Belerondíthat a szentföldi kirándulásba, ha az izraeli hatóságok gyanúsnak vélik az ártatlan európai utazót

Belerondíthat a szentföldi kirándulásba, ha az izraeli hatóságok gyanúsnak vélik az ártatlan európai utazót

A Tel Aviv-i légikikötőből nehezebb volt kijutnia a kolozsvári társaságnak, mint belépni

Fotó: Wikipédia

Kis híján elrontották az izraeli hatóságok egy kolozsvári baráti társaság Szentföldön tett kirándulását, hazatérésük előtt ugyanis valóságos vallatásnak vetették alá őket a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren. A csoport egyik tagja, a Krónikának nyilatkozó pedagógus nem érti, miért tűntek gyanúsnak a fokozott óvintézkedéseiről elhíresült légikikötő biztonsági szolgálata számára, bevallása szerint sokkolta és megdöbbentette a velük szemben alkalmazott bánásmód.

Rostás Szabolcs

2023. március 03., 09:062023. március 03., 09:06

„A következő húsz-harminc évben biztosan nem teszem be a lábam Izraelbe” – szögezi le lapunknak az a kolozsvári fiatal férfi, aki többedmagával keserű szájízzel maradt a zsidó államban nemrég tett vakációja után. A román nemzetiségű, neve elhallgatását kérő tanár február második felében tett hatnapos látogatást Izraelben a barátaival, akikkel már hét éve rendszeresen járnak közösen külföldi utakra. Nem idegenforgalmi ügynökségen keresztül utaztak a Szentföldre, viszont

Tel Aviv-i szállásukról helyi utazási iroda igénybe vételével keresték fel többek között Jeruzsálemet, a Holt-tengert, valamint palesztin területre is kirándultak.

Fiatal katonák állig fegyverben

Bevallása szerint az első sokkhatás akkor érte őket az átfogó és fokozott biztonsági intézkedések terén az egész világon élen járó országban – ahol nők és férfiak számára egyaránt kötelező a katonai szolgálat –, amikor meglátták a fegyveres katonákat az utcán, köztük rengeteg fiatalt, még pattanásos arcú lányt. Sokszor az az érzés lett úrrá rajtuk, hogy állandóan megfigyelik őket.

„Az első nap után aztán elmúlt a döbbenet, hiszen beláttuk, hogy ez valamennyiünk biztonságát szolgálja. Hozzászoktunk, hogy rengeteg helyen, például állomásokon ellenőrzik az embereket, átvilágítják a csomagunkat” – idézi fel a pedagógus, aki szerint kellemes, élménydús, tapasztalatokkal teli vakációt töltöttek a Szentföldön, ahol – az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktus, az elmúlt időszakban történt, halálos áldozatokat is követelő összecsapások ellenére – nem volt részük incidensben.

Egészen az utolsó nap reggeléig, a visszautazás pillanatáig.

Gépük fél tízkor szállt fel a Tel-Aviv központjától 19 kilométerre fekvő Ben Gurion nemzetközi repülőtérről, ahová az indulás előtt három órával kiérkeztek, abban a tudatban, hogy ennyi idő teljesen elég lesz a becsekkolásra. Majdnem tévedtek. A világ egyik legbiztonságosabb légikikötőjeként számon tartott repülőtéren – ahol évente több mint húszmillió utas fordul meg – három biztonsági szűrőn kellett áthaladniuk, és már az első ellenőrzőpontnál több mint kétszázan álltak sorban, amely nagyon lassan araszolt előre.

Galéria

A Ben Gurion nemzetközi repülőtéren a világon egyedülálló biztonsági intézkedéseket foganatosítanak

Fotó: Telaviv-airport.com

„Miért ez az anyja neve?”

Miután hosszú idő elteltével a poggyászukat felcédulázták, a biztonsági szolgálat civil ruhás munkatársa elkérte az útlevelüket – és ekkor kezdődött a rendkívül furcsa kikérdezősdi.

„Olyan személyes kérdéseket tett fel nekünk, amelyek közül sokra hirtelen válaszolni se tudtunk. Mi a jelentése a nevemnek? Az édesanyámat miért erre a névre keresztelték? Milyen tanulmányi eredményei voltak az apámnak? Mióta ismerjük egymást a csoport többi tagjával?” – sorolta az érzésük szerint az intimitásukba gázoló faggatózásokat a kolozsvári férfi.

Miután visszakapták az útlevelüket, figyeltek fel rá, hogy az okmányokra alfanumerikus vonalkóddal ellátott matricát ragasztottak, amelynek jelentésére csak utólag jöttek rá. Az izraeli hatóságok 1-től 6-ig terjedő számokkal jelölik meg a be-, illetve kiutazó polgárokat biztonsági szempontból, amelyek közül 1-est és 2-est kapnak a veszélyt nem jelentő személyek (az izraeli állampolgárok), 3-ast és 4-est a szervezett formában beutazók, 5-6-ost a roppant gyanúsak, akik közül a 6-os általában az araboknak vagy a palesztinokkal kapcsolatba került személyeknek jár. Őket tehát valamilyen oknál fogva fokozott biztonsági kockázatú személyeknek tekintették, és a második ellenőrzőpontnál ismét hosszas kérdezősködés kezdődött, ezúttal főleg arról, hogy a társaság egyik tagjának miért van magyar útlevele.

Galéria

Jeruzsálem, három világvallás központja

Fotó: Pixabay

„Valamennyien román útlevéllel utaztunk, kivéve őt, aki kettős állampolgár, és a magyar papírját használta, el kellett magyaráznia, hogy miért” – mesélte lapunknak a pedagógus. A harmadik biztonsági kapunál ellenőrizték a csomagjaikat, és a folyamat több volt egyszerű átvilágításnál. Az arab utasok közé felsorakoztatott pedagógus leírása szerint mindent – még a használt zsebkendőjét is – kiszedettek a ruhájukból, bőröndjükből, amelyet alaposan, hosszasan átfésültek egy speciális kefével, majd átvilágították. A poggyászában őrzött mintegy húsz, különböző fémpénzt egyenként alaposan megvizsgáltak, mintha csak numizmatikai bemutatót tartanának.

Pánik, paranoia, értetlenség

„Miközben vészesen fogyott az idő a gép indulásáig, teljesen az volt a benyomásom, hogy szándékosan húzzák az időt. Többen szinte pánikba estünk, hogy lekéssük a gépet, adott pillanatban már paranoiásak is lettünk, azt találgattuk, mitől lehetünk ennyire gyanúsak, amikor teljesen ártatlanok vagyunk. Talán csak nem csempésztek valamit a csomagunkba, például a szálláson?” – adta vissza a reptéri ellenőrzés során átélt izgalmakat az utas. Aki adott pillanatban aggódva közölte az izraeli biztonsági szolgálat munkatársával, hogy le fogja késni a gépet, mire az zavartalan nyugalommal azt válaszolta: „nyugodj meg, elkapod”.

Végül valóban feljutottak a kincses városba tartó gépre, igaz, mindössze néhány percen múlt.

A Ben Gurion biztonsági szolgálatának eljárásán felháborodott tanár bevallotta, alig várta, hogy felszálljanak, mert még a repülőgép fedélzetén is az volt az érzése, hogy értük jöhetnek a rendőrök és leszállíthatják őket. „Megértem, hogy náluk indokolt a szuperéberség, viszont óriási stresszt és félelmet éltem át, ugyanakkor sértve is éreztem magam, nem értettem, miért bánnak így velem, amikor tudtam, hogy semmit nem követtem el. Egyhamar biztosan nem utazom Izraelbe, leghamarabb talán húsz-harminc év múlva” – mondja határozottan a pedagógus.

Akivel közösen próbáljuk kitalálni, mi kelthetett gyanút a reptér biztonsági embereiben. Magyar útlevéllel rendelkező barátja korábban járt Egyiptomban, ő maga 2017-ben Marokkóban nyaralt (ha ezekbe az országokba, netán Szíriába, Libanonba, Iránba, Irakba való belépést igazoló pecsétet tartalmaz az útlevél, fokozott biztonsági kockázatú személyeknek tekintik őket Izraelben), de akkor még nem biometrikus útlevele volt. Az is érthetetlen, hogy miért nem a beutazáskor, hanem már a hazatéréskor volt részük a megkülönböztetett biztonsági ellenőrzésben.

Galéria

Fotó: Antal Erika

„Sokat utaztam az elmúlt években külföldön, de ilyen bánásmódot, biztonsági intézkedést még nem tapasztaltam. A szép élményekkel teli kirándulás után kellemetlen érzésekkel maradtam. Arról nem beszélve, hogy most is az jár a fejemben, nem ültettek-e valamit az elektronikus útlevelembe, ami miatt majd máshol kellemetlenségem származhat. De mégis remélem, hogy nem történt ilyen” – fejtette ki lapunknak a romántanár.

Az Izraelbe utazók tehát jó, ha tisztában vannak vele, hogy apró dolgok miatt is gyanússá válhatnak a biztonsági szolgálat embereinek szemében; ilyenek például a nem ügynökségen keresztül beutazó független csoportok vagy az egyedülálló személyek. Nem véletlen, hogy a Ben Gurion repülőtér vezetősége előszeretettel hangoztatja, hogy az elmúlt három évtized során nem történt súlyos incidens – merénylet, terrortámadás – a légikikötő területén. Ennek azonban az az ára, hogy az ártatlan utasokat is kíméletlen biztonsági vizsgálatnak vetik alá.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon

Az elmúlt öt nap során négy személy meghalt Arad megyében a kánikula miatt – közölték pénteken a megyei sürgősségi kórház képviselői.

Szüntelen kánikula: négy személy vesztette életét, miután sok időt tartózkodott a tűző napon
2024. július 19., péntek

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között

A kánikulára való tekintettel a Clubulcopiilor.ro portál górcső alá vette Románia 15 legjobb strandját, fürdőhelyét, amely a legtöbb értékelést kapta a látogatók részéről.

Kolozs és Bihar megyei is található Románia legkedveltebb strandjai, aquaparkjai között
2024. július 19., péntek

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt

A jobb közúti összeköttetés biztosítása érdekében új utat fog építeni Nagyvárad agglomerációjában a Bihar megyei önkormányzat és a megyeszékhely polgármesteri hivatala – tájékoztatott pénteken a megyei közgyűlés sajtóosztálya.

Újabb út épül Bihar megyében: összekapcsolják a nagyváradi és az agglomerációs körgyűrűt
2024. július 19., péntek

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték

Lopások sorozatára irányítja rá a figyelmet az Arad, Temes, Krassó-Szörány, Hunyad és részben Fehér megyében a főutakat és autópályákat kezelő Temesvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság (DRDP).

Kamerákkal akartak véget vetni a kukalopásoknak, de az oszlopot is elvitték
2024. július 19., péntek

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett

Újabb kánikulára figyelmeztető riasztásokat adtak ki pénteken a meteorológusok a Bánság, Erdély, Moldva, Dobrudzsa, a Partium, Olténia és Munténia különböző térségeire.

Van, ahol tovább tombol a kánikula; Erdély, a Bánság és a Partium is érintett
2024. július 19., péntek

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében

Áramütés miatt meghalt csütörtök este egy távközlési vállalat egy alkalmazottja, aki az Arad megyei Aradkövi településen egy villanyoszlopon dolgozott.

Áramütés miatt meghalt egy távközlési vállalat alkalmazottja Arad megyében
2024. július 18., csütörtök

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált

Ideiglenes helyszínen, a Sepsi Arénában tartják augusztus 29. és 31. között a Sepsi Tabakó Fesztivált az erdélyi Sepsiszentgyörgyön.

Dohánygyár helyett aréna: ideiglenes helyszínen tartják idén a sepsiszentgyörgyi Sepsi Tabakó fesztivált
2024. július 18., csütörtök

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal

Csütörtök este sikerült eloltani a Brassó megyei az Alsóucsa (Ucea de Jos) község területén kitört erdőtüzet.

Több ezer négyzetméteren égett az erdő Brassó megyében, a tűzoltók két napig küzdöttek a lángokkal
2024. július 18., csütörtök

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak

A Bákó megyei településeken zajló magyar oktatási programba bekapcsolódó óvónőket és tanítónőket keres a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSSZ).

Egyre sikeresebb a magyar oktatás a Csángóföldön, ahová óvónőket és tanítónőket toboroznak
2024. július 18., csütörtök

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak

Több erdélyi szórványkollégiumnak ajánlják fel az idén összegyűlt búzaadományokat a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program erdélyi résztvevői – közölte csütörtökön Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke.

A Magyarok Kenyere program erdélyi résztvevői szórványkollégiumokat támogatnak