Bíróságra mehetnek a háziorvosok, teljes a káosz az új keretszerződés körül

Bíró Blanka 2018. március 24., 09:25 utolsó módosítás: 2018. március 24., 11:32

Nem teljesen elégedettek az új keretszerződéssel a háziorvosok, sőt egyesek szerint a szakemberek a közigazgatási bírósághoz fognak fordulni a diszkrimináció miatt.

Fotó: Kristó Róbert

Egyes háziorvosok valamivel jobbnak tartják az előzőnél a kormány által szerdán elfogadott keretszerződést, mások szerint viszont az új dokumentum is teljességgel elfogadhatatlan, és további lépést jelent az alapellátás ellehetetlenítése felé.

Abban ugyanakkor a Krónikának nyilatkozó szakemberek egyetértenek, hogy az ágazatban még mindig teljes fejetlenség uralkodik,

ennek egyik legaggasztóbb jele, hogy noha az új keretszerződésnek elvileg alig néhány nap múlva, április elsejétől hatályba kellene lépnie, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) megyei kirendeltségei még mindig nem hívták be a háziorvosokat, hogy aláírják a megállapodást.

Soós Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő egyesület Hargita megyei elnöke semmilyen téren nem lát előrelépést az új keretszerződés kapcsán, sőt szerinte

elképzelhető, hogy a szakemberek a közigazgatási bírósághoz fordulnak, hogy jogorvoslatot kérjenek a megállapodás kapcsán őket érő diszkrimináció miatt.

A csíkszeredai háziorvos úgy véli: a kormány valójában rájuk erőlteti a keretszerződést, hiszen továbbra sem veszi figyelembe követeléseiket, javaslataikat. Szerinte a nekik járó finanszírozást sem emelték a szükséges mértékben, és a rájuk nehezedő bürokráciát sem csökkentették megfelelőképpen. Soós Szabó Klárának meggyőződése, hogy a kabinet ezzel újabb lépést tesz az ágazat teljes tönkretétele irányába, gyakorlatilag „szétveri” az alapellátást, ezt pedig felháborítónak tartja, hiszen enélkül a világon sehol nem működik az egészségügyi rendszer.

A szakember a Krónikának leszögezte: megengedhetetlen, hogy egy háziorvosi rendelő teljes havi költségvetése annyi, mint az egészségbiztosítási pénztár igazgatójának fizetése,

holott ebből az összegből kell fenntartaniuk a rendelőt és biztosítaniuk az asszisztensek fizetését. „Egy rezidens orvos is annyit keres, mint a háziorvosi rendelő teljes büdzséje. Ilyen körülmények között miért vásároljon meg a háziorvos egy praxist, vállalva az ezzel járó felelősséget, ha utána a rezidensi bér egyharmadát viheti haza. Épeszű ember nem tesz ilyet” – fogalmazott Soós Szabó Klára.

Fotó: Kristó Róbert

Hozzátette: ilyen körülmények között veszélybe kerül az utánpótlás, miközben már most is óriási a hiány.

Valamivel megengedőbben nyilatkozott az új keretszerződésről Lucia Şereş, a háziorvosi szövetség Kovászna megyei elnöke, aki inkább azt tartja aggasztónak, hogy a dokumentum már április elsejétől hatályba lép, szerinte ez nem igazán kivitelezhető.

Lapunknak elmondta: alig pár nap van addig hátra, de a biztosító még nem hívta őket, hogy aláírják a megállapodást, sőt amikor erről érdeklődtek sem kaptak érdemben tájékoztatást. A háziorvosok nem is tudják pontosan, mit tartalmaz az új keretszerződés. „Nincs semmi mozgás, teljes fejetlenség van” – összegezte a háromszéki orvos. Az alapján, amit eddig tanulmányozhattak, Lucia Şereş szerint a kormány által most elfogadott szerződés valamivel jobb, mint a jelenleg érvényben levő tavalyi. Előnyösnek tartja például, hogy július elsejétől a páciens az ország bármelyik gyógyszertárában kiválthatja az ártámogatott vagy ingyenes receptet, nemcsak abban a megyében, ahol kiállították. Hasonló könnyítést vezetnek be a küldőpapír vonatkozásában is, így például a Kovászna megyei háziorvosok immár Brassóba is küldhetik mammográfiai szűrésre betegeiket, eddig erre nem volt lehetőség, mert a küldőpapír csak Háromszéken volt érvényes, de Kovászna megyében nincs mammográf.

Év elején a háziorvosok azzal tiltakoztak a számukra rendkívül kedvezőtlen, tavaly hatályba lépett és idén március végéig érvényes keretszerződés ellen, hogy nem írták alá a meghosszabbításhoz szükséges dokumentumot.

A kormány által adott január elejei határidőig az ország szakembereinek mintegy 75 százaléka látta el kézjegyével a megállapodást, és félő volt, hogy a többiek nem nyújthatnak majd ingyenes szolgáltatást pácienseiknek, illetve nem állíthatnak ki receptet és küldőpapírt. A kormány végül ígéretet tett arra, hogy az új keretszerződés kidolgozásakor figyelembe veszi a háziorvosok követeléseit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat