Fellendítenék a sportéletet Kovásznán, új klubot hoztak létre, sportlétesítmények épülnek a fürdővárosban

Fellendítenék a sportéletet Kovásznán, új klubot hoztak létre, sportlétesítmények épülnek a fürdővárosban

A futballpálya látványterve

Fotó: Facebook/GyerőJózsef

A napokban jelentette be Kovászna polgármestere, Gyerő József, hogy a helyi, elsősorban futballhagyományok előtt tisztelegve létrehozták a Kárpátok SK-t, a városi tanács fennhatósága alá tartozó, önálló jogi személyiséggel rendelkező sportklubot. A fürdővárosban új sportbázis is épül nagy méretű műfüves futballpályával, melytől nem csak a helyi tömegsport fellendülését remélik, hanem azt is, hogy általa aktívabban bekapcsolódhatnak az utánpótlás-nevelésbe, sőt a település turizmusát is összekötnék a sporttal.

Tóth Gödri Iringó

2024. július 08., 10:032024. július 08., 10:03

Kovászna sportélete az 1989-es forradalom előtt és utána jó pár évig összeforrt a Kárpátok Sportegyesülettel, mely elsősorban a labdarúgásra koncentrált, de nem csak, hiszen több sportszakosztállyal is rendelkezett. A fürdőváros polgármestere, Gyerő József szerint az egyesület beivódott a helyi köztudatba, a lakosság büszke volt rá, szép eredményei voltak. Ám az egyesület, mely a forradalom után tulajdonképpen magánszemélyek által élt tovább, s melynek működésében, működtetésében nem vett részt az önkormányzat, sőt egy időszakban még konfliktusok is felmerültek a kapcsolatukban, egy idő után felfüggesztette tevékenységét (2008-ban).

„Erre mintegy válaszként hozta létre az akkori polgármester a Kovásznai Sportegyesületet az önkormányzatnak alárendelt intézményként,

aminek nem volt jogi személyisége: a sporttörvény alapján szervezték meg. És annak az égisze alatt működött aztán a sporttevékenység, amit az önkormányzat finanszírozott. Merthogy akkor közvetlen módon tudta becsatornázni a pénzt az önkormányzat az egyesületbe, amelynek nem kellett pályáznia, mint minden más egyesületnek” – magyarázta a Krónikának Gyerő József.

Egészen mostanáig ez a szervezet felelt a helyi focicsapatért, amely a sportegyesületet képviselve iratkozott be, szerepelt bajnokságokban.

Idézet
De közben polgármesterként nagyon sokszor hallottam a városlakók és a tanácsosok részéről egyaránt, hogy bezzeg annak idején a Kárpátok, hogy Kovásznán ne sportegyesület, hanem Kárpátok legyen. A Kárpátoknak volt egyfajta eszmei múltja.

Másfelől amikor tavalyelőtt volt egy számvevőszéki ellenőrzésünk, ők is kifogásolták, hogy ennek a sportegyesületnek nincs jogi formája” – magyarázta az RMDSZ-es elöljáró. Hozzátette, természetesen a számvevőszék munkatársainak elmagyarázta, hogy az alakuláskor a sporttörvény lehetővé tette, miszerint ezzel a köztes szervezeti formával működjön az egyesület, de tény, hogy a könyvelés terén számos kérdést felvetett a helyzet.

„A számvevőszék is szorgalmazta, hogy szervezzük át és legyen ugyancsak a sportolói törvény alapján egy olyan struktúra, aminek van jogi személyisége. És ez a sportklub lenne.

Na most akkor ezt a két problémát úgy tudtam megoldani egyfelől, hogy eleget tegyek a számvevőszékes, másfelől pedig a közösségi elvárásnak, hogy létrehoztuk ezt a sportklubot, aminek a Kárpátok Sportklub nevet adtuk. Leírtam, hogy ez nem jogutódja a régi Kárpátok Sportegyesületnek, de szeretné tovább vinni mindazt a sportéleti gondolatiságot, erkölcsi elvárást, hagyományt, emléket, amit a kovásznaiaknak jelentett a valamikori Kárpátok Sportegyesület” – fejtette ki a 9200 lakosú (ebből 5500-an vallották magukat magyar nemzetiségűnek) város polgármestere.

Gyerő József elmondta, egyértelmű, hogy nem csak a formát, hanem a tartalmat is szeretnék jobbá tenni a jövőben, szeretnék „felpörgetni” a sportéletet, a focimozgalmat a háromszéki városban.

A helyi focicsapat idén harmadik helyet nyert a megyei bajnokságban, de szeretnének szintet lépni, azt akarják, hogy a csapat a jövőben feljusson a harmadosztályba.

A településen zajlik egy sporbázis építése is, mely reményeik szerint a következő szezon végére lesz kész. A sportbázis az egykori lőtér területére épül, melynek tulajdonjogát a bukaresti védelmi minisztérium átadta a városnak, majd egy részleges városrendezési tervet elkészítve jelöltét ki, hogy sport- és szabadidős infrastruktúrát szeretnénk megépíteni a helyszínen.

„Ennek elemei közt szerepel egy focipálya, ami most épül, és amit a Román Futballszövetség, valamint az Országos Beruházási Társaság (CNI) finanszíroz,

mert a 2020-as Európa-bajnokság alkalmával Románia vállalta, hogy 500 ilyen típusú sportbázist létesít országszerte annak érdekében, hogy a futballmozgalmat pörgesse” – részletezte a polgármester, hozzátéve, pályázás útján dőlt el, hogy Kovászna lehet az egyik ilyen helyszín.

Épül egy nagyméretű műfüves focipálya és egy kisméretű multifunkcionális sportpálya is. A nagyméretű focipályának megvilágítással, 500 férőhelyes lelátóval rendelkezik majd, illetve adminisztrációs jellegű épület is tartozik majd hozzá. A tervek szerint a két pálya mellé – szintén a CNI támogatásával – épül majd egy 180 férőhelyes sportcsarnok is; erre is leszerződtek már a kivitelezővel. Nyújtottak be pályázatot park, játszótér és pumptrack, azaz hullámzó biciklipálya megépítésére is a komplexumon belül, ennek még várják az eredményét. Hosszútávon szeretnék, ha egy, a táboroztatást lehetővé tevő egység is épülne a komplexumban, de ez egyelőre még csak álom.

Kérdésünkre a polgármester azt is elmondta, hogy természetesen nem tudnak és nem is akarnak a megyeszékhellyel, Sepsiszentgyörggyel versengeni a sportélet, főként a profi sport terén.

Jelenleg is egyértelmű ugyanis, hogy ha egy fiatal valamelyik sportágban – legyen szó futballról, kosárlabdáról vagy tollaslabdáról – elér egy bizonyos szintet, akkor Sepsiszentgyörgyön, esetleg Csíkszeredában, Brassóban folytatja, hiszen ott a körülmények, az edzők, az anyagi bázis is jobb.

„De szerintem nekünk nem is ez a cél, hogy élsportolókat neveljünk itt ki, mert tudjuk, hogy ez elég nehéz. Vannak csúcstehetségek, de azok egyértelműen elmennek, mert úgy látják, hogy máshol jobban érvényesülnek.

Idézet
De ha el tudjuk őket vinni egy olyan szintre, ahonnan ők már tovább tudnak lépni, én azt gondolom, hogy az elégtételre ad okot. Utánpótlás mozgalom nagyon is van a városban, akár magánkézben lévő egyesületek által is.

Karatéban, fociban és kézilabdában is ügyeskednek a fiatalok” – fejtette ki lapunknak Kovászna polgármestere, kiemelve, hogy számukra a tömegsport nagyon fontos, hiszen a jelenlegi negyedosztályú, illetve a vágyott harmadosztályú foci is annak mondható, de szeretnék, ha kedvező feltételeket tudnának biztosítani a sportág szerelmesei számára.

A városban van korcsolya- és sípálya is, a helyi gyerekeknek tulajdonképpen nagyon sok sportágat módjukban áll kipróbálni helyben.

„Lehetőséget adunk a gyerekeknek, hogy belekóstoljanak a sportba, és abban az esetben, ha úgy látják, hogy azt jól tudják csinálni, mivel tehetségesek, rátermettek, akkor van hová, merre tovább menni” – tette hozzá az elöljáró.

A polgármester felidézte, hogy a rendszerváltás előtt gyakran jártak Kovásznára erőnléti edzőtáborokba az ország más vidékeinek sportolói is, sőt most is érkeznek csapatok, hiszen a terep ideális erre, illetve a térség szállodái is jó pontot jelentenek. Ilyen szempontból is potenciált látnak az épülő sportkomplexumban, hiszen ha például egy focicsapat tud majd a pályán is, és nem csak terepen edzeni, akkor nagyon vonzó helyszínné válhat Kovászna.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 08., hétfő

Belefulladt a Temes folyóba egy lugosi férfi

Holtan találtak a Temes folyóban vasárnap délután egy 55 éves férfit, aki a feltételezések szerint úszni ment be a vízbe.

Belefulladt a Temes folyóba egy lugosi férfi
2024. július 07., vasárnap

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit, kiderül, miként javították a magyar diákok román dolgozatait

Az idei nyári érettségi előzetes eredményeit hétfőn, július 8-án legkésőbb 12 óráig közzéteszik a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján.

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit, kiderül, miként javították a magyar diákok román dolgozatait
2024. július 07., vasárnap

Vészesen közelít a 40 fokhoz a hőmérséklet a következő napokban

Elsőfokú hőségriadót adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 25 megyére és a fővárosra.

Vészesen közelít a 40 fokhoz a hőmérséklet a következő napokban
2024. július 06., szombat

Erdélyi egyetemek között osztott szét pénzt a tanügyminiszter

Ligia Deca tanügyminiszter szombaton Kolozsváron több szerződést írt alá az egyetemi infrastruktúra korszerűsítésére, összesen 256 millió lej értékben.

Erdélyi egyetemek között osztott szét pénzt a tanügyminiszter
2024. július 06., szombat

Az értékőrzés jegyében telt a kalotaszentkirályi alkotótábor, leleplezték Kalotaszeg nagyasszonyának mellszobrát

Az alkotó ember, amíg teheti, alkot. Szóból, fából, kőből, gyöngyből, cérnából, csuhéból, üvegből, s még hosszan sorolhatnánk, hogy mi mindenből teremti a szépet.

Az értékőrzés jegyében telt a kalotaszentkirályi alkotótábor, leleplezték Kalotaszeg nagyasszonyának mellszobrát
2024. július 06., szombat

Döbbenetes, hány éves a legfiatalabb romániai nagymama

Romániában él a legfiatalabb nagymama – jelentette ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke.

Döbbenetes, hány éves a legfiatalabb romániai nagymama
2024. július 05., péntek

Hackertámadás érhette Románia egyik legnagyobb, kolozsvári székhelyű IT-cégét

Egy kiberbiztonsággal foglalkozó nemzetközi platform információi szerint hackertámadás érte az ország egyik legnagyobb információtechnológiai vállalatát, az NTT Data Romániát.

Hackertámadás érhette Románia egyik legnagyobb, kolozsvári székhelyű IT-cégét
2024. július 05., péntek

Átvették mandátumukat az RMDSZ aradi tanácsosai, cél az alpolgármesteri szék

A június 9-i helyhatósági választásokon önkormányzati képviselői helyhez jutott jelöltek a napokban vehették át mandátum-igazolásaikat.

Átvették mandátumukat az RMDSZ aradi tanácsosai, cél az alpolgármesteri szék
2024. július 05., péntek

Diákbarát, ugyanakkor igényesen megfogalmazott, nem lebutított tételeket kaptak az érettségizők magyarból

Összességében véve diákbarát, nem lebutított, igényesen megfogalmazott tételeket kaptak a diákok a pénteki magyar érettségin, kreativitásukat is bevethették.

Diákbarát, ugyanakkor igényesen megfogalmazott, nem lebutított tételeket kaptak az érettségizők magyarból
2024. július 05., péntek

Pénzért átmenő? Őrizetbe vettek egy brassói egyetemi tanárt befolyással üzérkedés és vesztegetés elfogadása gyanújával

Őrizetbe vettek pénteken egy brassói egyetemi oktatót befolyással üzérkedés és vesztegetés elfogadása gyanújával – közölte pénteken a belügyiminisztérium korrupcióellenes igazgatóságának (DGA) Brassó megyei irodája.

Pénzért átmenő? Őrizetbe vettek egy brassói egyetemi tanárt befolyással üzérkedés és vesztegetés elfogadása gyanújával