Az iskolákat is sújtja az energiadrágulás: sok erdélyi tanintézet jelentősen megemelkedett gázszámláról számolt be

Krónika 2022. január 21., 19:33

Egyre több tanintézet kap alaposan megemelt gázszámlát. A jelentős növekedés nem befolyásolja az iskolák működését, hiszen a fenntartó önkormányzatoknak kötelességük kifizetniük a fűtésköltségeket, ám a többletkiadások felboríthatják az intézmények büdzséjét. Erdélyi magyar iskolák képviselőit, önkormányzati illetékeseket kérdeztünk az energiadrágulás súlyosságáról, a lehetséges megoldásokról.

Az iskolákat is sújtja az energiadrágulás: sok erdélyi tanintézet jelentősen megemelkedett gázszámláról számolt be
galéria
Jól befűtöttek nekik. Számos helyen alapos drágulást jelentettek Fotó: Haáz Vince

Óriási pluszterhet ró a fogyasztókra az eszement energiadrágulás, és ez alól természetesen az oktatási intézmények, illetve fenntartóik, az önkormányzatok sem számítanak kivételnek. Éppen ezért a koalíciós pártok hétfő esti ülését követően Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentette, hogy

február elsejétől csökken az energiaárak esetében alkalmazott maximált ár, és nő az az energiamennyiség, amelyet kompenzál az állam.

A döntés költségvetési vonzata 3 milliárd lej. A kis- és középvállalkozások, kórházak, iskolák, templomok, valamint az élelmiszert gyártók esetében 37 bani/kWh-ban maximálták a földgáz árát.

Vissza a távfűtéshez Brassóban

Bármilyen segítség, beavatkozás jól jön, hiszen egyre több iskola, óvoda vezetősége számol be megtöbbszöröződött számlákról.

Brassóban például az egyik, saját hőközponttal rendelkező tanintézet tavaly novemberben még 14 ezer lejes gázszámlát kapott, ám a decemberi már 80 ezres összeget tartalmazott.

Ezért nem véletlen, hogy sok tanintézet visszakapcsolódna a távhőrendszerre. Mircea Marin, a brassói távhőszolgáltató vezetője közölte, mintegy 20 iskola kerülhet vissza hozzájuk. Szerinte a munkálatok nem bonyolultak, idén legalább tíz tanintézetet rákapcsolhatnak a távhőrendszerre.

Várják a kompenzálást Szatmáron

A számlatöbbszöröződések láttán megkerestünk néhány erdélyi magyar tanintézetet. Ádámkó István Csaba, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója a Krónikának elmondta, hogy egy év alatt arányaiban megnőttek a számlák, bár a decemberi „boríték” tartalma még nem az energiaárak drasztikus megemeléséről szólt. „Az online oktatás idején, 2020-ban minimálisra vettük a fűtést épületeinkben. Akkoriban a Szent Alajos Konviktus bentlakás számláján 13 845 lej, míg a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumén 12 835 lej szerepelt” – tájékoztatott az igazgató. Ám 2021 decemberében ehhez képest már jóval magasabb összegek jelentek meg a nekik címzett borítékokban: a bentlakás fogyasztása 74 077 lejt, az iskoláé pedig 53 128 lejt tett ki.

„Úgy tudom, hogy egyes iskolák, közintézmények számára lesz valamiféle kompenzálás, ami egy kritériumrendszer alapján van meghatározva. Be kellett nyújtani egy dokumentumot, kérést és saját felelősségre kiállított nyilatkozatot jogi személyek számára igényelt energiatámogatás érdekében – ismertette Ádámkó István Csaba. – Várom rá a választ, viszont azt nem tudom, hogy az majd mit is fog jelenteni számunkra. Ha meglesz az iskola költségvetése, akkor átláthatóbb lesz, hogy ki tudjuk-e fizetni a számlákat, vagy sem.”

Jó befűtöttek nekik. Számos helyen alapos drágulást jelentettek Fotó: Haáz Vince

Két számjegyűből négy számjegyű összeg Udvarhelyen

Az energiaárak növekedése alaposan megterheli az önkormányzatok költségvetését, hiszen

többszörösére növekedtek az iskolák fűtésszámlái, egy-egy nagyobb önkormányzathoz pedig több tíz iskolaépület is tartozhat.

Székelyudvarhelyen óriási az energiaárak változása: tavaly januárban 99,50 lejbe került a fűtés egységára, amelyhez még hozzáadódott a jövedéki adó és az áfa – tájékoztatta a Székelyhont Zörgő Noémi, az önkormányzat sajtófelelőse. „Júliustól 163 lejbe került ugyanez az egységár, de közben visszavonták a Hargaz szolgáltató licencét, így szolgáltató nélkül maradtunk, és bekerültünk novembertől egy úgynevezett FUI-rendszerbe (az illetékes hatóság által az egyetemes ellátási szolgáltatás nyújtására kijelölt szolgáltató, meghatározott feltételek mellett – szerk. megj.). Ebben a rendszerben kaptuk a gázt a következő árakon:

novemberben 1313,12 lej/MWh, decemberben 2702,01 lej/MWh, január 15-ig 3211,80 lej/MWh volt a fűtésszámla egységára.

Természetesen ezekhez a négy számjegyű árakhoz is hozzá kell adni még a jövedéki adót és az áfát. Ebben a három hónapban kellett keresünk magunknak szolgáltatót, január 15-től pedig új szerződésünk van” – közölte Zörgő Noémi. Az új szerződés szerint valamivel alacsonyabb áron számlázzák az energiaárat, de így is három számjegyű az egységár: idén januártól 703,72 lej/MWh (plusz jövedéki adó és áfa) az új ár.

Jelentős ártöbblet Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen 2020 novemberében az önkormányzathoz összesen 481 ezer lejes számla érkezett fűtésre, úgy, hogy online tanrendben voltak az iskolák, és körülbelül 18 fokra fűtötték az osztálytermeket. Rá egy évre, 2021 novemberében már 1 millió 280 ezer lejes számla jött, úgy, hogy jelenléti oktatás volt, és 21 fok volt az osztálytermekben – ismertette a háromszorosára növekedett fűtésszámla részleteit Rigmányi Eszter, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal sajtófelelőse. „A város polgármesteri hivatala a szolgáltató felé küldött egy átiratot, amelyben kéri az ártámogatást, de erre még nem érkezett válasz” – tudtuk meg a sajtófelelőstől. Hozzátette, a polgármesteri hivatalnak kötelessége fűteni az iskolákat és fizetni a számlákat, ezért elvileg nem lesz működési gond ezután sem.

Egyértelműen nagyobb
számla Kolozsváron

Schuller Hajnal, a kolozsvári Báthory István Gimnázium igazgatónője a Krónikának elmondta, hogy pontos számokat nem tud mondani az iskola gázszámlái kapcsán, mert ezeket a könyvelőség intézi, de az egyértelmű, hogy a 2021 decemberi számla jelentősen nagyobb volt, mint amire számítottak, vagy mint az előző évek ugyanezen időszakára vonatkozó számlái. Az intézményvezető megjegyezte, hogy

nem releváns a tavalyelőtti számlával összevetni a számokat, hanem a korábbiakkal kell, amikor jelenléti oktatás folyt, hiszen az előző téli fogyasztást csökkentette az online oktatás.

„A számla lényegesen több, mint amire számítottunk, de kértünk rá támogatást. A tanfelügyelőség értesített, hogy közintézmények esetében is lehetséges, így már be is nyújtottuk a kérést, és reméljük, hogy meg fogjuk kapni a támogatást, mivel az iskola nem tudja ezt csak a saját költségvetéséből kifizetni” – jelezte az igazgató.

A Báthory-gimnázium két épületben működik több mint 1000 diákkal, körülbelül 200 alkalmazottal. Jelenleg minden osztályban jelenléti oktatás zajlik, úgyhogy az intézmény gázfogyasztása nagynak mondható a téli időszakban, de a legutóbbi számla sokkal nagyobb a vártnál. Az igazgatónő reméli, hogy meg fogják kapni a támogatást a szolgáltatótól, mert ha nem, a számlák kifizetéséhez más célra elkülönített összegből, más alapból kell elvenniük a pénzt. Az intézményvezető azt is elmondta, hogy a költségvetéstervüket, ami januártól érvényes, októberben kellett benyújtaniuk, de ahhoz képest már kellett kiegészítést kérjenek a friss számla kifizetéséhez. Ezenfelül leadták a kérvényt a szolgáltatói támogatásra – nagyon remélik, hogy megkapják, és hogy azt majd a következő havi számlából vonják le. Schuller Hajnal azt is hozzátette, hogy a gázáremelkedést megérzik, de szerencsére a villanyáram árának növekedését nem, mert az egész iskolában takarékos izzók vannak, amelyeknek nagyon alacsony a fogyasztásuk.

Fotó: Barabás Ákos

Szentgyörgyön még nem
érzékelték a drágulást

Sztakics Éva Judit, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatója a Krónikának elmondta, hogy intézményük november óta nem kapott fűtésszámlát, így még nem érzékelték igazán a drágulást, illetve annak következményeit. Az intézményvezető decemberben jelezte a szolgáltatónak, hogy az év végi költségvetésben tartalékolt összegből ki szeretnék fizetni a fogyasztásukat, ám az volt a válasz, hogy „nincsenek a szerződések bevezetve az informatikai rendszerbe”. Sztakics Éva Judit azt is elmondta, bár számláikat az önkormányzat állja, igyekeznek észszerűen fűteni, de annak rovására nem fognak spórolni.

„Enyhítő” vidéki körülmények

A Maros megyei Jobbágytelkén működő Petres Kálmán Általános Iskola tanítónője, Kémenes Hajnal lapunknak elmondta, hogy az utóbbi hónapok számlái egyelőre nem emelkedtek számottevően a múlt téli időszakhoz vagy az előző hónapokhoz képest. Ugyanakkor hozzátette, ebben az is szerepet játszik, hogy a Petres Kálmán Általános Iskolához tartozó székelyhodosi épületben

nagyrészt fatüzelésű kályhával fűtenek, így a megemelkedett gázárak nem befolyásolták az iskola kiadásait.

Elmondta, hogy mind a székelyhodosi, mind pedig az iszlói iskola fűtésszámláit összevetették a tavalyi, illetve a tavalyelőtti évek számláival, de nem találtak túl nagy eltérést. „Azt látjuk, hogy a megemelkedett gázszámlák inkább a déli vidékekre jellemzők, talán mert más a szolgáltató is. Nálunk az októberi számla 450, a novemberi 900 lej volt, november végétől decemberig pedig 1300 lejt fizettünk. Egy kevés emelkedés persze érzékelhető, de nem akkora, mint sok más helyen” – osztotta meg.

A megemelkedett fűtésszámlák kapcsán a Brassó megyei Négyfalu tanintézetét, a Zajzoni Rab István-középiskolát is megkerestük, ahol hasonló jelenségről számoltak be. Az iskola tanítója, Rémán-Zippenfénig Erika megkeresésünkre elmondta, hogy a napokban a polgármesteri hivatal képviselőivel közös gyűlést tartottak, ahol terítékre került a fűtésszámlák kérdése is, ám ezek – mint mondta – náluk szerencsére nem ugrottak az egekbe. Az iskola közköltségét a polgármesteri hivatal rendezi, de nem esett szó arról, hogy bármiféle akadályba ütköznének, ami a legutóbbi számlák összegét, kifizetését illeti.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport