„Otthon mintha minden csapdában rekedt volna” – Külföldön élő erdélyi fiatalok életükről, hazaköltözésről

„Otthon mintha minden csapdában rekedt volna” – Külföldön élő erdélyi fiatalok életükről, hazaköltözésről

Ott a helyük? A sokkal kedvezőbb külföldi körülmények számos erdélyi magyart „beszippantanak”

Fotó: Pixabay.com

Erdélyben szinte nem létezik olyan család, közösség melynek tagjai között ne lenne olyan személy, aki életvitelszerűen külföldön él. Döntésük hátterében a legtöbb esetben különféle okok állnak, karrier, anyagiak vagy egyszerűen a romániai szociális rendszer, társadalmi mentalitás, a székelyföldi fejlesztések hiánya készteti őket arra, hogy máshol keressék a boldogulást.

Deák Szidónia

2023. január 14., 16:292023. január 14., 16:29

2023. január 14., 16:442023. január 14., 16:44

Az elvándorlás témája rendszerint hangsúlyossá válik a népszámlálás idején, szociológusok és politikusok próbálnak választ találni arra, mi lehet az oka, hogy sokan az itthonmaradás helyett a külföldet választják, és szétszóródnak a szélrózsa minden irányába.

A Krónikának Székelyföldről Ausztráliába, Nyugat-Európába és Amerikába elszármazó, harmincas éveik közepén járó fiatalok meséltek arról, hogy egyetemi tanulmányaik befejezése után miért döntöttek úgy, hogy külföldre költöznek,

milyen volt a beilleszkedés az adott társadalomba, mi az, ami mai napig szokatlan számukra ott, hogyan élik meg a magyarságukat, és mi az, ami hiányzik itthonról. Arra is kíváncsiak voltunk, gondolkodnak-e a hazaköltözésen, illetve mi volt az a tényező, ami megerősítette abban a döntésükben, hogy külföldön maradnak.

„A legtöbb dolog, ami hiányzik otthonról, pótolható”

A gyulakutai származású Geréb Katinka a középiskola elvégzése után Budapesten tanult tovább csillagászat szakon, majd Hollandiában szerzett phD-oklevelet ugyanezen a szakterületen. Miután a csillagrendszer ismerője lett, a melbourne-i Swinburne Egyetemen kapott kutatói állást. Katinka a Krónikának elmondta, mindig is vonzotta Ausztrália, és nagyon örült a lehetőségnek, amikor nyolc évvel ezelőtt odaköltözhetett.

„A filmekben ha Ausztráliáról van szó, ugye mindig a napsütéses tengerpartot láthatjuk, de az ország hatalmas, és a nagyon egyedi a növény- és állatvilága a mai napig lenyűgöz. A lelkesedésem azóta sem csökkent, szeretek itt élni” – mesélte a fiatal nő.

Galéria

A gyulakutai Geréb Katinka és amerikai férje számára mai napig szokatlan, hogy a karácsony nyárra esik Ausztráliában

Fotó: Geréb Katinka archívuma

Elmondta, a nyelv nem volt számára idegen, a beilleszkedés ilyen értelemben nem okozott gondot, a kollégák, szomszédok is befogadóak voltak, nemigazán emlékszik olyan helyzetre, amikor az ausztrál emberek gorombák lettek volna.

Idézet
A nehézségek inkább ott kezdődnek, ha valaki nem állampolgár, és a vízum megszerzése, illetve megtartása sok utánajárással jár”

– tette hozzá. Csillagászként és kutatóként nemcsak itthon, hanem Ausztráliában is nehéz elhelyezkedni, mivel az ezen a tudományterületen történő kutatások, fejlesztések gyerekcipőben járnak, ráadásul női kutatók is ritkák, mit a fehér hollók. „Ezen a területen a lehetőségek és egyetemi pozíciók száma korlátozott mindenhol. Én is időközben munkahelyet váltottam, és már nem csillagászként dolgozom. Itt azonban nagy hangsúlyt fektetnek a nők és a kisebbségek támogatására, az utóbbi években rengeteg kezdeményezés született ezen a téren” – osztotta meg tapasztalatait Geréb Katinka.

A csendes-óceáni ország nemcsak munkavállalás szempontjából vonzó, hanem számos olyan dolog van, amiért érdemes ott élni. Mivel az országot a bevándorlók építették és formálták, rengeteg európai és ázsiai ember él ott, és ez a változatosság tükröződik a kulturális események, gasztronómia terén is.

Idézet
A munkahelyemen nemrég megszámoltuk, és csak az én csoportomban tizennégy különböző nyelvet beszélünk magunk között”

– hozta fel példaként Katinka. Hozzátette, vannak azonban olyan szokatlan dolgok az ausztrál kultúrában, amit a mai napig furcsáll. Szokatlan számára az, hogy az óceániai országban az emberek általában nagyon szeretik a sportot, a labdarúgást vagy a lóversenyeket, és ezért vannak olyan államok, ahol a hivatalos munkaszüneti napok is ezekhez az eseményekhez kötődnek. Ezenkívül az évszakok is az északi félteke ellentétei, így karácsony is nyárra esik, ami számára nagyban megnehezíti az ünnepre való hangolódást.

Elmondta, Ausztráliában van egy kisebb magyar közösség, időközönként szerveznek magyar nyelvű kulturális eseményeket a nagyobb városokban, viszont ezeken ritkán tud részt venni. „Számomra az otthoniakkal való kapcsolattartás a legfontosabb kapocs a magyarság megélését illetően. Noha a kapcsolattartás a családommal ma már nem okoz gondot, hazalátogatni annál körülményesebb. A koronavírus-járvány előtt évente egyszer hazalátogattam, a férjem, aki amerikai állampolgár, is velem tartott, azonban most már régóta nem voltam otthon.

Idézet
Hiányoznak az emberek, hagyományok megünneplése főként karácsonykor, húsvétkor. Úgy gondolom, minden más, ami hiányzik otthonról, pótolható”

– mondta Katinka. Megjegyezte, Melbourne-ből is figyelemmel kíséri az erdélyi eseményeket, főleg a közösségi oldalakról, a családjától, barátoktól értesül a Romániában történtekről. Arra a kérdésünkre, hogy gondolkozott-e azon, hogy hazaköltözzenek Erdélybe, Katinka nemmel válaszolt. „Mivel kettőn áll a vásár, és nem csak magamra kell gondolnom, annak ellenére, hogy én otthon is el tudnék helyezkedni a munkaerőpiacon, a férjemnek nehéz lenne ott élni. Noha tetszik neki Erdély, az itt élő emberek, a természet, mivel nem beszél sem magyarul, sem románul, nehezen boldogulna. Ezért egyelőre nem gondolkozunk a hazaköltözésen” – mondta a gyulakutai fiatal nő.

Galéria

Fotó: Geréb Katinka archívuma

„Megtalálni a helyed Németországban, mindenkinek a saját szerencséjén is múlik”

Albert Zoltán neurológus főorvosként dolgozik egy németországi kisvárosban, Kasselben. A Krónikának elmondta, 2012 januárjában, közvetlenül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem általános orvosi szakának elvégzése után egy rezidensprogram keretében érkezett a feleségével együtt az Alsó-Szászország és Türingia határán fekvő 200 ezres városba.

„Akkor még teljesen más volt otthon a helyzet az egészségügyben, mint most, orvosként nagyon kevés lett volna a fizetésem, és számomra elsődleges indíték volt, hogy anyagilag független legyek, ne kelljen a szüleimtől pénzt kérnem. Ezért felvettem a kapcsolatot olyan közvetítőcégekkel, amelyek nyugat-európai kórházak számára kerestek romániai munkaerőt. Mivel a német nyelvet elég jól beszéltem, a kasseli kórházra esett a választásom, ahol maximális ellátású, jól felszerelt kórházban végezhettem a rezidensprogramot” – mesélte a csíkszeredai származású Albert Zoltán.

Hozzátette, a munkahelyén gördülékenyen ment a beilleszkedés, ugyanis a kollégák, ha azt látják, hogy egy bevándorló a németekhez hasonló munkamorállal dolgozik, befogadóak, megbecsülik azt, aki jó munkát végez.

Idézet
A munkavállalás kicsit mindenkinek a saját szerencséjén is múlik, ha az ember nem az úgynevezett balkáni munkamorállal áll a dolgokhoz, fejlődőképes, akkor úgy vettem észre, hogy tisztelik Németországban is”

– mondta. A társadalomba való beilleszkedés azonban nem volt ennyire egyszerű, a munka utáni közös programoknak, kocsmázásoknak nincs hagyománya a nyugat-európai országban, délutánra kihal a város, esténként üresek a teraszok, leginkább csak a bevándorlók láthatók az utcán. A hétvégi közös grillezéseknek sem olyan a hangulata, mint Erdélyben, nincs akkora felhajtás, ha vendégek érkeznek valakihez.

Idézet
Azt tapasztaltam, nagyon erős az individualizmus itt, minden németnek a saját boldogsága és kényelme a legfontosabb, és akár családon belül is mindenki a maga örömét és boldogulását nézi elsősorban. Ez számomra nagyon szokatlan, mert úgy gondolom, a család és az emberi kapcsolatok nagy érték, és ezekért érdemes áldozatokat hozni.

A németek ezen a téren nem éppen kompromisszumkészek, számukra fontosabb az ő nyugalmuk és boldogságuk, minthogy valakinek esetleg szívességet tegyenek” – mondta Albert Zoltán.

Galéria

A csíkszeredai Albert Zoltán úgy gondolja, hogy Németországban is az egyik legnagyobb érték a család, a barátok

Fotó: Albert Zoltán archívuma

Felidézte, Németországba érkezésekor rengeteg romániai és magyarországi orvossal találkozott, akik segítették abban, hogy otthon érezze magát. „Kasselben megismerkedtem egy bukaresti és egy nagyszebeni orvosnővel, akik már több mint egy éve éltek itt, és nagyon sokat segítettek: bemutattak a baráti társaságuknak, és már az első héten meghívtak moziba, ami nagyon pozitív élmény maradt. Nagyon nagyvonalúak voltak, mert tudták, hogy számomra frissen érkezettként az első két hónap több szempontból is nagyon nehéz. Később főként a külföldi kollégáimmal is jó kapcsolatba kerültem, egy magyarországi orvossal és egy csíkszeredai lánnyal, akik szintén rezizni jöttek ide, és azóta is tartjuk a kapcsolatot” – mesélte Zoltán.

Hozzátette, magyarokkal ritkán találkozik, magyar kulturális programokat sem igen szerveznek abban a németországi városban, ahol élnek, ennek ellenére igyekeznek két lányukat megismertetni a gyökereikkel.

Idézet
A lányaink már itt születtek, mindketten beszélnek magyarul, mert itthon csak anyanyelven beszélünk, viszont egymás között már németül társalognak, mert az óvodában a játék nyelve a német, és sok időt töltenek ott. Próbáljuk elkerülni, hogy elfelejtsenek magyarul, mert erre is rengeteg példát látni.

Leginkább csak magyar meséket olvasunk nekik, ismerik azokat a népdalokat, mondókákat, amit az otthoni hasonló korú gyerekek. De mindez egyéni döntés és hozzáállás kérdése” – fejtette ki.

Albert Zoltán azt is elmondta, hogy nincs honvágya, a családjával, a volt barátaival tartja a kapcsolatot, és találkoznak is, amikor hazalátogatnak évente egyszer. „A szüleimmel rendszeresen beszélek, és ők elmondják, ha valami említésre méltó történik Csíkszeredában vagy a környéken. Aktívan nem követjük a hazai politikát, néha a Facebookon szembejönnek hírek, programok, de azt kell mondanom, hogy az elmúlt tíz évben semmi sem változott számomra számottevően.

Idézet
Ha például a Dózsa György úton beérkezünk Vásárhelyre, ugyanaz a kép fogad, mint egyetemista koromban, csak minden sokkal zsúfoltabb, porosabb, büdösebb. Úgy tűnik, hogy minden egy helyben áll, nem látok fejlődést,

valószínű az anyagiak hiánya miatt nem történnek fejlesztések. Nem nő, sőt romlik az életszínvonal, és ez ijesztően hat, összehasonlítva a németországi otthonunkkal” – fogalmazta meg. Arról is beszélt, jelenleg nem terveznek hazaköltözni, mert Németországban az élet sokkal tervezhetőbb, és kevés olyan dolog van Erdélyben, amiért megérné visszatérni, viszont a jelenlegi világpolitikai történéseket látva, örül a nyitva maradó lehetőségnek, mert ki tudja, mit hoz még a jövő.

korábban írtuk

A Romániában születettek több mint 18 százaléka, a munkaképes korosztály közel negyede külföldön élt 2020-ban
A Romániában születettek több mint 18 százaléka, a munkaképes korosztály közel negyede külföldön élt 2020-ban

Az Erdélystat.ro statisztikai portál által szerdán közzétett elemzés szerint a Romániában születettek több mint 18 százaléka élt külföldön 2020-ban.

A szabadság és a választási lehetőségek teszik vonzóvá Amerikát

Mátyus Lehel és felesége, Judit Vásárhelyen végezték tanulmányaikat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, nyári diákmunkára jelentkeztek az Egyesült Államokba, és mivel nagyon megtetszett az amerikai élet, úgy döntöttek, maradnak még egy ideig a tengerentúlon.

Idézet
Az elején nem terveztük, hogy hosszú távon itt éljünk, csak addig, amíg mindkettőnknek megfelel, de azóta eltelt 11 év, született három gyerekünk, és most már az ország állampolgárai vagyunk”

– idézte fel a Krónikának a Tennessee államban élő Mátyus Lehel.

Galéria

A Marosvásárhelyről származó Mátyus Lehel és családja a nagyfokú szabadság miatt szeret Amerikában élni

Fotó: Mátyus Lehel archívuma

A programozóként dolgozó fiatalember elmondta, mivel ismerték az angol nyelvet, számukra sem volt nehéz beilleszkedni. Azt tapasztalták, hogy az amerikai emberek kedvesebbek és segítőkészebbek, mint otthon, viszont mélyebb, tartalmasabb kapcsolatokat nagyon nehéz kialakítani. Ez a mai napig szokatlanul hat számukra, és nem szívesen azonosulnának az amerikai mentalitásnak ezzel a vetületével.

„Az emberek itt pizsamában is kimennek a boltig, vagy rohanva, autóban ülve fogyasztják el gyorséttermekből rendelt ebédet nap mint nap, illetve az sincs rendben, hogy kedvességből mindenki egyetért mindenkivel, ami sok esetben frusztrációt is eredményez” – mondta Mátyus Lehel. Hozzátette, a munka szempontjából is meglepő volt számára, ugyanakkor pozitívum is, hogy az IT-cégek nemcsak konkurenciát látnak egymásban, hanem közösen szerveznek konferenciákat, képzéseket és más szakmai programokat alkalmazottaik számára.

Felesége, Judit ékszerészként dolgozik, és míg Erdélyben nem egyszerű kézművesként megélni, sokszor évekbe telik míg kialakul a vásárlókör, Amerikában teljesen mást tapasztalt.

Idézet
Itt jöttem rá, hogy a tudásomat, tapasztalatomat kamatoztathatom úgy is, hogy anyagilag is megérje,

ugyanis az emberek elsősorban nem csupán egy terméket akarnak vásárolni, hanem a vele járó kedvességet, odafigyelést is. Nagyon sokat lehet tanulni itt a célközönség kiszolgálásáról, és az alapanyagokat is sokkal egyszerűbb beszerezni, mint otthon” – fejtette ki.

A fiatal házaspár elmondta, noha munkalehetőségek szempontjából tényleg a lehetőségek országa a tengerentúl, ami az egészségügyet vagy az oktatási rendszert illeti, ott sincs kolbászból a kerítés. „Nem is a szolgáltatások miatt maradtunk itt, hanem sokkal inkább azért, mert van választási lehetőségünk, eldönthetjük, hogy állami vagy magániskolába íratjuk gyerekeinket, esetleg az otthon tanulást választjuk számukra. Ugyanígy eldönthetjük, hogy melyik egészségügyi biztosítás felel meg a leginkább, és az is teljesen rendben van, ha a rendszertől való függetlenség mellett tesszük le a voksot.

Idézet
Elszakadhatunk az otthoni gondolkodásmintáktól, felfogástól, beidegződésektől.

Az embereknek jogában áll, hogy ne oltassák be magukat, de akár az otthonszüles és otthontanulás is. Ez a nagyfokú szabadság nagyon vonzó, a Székelyföldön erre nem lenne lehetőség” – részletezte Lehel.

Galéria

Fotó: Mátyus Lehel archívuma

Arról is beszélt, hogy ennek ellenére hiányzik a szülőföld, a család, az otthoni szokások, de ezeket beárnyékolja az a frusztráció, amit minden hazalátogatáskor tapasztalnak. „Az az Erdély, amelyet magunk mögött hagytunk, már nem az, mint akkor volt, vagy csak a mi szempontjaink, elvárásaink változtak.

Idézet
Úgy látom, hogy otthon mintha minden egy csapdában rekedt volna, a megmentést mindenki mástól várja ahelyett, hogy a saját háza táján serénykedne, amitől aztán a közösségnek is jobb lenne”

– fogalmazta meg. Elmondta, nem követik rendszeresen a romániai politikát, inkább csak az a része érdekli őket, ami a magyarsággal történik, mert fontosnak tartják, hogy ne szakadjanak el teljesen a gyökereiktől. Amerikában ugyanis kevés lehetőség van a magyar kultúra, identitás ápolására, inkább csak a nagyvárosokban működnek magyar központok, ahova a nagy távolság miatt körülményes eljutni.

Idézet
Három kisfiunk van, és fontosnak tartjuk, hogy magyarnak neveljük őket, ezért otthon csak magyarul beszélünk, nagyon sok mesét olvasunk, és próbáljuk megismertetni őket a magyar gyerekdalokkal, könnyűzenei slágerekkel is, amit nagyon élveznek”

– mondta. Hozzátette, időnként felmerül bennük a hazaköltözés ötlete, nem tartják kizártnak, hogy valamikor visszaköltözzenek Erdélybe, de egyelőre csak gyakoribb hazalátogatásokat terveznek kirándulásokkal összekötve, hogy a gyerekeik is megismerhessék a Székelyföldet és az ottani szokásokat.

korábban írtuk

Akár 1 millió 150 ezer magyarunk is lehet – Szociológus a népszámlálási adatok mögötti valóságról
Akár 1 millió 150 ezer magyarunk is lehet – Szociológus a népszámlálási adatok mögötti valóságról

Fenntartásokkal kell kezelni a 2022-es népszámlálásnak a statisztikai hivatal által közölt, különösen bizonyos megyék migrációs nyereségére vonatkozó adatait Kiss Tamás szociológus szerint.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – közölte pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már csaknem harmincszor riasztották medve miatt a csendőröket Hargita megyében
2024. április 06., szombat

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását

Kulturális rendeltetést kap a frissen felújított gyalui várkastély, Erdély egyik legnagyobb magán rezidenciája. Nagy Elek kolozsvári származású üzletember a Krónikának adott interjúban neveltetése eredményének nevezte a gyalui fejleményeket.

Nagy Elek a neveltetése eredményének tekinti a gyalui várkastély kulturális létesítménnyé alakítását
2024. április 05., péntek

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek a városban született Bolyai János matematikus munkássága előtt Kolozsváron, a belvárosi Bolyai utcában, ahol a világhírű tudós szülőháza is található.

Optikai csalódást előidéző térkövezéssel tisztelegnek Bolyai János munkássága előtt Kolozsváron
2024. április 05., péntek

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez

Elfogadta a kormány a védelmi minisztérium beadványát, melyben kéri, hogy az aradi régi gáji laktanya a város közvagyonából kerüljön át állami tulajdonba.

Ingyen kaphatja meg az aradi önkormányzat a várat, amelybe kulturális központot tervez
2024. április 05., péntek

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia

Nyolcmillió eurót költenek a Hívogató Románia nevű turisztikai és műemlékvédő megaprojekt 12 útvonalának népszerűsítésére. Az erdélyi magyar kezdeményezésre született programot a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia vívmányaként tálalják.

Nagyrészt a magyar és szász épített örökséggel kérkedik a „több ezer éves történelemmel rendelkező” Románia
2024. április 05., péntek

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa

Huszonöt év rácsok mögött töltött idő után kiszabadult a börtönből pénteken Románia rendszerváltás utáni történetének legrettegettebb sorozatgyilkosa – írja honlapján a Digi 24.

Kiszabadult a rendszerváltás utáni Románia legrettegettebb sorozatgyilkosa
2024. április 05., péntek

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben

Márton Áron püspök tiszteletének szentelt emlékkiállítás nyílik Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben április 11-én.

Márton Áron-emlékkiállítás nyílik Kolozsváron a Szentegyház utcai egyházművészeti kiállítótérben
2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében