„Fogy a magyar, de nem fogy ennyire gyorsan” – Székely István Gergő politológus az RMDSZ gyenge szórványbeli szerepléséről

Pap Melinda 2020. december 16., 14:05 utolsó módosítás: 2021. április 13., 14:04

Eddigi leggyengébb eredményeit szerezte az RMDSZ a szórványban az idei választásokon. Székely István Gergő politológus szerint a zuhanást nem lehet csak a demográfiai csökkenés és a járvány számlájára írni, politikai okai is lehetnek.

„Fogy a magyar, de nem fogy ennyire gyorsan” – Székely István Gergő politológus az RMDSZ gyenge szórványbeli szerepléséről
galéria
A szórványmegyékben látványosabban csökkent az RMDSZ támogatottsága Fotó: Krónika

Minden eddiginél gyengébb eredmények születtek az RMDSZ szempontjából az idei parlamenti választásokon a szórványban, mely csak ráerősít az önkormányzati választásokon több szórványmegyében megélt kudarcra. Székely István Gergő kolozsvári politológus szerint a veszteség a 2016-os választásokhoz viszonyítva is jelentős, de az 1992-es eredményekhez hasonlítva megdöbbentő: a szövetség a tömbben az akkori szavazatok mintegy felét, a szórványban egynegyedét kapta.

Akárhogy is nézzük, a szórványban nagyot zuhant az RMDSZ támogatottsága, míg a tömb kevéssel maradt el attól, ami a részvételi arány csökkenésével megmagyarázható lenne”

– jelentette ki a Krónika kérdésére a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa.

Rámutatott, a visszaesésnek strukturális, demográfiai alapú oka is lehet: egyre kevesebb a magyar, aki szavazhatna. De egy konjunkturális, a járványhoz kötött oka is van, hiszen sokan nem mentek el szavazni, mert féltek a vírustól. A harmadik ok már politikai jellegű:

a választópolgároknak vagy nem tetszett a kínálat, és nem mentek el szavazni, vagy nem akarták az RMDSZ-re ütni a pecsétet.

„Ez lehet egyfajta tiltakozás, nem tetszett nekik az RMDSZ kínálata, és tiltakozásul otthon maradtak. De az átszavazás is lehet ok” – mutatott rá a politológus, aki szerint a magyar választópolgárok egy része román pártra szavazhatott, többnyire az egyre népszerűbb USR–PLUS-szövetségre.

„Valamilyen mértekben a felsorolt okok mindenike szerepet játszott abban, hogy ez az eredmény született. De a demográfia és a járvány közvetett otthontartó hatása együtt távolról sem elég ahhoz, hogy megmagyarázza azt a csökkenést, amit a szórványban látunk a 2016-os parlamenti választásokhoz képest” – összegzett Székely István Gergő.

Megye                     RMDSZ-szavazatok aránya (%)       Változás
                                      2016                   2020
Arad                              7,9%                   6,1%                      –1,8%
Beszterce-Naszód        4,7%                   3,6%                      –1,1%
Brassó                           6,1%                    5%                        –1,1%
Fehér                             3,4%                   2,9%                      –0,5%
Krassó-Szörény             0,6%                  0,5%                       –0,1%
Hunyad                          2,9%                  2,4%                       –0,5%
Máramaros                    6,7%                   5,1%                       –1,2%
Szeben                           1,9%                   1,2%                       –0,7%
Temes                            3,9%                   2,5%                       –1,4%
forrás: Központi Választási Iroda (BEC)
„Fogy a magyar, de nem ennyire”

Ha a részvételi arány csökkenésével is számolva összehasonlítjuk az abszolút szavazatszámokat, a szórványban csak Fehér és Beszterce-Naszód megyében éri el az idei szavazatszám a négy évvel ezelőtti 70 százalékát. Hargita megyében ez 84,6 százalékpont, Marosban 83, Szilágyban 81, Kovásznában 79. Máramaros ellenben 67,4, Brassóban 67,2, Hunyadban 59,7, Temesben 58,6 és Szeben megyében még az 50 százalékot sem éri el. „Arányaiban tehát jóval nagyobb a visszaesés a szórványban, mint a tömbmagyar területeken.

Ekkora visszaesést nem lehet azzal magyarázni, hogy négy év alatt eltűnt valahány magyar. Fogy a magyar, a szórványban gyorsabban, mint a tömbben, de nem fogy ennyire gyorsan”

– közölte a politológus. Székely István Gergő szerint a nagyarányú csökkenés a járvány közvetlen hatásával sem magyarázható. Mint mondta, megnézte, hogyan alakult a részvétel azon városokban, megyékben, ahol magas az átfertőződési ráta, és nem talált összefüggést. Kimutatható ellenben egy enyhe összefüggés a 60 feletti korosztály részvételével: bár erre a kapcsolatra az is magyarázat lehet, hogy a fertőzési ráta ott magasabb, ahol fiatalabb a lakosság. Így nem tudni, hogy amiatt volt alacsonyabb az idősek aránya a szavazók között, mert járvány van, vagy eleve a lakosságban is kisebb az arányuk.

Székely István Gergő szerint elgondolkodtató a szórványbeli vokscsökkenés Fotó: Bálványos.org
 

Bár van minimális összefüggés az idős szavazók választásokon való részvétele és a járvány között, ez távolról sem akkora, hogy választ adjon az RMDSZ gyenge eredményeire – vélte a politológus, aki a szórványbeli nagyvárosokat nézve is összevetette az idősebb korosztály részvételét az idei, illetve 2016-os voksoláson. „Nagyon enyhe az eltérés, azt mutatja, hogy minél nagyobb egy város, az idős korosztály annál kisebb arányban volt jelen a szavazók között” – magyarázta. Nagyvárosokban, mint Arad, Brassó, Nagybánya 2,5–3 százalékpontos eltérést tapasztalni. A Nagyenyed- vagy Máramarossziget-méretű városoknál kisebb, vagy egyáltalán nincs különbség.

Az indirekt érvelés az volt, hogy szórványban a magyar közösségek többnyire elöre­gedett közösségek, így ilyenkor kevésbé mennek el szavazni, ami az RMDSZ szempontjából hátrányt jelent.

A demográfiai okokra és a járvány közvetlen hatására is azt tudom mondani: távolról sem elegendők ahhoz, hogy megmagyarázzák ezt a hatalmas zuhanást. Így marad a politikai magyarázat: vagy nem az RMDSZ-re szavaztak valamiért, vagy el sem mentek, mert az RMDSZ nem tudta őket megszólítani, mozgósítani”

– mutatott rá Székely István Gergő.

Nagyobb az átszavazási hajlandóság

Szórványban eleve magasabb az átszavazási hajlandóság, mint tömbben, ez több korábbi kutatásból is kimutatható – mondta lapunknak a politológus. Erre főleg azok hajlamosak, akik vegyes házasságban élnek, magasabb a román barátaik, kollégáik aránya.

„A szórványban más az etnikai összetétele a személyes hálózatoknak, mint tömbmagyar területeken, és a nagyvárosokban ez még intenzívebb. A kérdés csupán az, hogy mi a mechanizmus, ami ezt beindítja, és ami miatt ez néha fluktuál? Mert néha magasabb az átszavazási hajlandóság, néha alacsonyabb, annak ellenére, hogy ezek a személyes hálózatok időben stabilak” – hívta fel a figyelmet a kutató. Székely István Gergő szerint itt jönnek képbe az olyan aktuálpolitikai történések, amelyekre a zömében román közegben mozgó magyar választópolgárok érzékenyebbek lehetnek. Ezek van, hogy az RMDSZ-hez, van, hogy a román pártokhoz, például az USR-hez közelítik őket.

Hogy idén pontosan mi történt, nem lehet még kijelenteni. Elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a döntően román környezetben mozgó választópolgárok egyre több olyan visszajelzést kapnak román barátaiktól, kollégáiktól, melyekben az RMDSZ-t támadják”

– hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa. A szakember szerint idén két téma mentén volt nagyobb felületen támadható a szövetség: a kis pártokkal való teljes körű összefogás miatt, és a magyar kormánnyal, Fidesszel való viszony miatt. Az RMDSZ ugyanis idén a Magyar Polgári Párt (MPP) mellett az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) is kiegyezett, és a románok a két kis pártot kvázi szélsőséges alakulatként tartják számon – mutatott rá.

Fotó: Haáz Vince
 

De témaként megjelent a kampányban az RMDSZ-nek a magyar kormányhoz való viszonya is, főleg a Pro Románia Párt tematizálta, rámutatva: „Milyen dolog az, hogy a magyar külügyminiszter buzdítja szavazásra az erdélyi magyarokat?” Székely István Gergő szerint elképzelhető, hogy egyes románok felhánytorgatják magyar barátaiknak: „ti most Magyarország zenéjére táncoltok”.

„Előfordulhat, hogy ez egyes szórványbeli magyarokat visszatart attól, hogy az RMDSZ mellett maradjanak. Ez egyelőre egy hipotézis, felmérésre lenne szükség, hogy alátámassza vagy megcáfolja” – jelentette ki az egyébként nagybányai születésű társadalomkutató. Hozzátette,

szórványban nagy támadási felületet ad az RMDSZ-nek a PSD-vel való korábbi együttműködése is,

román környezetben ez inkább tematizált.

Visszaüt a románokkal való riogatás is?

Ráadásul a főleg kampányhajrában használt mozgósító üzenetek, a románokkal való riogatás – melyek az utóbbi időben erőteljesen jelen vannak az RMDSZ kampányában – szintén visszaüthet a szórványban – mondta kérdésünkre a politológus. Akár közvetett módon is, hiszen ezeket úgy fogalmazzák meg, hogy nem Nagybánya vagy Beszterce a viszonyítása alap, hanem a tömbmagyar területek, Barót és Kézdivásárhely. „Lehet, hogy a besztercei magyarnak még mindig fontosabb, hogy Baróton mi történik, mint Caracalban, de különösen nem mozgatja meg. Az ilyen, választások napján elsütött mobilizáló hasonlatok szerintem a szórványban egyáltalán nem működnek” – mondta a szakember. Egyrészt, mert nem a szórvány van bennük megemlítve viszonyítási pontként, másrészt, a szórványban nehezebb románokkal riogatni. „Jobban ismerik a többségi közösséget, ott élnek közöttük, és van egy modus vivendi. Tudják: ha nem is a legjobb barátaim, attól még nem fognak megenni” – fogalmazott a kutató.

„Az egyetlen opció, ami marad”

Kérdésünkre, hogy az idei választási eredmények ismeretében mennyire lehet járható út a helyhatósági választásokon a román pártokkal való szövetkezés, amit a Beszterce-Naszód és Hunyad megyei szervezet is kipróbált idén, a politológus kijelentette: „matematikailag minden arra utal, hogy ez az egyetlen opció, ami marad”. Úgy vélte, bár egyesek szerint ezek az RMDSZ-szervezetek átléptek egy határt, hosszú távon egyre több kényszerülhet erre.

Egyre világosabb, hogy a szórványmegyék önerőből nem tudják elérni az öt százalékot”

– jelentette ki Székely István Gergő. Emlékeztetett, hogy Temes megyében a szövetség sokáig a többi kisebbséggel alkotott koalíciót, de már ez sem elég, hiszen a többi kisebbség létszáma is csökken.

Középtávon elkerülhetetlen a román pártokkal való együttműködés. Amíg a magyar lakosságnak van még egy akkora aránya, amitől koalícióképessé válik valamelyik román párt számára, addig ez mindkét félnek megéri.

Szerintem két-három választási cikluson keresztül át fogunk térni erre, és meg is fogjuk szokni. Más választás nincs” – mutatott rá Székely István Gergő.

Fotó: Haáz Vince

Hozzátette, a jelenlegi választási rendszerben ott, ahol a magyarság aránya 4–8 százalékos, kockázatossá válik az önálló indulás. Így jobb bevállalni a román pártokkal való koalíciót, ami által biztosított a jelenlét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a koalíciós listán bejutó magyar önkormányzati képviselőknek még inkább meg van kötve a kezük. De a másik modellben is – amikor 2-3 képviselője van az RMDSZ-nek a helyi, megyei tanácsban – csak akkor nő a súlyuk, ha ők képezik a mérleg nyelvét, ami ritka eset, tette hozzá.

A szórványbeli szavazatcsökkenés amiatt is elgondoltató, mondta a politológus, mivel az 1992-es választások eredményeihez viszonyítva a legtöbb megyében a 2020-as szavazatszám 40–50 százaléka ennek. A szórvány esetében 26,5 százalék. „Durván azt mondhatjuk, hogy feleződött a szavazatok száma, míg a szórványban negyedére csökkent. Ez nagyon nagy különbség. Lesz számottevő magyar szavazat a szórványban 4–8, vélhetően 12 év múlva is, de nem mindegy, hogy ez a csökkenő tendencia milyen sebességgel cseng le” – hívta fel a figyelmet Székely István Gergő.

Megye                       Szavazatok száma     Változás
                                     2016         2020
Arad                           10 869        6813          –2609
Beszterce-Naszód       4376         2932          –1444
Brassó                        11 825        7984          –3841
Fehér                            4135         3049          –1086
Krassó-Szörény            618            397            –221
Hunyad                        4714          2971          –1743
Máramaros                   8780          6171         –2609
Szeben                          2559          1392         –1167
Temes                           8316          4730         –3586
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport