A kampányban tapasztalt durva támadások során tanúsított közösségi helytállást is ünneplik a Fehér Megyei Magyar Napokon

A kampányban tapasztalt durva támadások során tanúsított közösségi helytállást is ünneplik a Fehér Megyei Magyar Napokon

A nagyenyedi vártemplom a város központjában

Fotó: Makkay József

A Fehér Megyei Magyar Napok idei kiadása a sikeres helyhatósági választások eredményeinek ünnepe is egyben, hiszen a dél-erdélyi megyében mintegy 15 százalékkal kapott több szavazatot az RMDSZ, mint négy évvel ezelőtt. Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere a Krónikának összefoglalta a magyarság szempontjából nagyon nehéznek bizonyult kampányidőszak hozadékát, és a további közösségszervezői feladatokat.

Makkay József

2024. június 20., 19:002024. június 20., 19:00

2024. június 21., 08:372024. június 21., 08:37

Mintegy hétezer szavazatot kapott az idei helyhatósági választáson az RMDSZ Fehér megyében, ami 15 százalékkal több, mint négy évvel korábban. Legnagyobb sikerét Torockón érte el, ahol az újraválasztott Deák Székely Szilárd polgármester a szavazatok 84,19 százalékával újrázott, és a helyi tanácsban 79, 58 százalékos RMDSZ-többség jött létre. Székelykocsárd harmadik alkalommal újraválasztott magyar polgármestere, Csegezi Edit Zsuzsanna azonban ennél is látványosabb sikert ért el:

a 22 százalékban magyar lakosságú községben a szavazópolgárok 51,21 százaléka voksolt az RMDSZ jelöltjére,

illetve a helyi tanácsban a magyarok számaránya közel duplájának felel meg a 40, 44 százalékos sikert felmutató magyar képviselet.

Nagyenyeden 126 szavazattal kapott többet a magyar politikai alakulat, így kényelmesen megőrizhette 3 mandátumát a helyi tanácsban. A 4,58 százalékos szavazataránnyal nem sikerült bekerülni a Fehér Megyei Tanácsba, de Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, a megyei RMDSZ-kampány vezetője szerint az erős mozgosítás sok településen meghozta az eredményét.

Galéria

Lőrincz Helga alpolgármester, a magyar napok főszervezője visszahódítana minden magyarul tanulni akaró gyereket a magyar oktatás számára

Fotó: Makkay József

Megnyert és elveszített falvak

A nagyenyedi polgármesteri hivatalban folytatott beszélgetésünk során Lőrincz Helga részletesen beszámolt az utóbbi évtizedek talán legdurvább Fehér megyei kampányáról Székelykocsárdon, Magyarlapádon, a közigazgatásilag Balázsfalvához tartozó, többségében magyar lakosságú Péterfalván és Nagyenyeden. A magyar polgármester-jelölt ellen közös frontot alkotó román pártok sem voltak képesek legyőzni Csegezi Edit Zsuzsannát Székelykocsárdon, aki a nagyenyedi politikus szerint szenzációs csapattal dolgozik a helyi önkormányzatban és a helyi magyar közösségben egyaránt.

Ők tartják fenn a helyi szórványkollégiumot, amely Fehér, Maros és Kolozs megye környező szórványtelepüléseiről gyűjti össze az óvodás, elemista és 5-8. osztályos diákokat saját busszal.

A torockói sikert Lőrincz Helga azzal magyarázza, hogy a 2020-ban széles részvétellel megtartott előválasztás meghozta az eredményét: a polgármesterváltást akaró község magyarsága négy jelölt közül választhatott, és a tisztességes versenyből Deák Székely Szilárd tanár került ki győztesen, aki a Europa Nostra-díjas község hosszú stagnálása után az elmúlt négy évben igyekezett új irányt szabni a két falu számára, amivel a választói visszajelzések alapján elégedettek az emberek.

A Fehér megyei magyar közösség „fekete báránya” továbbra is az 51 százalékban magyarok lakta Magyarlapád, ahol 1996 óta a helyi magyar közösséget megosztó román polgármester, a liberális (PNL) Marian-Cătălin Indreiu került ki ismét győztesen. Az Asszonynépe, Csengepuszta, Fugad, Kisakna, Magyarbagó, Magyarbece és Vadverem alkotta Magyarlapád község székhelyén az 1990-es évek derekán egyházi szakadás következett be a helyi református gyülekezetben, ami megviselte a teljes magyar közösséget.

Galéria

A Bethlen Gábor Kollégium ad otthont a Fehér Megyei Magyar Napoknak

Fotó: Makkay József

,,A román pártok a megosztás élére álltak, és azzal kampányoltak, hogy saját egyházuk ellenében is megvédik a magyar embereket. Ennek lett az áldozata a helyi magyar képviselet. A román polgármester szintén a PNL színeiben egy magyar alpolgármestert vett maga mellé, és ez a páros azóta is sorra nyeri a helyi választásokat” – magyarázza Lőrincz Helga.

Az RMDSZ hiába állított magyar ellenjelöltet, mert magyar polgármester 1996 óta nem győzött, idén viszont sikerült megerősíteni a magyar képviseletet, négy RMDSZ-es tanácsost juttattak be a helyi önkormányzatba. Taktikát váltva, idén a Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármesterjelöltjét támogatták, aki ugyan elbukott, de az új felállás kissé kiegyenlítette az erőviszonyokat. A PSD továbbra is azért küzd, hogy a pár szavazaton múló második tanácsosi helyét is megszerezze, ami ilyen formán helyi RMDSZ–PSD-többséget, és magyar alpolgármestert is jelentene.

korábban írtuk

Mesés erdélyi tájakon kanyarog az ország legdrágább új megyei útja
Mesés erdélyi tájakon kanyarog az ország legdrágább új megyei útja

Mesébe illő út, mely a térség és Románia jelképe – vélik a helyi hatóságok, miután műszakilag átvették a Torockói-havasok festői, ám eddig infrastrukturálisan elhanyagolt tájain, Nagyenyed és Abrudbánya között húzódó hegyi út első szakaszát.

Az RMDSZ-politikus szerint nagyon fontos lenne a helyi tanácsi többség megszerzése, mert a PNL-es csapat ott tesz be a helyi magyar közösségnek, ahol csak tud.

A szó szoros értelmében üldözik a Magyarlapádon működő szórványkollégiumot, csak nagy késéssel fizetik ki az ingázó tanárok utazási költségeit, és minden más módon igyekeznek elgáncsolni, vagy hátrányba hozni a magyar törekvéseket.

A balázsfalvi helyi önkormányzatban nem sikerült elérni az 5 százalékos bejutási küszöböt – mindössze pár szavazaton múlott –, a péterfalvi magyar közösséget azonban összefogásra és további közös tervezésre késztette az igen szoros eredmény.

Galéria

Vezetőcsere történik Nagyenyed polgármesteri hivatalában, de a magyar alpolgármester remélhetőleg tisztségében marad

Fotó: Makkay József

Tornagyakorlat, meccsek, koncertek, gulyásfőzés a magyar napokon

A nagyenyedi eredményekről szólva Lőrincz Helga elmondta, hogy az RMDSZ a helyi választások egyik nyertese, a magyarság számaránya fölött kapott voksokat – a kilencezerből 1303-at. Ez három helyi tanácsosi mandátumot biztosít a magyar képviseletnek, amivel az RMDSZ ismét a mérleg nyelvévé válik a helyi önkormányzatban.

Iuliana Oana Badea PNL-es polgármestert idén a PSD színeiben megválasztott új elöljáró, Dragoș-Ionuț Crișan váltja, de változik a helyi önkormányzati többség is. Az alpolgármester kizártnak tartja, hogy a durván személyeskedő, lejárató kampányt követően a PNL és PSD helyi csapata kiegyezzen egymással, így PSD–RMDSZ-többség várható, ami a magyar alpolgármesteri mandátum meghosszabbítását jelentené. Igaz, erről még nem tárgyaltak a pártokkal.

A Nagyenyedhez tartozó 9 falu magyar lakosságát is sikerült mozgósítani a választásokon Csombordon, Gombáson és Szentkirályon. Lőrincz Helga szerint a magyar közösség ,,felrázása” nem csak választásokhoz kapcsolódó tevékenység: év közben a civil szervezetek révén legalább száz olyan kulturális rendezvényt hoznak tető alá, amelyek a megye valamennyi részén megmozgatják a magyar közösségeket.

Ezek közül kiemelkednek a Fehér Megyei Magyar Napok, amelyet minden évben a Bethlen Gábor Kollégium tanévzáró hetében tartanak a patinás múltú oktatási intézmény udvarán. Az idei ünnepség szerda este kezdődött a Maros Művészegyüttes előadásával a kollégium dísztermében, ahol hivatalosan is megnyitották a magyar napokat.

Csütörtök délután 17 órától a Kárpát-medencében egyedülálló kollégiumi tornavizsgára került sor, amelyen az érettségire készülő 12. osztályos diákok kivételével valamennyi osztály részt vesz.

A sportünnepélyt este az Intim Torna Illegal koncertje követ az udvari nagyszínpadon. A következő napon, a pénteki nagykoncerten az István, a király rockopera szereplőinek tapsolhat a megye különböző településeiről érkező közönség. A koncerten a Kárpát-medencei gyermek-tehetségkutató nyertesei lépnek fel. Szintén pénteken lép közönség elé a megye összes magyar tánccsoportja, a gyerekeket ilyenkor a szülők is elkísérik. Szombaton ifjúsági focibajnokságot szerveznek, amivel párhuzamosan az iskola udvarán mérik össze tudásukat és ügyességüket a gulyásfőző verseny csapatai.

,,Az első két évben a magyar napok rendezvényeinek egy részét kivittük különböző településekre, de rájöttünk, hogy az emberek szívesebben bejönnek Nagyenyedre, ahol mindent megkapnak egy helyen, itt érzik igazán a fesztivál hangulatát” – érvel a nagyenyedi csúcsrendezvény mellett vendéglátóm. Korábban a kollégium tanáraként, majd megyei kisebbségügyi tanfelügyelőként is dolgozó RMDSZ-politikus szerint a szórványban óriási közösségépítő szerepe van az ilyen és az ehhez hasonló kulturális rendezvényeknek.

Galéria

Nagyenyedi utcarészlet a római katolikus templommal

Fotó: Makkay József

A szervezők megfigyelték, hogy nem csak a vegyes házasságokban élő családok román tagjai is szívesen eljönnek a magyar napos rendezvényekre, hanem sok olyan román ember is a vendégük, akiknek nincs magyar családi kötődésük.

A magyar rendezvényeknek és a délutáni ingyenes oktatásnak köszönhető, hogy egyre több vegyes családból érkező gyereket iratnak magyar tagozatra,

amit a politikus szerint a százezer forintra nőtt magyarországi oktatási-nevelési támogatás még inkább erősíteni fog.

Lőrincz Helga úgy véli, az immár Nagyenyedet is érintő dél-erdélyi autópálya átértékelte az ingázás fogalmát: a Maros menti kisváros sokkal vonzóbbá válik a fiatalok számára. Már észlelhető ez a trend, amit erősít a Bethlen Gábor kollégium hírneve és vonzó hatása.

korábban írtuk

Épül az Erdélyt a tengerrel összekötő nagyenyedi „száraz kikötő”, feldereng a távolban a kamionmentes jövő
Épül az Erdélyt a tengerrel összekötő nagyenyedi „száraz kikötő”, feldereng a távolban a kamionmentes jövő

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem kutatócsoportja szerint példamutató a Nagyenyed mellett épülő úgynevezett intermodális terminál, mely – Erdélyben úttörő módon – megkönnyíti a hosszú távú közúti áruszállítás vasútra, majd hajóra „terelését”.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 20., csütörtök

Felújításra szoruló erdélyi, partiumi vasútállomások korszerűsítését tervezik

Szatmárnémeti, Nagybánya és Petrozsény felújításra szoruló vasútállomásait is renoválják a közlekedési minisztérium (MTI) hosszú távú projektje keretében, például 121 millió lejt fordítanak a Szatmárnémeti pályaudvar műemlék épületének korszerűsítésére.

Felújításra szoruló erdélyi, partiumi vasútállomások korszerűsítését tervezik
2024. június 20., csütörtök

Gyémánt-, arany- és ezüstmisés papokat ünnepeltek meg Gyulafehérváron

Jubiláns papokat ünnepeltek meg Gyulafehérváron, Kovács Gergely érsek ünnepelni hívta az idén papságuk 25, 50, illetve 60 évét ünneplő paptestvéreit – közölte a közösségi oldalon a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség.

Gyémánt-, arany- és ezüstmisés papokat ünnepeltek meg Gyulafehérváron
2024. június 20., csütörtök

Szombatig marad a kánikula a Bánságban, a Partiumban, Máramarosban és Erdély legnagyobb részében, 39 fok is lehet

Az ország több mint felére kiterjedő hőségriasztások lesznek érvényben csütörtökön és pénteken Romániában.

Szombatig marad a kánikula a Bánságban, a Partiumban, Máramarosban és Erdély legnagyobb részében, 39 fok is lehet
2024. június 19., szerda

Közel százmillió eurót költöttek a franciák az erdélyi NATO-támaszpont fejlesztésére

Nem fukarkodtak a franciák a Brassó megyei Nagysink katonai támaszpontjának fejlesztése során: mindössze két év alatt 80 millió eurót költöttek a létesítmény infrastruktúrájának fejlesztésére.

Közel százmillió eurót költöttek a franciák az erdélyi NATO-támaszpont fejlesztésére
2024. június 19., szerda

Itt a csobbanás szezonja, de a strandolás nem olcsó mulatság, számos fürdőhelyen magasabbak hétvégén az árak

Nyakunkon a kánikula, ilyen időben felnőttek és gyerekek is szeretnek strandra, uszodába menni. Kolozs megyében több fürdőhely is kínálkozik a tikkasztó hőségben, egyes strandokon azonban meglehetősen borsosak a belépők árai.

Itt a csobbanás szezonja, de a strandolás nem olcsó mulatság, számos fürdőhelyen magasabbak hétvégén az árak
2024. június 19., szerda

Elgörbült a sín, a Székelyföldön vesztegel a Marosvásárhelyre tartó gyorsvonat

A málnásfürdői állomáson vesztegel szerda délután a Bukarest és Marosvásárhely között közlekedő IR 1645-ös vonatjárat a Tusnádfürdő és Sepsibükszád közötti vasúti infrastruktúrával kapcsolatos problémák miatt - tájékoztatott a Román Vasúttársaság.

Elgörbült a sín, a Székelyföldön vesztegel a Marosvásárhelyre tartó gyorsvonat
2024. június 19., szerda

Tovább csökken az amúgy is csigalassú romániai vonatok sebessége a hőség miatt

A rendkívüli hőség miatt a közlekedés biztonsága érdekében a Román Vasúttársaság (CFR) bizonyos vasúti pályaszakaszokon elrendelte szerdán a szerelvények sebességének korlátozását.

Tovább csökken az amúgy is csigalassú romániai vonatok sebessége a hőség miatt
2024. június 19., szerda

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett

A hőség miatt az ország 15 megyéjében csütörtökön is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik forgalmát.

Több mint egy tucat megyében csütörtökön is marad a kamionstop, Erdély és a Bánság is érintett
2024. június 19., szerda

Egy család három tagját találták holtan az udvarukon az egyik erdélyi városban

Holtan találták a házuk udvarán egy kolozsvári család három tagját.

Egy család három tagját találták holtan az udvarukon az egyik erdélyi városban
2024. június 19., szerda

Egy brit rangsor szerint Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa

Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa a brit Quacquarelli Symonds (QS) kedden közzétett idei rangsora szerint – számolt be a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE).

Egy brit rangsor szerint Kolozsvár Románia legjobb egyetemi városa