Elkezdődött a barcarozsnyói vár felújítása: egy „kisebb” Segesvárt ígérnek a látogatóknak

Pap Melinda 2020. február 11., 16:03

Egy évtizedes erőfeszítés után hétfőn elkezdődtek a barcarozsnyói vár felújítási munkálatai, miután az önkormányzat átadta a terepet a kivitelezőnek. A szász parasztvár nagyrészt uniós forrásokból kapja vissza középkori arculatát.

A felújítás után az egykori parasztvár visszanyeri eredeti, 17. századi vásári hangulatát Fotó: Facebook/Cetatea Medievală Râșnov

Elkezdődtek hétfőn Erdély legnagyobb parasztvárának, a barcarozsnyói várnak a felújítási munkálatai, miután a helyi önkormányzat átengedte a terepet a kivitelező cégnek. A jó hírről Facebook-oldalán számolt be Adrian Veştea Brassó megyei tanácselnök, hatalmas eredménynek nevezve, hogy egy évtizedes huzavona után sikerült átvenni a létesítményt a város tulajdonába. Úgy fogalmazott, hogy

a felújítás után az egykori parasztvár visszanyeri eredeti, 17. századi vásári hangulatát, és Brassó megye egyik legfontosabb turisztikai célpontjává válik.

Az egykori szász parasztvár felújítására még 2017-ben nyerték el az európai uniós támogatást, és 2018 augusztusában a kivitelezési szerződést is aláírták a ploieşti-i Romconstruct Group Kft-vel. Ezt a tervezési és engedélyeztetési időszak követte, a tulajdonképpeni munka csak hétfőn kezdődhetett el. Liviu Butnariu, Barcarozsnyó polgármestere a témában tartott pénteki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a kivitelezőnek 26 hónap alatt kell elkészülnie a munkálatokkal, de azt szeretné, ha már korábban sikerülne átadni a felújított parasztvárat. Ennek finanszírozását a kezdeti 13,34 millió lejről 19,5 millió lejre emelték, mivel egy előre nem látott beavatkozásra is szükség lesz. Az elöljáró szerint a munkálatok ideje alatt csupán a felső vár lesz bezárva a látogatók előtt, az alsó részben továbbra is lehet majd kulturális és szórakoztató rendezvényeket szervezni.

Gabriela Ghiţă, a kivitelező cég képviselője a helyi sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a felújítás több szakaszban zajlik majd. Első körben lebontják azokat a beton- és PVC-elemeket, melyeket a 2000–2006-os időszakban toldott hozzá a műemlék épülethez az azt kezelő magáncég. Utána kezdődhetnek el a tulajdonképpeni állagmegőrzési és restaurálási munkálatok, de a régészeti feltárás és történelmi források alapján két tornyát is újjáépítik. Emellett a várfalat is pótolják, megjelölve az eredeti részeket, és a vár legmagasabb pontján található kápolna mellé kilátót építenek a látogatók számára. A felújításhoz hagyományos építőanyagokat használnak.

A beruházást a megyei múzeum régész és történész szakemberei felügyelik, akik a vár 17. századi arculatát próbálják rekonstruálni, így elkészülte után egy erődített középkori vásárteret láthatnak majd a látogatók.

A főépületben külön gyűjtemény mutatja majd be az erődítmény történetét, az itt talált régészeti leleteket, de a felső várban például egy kovácsműhely is helyet kap. Nicolae Pepene, a Brassó megyei múzeum igazgatója a Bună ziua Brașov helyi lap beszámolója szerint úgy fogalmazott: Barcarozsnyó a felújítás után „egy kisebb Segesvár” lesz.

Fotó: Facebook/Cetatea Medievală Râșnov

Az intézményvezető úgy vélte, morális kötelességük a vár rendbetétele, miután 2000-ben átengedték egy magánbefektetőnek, mely nem kezelte megfelelően a műemléket, több szakszerűtlen beavatkozást is végrehajtott rajta. Ezek eredményeként leomlott egy erkély, illetve a vár egyik támfala. A céget 2008-ban sikerült kiebrudalni a létesítményből, mely 2010-ben bírósági végzés alapján átkerült az önkormányzat tulajdonába. Ez sürgősségi állagmegóvási munkálatokat végzett rajta, majd elkezdte az uniós pályázat előkészítését a teljes felújításhoz. Ezt végül második nekifutásra sikerült elfogadtatni, a teljes felújításhoz szükséges összegből 15 237 465 lejt biztosít az Európai Unió.

A megyeszékhelytől 15 kilométerre, a Törcsvári-szoros bejáratánál található barcarozsnyói vár a brassói Fekete templom és a törcsvári kastély után Brassó megye leglátogatottabb turisztikai célpontja. Egyes vélemények szerint a Német Lovagrend építette 1215 körül, mások az első, 1241–42-es tatár betörés utánra teszik építését. Első írásos említése 1331-ből való, 1335-ben már ellenállt a tatárok támadásának. A település első lakói szász telepesek voltak, Erdély legdélebbi szász településének számított.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat