns, az RMDSZ egyeduralmán kívüli vokscsata mellett – a különleges gyergyószentmiklósi és kézdivásárhelyi helyzetre is kitérünk.

Páva Adorján

2024. május 30., 18:442024. május 30., 18:44

Véget vetnének Székelyudvarhely polgármesterjelöltjei „a megosztottságnak, acsarkodásnak, ellenségeskedésnek, rossz hangulatnak”, „visszaállítanák a várost a fejlődés útjára”: a kampányban hangoztatott szólamok is arról árulkodnak, valami nincs rendben „a székely anyavárosban”. Legalábbis politikai téren – és ez attól függetlenül kijelenthető, hogy melyik tábor háza tájáról nézzük, hiszen Udvarhelyen „mindenkinek van baja valakivel”.

Hej, hej, Udvarhely

A színmagyar Székelyudvarhely helyzete nem egyszerűen a Székelyföldön természetes magyar–magyar verseny miatt „pikáns”:

a hagyományos politikai pártoknak a „Gálfi Árpád-jelenséggel” is meg kell küzdeniük június 9-én.

Galéria

Gálfi Árpád harmadik mandátumára pályázik

Fotó: Erdély Bálint Előd

Mint ismeretes, a 2020-as önkormányzati választásokon az akkor a Szabad Emberek Pártját (POL) képviselő politikus meglepetésre magabiztosan újrázott (8590 szavazat, 68,26%). Annak ellenére, hogy azt megelőzően összerúgta a port a 2016-os választásokon őt indító EMNP–MPP-koalícióval, az RMDSZ legfőbb ellenzékével, melynek példamutató „sikertörténete” volt. De a POL ernyője alatti munka sem tartott sokáig: Gálfi Árpád most a 2021-ben alakult, csak helyi szinten érdekelt Székelyudvarhelyért Párt színeiben méretkezik meg, melynek társalapítója.

Galéria

Szakács-Paál István magabiztosan nyerte az RMDSZ udvarhelyi előválasztását

Fotó: Szász Zsuzsi

Első számú kihívója az RMDSZ jelöltje, akinek sikere erdélyi szinten is az egyik legfőbb prioritása a legfőbb magyar politikai alakulatnak.

A szövetség, jobban mondva az udvarhelyiek előválasztáson döntöttek arról, ki képviselje a tulipánt a polgármester-választáson: csaknem ötezer választópolgár közül 3150 Szakács-Paál Istvánra, a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház menedzserére voksolt.

A székelyudvarhelyi polgármesteri tisztséget harmadikként Ember Attila pályázza meg, aki az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt összeolvadása révén létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltje. A kommunikációs tanácsadó a jelenlegi polgármester, Gálfi Árpád kabinetfőnöke volt 2016 és 2021 között. Az EMSZ egyébként félig feltöltött tanácsosi listát állít, az RMDSZ és a Székelyudvarhelyért Párt mellett még a Magyar Polgári Erő is indít listát a helyi tanácsba jutásért a 31 335 lakost számláló, 95,6 százalékban magyarlakta városban.

Galéria

Ember Attila az EMSZ színeiben száll versenybe

Fotó: László Ildikó

korábban írtuk

Magyar kézben marad-e a „frontváros” és a teljes Székelyföld?
Magyar kézben marad-e a „frontváros” és a teljes Székelyföld?

Kisebbségben is jó esélyekkel pályázik újrázásra Maros megye és Vásárhely magyar elöljárója, hiszen román ellenfeleik ezúttal sem fogtak össze a június 9-ei helyhatósági választások előtt. Ugyanakkor egész Székelyföldön van ok aggodalomra.

Ahol árnyékban is nyílna a tulipán

Egyébként Udvarhelyszéken még van néhány település, amely „kilóg az összképből”, azaz amelyet jelenleg nem RMDSZ-es politikus vezet, így érdekes „pártcsata” várható.

Például Szentegyházán folytatná a munkát Lőrincz Csaba, az EMSZ elöljárója, aki négy éve elsöprő, 75 százalék feletti győzelmet aratott. A 6468 lakost számláló színmagyar városban egyetlen kihívója az RMDSZ-es Szőcs Tibor.

Székelykeresztúr a harmadik város, ahol a tulipános jelölt kihívója a jelenlegi polgármesternek. A 8797 lelkes, szintén színmagyar településen az EMSZ-es Koncz Hunor János négy éve 59 százalékkal diadalmaskodott, most a parlamenti alakulat Klein Lászlót nevezte be ellene.

Az RMDSZ Udvarhelyszék mind a 26 önkormányzatában indít vagy támogat más polgármester-jelöltet (Kápolnásfaluban Benedek László községvezetőt támogatják, Újszékelyen pedig Szabó Ottót). Az EMSZ tucatnyi településen pályázza meg a polgármesteri tisztséget is.

Galéria

Len Emil Balázs lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje Gyergyószentmiklóson

Fotó: Facebook/Len Emil Balázs

Gyergyószentmiklóson már végigsöpört a változás szele

Udvarhelyszékhez hasonlóan Gyergyószék központjában is izgalmak várhatók,

Gyergyószentmiklóson azonban egy nagyon fontos kérdés már áprilisban eldőlt: Csergő Tibor András biztosan nem fog újrázni, hiszen a polgármester elbukta az RMDSZ-es előválasztást alpolgármesterével szemben.

Ráadásul Len Emil Balázs a 2800 voks több mint kétharmadát elvitte. A váltáshangulat már azon is érződött, hogy csaknem ezer fővel többen vettek részt az előzetes megmérettetésen, mint négy évvel korábban.

Egyébként a 15 884 lakost számláló, 87 százalékban magyarlakta városban négy évvel ezelőtt Csergő szoros csatában, a szavazatok 42,16 százalékát begyűjtve kerekedett felül „élesben” Nagy Zoltán, az EMSZ addig regnáló jelöltje felett, aki csak 152 vokssal kapott kevesebbet. Utóbbi most független jelöltként próbál visszatérni a városvezetői székbe (az EMSZ támogatásával), miközben a bukaresti kormánykoalíció tagjai Szentmiklóson közös jelölttel próbálkoznak a helyi rendőrségnél dolgozó Alex Calbează személyében.

Galéria

Nagy Zoltán visszatérne a városvezetői tisztségbe

Fotó: Facebook/Nagy Zoltán

Azokra a magyar többségű gyergyószéki településekre tekintve, ahol jelenleg nem RMDSZ-es elöljáró irányít, kiemelendő Gyergyószárhegy: Danguly Ervin harmadszor is függetlenként pályázza meg a polgármesteri tisztséget, ebben az Erdélyi Magyar Szövetség is támogatja. A 2020-ban 75 százalékkal diadalmaskodó Danguly RMDSZ-es kihívója idén Polgár Árpád Csaba lesz.

Gyergyóújfaluban a 2020-ban a voksok 60 százalékát elnyerő EMSZ-es Egyed József ezúttal Kovács Attila személyében kap ellenfelet az amúgy RMDSZ-es többségű önkormányzat vezetéséért vívott harcban.

Érdekesség, hogy Vaslábon annak ellenére állít polgármesterjelöltet és tanácsosi listát az RMDSZ (György Imre) és az EMSZ (György Elemér) is, hogy a magyarság kisebbségben van, a lakosság alig 40 százalékát teszi ki.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Tusnádfürdői csata újratöltve

Csíkszéken két olyan város van, ahol az RMDSZ jelenleg csupán alpolgármesterrel rendelkezik, és idén sem indít polgármesterjelöltet: a román többségű Balánbánya, illetve a magyar többségű Tusnádfürdő. Utóbbi fürdővárosban megismétlődik a négy évvel ezelőtti csata, ám ezúttal Butyka Zsolt várja „címvédőként” az elődjével, Albert Tiborral vívandó választási csatát. A korábban az RMDSZ-ben politizáló, 2020-ban független jelöltként diadalmaskodó Butykát hiába szerették volna visszacsalni a tulipános szövetségbe, végül független maradt. Albert Tibor volt MPP-s elöljáró most a Magyar Polgári Erő színeiben próbál szerencsét Románia legkisebb városában (1372 lakos, 83 százalékban magyar).

Csíkszéki érdekességként az RMDSZ úgy talált „ellenszert” az elmúlt két választáson rendre felülkerekedő csíkcsicsói MPP-s jelölt sikerére, hogy Péter Lukács immár tulipános színekben, kihívó nélkül készül újrázni.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

A béke háromszéki szigete, kis békétlenkedésekkel

Háromszéken Tamás Sándor megyei elnök korábbi nyilatkozata szerint „az RMDSZ politikai családja összhangot teremtett a magyar pártok között”, így Kovászna megye „a béke szigetévé vált”. A Székelyhon tájékoztatása szerint idén a szövetség színeiben méretkezik meg a korábbi független ozsdolai polgármester, Pénzes Ágoston. Esztelneken nem nevesített polgármesterjelöltet az RMDSZ, de támogatja Salamon Balázs korábbi EMSZ-es, most függetlenként induló jelöltet, a tanácsosi lista pedig összesíti mindkét párt képviselőit. Hídvégen és Előpatakon nincs jelöltje a szövetségnek, csak tanácsosi listát állít, mert túl alacsony a magyarság számaránya.

korábban írtuk

A jelölési dokumentációk iktatásának napja
A jelölési dokumentációk iktatásának napja

A jelölési dossziék iktatásának napja volt a csütörtöki. A Kovászna Megyei Tanács RMDSZ-es tanácsosjelöltjei Tamás Sándor tanácselnökkel az élen iktatták a jelölési dossziéikat. Csíkszeredában is hasonló esemény zajlott.

Tamás Sándor később már békétlenkedésekre is kitért: Baróton Derzsi-Ráduly Kázmért – aki eredetileg RMDSZ-esként indult volna, majd függetlenként jelentkezett, az MPE támogatásával – „bábpolgármesternek” nevezte, akinek döntéseit a háttérből irányítják.

És hogy teljes legyen a „szerepcsere”: az RMDSZ Baróton Benedek-Huszár János újrázását támogatja, miután négy évvel ezelőtti jelöltje éppen vele szemben veszített. Benedek akkor függetlenként indult, most tulipános „mezben” versenyez.

Csernátonban a négy éve függetlenként diadalmaskodó Rákosi Árpádnak az RMDSZ és az EMSZ is biztosít kihívót Mágori István és Mátei Zoltán személyében.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Magyar–román szövetség Kézdin

Eközben az EMSZ háromszéki szervezete 19 településen méretkezik meg, hét helyen saját polgármesterjelöltet indít, két esetben független jelöltet támogatnak, Nagyborosnyón, Hidvégen és Bölönben összefogtak az RMDSZ-szel.

A független jelöltek esetében nagy port kavart kézdivásárhelyi döntésük:

bár sokáig saját emberüket, Szőts Emilt „építették” polgármesterjelöltként, teljesen váratlanul visszaléptették, és beálltak a román pártszövetséget összehozó Constantin Pătruhoz több szálon is köthető, de függetlenként induló Imre Csaba mögé.

A Székelyhon beszámolója szerint az EMSZ nem nyújtott be teljes tanácsosi listát Kézdivásárhelyen, amivel – egyes vélekedések szerint – ugyancsak a román pártok szövetségének malmára hajtja a vizet: a töredékszavazatokból ugyanis csak a teljes listát letevő pártok, szervezetek részesülnek.

Időközben a román pártokat összefogó egyesület is bejelentette, hogy Imre Csabát támogatja. Az MPE eközben – látván az EMSZ „románok felé fordulását”, „nemzetárulását” – saját polgármesterjelöltet indított Lukács László személyében, míg az RMDSZ színeiben Bokor Tibor pályázik újabb mandátumra a 16 243 lakost számláló, 92,5 százalékban magyarlakta városban.

korábban írtuk

MPE–EMSZ-kampánycsörte Kézdivásárhelyen
MPE–EMSZ-kampánycsörte Kézdivásárhelyen

Kemény hangú kritikával illette Facebook-bejegyzésében Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) országos ügyvivő elnöke az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kézdivásárhelyi szervezetét. Meglátása szerint az utóbbi „román” érdekeket szolgál.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 30., vasárnap

Soltész Miklós Gyergyószentmiklóson: nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenjük a világnak

A magyar keresztény közösségek az élet mellett teszik le voksukat, nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenik a világnak – hangoztatta Soltész Miklós vasárnap Gyergyószentmiklóson, a FeltöltŐ című háromnapos keresztény zenefesztiválon.

Soltész Miklós Gyergyószentmiklóson: nem a halál kultúráját, hanem az életet üzenjük a világnak
2024. június 30., vasárnap

„Legyetek Krisztus képmása” – öt áldozópapot szenteltek Gyulafehérváron Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén

Öt római katolikus papot szenteltek a gyulafehérvári székesegyházban bemutatott szentmisén június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén.

„Legyetek Krisztus képmása” – öt áldozópapot szenteltek Gyulafehérváron Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén
2024. június 30., vasárnap

Behatolt a víz a házakba is az egyik Hargita megyei településen

Kilépett a medréből szombat este a Kis-Beszterce folyó, és elöntötte a Hargita megyei Bélbor község több gazdaságát és mezőgazdasági területét. Víz alá került a községi utak és a hidak egy része is.

Behatolt a víz a házakba is az egyik Hargita megyei településen
2024. június 29., szombat

Egyetlen magyar diákot sem kellett kizárni a kisebbségek anyanyelvéből és irodalmából tartott képességvizsgáról

Az oktatási minisztérium szombati tájékoztatása szerint 9193 diák vett részt a nemzeti kisebbségekhez tartozó nyolcadikosok pénteki anyanyelv és irodalom képességvizsgáján.

Egyetlen magyar diákot sem kellett kizárni a kisebbségek anyanyelvéből és irodalmából tartott képességvizsgáról
2024. június 28., péntek

A fiú, aki katonabakancs okozta sebébe halt bele – hangoskönyv született a kolozsvári Tar Koppány Zsolt tragédiájáról

A kolozsvári Tar Koppány Zsolt kötelező sorkatonai szolgálatát teljesítve, katonabakancsa által okozott sebe miatt, feltehetően szándékosan hiányos kezelés következtében, vérmérgezésben halt meg 1982 végén.

A fiú, aki katonabakancs okozta sebébe halt bele – hangoskönyv született a kolozsvári Tar Koppány Zsolt tragédiájáról
2024. június 28., péntek

Nyílik az olló: bezsebelte a magyar voksok 94 százalékát az RMDSZ a helyhatósági megmérettetésen

A Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) négy év után visszahódította vezető szerepét a romániai önkormányzatokban, az RMDSZ pedig a magyar pártokra adott voksok 94 százalékát szerezte meg.

Nyílik az olló: bezsebelte a magyar voksok 94 százalékát az RMDSZ a helyhatósági megmérettetésen
2024. június 28., péntek

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére szeptemberben kezdődik a Lakitelek Népfőiskola szórványkollégiumokat támogató programja – közölte Lezsák Sándor az MTI-vel.

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola
2024. június 28., péntek

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, a máramarosi magyar tévézés, az utolsó, még létező megyei magyaradás önzetlen műsorvezetője – közölte a Máramaros megyei RMDSZ.

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője
2024. június 28., péntek

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok

Tűz ütött ki csütörtökről péntekre virradó éjszaka egy nagybányai szállodában. Tizenkét személyt, köztük egy gyereket evakuáltak.

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok
2024. június 27., csütörtök

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében

Állatbetegségekkel összefüggő kutatási, oktatási együttműködésről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Temesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetem csütörtökön – tájékoztatta a PTE az MTI-t.

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében