Bevette a totojázás Erdély leglátogatottabb vidékének zárva tartott ékességét, a barcarozsnyói várat

Bevette a totojázás Erdély leglátogatottabb vidékének zárva tartott ékességét, a barcarozsnyói várat

Felállványozva. A felújítás 2020-ban kezdődött el (archív felvételek)

Fotó: Székelyhon

Könnyen megtörténhet, hogy idén sem nyitják meg a látogatók serege előtt a barcarozsnyói várat, hiszen a 2020-ban elkezdett és az eredeti tervek szerint 2022-ig tartó felújítási munkálatokat várhatóan idén sem fejezik be Erdély legnagyobb parasztváránál. Ugyanis nincs ki. De Barcarozsnyó még így is virágzik turisztikai szempontból a Dino Parknak és a többi, közelben fekvő Brassó megyei látványosság vonzerejének köszönhetően.

Páva Adorján

2024. január 17., 09:582024. január 17., 09:58

2024. január 17., 11:332024. január 17., 11:33

A várfelújítás eredeti kivitelezőjével másfél éve szerződést bontottak, miután a 2022-es határidőig csupán a munkálatok mintegy felével készültek el. Azóta a hatóságok „azon dolgoznak”, hogy új versenytárgyalást írjanak ki. Răzvan Iancu, a rozsnyói polgármesteri hivatal szóvivője a minap a Román Rádió brassói szerkesztőségének azt nyilatkozta, ez lesz a következő lépés.

„Fel kellett mérni az eddig elvégzett munkálatokat, illetve a hátramaradt teendőket. A szakmai jelentés a tavalyi év végén elkészült, ezek után meg kell tennünk a törvényes lépéseket a felújítási projekt folytatása érdekében. A helyi önkormányzat utolsó tavalyi ülésén elértük, hogy szakaszokra bontsák a megvalósítást, miután halasztást kaptunk a központi fejlesztési régiótól a vissza nem térítendő támogatás terén. Ezeket továbbra is lehívhatjuk, viszont szakaszosan” – jelentette ki a városházi illetékes.

Merthogy a mintegy 21 millió lejből elképzelt felújítás költségvetésének jelentős része, mintegy 17 millió lej európai uniós forrásokból származik.

A projekt ennek ellenére rendkívül döcögősen haladt. Amint arról beszámoltunk, egy évtizedes erőfeszítés után 2020 februárjában elkezdődtek a barcarozsnyói vár felújítási munkálatai, miután az önkormányzat átadta a terepet a kivitelezőnek. A szász parasztvárat – mely addig a turisták által leglátogatottabb erdélyi megye, Brassó egyik legnépszerűbb célpontjának számított – a restaurálás idejére bezárták.

Galéria

Fotó: Facebook/Cetatea Medievală Râșnov

A tervek szerint a felújítás után a parasztvár visszanyeri 17. századi vásári hangulatát, és Brassó megye még fontosabb turisztikai célpontjává válik. Az egykori szász erődítmény felújítására még 2017-ben nyerték el az európai uniós támogatást, és 2018 augusztusában a kivitelezési szerződést is aláírták a ploieşti-i Romconstruct Group Kft.-vel. Ezt a tervezési és engedélyeztetési időszak követte, a tulajdonképpeni munka csak 2020 februárjában kezdődött el.

korábban írtuk

Elkezdődött a barcarozsnyói vár felújítása: egy „kisebb” Segesvárt ígérnek a látogatóknak
Elkezdődött a barcarozsnyói vár felújítása: egy „kisebb” Segesvárt ígérnek a látogatóknak

Egy évtizedes erőfeszítés után hétfőn elkezdődtek a barcarozsnyói vár felújítási munkálatai, miután az önkormányzat átadta a terepet a kivitelezőnek. A szász parasztvár nagyrészt uniós forrásokból kapja vissza középkori arculatát.

A beruházást a megyei múzeum régész és történész szakembereinek kellett felügyelniük, akik a vár 17. századi arculatát próbálják rekonstruálni, így elkészülte után egy erődített középkori vásárteret láthatnak majd a látogatók. Az állagmegőrzési és restaurálási munkálatok során, régészeti feltárás és történelmi források alapján a vár két tornyát is újjáépítik. Emellett a várfalat is pótolják, megjelölve az eredeti részeket, és a vár legmagasabb pontján található kápolna mellé kilátót építenek a látogatók számára. Közben múzeumot, kézműveseknek szánt tereket, kovácsműhelyt is kiépítenek.

A Brassó megyei múzeum igazgatója úgy fogalmazott: Barcarozsnyó a felújítás után „egy kisebb Segesvár” lesz.

Nicolae Pepene szerint „morális kötelességük” a vár rendbetétele, miután 2000-ben átengedték egy magánbefektetőnek, mely nem kezelte megfelelően a műemléket, több szakszerűtlen beavatkozást is végrehajtott rajta. Ezek eredményeként leomlott egy erkély, illetve a vár egyik támfala. A céget 2008-ban sikerült kiebrudalni a létesítményből, mely 2010-ben bírósági végzés alapján átkerült az önkormányzat tulajdonába. Ez sürgősségi állagmegóvási munkálatokat végzett rajta, majd elkezdte az uniós pályázat előkészítését a teljes felújításhoz.

Galéria

A munkálatok nagy nehezen, de 2020-ban végül elkezdődtek. Viszont hiába tűnt úgy, hogy most már jó idők köszöntenek a 21. században nehéz sorsot megtapasztaló erődítményre: 2022-ben véget vetettek a lassan haladó munkálatoknak, szerződést bontottak a kivitelezővel.

Mégpedig a hivatalos indoklás szerint azért, mert a megengedettnél, 50 százaléknál is nagyobb áremelést kért a pandémia által „megviselt” cég. Ekkorra a munkálatok mintegy 50 százaléka készült el.

Liviu Butnariu polgármester a szerződésbontáskor jelezte, minél hamarabb el kell készülnie az állagfelmérő vizsgálatoknak, hogy ki tudják írni a versenytárgyalást. Az elöljáró ugyanezt nyilatkozta 2023 nyarán is, hogy most már legalább a szakmai jelentés elkészültéről is beszámoljanak. Az új kivitelező munkába állásáig azonban még hónapok telhetnek el, így borítékolható, hogy idén sem nyitják meg a várat a látogatók előtt.

A megyeszékhelytől 15 kilométerre, a Törcsvári-szoros bejáratánál található barcarozsnyói vár a brassói Fekete templom és a törcsvári kastély után Brassó megye leglátogatottabb turisztikai célpontja.

Egyes vélemények szerint a Német Lovagrend építette 1215 körül, mások az első, 1241–42-es tatár betörés utánra teszik építését. Első írásos említése 1331-ből való, 1335-ben már ellenállt a tatárok támadásának. A település első lakói szász telepesek voltak, Erdély legdélebbi szász településének számított.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Bár a 2020-as bezárás előtt a parasztvárat évente csaknem félmillió turista látogatta meg, az elhúzódó felújítási totojázást annyira nem szenvedi meg Barcarozsnyó, amely továbbra is rendkívül látogatott idegenforgalmi helyszín.

Miközben a vár lábáig továbbra is fel lehet sétálni, a település másik nagy, modern látványossága nyitva áll: a Dino Parkról van szó, az életnagyságban rekonstruált több mint 120 dinoszaurusz szabadtéri múzeumáról,

melyet 5 millió euróból, 70 százalékban uniós forrásokból építettek meg 2015-ben, és amely 2022-ben szintén csaknem félmillió látogatót vonzott.

Barcarozsnyó emellett rendkívül kedvező földrajzi fekvésének is köszönheti népszerűségét, hiszen közel, mintegy 15-20 perces távolságokra található a szintén rengeteg turistát vonzó Brassó, Brassópojána, Törcsvár vagy Predeál is. Rozsnyót jelenleg hivatalosan csaknem 16 ezren lakják, közülük csupán 129-en vallották magukat magyarnak és 77-en németnek a legutóbbi népszámláláson.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

Nehezen látja meg a medve az árnyékát határidő előtt a dél-erdélyi sztráda hiányzó szakaszán

Civil szakemberek szerint biztossá vált, hogy a dél-erdélyi sztráda még hiányzó, a „medvealagutakról” elhíresült szakasza lesz az első romániai autópályarész, amely kicsúszik az országos helyreállítási tervben kötelezőként kitűzött 2026-os határidőből.

Nehezen látja meg a medve az árnyékát határidő előtt a dél-erdélyi sztráda hiányzó szakaszán
2024. április 09., kedd

Repceföldekre permetezett méreg végzett a krasznabélteki méhállománnyal, a hatóságok a felelősöket keresik

Több száz méhcsaládban keletkezett súlyos veszteség Krasznabélteken, miután helyi repcetermesztő gazdák bejelentetlenül erős rovarölő szerrel permeteztek. A Szatmár megyei esetet több állami hivatal vizsgálja.

Repceföldekre permetezett méreg végzett a krasznabélteki méhállománnyal, a hatóságok a felelősöket keresik
2024. április 09., kedd

Sorban állás helyett pár kattintás: minden 10 nagyváradiból 8 online fizette be a helyi adóját

A nagyváradi városháza újabb rekordot döntött az online adóbefizetések terén: az év első három hónapjában, vagyis a kedvezmények időszakában begyűjtött összegek 78,4 százaléka online érkezett.

Sorban állás helyett pár kattintás: minden 10 nagyváradiból 8 online fizette be a helyi adóját
2024. április 09., kedd

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember

Nagy Elek erdélyi származású üzletember teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, amennyiben úgy gondolja, a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét.

Segítséget ajánl a magyarsága miatt bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek üzletember
2024. április 08., hétfő

Székelyföldtől a Partiumig több település terelőutat kaphat idén

Terelőút tehermentesíthet idén több erdélyi települést: a szerencsés megyeszékhelyek, városok és községek közül Sepsiszentgyörgy, Temesvár, illetve a Bihar megyei Élesd, Belényes és Váradszentmárton is új útnak örülhet, ha minden jól megy.

Székelyföldtől a Partiumig több település terelőutat kaphat idén
2024. április 08., hétfő

Kinyílt a kincsesdoboz: 20 éve lett ismét önálló község az Arad megyei Kisiratos

A Kisiratos Kürtöstől való elszakadásáról tartott népszavazás eredményét megerősítő 2004. április 7-i kormányhatározat meghozatalának 20. évfordulóján ünnepség keretében emlékeztek meg az önálló községgé válásról vasárnap a helyi kultúrotthonban.

Kinyílt a kincsesdoboz: 20 éve lett ismét önálló község az Arad megyei Kisiratos
2024. április 08., hétfő

Harminckét éves álom valósult meg Kovásznán: felavatták a Csoma Emlékközpontot

Harminckét évvel az alapkőletétel után Kovásznán hétfőn felavatták a Kőrösi Csoma Sándor Emlékközpontot.

Harminckét éves álom valósult meg Kovásznán: felavatták a Csoma Emlékközpontot
2024. április 08., hétfő

Otthonról is megismerhetik az egyetemre készülő Kárpát-medencei fiatalok Kolozsvár felsőoktatási intézményeit

Otthonról is megismerhetik a Kárpát-medencei fiatalok a kincses város felsőoktatási intézményeit – közölte a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ).

Otthonról is megismerhetik az egyetemre készülő Kárpát-medencei fiatalok Kolozsvár felsőoktatási intézményeit
2024. április 08., hétfő

Országszerte meleg lesz a következő két hétben, esőzések csak április második felében várhatóak

A sokévi átlagnál melegebb lesz a következő két hétben országszerte, esőre csak elszórtan lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 8. és 21. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Országszerte meleg lesz a következő két hétben, esőzések csak április második felében várhatóak
2024. április 08., hétfő

A verespataki aranybányaprojekt meghiúsítói számolnak be eredményeikről Kolozsváron

Ki mentette meg Verespatakot? címmel szakemberek részvételével szervez kolozsvári fórumot április 11-én, Kolozsváron a Mathias Corvinus Collegium (MCC).

A verespataki aranybányaprojekt meghiúsítói számolnak be eredményeikről Kolozsváron