Felavatták Dávid Ferenc unitárius egyházalapító szobrát Sepsiszentgyörgyön

MTI 2019. szeptember 21., 18:12 utolsó módosítás: 2019. szeptember 21., 18:19

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban szombaton felavatták Dávid Ferenc unitárius egyházalapító püspök köztéri szobrát.

Fotó: Facebook/Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség

A Harmath István szobrászművész által megmintázott egész alakos szobrot a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata állíttatta. Az avatóünnepségről az unitárius egyház sajtószolgálata juttatott el közleményt az MTI-hez.

Az avatóünnepségen Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész, az egyház közügyi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy

Dávid Ferenc fundamentumkészítő ember volt, és a ma emberének is tudatában kell lennie, hogy élete mások számára lesz fundamentum.

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete Erdély elévülhetetlen értékeként szólt arról, hogy az 1568-as tordai országgyűlés Dávid Ferenc kezdeményezésére a világon először hirdette meg a vallás- és lelkiismereti szabadságot. A nagykövet szerint Dávid Ferenc példáját ma is követni kell, hiszen a szabadságra és igazságra való törekvés ma is a közösségek létének és erősödésének a záloga.

Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke is úgy vélte:

a szobor nemcsak egy történelmi személynek állít emléket, hanem annak a szellemiségnek és magatartásnak, amelynek Dávid Ferenc a szolgálatában állt.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere beszédében feladatnak minősítette Dávid Ferenc szellemiségének éltetését és továbbadását.

A vallásszabadság erdélyi kinyilvánításának 450. évfordulója után immár a második egész alakos szobrot állítják Erdélyben Dávid Ferencnek. Augusztusban Kolozsváron az unitárius egyháznak az utca felé megnyitott telkén állítottak szobrot a város szülöttének, a vallásszabadság és az unitárius egyház megalapozójának.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat