„Otthon mintha minden csapdában rekedt volna” – Külföldön élő erdélyi fiatalok életükről, hazaköltözésről

Deák Szidónia 2023. január 14., 16:29 utolsó módosítás: 2023. január 14., 16:44

Erdélyben szinte nem létezik olyan család, közösség melynek tagjai között ne lenne olyan személy, aki életvitelszerűen külföldön él. Döntésük hátterében a legtöbb esetben különféle okok állnak, karrier, anyagiak vagy egyszerűen a romániai szociális rendszer, társadalmi mentalitás, a székelyföldi fejlesztések hiánya készteti őket arra, hogy máshol keressék a boldogulást.

„Otthon mintha minden csapdában rekedt volna” – Külföldön élő erdélyi fiatalok életükről, hazaköltözésről
galéria
Ott a helyük? A sokkal kedvezőbb külföldi körülmények számos erdélyi magyart „beszippantanak” Fotó: Pixabay.com

Az elvándorlás témája rendszerint hangsúlyossá válik a népszámlálás idején, szociológusok és politikusok próbálnak választ találni arra, mi lehet az oka, hogy sokan az itthonmaradás helyett a külföldet választják, és szétszóródnak a szélrózsa minden irányába.

A Krónikának Székelyföldről Ausztráliába, Nyugat-Európába és Amerikába elszármazó, harmincas éveik közepén járó fiatalok meséltek arról, hogy egyetemi tanulmányaik befejezése után miért döntöttek úgy, hogy külföldre költöznek,

milyen volt a beilleszkedés az adott társadalomba, mi az, ami mai napig szokatlan számukra ott, hogyan élik meg a magyarságukat, és mi az, ami hiányzik itthonról. Arra is kíváncsiak voltunk, gondolkodnak-e a hazaköltözésen, illetve mi volt az a tényező, ami megerősítette abban a döntésükben, hogy külföldön maradnak.

„A legtöbb dolog, ami hiányzik otthonról, pótolható”

A gyulakutai származású Geréb Katinka a középiskola elvégzése után Budapesten tanult tovább csillagászat szakon, majd Hollandiában szerzett phD-oklevelet ugyanezen a szakterületen. Miután a csillagrendszer ismerője lett, a melbourne-i Swinburne Egyetemen kapott kutatói állást. Katinka a Krónikának elmondta, mindig is vonzotta Ausztrália, és nagyon örült a lehetőségnek, amikor nyolc évvel ezelőtt odaköltözhetett.

„A filmekben ha Ausztráliáról van szó, ugye mindig a napsütéses tengerpartot láthatjuk, de az ország hatalmas, és a nagyon egyedi a növény- és állatvilága a mai napig lenyűgöz. A lelkesedésem azóta sem csökkent, szeretek itt élni” – mesélte a fiatal nő.

A gyulakutai Geréb Katinka és amerikai férje számára mai napig szokatlan, hogy a karácsony nyárra esik Ausztráliában Fotó: Geréb Katinka archívuma

Elmondta, a nyelv nem volt számára idegen, a beilleszkedés ilyen értelemben nem okozott gondot, a kollégák, szomszédok is befogadóak voltak, nemigazán emlékszik olyan helyzetre, amikor az ausztrál emberek gorombák lettek volna.

A nehézségek inkább ott kezdődnek, ha valaki nem állampolgár, és a vízum megszerzése, illetve megtartása sok utánajárással jár”

– tette hozzá. Csillagászként és kutatóként nemcsak itthon, hanem Ausztráliában is nehéz elhelyezkedni, mivel az ezen a tudományterületen történő kutatások, fejlesztések gyerekcipőben járnak, ráadásul női kutatók is ritkák, mit a fehér hollók. „Ezen a területen a lehetőségek és egyetemi pozíciók száma korlátozott mindenhol. Én is időközben munkahelyet váltottam, és már nem csillagászként dolgozom. Itt azonban nagy hangsúlyt fektetnek a nők és a kisebbségek támogatására, az utóbbi években rengeteg kezdeményezés született ezen a téren” – osztotta meg tapasztalatait Geréb Katinka.

A csendes-óceáni ország nemcsak munkavállalás szempontjából vonzó, hanem számos olyan dolog van, amiért érdemes ott élni. Mivel az országot a bevándorlók építették és formálták, rengeteg európai és ázsiai ember él ott, és ez a változatosság tükröződik a kulturális események, gasztronómia terén is.

A munkahelyemen nemrég megszámoltuk, és csak az én csoportomban tizennégy különböző nyelvet beszélünk magunk között”

– hozta fel példaként Katinka. Hozzátette, vannak azonban olyan szokatlan dolgok az ausztrál kultúrában, amit a mai napig furcsáll. Szokatlan számára az, hogy az óceániai országban az emberek általában nagyon szeretik a sportot, a labdarúgást vagy a lóversenyeket, és ezért vannak olyan államok, ahol a hivatalos munkaszüneti napok is ezekhez az eseményekhez kötődnek. Ezenkívül az évszakok is az északi félteke ellentétei, így karácsony is nyárra esik, ami számára nagyban megnehezíti az ünnepre való hangolódást.

Elmondta, Ausztráliában van egy kisebb magyar közösség, időközönként szerveznek magyar nyelvű kulturális eseményeket a nagyobb városokban, viszont ezeken ritkán tud részt venni. „Számomra az otthoniakkal való kapcsolattartás a legfontosabb kapocs a magyarság megélését illetően. Noha a kapcsolattartás a családommal ma már nem okoz gondot, hazalátogatni annál körülményesebb. A koronavírus-járvány előtt évente egyszer hazalátogattam, a férjem, aki amerikai állampolgár, is velem tartott, azonban most már régóta nem voltam otthon.

Hiányoznak az emberek, hagyományok megünneplése főként karácsonykor, húsvétkor. Úgy gondolom, minden más, ami hiányzik otthonról, pótolható”

– mondta Katinka. Megjegyezte, Melbourne-ből is figyelemmel kíséri az erdélyi eseményeket, főleg a közösségi oldalakról, a családjától, barátoktól értesül a Romániában történtekről. Arra a kérdésünkre, hogy gondolkozott-e azon, hogy hazaköltözzenek Erdélybe, Katinka nemmel válaszolt. „Mivel kettőn áll a vásár, és nem csak magamra kell gondolnom, annak ellenére, hogy én otthon is el tudnék helyezkedni a munkaerőpiacon, a férjemnek nehéz lenne ott élni. Noha tetszik neki Erdély, az itt élő emberek, a természet, mivel nem beszél sem magyarul, sem románul, nehezen boldogulna. Ezért egyelőre nem gondolkozunk a hazaköltözésen” – mondta a gyulakutai fiatal nő.

Fotó: Geréb Katinka archívuma

„Megtalálni a helyed Németországban, mindenkinek a saját szerencséjén is múlik”

Albert Zoltán neurológus főorvosként dolgozik egy németországi kisvárosban, Kasselben. A Krónikának elmondta, 2012 januárjában, közvetlenül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem általános orvosi szakának elvégzése után egy rezidensprogram keretében érkezett a feleségével együtt az Alsó-Szászország és Türingia határán fekvő 200 ezres városba.

„Akkor még teljesen más volt otthon a helyzet az egészségügyben, mint most, orvosként nagyon kevés lett volna a fizetésem, és számomra elsődleges indíték volt, hogy anyagilag független legyek, ne kelljen a szüleimtől pénzt kérnem. Ezért felvettem a kapcsolatot olyan közvetítőcégekkel, amelyek nyugat-európai kórházak számára kerestek romániai munkaerőt. Mivel a német nyelvet elég jól beszéltem, a kasseli kórházra esett a választásom, ahol maximális ellátású, jól felszerelt kórházban végezhettem a rezidensprogramot” – mesélte a csíkszeredai származású Albert Zoltán.

Hozzátette, a munkahelyén gördülékenyen ment a beilleszkedés, ugyanis a kollégák, ha azt látják, hogy egy bevándorló a németekhez hasonló munkamorállal dolgozik, befogadóak, megbecsülik azt, aki jó munkát végez.

A munkavállalás kicsit mindenkinek a saját szerencséjén is múlik, ha az ember nem az úgynevezett balkáni munkamorállal áll a dolgokhoz, fejlődőképes, akkor úgy vettem észre, hogy tisztelik Németországban is”

– mondta. A társadalomba való beilleszkedés azonban nem volt ennyire egyszerű, a munka utáni közös programoknak, kocsmázásoknak nincs hagyománya a nyugat-európai országban, délutánra kihal a város, esténként üresek a teraszok, leginkább csak a bevándorlók láthatók az utcán. A hétvégi közös grillezéseknek sem olyan a hangulata, mint Erdélyben, nincs akkora felhajtás, ha vendégek érkeznek valakihez.

Azt tapasztaltam, nagyon erős az individualizmus itt, minden németnek a saját boldogsága és kényelme a legfontosabb, és akár családon belül is mindenki a maga örömét és boldogulását nézi elsősorban. Ez számomra nagyon szokatlan, mert úgy gondolom, a család és az emberi kapcsolatok nagy érték, és ezekért érdemes áldozatokat hozni.

A németek ezen a téren nem éppen kompromisszumkészek, számukra fontosabb az ő nyugalmuk és boldogságuk, minthogy valakinek esetleg szívességet tegyenek” – mondta Albert Zoltán.

A csíkszeredai Albert Zoltán úgy gondolja, hogy Németországban is az egyik legnagyobb érték a család, a barátok Fotó: Albert Zoltán archívuma

Felidézte, Németországba érkezésekor rengeteg romániai és magyarországi orvossal találkozott, akik segítették abban, hogy otthon érezze magát. „Kasselben megismerkedtem egy bukaresti és egy nagyszebeni orvosnővel, akik már több mint egy éve éltek itt, és nagyon sokat segítettek: bemutattak a baráti társaságuknak, és már az első héten meghívtak moziba, ami nagyon pozitív élmény maradt. Nagyon nagyvonalúak voltak, mert tudták, hogy számomra frissen érkezettként az első két hónap több szempontból is nagyon nehéz. Később főként a külföldi kollégáimmal is jó kapcsolatba kerültem, egy magyarországi orvossal és egy csíkszeredai lánnyal, akik szintén rezizni jöttek ide, és azóta is tartjuk a kapcsolatot” – mesélte Zoltán.

Hozzátette, magyarokkal ritkán találkozik, magyar kulturális programokat sem igen szerveznek abban a németországi városban, ahol élnek, ennek ellenére igyekeznek két lányukat megismertetni a gyökereikkel.

A lányaink már itt születtek, mindketten beszélnek magyarul, mert itthon csak anyanyelven beszélünk, viszont egymás között már németül társalognak, mert az óvodában a játék nyelve a német, és sok időt töltenek ott. Próbáljuk elkerülni, hogy elfelejtsenek magyarul, mert erre is rengeteg példát látni.

Leginkább csak magyar meséket olvasunk nekik, ismerik azokat a népdalokat, mondókákat, amit az otthoni hasonló korú gyerekek. De mindez egyéni döntés és hozzáállás kérdése” – fejtette ki.

Albert Zoltán azt is elmondta, hogy nincs honvágya, a családjával, a volt barátaival tartja a kapcsolatot, és találkoznak is, amikor hazalátogatnak évente egyszer. „A szüleimmel rendszeresen beszélek, és ők elmondják, ha valami említésre méltó történik Csíkszeredában vagy a környéken. Aktívan nem követjük a hazai politikát, néha a Facebookon szembejönnek hírek, programok, de azt kell mondanom, hogy az elmúlt tíz évben semmi sem változott számomra számottevően.

Ha például a Dózsa György úton beérkezünk Vásárhelyre, ugyanaz a kép fogad, mint egyetemista koromban, csak minden sokkal zsúfoltabb, porosabb, büdösebb. Úgy tűnik, hogy minden egy helyben áll, nem látok fejlődést,

valószínű az anyagiak hiánya miatt nem történnek fejlesztések. Nem nő, sőt romlik az életszínvonal, és ez ijesztően hat, összehasonlítva a németországi otthonunkkal” – fogalmazta meg. Arról is beszélt, jelenleg nem terveznek hazaköltözni, mert Németországban az élet sokkal tervezhetőbb, és kevés olyan dolog van Erdélyben, amiért megérné visszatérni, viszont a jelenlegi világpolitikai történéseket látva, örül a nyitva maradó lehetőségnek, mert ki tudja, mit hoz még a jövő.

A szabadság és a választási lehetőségek teszik vonzóvá Amerikát

Mátyus Lehel és felesége, Judit Vásárhelyen végezték tanulmányaikat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, nyári diákmunkára jelentkeztek az Egyesült Államokba, és mivel nagyon megtetszett az amerikai élet, úgy döntöttek, maradnak még egy ideig a tengerentúlon.

Az elején nem terveztük, hogy hosszú távon itt éljünk, csak addig, amíg mindkettőnknek megfelel, de azóta eltelt 11 év, született három gyerekünk, és most már az ország állampolgárai vagyunk”

– idézte fel a Krónikának a Tennessee államban élő Mátyus Lehel.

A Marosvásárhelyről származó Mátyus Lehel és családja a nagyfokú szabadság miatt szeret Amerikában élni Fotó: Mátyus Lehel archívuma

A programozóként dolgozó fiatalember elmondta, mivel ismerték az angol nyelvet, számukra sem volt nehéz beilleszkedni. Azt tapasztalták, hogy az amerikai emberek kedvesebbek és segítőkészebbek, mint otthon, viszont mélyebb, tartalmasabb kapcsolatokat nagyon nehéz kialakítani. Ez a mai napig szokatlanul hat számukra, és nem szívesen azonosulnának az amerikai mentalitásnak ezzel a vetületével.

„Az emberek itt pizsamában is kimennek a boltig, vagy rohanva, autóban ülve fogyasztják el gyorséttermekből rendelt ebédet nap mint nap, illetve az sincs rendben, hogy kedvességből mindenki egyetért mindenkivel, ami sok esetben frusztrációt is eredményez” – mondta Mátyus Lehel. Hozzátette, a munka szempontjából is meglepő volt számára, ugyanakkor pozitívum is, hogy az IT-cégek nemcsak konkurenciát látnak egymásban, hanem közösen szerveznek konferenciákat, képzéseket és más szakmai programokat alkalmazottaik számára.

Felesége, Judit ékszerészként dolgozik, és míg Erdélyben nem egyszerű kézművesként megélni, sokszor évekbe telik míg kialakul a vásárlókör, Amerikában teljesen mást tapasztalt.

Itt jöttem rá, hogy a tudásomat, tapasztalatomat kamatoztathatom úgy is, hogy anyagilag is megérje,

ugyanis az emberek elsősorban nem csupán egy terméket akarnak vásárolni, hanem a vele járó kedvességet, odafigyelést is. Nagyon sokat lehet tanulni itt a célközönség kiszolgálásáról, és az alapanyagokat is sokkal egyszerűbb beszerezni, mint otthon” – fejtette ki.

A fiatal házaspár elmondta, noha munkalehetőségek szempontjából tényleg a lehetőségek országa a tengerentúl, ami az egészségügyet vagy az oktatási rendszert illeti, ott sincs kolbászból a kerítés. „Nem is a szolgáltatások miatt maradtunk itt, hanem sokkal inkább azért, mert van választási lehetőségünk, eldönthetjük, hogy állami vagy magániskolába íratjuk gyerekeinket, esetleg az otthon tanulást választjuk számukra. Ugyanígy eldönthetjük, hogy melyik egészségügyi biztosítás felel meg a leginkább, és az is teljesen rendben van, ha a rendszertől való függetlenség mellett tesszük le a voksot.

Elszakadhatunk az otthoni gondolkodásmintáktól, felfogástól, beidegződésektől.

Az embereknek jogában áll, hogy ne oltassák be magukat, de akár az otthonszüles és otthontanulás is. Ez a nagyfokú szabadság nagyon vonzó, a Székelyföldön erre nem lenne lehetőség” – részletezte Lehel.

Fotó: Mátyus Lehel archívuma

Arról is beszélt, hogy ennek ellenére hiányzik a szülőföld, a család, az otthoni szokások, de ezeket beárnyékolja az a frusztráció, amit minden hazalátogatáskor tapasztalnak. „Az az Erdély, amelyet magunk mögött hagytunk, már nem az, mint akkor volt, vagy csak a mi szempontjaink, elvárásaink változtak.

Úgy látom, hogy otthon mintha minden egy csapdában rekedt volna, a megmentést mindenki mástól várja ahelyett, hogy a saját háza táján serénykedne, amitől aztán a közösségnek is jobb lenne”

– fogalmazta meg. Elmondta, nem követik rendszeresen a romániai politikát, inkább csak az a része érdekli őket, ami a magyarsággal történik, mert fontosnak tartják, hogy ne szakadjanak el teljesen a gyökereiktől. Amerikában ugyanis kevés lehetőség van a magyar kultúra, identitás ápolására, inkább csak a nagyvárosokban működnek magyar központok, ahova a nagy távolság miatt körülményes eljutni.

Három kisfiunk van, és fontosnak tartjuk, hogy magyarnak neveljük őket, ezért otthon csak magyarul beszélünk, nagyon sok mesét olvasunk, és próbáljuk megismertetni őket a magyar gyerekdalokkal, könnyűzenei slágerekkel is, amit nagyon élveznek”

– mondta. Hozzátette, időnként felmerül bennük a hazaköltözés ötlete, nem tartják kizártnak, hogy valamikor visszaköltözzenek Erdélybe, de egyelőre csak gyakoribb hazalátogatásokat terveznek kirándulásokkal összekötve, hogy a gyerekeik is megismerhessék a Székelyföldet és az ottani szokásokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport