Emil Boc szerint a kolozsvári magyarok nem akarják használni anyanyelvüket a hivatalokban, ezért fölösleges a kétnyelvűség

Emil Boc szerint a kolozsvári magyarok nem akarják használni anyanyelvüket a hivatalokban, ezért fölösleges a kétnyelvűség

A kolozsvári polgármesteri hivatal elutasítja a magyar nyelvhasználatnak a közintézményekben történő kiterjesztését

Fotó: Rostás Szabolcs

Anyanyelvhasználati jogot követel a kolozsvári magyarok számára a közintézményekben a Székely Figyelő Alapítvány. Az ügyben három éve pereskedő civil jogvédő szervezet cáfolja Emil Boc polgármester – ügyvédje által a csíkszeredai törvényszéken, illetve a marosvásárhelyi táblabíróságon tolmácsolt – elutasító állításait, miszerint a kolozsvári magyarok nem igénylik a magyar nyelv használatát.

Makkay József

2024. március 22., 19:032024. március 22., 19:03

2024. március 25., 12:352024. március 25., 12:35

Harmadik éve pereskedik Kolozsvár polgármesterével, Emil Bockal a Szekler Monitor (Székely Figyelő) Alapítvány. Mint ismeretes, hosszas bírósági eljárás után a kolozsvári városháza arra kényszerült, hogy a kincses város határában elhelyezze a háromnyelvű, román, magyar és német településjelző táblákat. A székelyföldi jogvédő alapítvány szerint azonban a 2001/215-ös törvény anyanyelvhasználatra vonatkozó többi előírásait a polgármesteri hivatal már nem alkalmazta.

„A háromnyelvű településjelző táblák kihelyezését követően levelet küldtünk Emil Boc polgármesternek, amiben szorgalmaztuk, hogy a 215-ös számú közigazgatási törvény előírásai szerint a kolozsvári közintézményekre is kerüljön ki magyar felirat, a közintézményekben legyenek magyar nyelvű tájékoztató szövegek, illetve az ügyfelek használni tudják a magyar nyelvet a hivatali ügyintézés során” – összegzi a Kolozsvár polgármesteréhez intézett kérést Árus Zsolt, a székelyföldi alapítvány vezetője.

Válaszlevelében Emil Boc azzal hárította el a magyar nyelvhasználatnak a kolozsvári közintézményekben való kiterjesztését, hogy a kincses város magyar lakosságának számaránya az összlakosság húsz százaléka alá csökkent,

ezért a közigazgatási törvény ide vágó passzusainak alkalmazása nem kötelező érvényű az önkormányzat számára. A 2022-es népszámlálás adatai szerint a 286 598 lakossal rendelkező Kolozsvárt 33 603-an vallották magukat magyarnak, ami az összlakosság kevesebb mint 12 százalékát jelenti.

A Székely Figyelő Alapítvány ezt követően indított peres eljárást a kolozsvári polgármesteri hivatal ellen a Hargita megyei törvényszéken, Csíkszeredában. Beadványukat azzal támasztották alá, hogy a közigazgatási törvény alkalmazási módszertanát tartalmazó 2001/1206-os számú kormányrendeletben tételesen Kolozsvár is szerepel azoknak az erdélyi településeknek a listáján, ahol az anyanyelvhasználatra vonatkozó előírásokat alkalmazni kell. Ezt a jogszabályt azóta sem vonták vissza, következésképpen ma is hatályos. Árus Zsolt szerint egy megszerzett jogot nem lehet visszavonni, ezért Emil Bocot kötelezni kell a közigazgatási törvény alkalmazására.

Csíkszeredában veszített az alapítvány

A csíkszeredai törvényszék első fokon azzal az indoklással utasította el a székelyföldi alapítvány keresetét, hogy a perben nem lehet érintett, a székhelye nem Kolozsváron van bejegyezve. Az alapítvány fellebbezett, és a marosvásárhelyi táblabíróság helyt adott az erdélyi magyarság nyelvi jogaiért harcoló civil szervezetnek, az iratcsomó visszakerült a csíkszeredai törvényszékre. Második nekifutásra a csíkszeredai bírák azzal utasították el az alapítvány kérését, hogy a kincses városban már nem él húsz százaléknyi magyar, így nem is kérhető a magyar nyelvhasználat a közintézményekben.

Galéria

Nehezen barátkoznak vele. A 2017-ben kihelyezett háromnyelvű helységnévtábla magyar felirata volt már lemázolva

Fotó: Facebook/Oláh Emese

Újabb fellebbezés után ismét a marosvásárhelyi táblabíróságra került az ügy, ahol idén március 18-án tartották az első tárgyalást. A kolozsvári polgármesteri hivatal képviseletében megjelent ügyvéd azzal az indokkal kért halasztást, hogy a hivatal a legfelsőbb bíróságon az ügy áthelyezését kérte.

A Boc-adminisztráció szerint a marosvásárhelyi táblabíróság „elfogult” a magyarok irányában, miután egyszer kedvezően döntött az alapítvány beadványának ügyében.

Jelenleg mindkét peres fél a legfelsőbb bíróság döntésére vár, hogy helyt ad-e a kolozsvári polgármesteri hivatal kérésének, vagy Marosvásárhelyen folytatódik a per.

Emil Boc-féle nevetséges érvelése

Árus Zsolt a Boc nevével fémjelzett adminisztráció félretájékoztatásáról számolt be a Krónikának. Kolozsvár polgármesterének képviseletében a hivatal jogásza azzal érvelt a bírósági perek során, hogy a magyarság számarányának csökkenése nem teszi indokolttá a törvény alkalmazását, másrészt

erre azért sincs szükség, mert a polgármesteri hivatal egyetlen beadványt sem kapott kolozsvári magyaroktól arra vonatkozóan, hogy anyanyelvükön szeretnének beszélni a közhivatalokban.

Galéria

Árus Zsolt: „egy törvényt nem azért kell betartani, mert valaki kéri, hanem mert kötelező”

Fotó: Gergely Imre

„A polgármesteri hivatal érvelése nevetséges. Egy törvényt nem azért kell betartani, mert valaki kéri, hanem mert kötelező. Mi az érvényben levő romániai jogszabályokkal bizonyítottuk, hogy a 2001-es számú közigazgatási törvény előírásait a helyi önkormányzatoknak alkalmazniuk kell. A törvény nem írja elő, hogy ahol húsz százalék alá csökken a magyarság részaránya, ott le kell venni a kétnyelvű feliratokat vagy hogy a többi kisebbségvédelmi előírás is okafogyottá válna” – magyarázta lapunknak Árus Zsolt.

Nagyobb eséllyel perelhetne egy kolozsvári lakos vagy egyesület

Az alapítvány jogi képviselője a bírósági tárgyalásokon azzal érvelt, hogy a Románia által is elfogadott 1201-es Európa tanácsi egyezmény hangsúlyozza: ahol jelentős számú kisebbség él – az ET-határozat nem említ számarányokat –, ott biztosítani kell az adott népközösség széleskörű anyanyelvhasználati jogát. A nemzetközi előírást Romániának is jóhiszeműen végre kell hajtania. Az elmúlt években az Európa Tanács többször is azt kérte a román kormánytól, hogy csökkentse a közigazgatási törvényben szereplő húsz százalékos küszöbértéket. Az erről szóló dokumentumokat az alapítvány csatolta az ügyiratcsomóhoz.

A per során a Székely Figyelő Alapítvány arra is hivatkozott, hogy

Kolozsváron több mint 30 ezer magyar él, ami meghaladja Hargita megye teljes román ajkú lakosságát. Ezzel szemben a Hargita megyei románok mindenhol használhatják anyanyelvüket, míg a kolozsvári magyarok nem.

Árus Zsolt elismerte, hogy egy kolozsvári természetes személy vagy a kincses városban bejegyzett civil szervezet nagyobb eséllyel nyerhetne hasonló perben. Mint portálunknak fogalmazott, egy nagy számú magyar közösség jogairól van szó Erdély fővárosában, amihez Emil Boc polgármester ellenségesen viszonyul.

korábban írtuk

Magyar nyelven is feliratozni kell a magyar kötődésű emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket
Magyar nyelven is feliratozni kell a magyar kötődésű emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket

Ezentúl magyar nyelven is kötelezően feliratozni kell a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket, amelyek a magyar közösséghez kötődnek valamilyen formában.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 28., péntek

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére szeptemberben kezdődik a Lakitelek Népfőiskola szórványkollégiumokat támogató programja – közölte Lezsák Sándor az MTI-vel.

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola
2024. június 28., péntek

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, a máramarosi magyar tévézés, az utolsó, még létező megyei magyaradás önzetlen műsorvezetője – közölte a Máramaros megyei RMDSZ.

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője
2024. június 28., péntek

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok

Tűz ütött ki csütörtökről péntekre virradó éjszaka egy nagybányai szállodában. Tizenkét személyt, köztük egy gyereket evakuáltak.

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok
2024. június 27., csütörtök

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében

Állatbetegségekkel összefüggő kutatási, oktatási együttműködésről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Temesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetem csütörtökön – tájékoztatta a PTE az MTI-t.

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében
2024. június 27., csütörtök

Látványosan nőtt az Ákovita versenyre benevezett és díjazott jó minőségű pálinkák száma

Rekordszámú, mintegy ezer párlat- és pálinkaminta érkezett be az idei Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre Csíkszeredába, a szakmai zsűri összesen 629 minősítést osztott ki.

Látványosan nőtt az Ákovita versenyre benevezett és díjazott jó minőségű pálinkák száma
2024. június 27., csütörtök

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól

Összesen 980 ezer lejes támogatást szavazott meg az egyházak számára Kolozs megye képviselőtestülete, az össztámogatás közel ötödét, 170 ezer lejt kapják a történelmi magyar egyházak.

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól
2024. június 27., csütörtök

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 19 folyó vízgyűjtő medencéjére és a Duna kisebb mellékfolyóira.

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére
2024. június 27., csütörtök

Az RMDSZ szerint Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere, az EMSZ az ügyészségen keresi az igazát

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke szerint egyértelműen Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere. Ezzel szemben Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke szerint a székelyhídi polgármesteri mandátum szeptember végén nem lesz átvehető.

Az RMDSZ szerint Béres Csaba marad Székelyhíd polgármestere, az EMSZ az ügyészségen keresi az igazát
2024. június 27., csütörtök

Útra tettek a kolozsvári repülőtéren nyolc ázsiai férfit, akik illegális határátlépést kíséreltek meg

Kitoloncoltak Romániából nyolc Srí Lanka-i és bangladesi férfit, akik munkavállalási céllal jöttek az országba, később azonban illegális határátlépést kíséreltek meg, hogy Nyugat-Európába jussanak.

Útra tettek a kolozsvári repülőtéren nyolc ázsiai férfit, akik illegális határátlépést kíséreltek meg
2024. június 27., csütörtök

Győzelmi mámorban ünnepli választási sikerét az RMDSZ miniparlamentje

Győztünk, győztünk, győztünk! – nyomatékosította háromszor is Kelemen Hunor a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) csütörtökön Kolozsváron zajló ülésén elhangzott választási kiértékelőjében.

Győzelmi mámorban ünnepli választási sikerét az RMDSZ miniparlamentje