Felnőtt az erdélyi magyar ifjúság a vírushelyzet szülte nehéz feladatokhoz

Tóth Gödri Iringó , Oláh Eszter , Simó Helga , Zoltán Ildikó 2021. január 15., 21:20

Mindent felülírt, átalakított a világjárvány az erdélyi magyar ifjúsági életben is, de megtörtént az alkalmazkodás – vallják egybehangzóan a Krónika által megszólaltatott kolozsvári, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és szatmárnémeti ifjúsági vezetők. Elmondásuk szerint bár a diákközösségek megsínylették a megszorításokat, sehol sem állt le az élet. Az erdélyi magyar ifjúság eddig szabálykövetőnek mutatkozott, ugyanakkor mindenhol nagyon várják az iskola- és egyetemnyitást.

Új élethelyzetben. A KMDSZ tagjai önkéntesként segédkeztek a tavalyi Kolozsvári Magyar Napokon Fotó: Facebook/Kolozsvári Magyar Diákszövetség - KMDSZ

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke, Hatos Attila a Krónikának elmondta, a szervezet tevékenységét teljes mértékben átírta a világjárvány. Viszont mindent megtettek, hogy ha nem is a hagyományos formában, de az új kihívásokhoz igazodva teremtsék meg a kapcsolatot a diákokkal. Online sikerült többek között megrendezniük egy egyhetes egyetemi tájékoztatót, a Tudományos Diákköri Konferenciát, illetve a diáknapokat, utóbbi rendezvényt őszi dátumra halasztották.

Elmondása szerint az aktív tagok száma nem változott nagymértékben a vírus előtti helyzethez képest.

Természetesen van lemorzsolódás, de ez elkerülhetetlen akkor, amikor közel egy éve többnyire csak online találkozunk. Inkább azok a közösségek sérültek nagyobb mértékben, amelyek a nagy rendezvények szervezői csapatát jelentették”

– ismertette az ifjúsági vezető. Itt megemlítette a Diáknapok Szervezteam vagy a Vibe Fesztivál önkénteseit, akiket minden évben a KMDSZ koordinál. Ezeken az eseményeken évente több száz személyt tudtak bevonni a szervezet életébe, ám ez 2020-ban a járványkörülmények miatt sajnos nem valósulhatott meg. Ami viszont mindenképp pozitívum, hogy a KMDSZ mentorprogramba közel 80 elsőéves jelentkezett, így az utánpótlás remélhetőleg nem kerül veszélyben.

Mindezek mellett Hatos Attila úgy látja, hogy a kolozsvári magyar diákközösség sérült a vírushelyzet következtében, amelynek

legnagyobb áldozatai az első- és másodéves hallgatók, akik ezidáig csak részben, vagy egyáltalán nem tudták megtapasztalni, hogy milyen is a kincses városban egyetemistának lenni: milyen egy gólyarendezvény, vagy miért is mondják, hogy a május mindig a magyar egyetemistáktól hangos Kolozsváron.

Hatos Attila (állva) szerint céljuk, hogy ha kisebb közösségekben is, de visszatérjenek a személyes találkozókhoz Fotó: Facebook/Kolozsvári Magyar Diákszövetség - KMDSZ

Megértették a helyzet súlyosságát Kolozsváron

Arra a kérdésre, hogy tapasztalatai szerint hogyan viszonyulnak a fiatalok a járványhelyzethez, a szigorításokhoz, Hatos Attila elmondta, hogy Kolozsvár és az itt tanuló diákok mindig is az úgymond „gondolkodó” közösséghez tartoztak, akiket nehéz félrevezetni hamis információkkal.

A magyar diákok megértették a helyzet súlyosságát és betartották a szabályokat. Ami mindenképp nagyobb vita tárgya a fiatalok körében is, hogy ezek a korlátozások a legideálisabbak-e a vírus megfékezésére”

– fogalmazott a KMDSZ elnöke. A sokak által várva várt iskola- , egyetemnyitásról szólva kijelentette, saját bőrükön tapasztalják nap mint nap, hogy azt a tudást, amelyet ebben az időben magukba kell szívniuk, online nem lehet úgy átadni, mint személyesen. „Itt nem a tanárok munkáját szeretném lebecsülni, mert látjuk, hogy szinte emberfeletti, amit ők is véghez visznek, hanem a körülmények, amelyek gátat képeznek ebben” – közölte Hatos Attila. Idei terveikre vonatkozóan az elnök optimistán tekintett a jövőbe.

2021 a Kolozsvári Magyar Diákszövetség életében az újrakezdésről kell hogy szóljon”

– szögezte le az ifjúsági vezető. Egy darabig még biztos, hogy az online tér lesz az elsődleges találkozási felület, viszont céljuk, hogy ha kisebb közösségekben is, de visszatérjenek a személyes találkozókhoz.

„Az Országos Magyar Diákszövetséggel és a Magyar Ifjúsági Központtal közösen egy online ifjúsági kutatást indítottunk, amelyben a jelenlegi oktatási helyzetet, a járványhelyzet alatti kulturális életet, a jövőképet és a megélhetési problémákat szeretnénk felmérni. A kutatás eredménye majd egy jó kiindulópont tud lenni a 2021-es évre is” – vázolta Hatos Attila. Hozzátette, oltáskampánnyal is készülnek, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy idén hagyományos formában rendezhetik meg legnépszerűbb rendezvényeiket.

Mielőbb visszatérnének a padokba Marosvásárhelyen

Varga László harmadéves orvosis hallgató december óta tölti be a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöki pozícióját, azonban már az egyetem első évétől kezdve aktív szerepet vállal a szervezet tevékenységeiben. A járványhelyzet megnehezítette a kommunikációt, arra törekedtek, hogy a megbeszéléseket mielőbb online térbe tereljék. A koronavírus számukra sem a legjobbkor érkezett, hiszen következett volna a Tudományos Diákköri Konferencia, utána pedig a diáknapok, mely események rendszerint elég magas arányban szólítják meg a fiatalokat.

Az MMDSZ szerint annyiban hasznos volt az új helyzet, hogy tapasztaltabbak lettek Fotó: Facebook/MMDSZ

A tiltás váratlanul érte a szervezőket, akkor még nem voltak esetleges alternatívák. A diáknapok online átszervezése fel sem merült, hiszen szerintük annak lényege éppen a találkozás és az élő kapcsolatteremtés lehetősége. A Tudományos Diákköri Konferenciát elhalasztották, és csak ősszel rendezték meg.

A helyzethez mérten egy sikeres rendezvényen vagyunk túl. Nem olyan volt, mintha élőben zajlott volna, de legalább megtarthattuk”

– nyilatkozta a Krónikának Varga László.

A karanténidőszakban – a háziorvosok és az idősek helyzetének megkönnyítése érdekében – gyógyszerkézbesítő akcióban vettek részt más partnerszervezetekkel, valamint online próbafelvételit tartottak. A karanténidőszak után pedig olyan eseményekben kezdtek gondolkodni, amelyek online térben is megvalósíthatók. Például az Egyetemi Nyílt Napok ilyen formában is igencsak nagy népszerűségnek örvendett. A szervezők egy brassói csapat segítségével megvalósított virtuális sétára hívták az érdeklődőket, amely során a nézők négy különböző kamera felvételei által nyerhettek betekintést az egyes egyetemek „színfalai” mögé.

„Az eseményen a Sapientiát, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet, a BBTE Pedagógiai Tanszékét, valamint a MOGYE-t mutattuk be. A virtuális séta során a nézőket egy kamerával körbevezettük, és megmutattuk nekik az egyes kampuszok híresebb intézeteit. Ugyanekkor diákok is felszólaltak és meséltek az egyetem mellett végzett tevékenységeikről” – idézte fel az ifjúsági vezető. Ezt egy kötetlen beszélgetés követte, amelyen a résztvevők kérdéseket tehettek fel rektorhelyettesnek, oktatóknak.

Az elsősorban tizenegy-tizenkettedikes diákokat célzó, kétnapos eseménynek több mint 200 résztvevője volt, amit egyértelmű sikerként könyveltek el a szervezők.

Megszervezték többek között a háromrészes Gólyatanodát is, az esemény az elsőéves diákok tájékoztatásáért jött létre.

A fiatalok „vírushozzáállására” kitérve az MMDSZ elnöke kifejtette, azok, akikkel kapcsolatban van, betartják a szabályokat, „egyáltalán nem vírustagadók”. „A diákszövetségi tagokon azt látom, hogy hiteles forrásokból informálódnak és betartják az intézkedéseket” – összegezte tapasztalatait Varga László. Arra a kérdésünkre, hogy szeretnének-e visszatérni az egyetemekre, iskolákba, a diákvezető egyértelmű igennel felelt. Hozzátette,

hiányoznak a gyakorlati órák és a kurzusok közti társalgások.

Hiányoznak a gyakorlati órák és a kurzusok közti társalgások Fotó: Facebook/MMDSZ

Az elmúlt időszakra visszatekintve kijelentette, a diákszövetségen belüli tevékenység eleinte stagnált, de nem csökkent, hanem átalakult. „Azt tapasztaljuk, hogy a diákok és az egyetemisták nyitottak az online történő dolgokra is. Ugyanakkor a tagok lelkesedése sem lankadt” – szögezte le Varga László. „Annyiban hasznos volt ez a helyzet, hogy tapasztaltabbak lettünk, és most már vannak alternatíváink mind on-site, mind pedig online” – összegzett az MMDSZ-elnök.

Realistán bizakodnak Sepsiszentgyörgyön

A világjárvány miatt az iskolások is a laptop vagy a táblagép elé kényszerültek az év nagy részében, a tanórák online térbe költöztek. A változás nemcsak az osztályban történő találkozásokat tette lehetetlenné, hanem a szünetbeli beszélgetéseket is, a közös tízórai-majszolást, a kacarászást a folyosókon. Elmaradtak a diáktanácsok rendezvényei, a gólyabálok, a szalagavató ünnepségek.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diáktanácsának elnöke, Ráduly István Hunor a Krónikának felidézte, hogy a járvány miatt még a diáktanács elnökévé választása is rendhagyó módon, online zajlott. Eddig nem volt igazán módja összerázni az új vezetőcsapatot, kitalálni jövőbeli terveket.

Természetesen ötleteik voltak, de hamar belátták, hogy a járvány miatt minden elúszik. Ám nem bánkódtak, hiszen tudatában voltak, hogy az egészség, mindannyiunk egészsége fontosabb.

Nyitott fiatalokként hamar alkalmazkodtak a nem szokványos helyzethez: kezdetben csak diáktanácsgyűléseket szerveztek online, majd lassan kitaláltak közösségi tevékenységeket is, például közös online filmnézést. A diáktanács tevékenysége nem „bénult meg” a járvány miatt, karácsonykor adománygyűjtő akciót is szerveztek.

Sepsiszentgyörgy városának kiválósági ösztöndíját tavaly hét tanuló nyerte el, hatan a Székely Mikó végzős diákjai Fotó: Facebook/Székely Mikó Kollégium

Arra a kérdésre, hogy az iskola vagy a tanárok kértek-e segítséget a diáktanácstól a maszkviselés vagy éppen a kézmosás népszerűsítése érdekében, a diáktanácselnök azt felelte, hogy

bármikor segítenének a jó cél érdekében, de nem volt szükség erre, mert náluk minden diák teljes komolysággal kezelte a járványügyi helyzetet.

Ráduly István Hunor a jövőre kitérve azt mondta, hogy ő realista, így nem hiszi azt, hogy a védőoltás nyomán egyből megoldódik a probléma. Egyelőre arra a forgatókönyvre is vannak terveik, ha vissza lehet térni az iskolába (akkor egy diáktanács-összerázó táborral kezdenék, ahol ki tudnák találni a továbbiakat), és arra is, ha marad az online oktatás – ez esetben az iskola rádiósaival közösen online hallgatható podcasteket (interneten közzétett hanganyagokat) készítenének különböző vendégekkel. A diákvezető reméli, hogy idén nemcsak saját rendezvényeik, hanem az olyan életre szóló események sem maradnak el, mint a gólyagála vagy a maturandusbál.

Várják az élet felpörgését Szatmáron

A tavasszal lesújtó világjárvány Szatmáron is átszervezte az ifjúsági életet. Őri-Pákay Franciska, a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület elnöke a Krónikának elmondta, hogy náluk sem történt másként: a tervben lévő rendezvényeket „hazavágta” a Covid.

Egyesületünk biztosítja a hátteret a Szatmárnémeti Utcazene Fesztiválnak, amely mire végre kezdett nemzetközi szinten is sikeres lenni, ám a járvány eltörölte ennek az esélyét is.

Semmiképpen nem vállalhattuk be azt, hogy egy esetleges gócpontja legyen a fertőzésnek a rendezvényünk” – mesélte Őri-Pákay Franciska.

Emellett ők a Kreatív Szatmár szervezői. Segítenek az egyik legnagyobb múltú egészségügyi és kulturális egyesületnek megszervezni a minden évben megtartandó orvosi találkozót és népszerűsítik Szatmárt a leendő orvosok körében. „Mindent keresztülhúzott a járvány, folyamatosan változott a helyzet, mire meghirdettünk volna valamit, már mások voltak a szabályok, miközben ott voltak a megnyert pályázatok, amelyeket el kellett számolni, s ezeknek is vannak feltételei.

Mázlinkra eléggé rugalmasnak bizonyult a legtöbb kiíró, de állandóan egyeztetni kellett velük annak érdekében, hogy december végéig sikerüljön lezárni a projekteket”

– jelentette ki az egyesület elnöke.

Tavaly elmaradt a Szatmárnémeti Utcazene Fesztivál Fotó: Facebook/Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület

Őri-Pákay Franciska szerint egyesületük „egy csapat őrült fiatalból” áll, akik már nem is mind annyira fiatalok, de céljuk az, hogy Szatmárnémetiben is legyenek olyan rendezvények, amelyek fiatalossá és vonzóvá teszik a partiumi várost, és ez talán befolyásolhatja a fiatalok döntését, hogy a tanulmányaik befejeztével hazaköltözzenek. Jelezte,

mindenki számára nehéz volt elfogadni és főleg megszokni a járvány miatt kialakult helyzetet és törvényeket. Valószínűleg a szatmári fiatalok körében sincs ez másképp, de ugyanúgy, mint mindenki más: alkalmazkodtak.

Bizonyára sokakat a hazaköltözés megfosztott attól a szabadságtól, amit az otthontól távol éreztek, így többek között a közösségi élet hiányát is megszenvedik. Ugyanakkor otthon is felpöröghet az élet. „A tavalyi év utolsó napjaiban tudtuk meg, hogy három hosszú év kihagyás után ismét nyertünk Erasmus+ pályázatot, ami azt jelenti, hogy sok-sok ország fiataljai jöhetnek hozzánk, ha sikerül megszervezni. Utcazene-fesztivál frontján tavasszal lehet majd valamit látni talán, de a kisebb projekteknek van esélyük. Van egy képzéssorozatunk, amelyet még a 2020-as évből hoztunk át és érdekes lehet, mert iskolai segítőknek szól, de közvetve Szatmár megyei gyerekeknek” – ismertette a terveket a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület elnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport