Bekerülhet Asztalos Csaba az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének igazgatótanácsába

MTI 2020. január 13., 20:19

Asztalos Csaba, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke nyerte azt a versenyvizsgát, amelyet a román külügyminisztérium írt ki az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége igazgatótanácsi tagságának betöltésére – közölte hétfőn honlapján a tárca.

Asztalos Csaba a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsban (CNCD) is folytatni kívánja a munkát Fotó: Facebook/ARDOR

Asztalos Csaba az MTI-nek elmondta: tavaly áprilisban pályázta meg az EU-s intézmény Románia számára fenntartott igazgatótanácsi tagságát.

A több mint húsz jelölt közül 16-an teljesítették az EU által támasztott szakmai és függetlenségi feltételeket. Közülük a külügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium által kinevezett vizsgáztató bizottság választotta ki egy román és angol nyelvű interjú során az igazgatótanács romániai tagját és póttagját.

A szelekció még a korábbi, baloldali Dăncilă-kormány idején történt, az eredményt azonban a jobboldali Orban-kormány külügyminisztériuma hozta nyilvánosságra.

Asztalos Csaba elmondta: ötéves mandátuma azután kezdődik, hogy a kormány is memorandumot fogad el a tisztségről, és ezt hivatalosan is közli a Bécsben székelő ügynökséggel.

Kifejtette: az igazgatótanács általában évente két alkalommal ülésezik, de a testületet a megszokott tavaszi és őszi ülésszakon túl is összehívhatják. Feladata az ügynökség stratégiájának kialakítása és jóváhagyása, az ügynökség munkájának felügyelete.

Asztalos Csaba hozzátette:

a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsban (CNCD) is folytatni kívánja a munkát.

Megjegyezte: április 21-én jár le CNCD-s mandátuma, és ha meglesz hozzá a politikai támogatása, a romániai intézményben is újabb tanácstagi mandátumra pályázik.

Asztalos Csaba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjeként került a 2002-ben megalakított diszkriminációellenes tanácsba, amelynek elnöki tisztségét 2005 februárja óta tölti be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat